Søk i stiler
 

Elektrolyse av Kobberklorid


Elektrolyse av Kobberklorid.

(Rapport fra forsøk 8 s 163 i Tellus utført 13. januar 2004 - 9. klasse).

Sjanger:RapportLastet opp:10.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hensikt

Å se hva som skjer ved elektrolyse av kobberklorid, CuCl2(aq), og å bli kjent med elektrolyse og hva det innebærer.

 

Utstyr

Strømboks, 1 karbonstav, kobberkloridløsning [CuCl2(aq)] ca 1M, 2 ledninger, 250 ml begerglass, 100 ml erlendmeyerkolbe, metallgjenstander(en 1 NOK mynt, en nøkkel, en passer), 2 krokodilleklemmer, rørepinne, penn, papir, Tellus 9 (Lærebok i Natur- og Miljøfag for niende trinn, godkjent av L97).

 

Beskrivelse

Aller først hentet vi alt utstyret (se utstyrsliste) unntatt kobberklorid. Vann hentet vi i glasskolben. Så satte vi det opp og fikk kobberklorid [CuCl2(s)] (ca en og en halv ts til 100 ml H2O(l)) utdelt av læreren. Dette blandet vi med vann og fikk en kobberkloridløsning på ca 1M. Så koblet vi på alle nødvendige ledninger, og hadde en spenning på 4V. I den ene krokodilleklemmen festet vi en mynt (1 NOK), i den andre en karbonstav. Begge klemmene var koblet til strømkilden. Så holdt vi begge krokodilleklemmene ned i løsningen (karbonstaven som den positive elektroden, mynten som den negative) og slo på strømmen. Underveis observerte vi og tenkte gjennom det vi så.

 

Observasjon

Etter kort tid så vi at et brunt belegg, kobber, festet seg på mynten. I tillegg kunne vi lukte en relativt sterk klorlukt fra klorgass som steg opp. Alt dette gjentok seg med nøkkelen og passeren. Da vi tok gjenstandene opp fra løsningen, var de farget av et lag kobber [Cu(s)]. Belegget var mulig å tørke av nøkkelen, men på de to andre satt det nokså godt fast. Vi prøvde ikke å skrape det vekk.

 

 

(Tegning mangler)

Tegningen viser elektrolysen vi utførte.

 

 

Konklusjon

Elektrolyse skjer når strøm ledes gjennom en saltløsning. Den negative polen vil bli dekket av metallionene i saltet, fordi saltet spaltes. Metallet trekkes mot minuspolen, de andre elektronene går ofte over i gassform. (Disse opplysningene er basert på ett forsøk – se rapporten ovenfor. Jeg kan ikke garantere for at dette gjelder i alle andre elektrolyser).


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

.
22.10.2010 16:57

Bra!
7
anbefalinger
Fail xD elektrolyse er å tvinge en redoksreaksjon ved hjelp av strøm  Razz :-P

Mona
18.10.2010 18:14

Bra!
6
anbefalinger
Det var en fin rapport. Men dere har hatt dette forsøket i 9-klasse vi har det på 1 vgs LOL. Takk for hjelpen  Smile :-\)

Anonym 556
27.01.2008 13:42

Bra!
2
anbefalinger
Dette forsøket skal vi ha i innlevering til i kveld!! Jeg bruker nok noe av det ovenfor, men skriver det om og tar nok bort noe og fyller inn med noe annet  Wink ;-\) Vi får lixom karakter å det er lett å google det!!

Noen
01.04.2009 21:37

Bra!
2
anbefalinger
Den var kjempebra  Smile :-\) Nå skjønte jeg hele greia  Razz :-P  Very Happy :-D

Lene
08.12.2014 13:11

Bra!
2
anbefalinger
Dere har det i 9kl og vi har det på Voksenopplæring for studie spesialiserende. hehe...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews