Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Serie- og parallellkobling

Serie- og parallellkobling

Rapport fra forsøk utført 24/9 2003 - 9. klasse.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
10.02.2004

Hensikt

Prøve og serie- og parallellkoble lyspærer. Se Øvelse 2 og 3 s90-91 i Tellus.

Hypotese 1: Hvis man skrur ut en lyspære i seriekobling vil alle pærene slutte å lyse.

Hypotese 2: Hvis alle lyspærene er på plass i en seriekobling vil alle lyse like sterkt.

Hypotese 3: I en parallellkobling blir lysstyrken mindre for hver lyspære som kobles til.

Hypotese 4: Hvis man skrur ut en lyspære i en parallellkobling vil de andre pærene fortsette å lyse.

 

Utstyr

Strømboks (innstilt på 4 volt), 6 ledninger, 3 stk  3,5 watt lyspærer, Tellus 9 (lærebok i Natur- og Miljøfag for ungdomstrinnet, godkjent av L97)

 

Beskrivelse

Jeg samarbeidet med Kristoffer. Det første vi gjorde var å plugge strømboksen i stikkontakten som henger ned fra taket. Deretter koblet vi en lyspære på ved hjelp av to ledninger. Den lyste. Etter hvert koblet vi til sammen tre lyspærer i en seriekobling (Se vedlagt tegning. Vi prøvde med både vekselstrøm og likestrøm, uten at resultatet endret seg noe større.

I neste del av forsøket skulle vi parallellkoble tre lyspærer. Vi klarte det uten problemer, både på vekselstrøm og likestrøm. Etter hvert oppdaget vi at det var veldig enkelt å kortslutte det hele, sånn at den såkalte evighetssikringen spratt ut. Det var bare å dytte den inn igjen, så virket alt normalt (derav navnet evighetssikring). Vi eksperimenterte en del med det; trikset er å føre + og ÷ sammen utenom lyspæra.

 

Observasjon

Vi har observert både serie- og parallellkoblinger.

Seriekoblinger: Alle pærene lyser like sterkt. Hvis man skrur ut en pære, slutter alle pærene å lyse. Senere har vi fått vite at jo flere pærer i kretsen, jo svakere lyser de alle sammen. Jeg kan ikke huske å ha sett noe til dette, men det er jo godt mulig.

Parallellkoblinger: Jo flere lyspærer som er koblet til, jo mer strøm tappes fra strømkilden, med det resultat at eventuelle batterier tømmes fortere (vi så selvsagt ikke at strømmen ble tappet fortere, men vi har blitt fortalt det i ettertid).  Hvis man skrur ut en pære, vil de gjenværende pærene fortsette å lyse.

 

Konklusjon

Hypotese 1: Riktig. Da brytes strømkretsen.

Hypotese 2: Riktig. Strømkretsen er ubrutt, og strømmen ledes gjennom alle lyspærene med like mye energi. (Så vidt jeg kunne se ble ikke lysstyrken mindre når vi kobla på flere lyspærer, men vi har visst lært det, selv om jeg ikke finner det svart på hvitt noe sted i boka)

Hypotese 3: Riktig. Den elektriske energien fordeles likt.

Hypotese 4: Riktig. Strømkretsene de andre pærene sitter i er fortsatt ubrutt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil