Søk i stiler
 

Vildanden av Henrik Ibsen


God tolkning av Henrik Ibsens
Sjanger:Analyse/tolkning
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Vildanden
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookLøyntnant Ekdal, Hjalmar Ekdal, Gina, Hedvig, Grosser Werle, Gregers Werle, Fru Sørby Doktor Relling, Molvik

 

Vildanden er en tragisk-komisk stykke, hører henholdsvis hjemme I naturalismen.

 

Handlingsreferat:

 

Hjalmar og Gregers er to ungdomsvenner som møtes igjen I et middagsselskap hos Grosserer Werle, de har ikke sett hverandre på 15 år. Etter dialog med gregers og faren, får vi et inntrykk at det har vært en omfattende tvist mellom de to familier. Før I tiden var løyntnant Ekdal kompanjong med Grosserer Werle og drev skogdrift på Høydals-verket. Gregers gir uttrykk for at det var lumske forretninger, da Ekdal ble offret som syndebukk og ble dømt til fengsel pga ulovlig hogst.

 

Siden har Hjalmar Ekdal måttet slite med rykte til faren, skammen og skuffelsen overfor samfunnet. Grossereren har sponset og hjulpet Hjalmar og Gina. Han har betalt utdannelse for Hjalmar slik at han er fotograf som yrke. Han har også "spleiset" Hjalmar med Gina, som før I tiden jobbet hos Werle som tjenerpikeog hadde et såkalt forhold til hverandre.De to er nå gift og har et barn sammen som heter Hedvig, som er 15 år gammelt, og har tilsynelatende samme øye-sykdom som Grosserer Werle. Gregers bryter med faren og får sin livsoppgave, det å få sannheten frem for enhver pris.

 

Oppbygning:

 

Ibsen bruker retrospektiv forteller-teknikk, noe som Ibsen var en mester I. I andre eldre skuespill måtte det ofte benyttes en forteller som forklarte hva som hadde skjedd osv. Ibsen var en mester I å flette inn fortiden gjennom dialog. Fortiden rulles opp gjennom naturlig tale på scenen. Dette gjorde han ved at han hadde med personer som ikke har møtt hverandre på lenge, da er det jo naturlig og snakke om fortiden. Fortiden har betydning for det som skjer på scenen. Sannheten om fortiden tvinger seg fram.

 

Fortid ----> Handling starter ----> Handling slutter.

 

Personkarakteristikk:

 

Gregers: En idealist som vil hjelpe Hjalmar Kan også oppfattes som en bitter og sjalu mann som vil lette sin egen samvittighet ved og legge seg opp I andres liv.

 

Hjalmar:
En trist og sorgfull mann som er offer for andres dårlige gjerninger, umotivert for jobb Synes synd på seg selv og klamrer seg fast I håpet å bli renvasket en dag.

 

Grossereren:
En sykelig mann som sliter med sin samvittighet og da de onde gjerninger han har gjort. Ønsker forsoning, han vil gjøre opp for seg og leve et fullverdig liv sine siste dager.

 

Tema/virkemidler:

 

Ibsen tar I bruk kraftige virkemidler for å få fram sitt budskap.Skuespillet heter vildanden. Når en vildand blir skadeskutt, så dukker den under og svømmer ned til havsens bunn for å så bite seg fast I tang og tare til den dør. Dette er et faktum. Vildanden er et symbolsk bilde på flere av personene I stykket. Også et bilde på mange mennesker I sammfunnet.Mennesker som lider nederlag av en eller flere grunner. Mennesker som er offer for andres umoralske handlinger og gjerninger. De biter seg fast på havsens bunn og lever I sin egen elendighet. Her må de leve med sin livsløgn som er en nødvendighet for at de skal overleve. Ibsen mener her at livsløgnen er en nødvendighet for mange, da spesielt for mennesker som er "skadeskutt". Relling er Ibsens talerør I dette stykket, og sier følgende,"Tar de livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar de lykken fra ham med det samme". Uten livsløgnen ville de ikke klare og overleve og takle det kolde, rå og harde samfunnet.Loftet til Ekdal er et bilde på Havsens bunn, her kan man jage kaniner,(bjørner), man kan lese forbudte bøker og filosofere, man kan med andre ord flykte fra virkeligheten.

 

Tema/virkemidler:

 

Løyntnant Ekdal er en skadeskutt vildand . Han er urettmessig hengt ut fra samfunnet. Han var en gang en løyntnant og en stor jeger som jagde bjørn I skogen. Nå er han ofte på loftet med sin store livsløgn og jakter og skyter kaniner mellom gamle tørre juletrær. Hjalmar er også en skadeskutt vildand, som er på havsens bunn. Han er offer for andres gjerninger. Han har arvet sin fars dårlige rykte, uten å kunne noe for det selv. Han er utilfreds og overlater jobben til Gina. Han holder også til på loftet(havsens bunn) hvor han pleier livsløgnen. Hans livsøgn er at han Innbiller seg at han er en oppfinner, som skal gjøre en oppfinnelse som gjør ham berømt. Slik at hans familie skal bli renvasket for all tid. Hedvig kan også oppfattes som en skadeskutt vildand. Hun er ikke Hjalmars ekte barn, og hun lider av en sykdom slik at hun vil bli blind med tiden. Hun er også ofte på loftet og leser I bøker, noe som hun ikke får lov til pga. Øynene sine.Hun er der på "havsens bunn" og drømmer seg bort. Hun blir også bokstavlig talt liggende på havsens bunn, da hun I fortvilelse tar selvmord. Gregers og Molvik kan også være to skadeskutte vildender. Gregers har kommet på kant med faren og levd alene I mange år med dårlig samvittighet. Han har visst om hva faren virkelig har bedrevet med, og kanskje vært sjalu pga. At han har kommet unna med det. Hans store livsoppgave kan da være hans egen store livsløgn, nemlig det at ting blir ikke alltid bra , selv om man får sannheten fram. Det er rett og slett ikke alle som takler sannheten. Det er ikke alltid det lønner seg få fram sannheten for enhver pris.Molvik studerer til prest, men han er meget for glad I flasken, og trøster seg med at han er demonisk. Som er en livsløgn Relling har hjulpet han med.

 

Kontraster:

 

Ibsen tar I bruk forskjellige kontraster, for å få fram sitt budskap. I begynnelsen av stykket ser vi hjalmar som er til middag hos den velstående Grossereren. Det er mange kammerherrer tilstede, og vi får fort inntrykk av at Hjalmer ikke hører hjemme her. Dette gjennom dialog med de andre, og av de andre. Løyntnant ekdal stå også I stor kontrast til Grossereren. De to hadde en gang samme utgangspunkt, men er I dag endt opp to forskjellige steder på den sosiale rangstigen. Gregers og Relling er to personer som også står I sterk kontrast til hverandre. Gregers stå for sannhet og samvittighet og har "ideale fordringer". Relling derimot mener at livsøgnen er en nødvendighet for mange.

 

Budskap:

 

Budskapet I dette stykket er at noen mennesker trenger livsløgnen for å kunne overleve I samfunnet Særlig skadeskutte mennesker trenger livsøgnen, som en undskyldning eller som en trøst eller håp. I det kyniske konkurranse samfunnet vi lever I er det et faktum at ikke alle takler virkeligheten. Det er ikke et slikt samfunn som er det ønskverdige, men samfunnet er nå en gang slik, mennesker er blitt slik.Noen får svi for andres umoralske handlinger og gjerninger. Men jeg tror også at ibsen mener at mennesker må få andre verdier og normer og leve etter. Man burde ha bedre moral og idealer. For å ha trygg grunn å bygge på må man være ærlige og åpne mot hverandre. Først da kan man få god samvittighet og sjelefred.Man høster som man sår. Er man umoralsk og behandler andre urettferdig, vil dette til syvende og sist slå tilbake på deg selv.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

xd
31.05.2017 09:33

Bra!
152
anbefalinger
inkompitante heskuk den var bra 10/10 onani

Asznee
30.11.2017 12:16

Bra!
77
anbefalinger
Asznee

IGN
06.11.2016 17:17

Bra!
59
anbefalinger
0/10 - IGN

yolokolo
12.02.2015 21:14

Bra!
54
anbefalinger
dritt dårlig

Laila
15.06.2013 11:40

Bra!
31
anbefalinger
Menget fin novelle. denen skal jeg ta med meg videre og spise med undulatcu.
liker måten du skrev denne novellen på! utrolig fin!

Astronaut
10.12.2017 21:01

Bra!
25
anbefalinger
Jeg liker å skyte raketter

grete graut
11.02.2014 09:55

Bra!
23
anbefalinger
graut i ræva

Devilgirl
09.06.2004 22:26

Bra!
11
anbefalinger
Fint å ha et sted til å hjelpe seg med slike ting midt i disse eksamensperioder....hehe


03.05.2004 17:58

Bra!
8
anbefalinger
Fuck hvor er det godt lavet. Totalt genial artikel.

loltyler1
07.12.2017 09:43

Bra!
8
anbefalinger
Bud Bloodrush here! Hehexd

andreas
03.10.2013 11:32

Bra!
6
anbefalinger
Særs bra stil, men vil heller nemne at vildanden ligger nærmare realismen enn det han gjer på naturalismen.

Dariautnytter
08.06.2010 18:56

Bra!
5
anbefalinger
Meget bra skrevet og tolket  Smile :-\) Hjalp meg i allefall veldig mye. De som synes dette er dårlige kan gå og vol*ta sin bestemor!

hei
22.01.2017 17:46

Bra!
5
anbefalinger
takk for femmern

seb
24.01.2017 12:53

Bra!
5
anbefalinger
helt ærlig er dette den beste teksten jeg har lest i livet, sike 0/10 legg opp livet

xd
31.05.2017 09:33

Bra!
5
anbefalinger
inkompitante heskuk den var bra 10/10 onani

maddafacker
26.05.2005 23:25

Bra!
4
anbefalinger
masse skrivefeil.. ellers ok innhold.....

missy
08.10.2005 14:02

Bra!
4
anbefalinger
"vildanden" er et realistisk verk, men ellers grei skrevet Wink ;-\)

bolla
06.04.2006 15:04

Bra!
4
anbefalinger
I skrives "i" midt i setninger

molbo
09.05.2006 11:29

Bra!
4
anbefalinger
lercheman

m
15.05.2006 19:40

Bra!
4
anbefalinger
tusen takk for god hjelp til henrik ibsen prosjektet mitt  Smile :-\)

Silje
11.06.2006 11:09

Bra!
4
anbefalinger
Kjempefint skrevet Wink ;-\)
Jeg skal også ha om vildanden blandt annet til muntlig eksamen.

annie
01.01.2007 19:00

Bra!
4
anbefalinger
jippi Smile :-\) dette var kjempe bra..satt å leita på nette her, men fant ingen ting..=( men så leste jeg denne og her var alt jeg trengte Smile :-\) thihi... hadde helt glemt bort innleveringa..hehe.. takker og bukker Wink ;-\) Smile :-\)


24.02.2015 17:50

Bra!
4
anbefalinger
dette er det teiteste stykke du kan lese trodde ikke at noen ting kunne overstride mengden idioti et dukkehjem hadde men jeg tok feil.

Hanzo Main
07.12.2017 09:49

Bra!
4
anbefalinger
SAKE!

ByBoLLa
25.10.2004 19:23

Bra!
3
anbefalinger
Kjempe fin artikkel, hjelp meg veldig mye. veldig fint skrevet Surprised :-o)

sorbruks
09.05.2006 11:32

Bra!
3
anbefalinger
stikk den inn hilsen finn

jaaaa!!
07.06.2006 21:51

Bra!
3
anbefalinger
der reddet du meg til muntlig eksamen  Smile :-\) takke takk

Null stress, grill dress
24.09.2006 22:35

Bra!
3
anbefalinger
supert!! Very Happy :-D
Dette trengte jeg nå. fin tekst..masse fin fakta!
Kniib

Takk!
28.05.2008 17:41

Bra!
3
anbefalinger
Dette var virkelig hva jeg trengte for å gjøre det bra på Muntlig Eksamen. Takker !!


10.06.2014 20:45

Bra!
3
anbefalinger
kom opp i norsk muntlig eksamen og utlevert en oppgave om Vildanden. Hva kjennetegner og hvilke virkemidler brukes i teksten? Er det noen som hadde samme oppgave som meg i tidligere norsk muntlig eksamen?

my name is jeff
07.02.2017 09:21

Bra!
3
anbefalinger
hei

bwoi
05.04.2017 13:33

Bra!
3
anbefalinger
lit analyse, gåsehud. det var rett og slett en emosjonell berg og dal bane. mektig imponert


29.11.2017 09:55

Bra!
3
anbefalinger
Greit innhold, men det var noen skrivefeil. Noe av det du skrev var ikke sant.

kdk
03.11.2017 10:54

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra  Smile :-\)

Grete graut
29.11.2017 08:49

Bra!
2
anbefalinger
Graut i ræva

Big Shaq
07.12.2017 12:14

Bra!
2
anbefalinger
2+2 is 4 - 1 thats 3 quick maths

Michael depah
10.12.2017 17:44

Bra!
2
anbefalinger
Ya dunno

Gregers
07.12.2017 10:33

Bra!
1
anbefalinger
Ka fan


10.12.2017 20:10

Bra!
0
anbefalinger
Eyyy bro duuf skrevet. Bror du går på skole for en grunn skriv ordentlig norsk!

Swayze Baby
10.12.2017 20:56

Bra!
0
anbefalinger
Yaaaa Wolfie du er altfor tett.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews