Søk i stiler
 

Det norske skriftspråket i den mellomnorsk perioden (CA. 1350 –1525)


En liten oppsummering av utviklingen av det norske språk
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:15.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Språkhistorie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Den mellonorske perioden betegnet et stadium hvor det norske talespråket var i en overgangsfase, og gjennomgikk en nærmest revolusjonerende forandring, før den bestod relativt stabil. Men det viktigste omslaget skjedde i forhold til utviklingen av skriftspråket, som faktisk døde ut mot slutten av perioden.
I denne teksten skal jeg legge fram bakgrunnen for dette språklige forfallet, i forhold til kulturelle, politiske og språklige årsaker.

Tiden før den mellomnorske perioden betraktes på mange måter som Norges storhetstid, og dens slutt kan markeres med Svartedauens fremtred.
Norge ble rammet svært hardt av denne dødelige pesten, og da den hadde fart over landet hadde den tatt livet av om lag 1/3 av befolkningen. Blant disse var en stor del prester, munker, stormenn og lignende, som også utgjorde landets største skrivekyndige gruppe. Med deres bortgang var det få gjenlevende nordmenn som kunne skrive og lese, og dermed opprettholde skriftspråket.


Dette var en av de kulturelle årsakene bak det språklige forfallet, da det nå ble slutt på den rike blomstringen litteraturen hadde hatt på 1000- og 1200-tallet, som også var en viktig kilde for å holde skriftspråket levende.

Den politiske og økonomiske nedgangstiden på 1300-tallet ble også en avgjørende faktor bak det norrøne skriftspråkets bortgang.
I den mellomnorske perioden opplevde den norske bondestanden mange uår på rad og det tyske Hansaforbundet tok over en stadig større del av handelen. Dette satte en støkk i landets økonomi, som sammen med maktforskyvingen etter ”Den store mannedauen”, gjorde Norge til en underlegen part i Norden.
Dette la grunnlaget for den dansk-norske unionen knyttet i 1380, da de to landene fikk en felles tronarving, og hvor Danmark var den sterkeste parten. Dette fellesskapet varte i 400 år og markerte en tid hvor dansk var det foretrukne språket blant Norges overklasse.

Den språklige bakgrunnen bak utløpet av det norrøne skriftspråket kom bl.a. som følge dets manglende norm.
Uten en fast standard florerte det utallige skrivemåter over hele landet, og folk i nord kunne for eksempel ha problemer med å forstå et brev fra sør. Det fantes nemlig ingen felles utredning eller grammatikk med konsiste regler for rettskriving og oppbygginingen av språket. Og et språk uten fast struktur og som ble skrevet forskjellig i de ulike delene av landet, alt ettersom hvordan talespråket var, gikk lett i oppløsning.
Som nevnt innledningsvis var talespråket på denne tiden også i endring. Og som følge av dette ble det etter hvert vanskelig for folk å forstå gamle nedskrevne tekster, da skillet mellom skriftspråket og talespråk var blitt såpass stort. Alle disse momentene åpnet for innflytelse og påvirkning av utenifra. Og dermed døde tilslutt norrønt ut som skriftspråk i Norge, i takt med at dansken ble mer og mer gjeldende.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Dina
13.12.2005 19:53

Bra!
21
anbefalinger
Takk for hjelpa, fann endeleg noke nyttig Smile :-\) ska ha tentamen i morga og språkhistorie e hovudtemaet. ønsk mj lykke te Smile :-\)

Lene Marie
03.04.2008 21:55

Bra!
19
anbefalinger
herlig  Wink ;-\) dette er den absolutt beste siden om mellomnorsk tid jeg har funnet til nå!


10.09.2008 17:17

Bra!
15
anbefalinger
Takk  Smile :-\)
Trenge veldi detta  Smile :-\)

Tha Man
17.11.2009 09:08

Bra!
12
anbefalinger
Dette var mææte saker assa, digger'e
peace out michael sommer

Olghild
28.04.2010 11:16

Bra!
11
anbefalinger
Detta var det beste æ ha funni, æ kom te å få 6ær på prøva, ønsk me lykke til  Smile :-\)  Smile :-\)


29.09.2014 22:43

Bra!
9
anbefalinger
(Y) takk . dette var oppgave 17 side 51 Gripteksten Norsk VG2

Daniel
01.12.2016 11:21

Bra!
9
anbefalinger
Sykt bra nett side


28.10.2016 09:52

Bra!
7
anbefalinger
dette var veldig hjelpsomt veldig takknemelig for at dere kunne hjelpe meg !

Snagmalo tiprchez
26.01.2017 09:49

Bra!
3
anbefalinger
Nice this site is AMAZING even though i dont understand a shit

Emil
13.02.2019 13:59

Bra!
1
anbefalinger
Takk! Hjelper mye!

Nei
14.12.2017 09:13

Bra!
0
anbefalinger
Ne nei jeg vill ha eksmpler


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews