Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Røyking og lungekreft

Røyking og lungekreft

Røykere har høyere risiko for å utvikle lungekreft.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.03.2004
Tema
Tobakk

Lungekreft er en av de mest snikende og aller farligste kreftformene. Sykdommen øker raskt i utbredelse, spesielt blant kvinner. Årsaken er  ikke til å diskutere: RØYKING. Det er bevist at 90 prosent av alle lungekrefttilfeller forekommer hos dagligrøykere og skyldes de kreftfremkallende stoffene røyken inneholder. De andre tilfellene er som oftest fremkalt av passiv røyking eller av andre giftige stoffer som asbest, nikkel og radongass. Den raske utbredelsen er ett resultat av det stigende tobakkforbruket de siste 30 – 40 årene. Jeg vil finne ut mer om denne diagnosen som krever gjennomsnitlig 1500 menneskeliv vært år bare her i lille Norge.

 

Allerede i 1920 oppdaget man en sammenheng mellom røyk og lungekreft, men det var først i 1950 man fant ut at røykere har betydelig større sjanse for å få  lungekreft en ikke røykere. Den gang rammet sykdommen først og fremst menn. Nesten fire ganger så mange menn som kvinner ble rammet på denne tiden. Senere har ting utvilket seg i motsatt retning. Kvinnene haler stadig innpå. I aldersgruppen 40-49 år står kvinner i dag for mer enn halvparten av alle nye lungekrefttilfeller, mens økningen hos menn har begynt å flate ut. Bakgrunnen for dette er at kvinnene for alvor begynte å tilegne seg mennenes røykevaner på 1950- og 60-tallet, og at 30-40 år er den tid det vanligvis tar å utvikle lungekreft. Siden har stadig flere og yngre kvinner begynt å røyke, mens vi altså ser det motsatte hos menn.

 

Staten har satt i gang flere tiltak for å begrense røykingen her i landet. Blant annet advarsler på sigarettpakkene, fordbudt å røyke på offentlige steder og egne røyke avdelinger på tog, resturanter, båter og lignende. Dette har de gjort med tanke på alle de som blir utsatt for passiv innhalering og ubehag, som igjen kan føre til lungesykdommer.

 

Sammenlignet med våre nærmeste industrialiserte land ligger vi omtrent midt på treet. Men i New Orleans i USA, for eksempel, er det mer enn dobbelt så mange menn som får lungekreft enn i Norge og på New Zealand er det over tre ganger så mange kvinner som blir rammet. Alt i alt ser man at det er i de områdene med høyt sigarettforbruk som har høyest statistikk.

 

De første symptomene for denne ondartede lungesykdommen er lite karakteristiske. De blir ofte forvekslet med hverdagslige plager som langvarig forkjølelse og stygg hoste som røykere ofte er vant med og som kan gå over etter en tid. Tørrhoste, vedvarenende lungebetennelse og blodspor i spyttet er farlige tegn. Noen svulster er til og med så sleipe at de overhodet ikke gir symptomer før de har rukket å spre seg.       

 

Det er ikke lett hjelpe folk som har fått lungekreft, spesielt ikke vis svulsten har blitt stor og hatt stor spredning. Dersom svulsten ligger slik til at den lar seg fjerne blir pasienten operert. Hvis dette ikke lar seg gjøre består behandlingen i ulike typer cellegift og strålebehandling. Om lag 20% av pasientene med lungekreft blir operert.  

 

Min farmor døde av lungekreft da jeg var 9 år. Hun var en sunn og frisk dame som alltid var blid. Hun røykte som ung, men tok mer og mer avstand fra røyken jo eldre hun ble. Men likevel tok røyken knekken på henne og hun fikk lungekreft og døde 72 år gammel. Hadde hun holdt seg unna røyken hadde hun kjanskje levd den dag i dag. Mitt tips til alle som røyker er:

 

”STUMP RØYKEN NÅ OG LEV LENGER!!!”

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil