Søk i stiler
 

Brun eller blå øyne


Finne ut hvor stor sannsynlighet det er for å få de forskjellige øyenfargene. (Elevøvelse nr.1, 01.09.03)
Sjanger:RapportLastet opp:25.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHensikt

Å finne ut hvor stor sannsynlighet det er for å få de forskjellige øyenfargene (brun, blå og nyanser av brun) når begge foreldrene har brune øyne (Bb og Bb).

 

Utstyr

  • En femtiøring
  • Et kronestykke
  • Et plastbeger
  • En vannfast tusj

Fremgangsmåte

Vi startet med å tegne en b (b) på den ene siden av femtiøringen og en stor b (B) på den andre. Det samme gjorde vi på kronestykket. Den lille b-en betyr at genen er recessiv. Den store b-en er dominant. Det vil si at det må to små b-er til for at fargen skal bli blå. Er det en liten b og en stor b vil den store b-en dominere over den lille, og fargen vil bli brun. Vi tegnet opp en tabell i skriveboken med tre kolonner bortover. Kolonnene ga vi navnene BB, bB og bb. Vi puttet kronestykkene oppi en plastikk kopp, la hånden over åpningen og ristet på den. Vi tok bort hånden og noterte hvilke sider av kronestykkene som lå med siden vendt opp. Dette noterte vi i skjemaet ved å sette en strek i kolonnen som viste riktig kombinasjon av b-ene. Dette gjentok vi femti ganger.

 

Resultat

Vi registrert flest ganger at det ene kronestykket landet med den store b-en opp, mens den andre landet med den lille b-en opp.(22 ganger). Vi registrerte så at begge kronestykkene landet med den store b-en opp 10 ganger. De landet begge med den lille b-en opp 18 ganger.

 

BB

Bb

bb

IIIII

IIIII

IIIII

IIIII

IIIII

IIIII

 

IIIII

IIIII

 

IIIII

III

 

II

 

10

22

18

 

Konklusjon

Det er størst sjanse for at to foreldre, begge med brune øyne, får et barn med brune øyne som ikke har en helt ”ren” brunfarge. Dvs. lysebrun, grønn eller lignende. (Barnet kan også få helt brune øyne).

Det kommer av at muligheten for å få en stor b og en liten b er mye større i og med at dette kan inntreffe på to forskjellige måter (Bb og bB). De utgjør til sammen 50 % av de forskjellige mulighetene. De to andre (BB og bb) utgjør kun 25 % hver av mulighetene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

me
18.04.2007 16:51

Bra!
0
anbefalinger
bra Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews