Søk i stiler
 

Henrik Wergeland (1808-1845)


Faktaoppgave om Henrik Wergeland.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:15.03.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Henrik Wergeland
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Henrik Wergeland var fødd i 1808 og døydde av ein lungesjukdom i 1845, berre 37 år gamal. Vi skal sjå gjennom hans tid, og korleis han levde.

 

Wergeland som person

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Dei fleste kjenner Wergeland som diktar og forfattar av ”Vi ere en nasjon vi med”, men vi skal sjå korleis han oppførte seg.

 

Wergeland levde vilt og var med i mykje krangel og uro. Wergeland var veldig sta, og han kjempa for dei sakene han syntes var viktige. På grunn av dette vakte han mykje oppsikt i småbyen Kristiania. Han studerte teologi, og ville bli prest. Han var med i så mange kranglar, og mange rettsakar, at han ikkje var kristeleg nok til å ta prestestillinga.

Ein kjend strid var striden mellom han og den andre diktaren Johan Sebastian Welhaven.

 

Wergeland ville at landet skulle utvikle seg i sjølvstendig retning, bort frå det danske skriftspråket. Han var oppteken av det norske skriftspråkets utvikling, og han kom med forslag til forandringar frå det danske skriftspråket, som etterkvart utvikla seg til det vi kjenner som bokmål.

Han var også engasjert i folkeopplysning, og starta fleire folkebibliotekar rundt om i landet.

Wergeland kjempa for jødane, og ville endre grunnlova som seier at jødar ikkje har tilgang til landet. Jødane fekk først tilgang til landet seks år etter hans død. I dag legger norske jødar krans på grava hans den 17. mai.

 

Wergeland som diktar

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Wergeland blir rekna som ein av dei beste norske diktarane gjennom tidene, og allereie som trettenåring fekk han sin første forteljing trykt i Morgenbladet. Wergeland brukte dikta sine til å kjempe for dei sakene han syntes var viktige. Det viktige for Wergeland var å skape frie menneske, og ein rein norsk kultur, løyst frå alle band som framleis knytte landet til Danmark.

 

Som diktar høyrer Wergeland til romantikken. Han var sterkt prega av den romantiske perioden, men stilen hans var omstridt, og den spontane og impulsive måten å skrive på blei sterkt kritisert av Welhaven og Intelligenspartiet, som sto imot gruppa som støtta Wergeland (Patriotane). Dikta hans handla om begeistring, draumar, og fantasi. Han brukte bilete, ord og uttrykk som var vanskeleg å forstå. Nokre av dikta har fast rim og rytme, men manglar av og til rim. Wergeland elska naturen og dyra, og han skreiv mange dikt om desse emna. Wergeland skreiv ikkje berre dikt, men også skodespel, forteljingar, artiklar, brev og rettsinnlegg. Han har skrivi 23 bind med over 9000 sider.

 

17. mai feiringa med barnetog er Wergelands forteneste - det var han som starta denne tradisjonen.

I 1844 blei Wergeland sjuk, men han heldt fram med å skrive heilt til han døydde 12. juli 1845, 37 år gamal. Folkemengda som følgde kista hans til grava var den største til då ved nokon gravferd i Noreg.

 

Intervju

Me har også fått tak i eit intervju med Henrik Wergeland frå hans tid,

då han låg på dødsleiet på Rikshospitalet:

 

”Kva er det mest slitsame du har opplevd?”

 

Henrik sukkar, tenkjer litt og svarar:

”Striden mot Welhaven var det verste. Det tok mykje krefter, og eg hadde berre lyst til å døy!”

 

”29 bind med over 9000 sider. Er du ikkje fornøgd med det du har gjort?”

 

Henrik tenkjer før han svarar strengt!:

”Eg er berre ein heilt vanleg person som likar og skrive, men eg unner meg sjølv litt skryt etter alt eg har jobba. Eg håpar det norske skriftspråket tar over etter det danske!”

 

”Kva er ditt siste ynskje?”

 

”Det er at jødane får tilgang til landet. Hadde eg berre fått opplevd det, kunne eg døydd med god samvit!” svarar han brått.

 

”Kva syntes du var det beste temaet å skrive om?”

 

Henrik ser sjuk ut.

”Eg elskar naturen, blomstane og dyra” svarar Wergeland før han tar sitt siste sukk og sovnar inn.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Inaaa
01.02.2006 17:36

Bra!
5
anbefalinger
hei du! Dette hjalp meg også mye til leksene mine  Very Happy :-D bra skrevet! Elsker denne siden...er så bra at man kan finne ut stoff om man selv skal skrive en skoleoppgave...stå på  Wink ;-\)

anonym
09.01.2006 10:33

Bra!
4
anbefalinger
bra tekst, veldig mye bra innhold.


16.06.2006 14:08

Bra!
4
anbefalinger
Dei fleste kjenner Wergeland som diktar og forfattar av ”Vi ere en nasjon vi med”, men vi skal sjå korleis han oppførte seg.Wergeland levde vilt og var med i mykje krangel og uro. Wergeland var veldig sta, og han kjempa for dei sakene han syntes var viktige. På grunn av dette vakte han mykje oppsikt i småbyen Kristiania. Han studerte teologi, og ville bli prest. Han var med i så mange kranglar, og mange rettsakar, at han ikkje var kristeleg nok til å ta prestestillinga.

Ein kjend strid var striden mellom han og den andre diktaren Johan Sebastian Welhaven.Wergeland ville at landet skulle utvikle seg i sjølvstendig retning, bort frå det danske skriftspråket. Han var oppteken av det norske skriftspråkets utvikling, og han kom med forslag til forandringar frå det danske skriftspråket, som etterkvart utvikla seg til det vi kjenner som bokmål.

Han var også engasjert i folkeopplysning, og starta fleire folkebibliotekar rundt om i landet.

Wergeland kjempa for jødane, og ville endre grunnlova som seier at jødar ikkje har tilgang til landet. Jødane fekk først tilgang til landet seks år etter hans død. I dag legger norske jødar krans på grava hans den 17. mai.Wergeland som diktar

Wergeland blir rekna som ein av dei beste norske diktarane gjennom tidene, og allereie som trettenåring fekk han sin første forteljing trykt i Morgenbladet. Wergeland brukte dikta sine til å kjempe for dei sakene han syntes var viktige. Det viktige for Wergeland var å skape frie menneske, og ein rein norsk kultur, løyst frå alle band som framleis knytte landet til Danmark.Som diktar høyrer Wergeland til romantikken. Han var sterkt prega av den romantiske perioden, men stilen hans var omstridt, og den spontane og impulsive måten å skrive på blei sterkt kritisert av Welhaven og Intelligenspartiet, som sto imot gruppa som støtta Wergeland (Patriotane). Dikta hans handla om begeistring, draumar, og fantasi. Han brukte bilete, ord og uttrykk som var vanskeleg å forstå. Nokre av dikta har fast rim og rytme, men manglar av og til rim. Wergeland elska naturen og dyra, og han skreiv mange dikt om desse emna. Wergeland skreiv ikkje berre dikt, men også skodespel, forteljingar, artiklar, brev og rettsinnlegg. Han har skrivi 23 bind med over 9000 sider.17. mai feiringa med barnetog er Wergelands forteneste - det var han som starta denne tradisjonen.

I 1844 blei Wergeland sjuk, men han heldt fram med å skrive heilt til han døydde 12. juli 1845, 37 år gamal. Folkemengda som følgde kista hans til grava var den største til då ved nokon gravferd i Noreg.Intervju

Me har også fått tak i eit intervju med Henrik Wergeland frå hans tid,

då han låg på dødsleiet på Rikshospitalet:”Kva er det mest slitsame du har opplevd?”Henrik sukkar, tenkjer litt og svarar:

”Striden mot Welhaven var det verste. Det tok mykje krefter, og eg hadde berre lyst til å døy!””29 bind med over 9000 sider. Er du ikkje fornøgd med det du har gjort?”Henrik tenkjer før han svarar strengt!:

”Eg er berre ein heilt vanleg person som likar og skrive, men eg unner meg sjølv litt skryt etter alt eg har jobba. Eg håpar det norske skriftspråket tar over etter det danske!””Kva er ditt siste ynskje?””Det er at jødane får tilgang til landet. Hadde eg berre fått opplevd det, kunne eg døydd med god samvit!” svarar han brått.”Kva syntes du var det beste temaet å skrive om?”Henrik ser sjuk ut.

”Eg elskar naturen, blomstane og dyra” svarar Wergeland før han tar sitt siste sukk og sovnar inn.

sofie
10.11.2004 16:51

Bra!
3
anbefalinger
dette hjalp meg veldig Razz :-P tusen takk!

maren
02.01.2005 19:21

Bra!
3
anbefalinger
snedig! tusen takk.... Smile :-\)

Story
21.02.2008 20:45

Bra!
3
anbefalinger
Akkurat det jeg trengte, ikke for mye tull, kort og godt!

Tusen takk

ida
27.09.2004 17:26

Bra!
2
anbefalinger
takk så myce!

mamma?
08.03.2005 15:11

Bra!
2
anbefalinger
I dont know chines, im from sweden!

Diva!
13.09.2005 17:17

Bra!
2
anbefalinger
Takker, dette hadde hjulpet hvis jeg kunne nynorsk eller hva slags dialekt dette er...?!...  Confused :-\?


14.11.2005 08:39

Bra!
2
anbefalinger
Det var en fin tekst, men du nevner et par ganger striden mellom Wergeland og Welhaven. Men du sier kun et par ord om det!

Anonym
30.01.2006 17:38

Bra!
2
anbefalinger
Heij, takk, dette hjalp meg veldig mye til en tekst på nynorsk om Henrik Wergeland!!  Smile :-\)

roar
06.02.2006 15:01

Bra!
2
anbefalinger
dette var en koselig tekst Smile :-\) ser frem til flere Razz :-P


14.02.2006 15:51

Bra!
2
anbefalinger
TUSEN TAKK,  Smile :-\), hjelpte meg så møje, takk for hjelpa  Smile :-\) bra med sånne sider  Smile :-\)

Martin
05.03.2006 20:35

Bra!
2
anbefalinger
Det lille interevjuet var vel kanskje litt far-out.... med at han bare hadde lyst til å dø osv... også nynorsk da gitt... Ivar Aasen satan is disguise

Martin
05.03.2006 20:35

Bra!
2
anbefalinger
Det lille interevjuet var vel kanskje litt far-out.... med at han bare hadde lyst til å dø osv... også nynorsk da gitt... Ivar Aasen satan in disguise


16.06.2006 14:08

Bra!
2
anbefalinger
Dei fleste kjenner Wergeland som diktar og forfattar av ”Vi ere en nasjon vi med”, men vi skal sjå korleis han oppførte seg.Wergeland levde vilt og var med i mykje krangel og uro. Wergeland var veldig sta, og han kjempa for dei sakene han syntes var viktige. På grunn av dette vakte han mykje oppsikt i småbyen Kristiania. Han studerte teologi, og ville bli prest. Han var med i så mange kranglar, og mange rettsakar, at han ikkje var kristeleg nok til å ta prestestillinga.

Ein kjend strid var striden mellom han og den andre diktaren Johan Sebastian Welhaven.Wergeland ville at landet skulle utvikle seg i sjølvstendig retning, bort frå det danske skriftspråket. Han var oppteken av det norske skriftspråkets utvikling, og han kom med forslag til forandringar frå det danske skriftspråket, som etterkvart utvikla seg til det vi kjenner som bokmål.

Han var også engasjert i folkeopplysning, og starta fleire folkebibliotekar rundt om i landet.

Wergeland kjempa for jødane, og ville endre grunnlova som seier at jødar ikkje har tilgang til landet. Jødane fekk først tilgang til landet seks år etter hans død. I dag legger norske jødar krans på grava hans den 17. mai.Wergeland som diktar

Wergeland blir rekna som ein av dei beste norske diktarane gjennom tidene, og allereie som trettenåring fekk han sin første forteljing trykt i Morgenbladet. Wergeland brukte dikta sine til å kjempe for dei sakene han syntes var viktige. Det viktige for Wergeland var å skape frie menneske, og ein rein norsk kultur, løyst frå alle band som framleis knytte landet til Danmark.Som diktar høyrer Wergeland til romantikken. Han var sterkt prega av den romantiske perioden, men stilen hans var omstridt, og den spontane og impulsive måten å skrive på blei sterkt kritisert av Welhaven og Intelligenspartiet, som sto imot gruppa som støtta Wergeland (Patriotane). Dikta hans handla om begeistring, draumar, og fantasi. Han brukte bilete, ord og uttrykk som var vanskeleg å forstå. Nokre av dikta har fast rim og rytme, men manglar av og til rim. Wergeland elska naturen og dyra, og han skreiv mange dikt om desse emna. Wergeland skreiv ikkje berre dikt, men også skodespel, forteljingar, artiklar, brev og rettsinnlegg. Han har skrivi 23 bind med over 9000 sider.17. mai feiringa med barnetog er Wergelands forteneste - det var han som starta denne tradisjonen.

I 1844 blei Wergeland sjuk, men han heldt fram med å skrive heilt til han døydde 12. juli 1845, 37 år gamal. Folkemengda som følgde kista hans til grava var den største til då ved nokon gravferd i Noreg.Intervju

Me har også fått tak i eit intervju med Henrik Wergeland frå hans tid,

då han låg på dødsleiet på Rikshospitalet:”Kva er det mest slitsame du har opplevd?”Henrik sukkar, tenkjer litt og svarar:

”Striden mot Welhaven var det verste. Det tok mykje krefter, og eg hadde berre lyst til å døy!””29 bind med over 9000 sider. Er du ikkje fornøgd med det du har gjort?”Henrik tenkjer før han svarar strengt!:

”Eg er berre ein heilt vanleg person som likar og skrive, men eg unner meg sjølv litt skryt etter alt eg har jobba. Eg håpar det norske skriftspråket tar over etter det danske!””Kva er ditt siste ynskje?””Det er at jødane får tilgang til landet. Hadde eg berre fått opplevd det, kunne eg døydd med god samvit!” svarar han brått.”Kva syntes du var det beste temaet å skrive om?”Henrik ser sjuk ut.

”Eg elskar naturen, blomstane og dyra” svarar Wergeland før han tar sitt siste sukk og sovnar inn.

Jens
27.02.2007 11:06

Bra!
2
anbefalinger
Hei, jeg æheter Jens. Din presentasjon om Henrik var en helt ok, manglet litt om hans meget spennende liv. Min morfar's morfar kjente henrik, og han var vist en flittig mann... Det var egentlig ikke Henrik som skrev diktene det var hans kone Leonora (ukjent elsker). Det vakte stor oppsikt i 1852 da Prins Ludvig av Monaco oppsøkte Oslo eller datidens Kristiania. Flere demonstrasjoner og korstog tuslet nedover Karl Johan. Henriks far var slakter og også Leonoras elskeer. Dette fant Henrik aldri ut før det kom fram i en biografi om hans far. Boken kan du finne på biblioteket i Skien sentrum. Camilla Collet som var hans søster (/som de flerste tror) var egentlig hans gode vennine.

Per
27.02.2007 11:16

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra Jens, jeg har hørt denne historien før og er meget sikker på at alt du skrev stemmer. Hilsen Per 40

noen :D
21.04.2008 19:44

Bra!
1
anbefalinger
hjalp me me leksene dinna sida her vettu  Smile :-\)
superbra side eller ka ?  Cool 8-\)

lizzm-yolo
15.12.2014 16:59

Bra!
1
anbefalinger
Kvar er kjeldene??? Kvar har du henta informasjonen din frå?

noen :D
21.04.2008 19:47

Bra!
0
anbefalinger
HENRIK WERGELAND EIER  Smile :-\))

robust
21.05.2008 14:27

Bra!
0
anbefalinger
Jeg trodde Wergelands siste ord på dødsleiet var "Jeg er intet annet enn dikter"?

bastian
25.11.2009 14:54

Bra!
0
anbefalinger
bra dåkk la inn denne!  Smile :-\)
eg fekk 5`er i et intervju  Smile :-\)

stian
25.11.2009 15:06

Bra!
0
anbefalinger
hvem var journalisten? Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews