Søk i stiler
 

"Vildanden" (H. Ibsen)


Vildanden av Henrik Ibsen.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:03.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vildanden
Verktøy:Utskrift


I Vildanden møter vi to familier der hvor skjebner er viklet inn i hverandre.
Det er familien Ekadal og familien werle. I tilegg bor noen leieboere hos familien Ekdal.

 

Stykket har fem akter, og bortsett fra fra første akt foregår hele handlingen hjemme hos familien Ekdal.

 

Grosserer Werle er rik og mektig, og har tidligere vært kompanjong med Hjalmar Ekdals far. Werle fikk i sin tid skjøvet skylden for en snuskete forretningsaffære over på Hjalmar Ekdals far, som kom i fengsel for det. Familien Ekdal mistet da sin status og lever nå et dårlig liv på gamle ekdals småjobber hos grossereren. Som er unaturlig godt betalt. Og på det fotografforetningen kaster av seg.

 

Det var grossereren som også sørget for at Hjalmar Ekdal fikk en fotografutdannelse og at han ble gift med tjenestepiken Gina som han hadde hatt et forhold til.

 

Hjalmar og Gina har datteren Hedvig som er fjorten år. Det er stor sjangse for at hun er grosessererns datter. Hun har øyesykdom som gjør at hun snart kan bli blind, noe som også grosserer Werle har.

 

Stykket begyner med et selskap hos grosserer Werle i annledning hans sønn hjemmkomst. Sønnen Gregers Sønnen Gregers har arbeidet isolert på verket i tjue år, men er nå kommet til byen. Gregers har invitert sin gamle venn Hjalmar til selskapet, men har er tydligvis ikke velkommen i selskpet, og føler seg heller ikke velkommen i det fine selskapet.

 

Spesielt ikke da hans gamle far må snike seg gjennom lokalet for å komme ut av kontoret der han har gjort noe avskrivningsarbeid. Denne episoden får Gregers til å mistenke faren når det gjelder famileproblemene til familen Ekdal.

 

Det er denne sannhet han nå vil at Hjalmar skal få vite slik at hans liv ikke lenger bygger på en løgn men på en sannhet.

Han oppsøker derfor familien og graver og spør for å få bekreftet sine antakelser. I dette møter han på den alkoholiserte dr. Relling som mener han gjør folk en tjeneste ved å innbille dem at de er noe og at de lever et godt liv. Relling misliker sterkt Greger Werles prosjekt og mener det bare kan føre til ulykke. Det får han jo rett i.

 

Hjalmar er ikke sterk nok til å tåle sannheten om sitt ekteskap, og ikke at Hedvig (Hjalmaar og Ginas datter) kanskje ikk eer hans datter, men grossererens.

Han vender ryggen til dem og og Hedvig skyter seg etter at Gregers har overtalt henne til å skyte vildanden som de har på loftet, i ett forsøk på og forsone seg med sin far. Dermed står alle tilbake som tapere bortsett fra grossereren som reiser til byen og gifter seg.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

johanne
28.09.2004 17:16

Bra!
0
anbefalinger
jeg syntes ikke dette var så veldig bra skrevet. begynelsen var grei nok, men slutten var det ikke så meget å skryte av.

marthe
25.10.2004 19:14

Bra!
0
anbefalinger
synes dette var en tekst med veldig mangel på viktige opplysninger.. veldig kort, og da er det nesten umulig at det blir bra, bevist her. Virker ikke som om du har jobbet så veldig hardt med dette.

kjetil
02.11.2004 17:03

Bra!
0
anbefalinger
FU! det er faen det værste drite ever herregud pls

hallaballa
04.01.2005 15:01

Bra!
0
anbefalinger
>;p!!!!!!!! tjahahahaaa

Håvard
09.01.2005 20:50

Bra!
0
anbefalinger
Bad, bad! Må vel være en 2+.... maks!!!!!!!!!!!!!!!! Til og med æ kunne ha greid beir!!!!!!! Det sei jo litt...

morradi
01.02.2006 17:39

Bra!
0
anbefalinger
Herregud håvard. skal jeg si deg hva som er bad..? å være her inne kl 20.50 på kvelden.. NØRD!


27.04.2006 09:19

Bra!
0
anbefalinger
dette var super b ra!!!!!!! stå på lillefredrikk gutten.. wannabe andersen


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews