Søk i stiler
 

Serie- og parallellkobling


Rapport fra forsøk utført 24/9 2003 - 9. klasse.
Sjanger:RapportLastet opp:10.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Hensikt

Prøve og serie- og parallellkoble lyspærer. Se Øvelse 2 og 3 s90-91 i Tellus.

Hypotese 1: Hvis man skrur ut en lyspære i seriekobling vil alle pærene slutte å lyse.

Hypotese 2: Hvis alle lyspærene er på plass i en seriekobling vil alle lyse like sterkt.

Hypotese 3: I en parallellkobling blir lysstyrken mindre for hver lyspære som kobles til.

Hypotese 4: Hvis man skrur ut en lyspære i en parallellkobling vil de andre pærene fortsette å lyse.

 

Utstyr

Strømboks (innstilt på 4 volt), 6 ledninger, 3 stk  3,5 watt lyspærer, Tellus 9 (lærebok i Natur- og Miljøfag for ungdomstrinnet, godkjent av L97)

 

Beskrivelse

Jeg samarbeidet med Kristoffer. Det første vi gjorde var å plugge strømboksen i stikkontakten som henger ned fra taket. Deretter koblet vi en lyspære på ved hjelp av to ledninger. Den lyste. Etter hvert koblet vi til sammen tre lyspærer i en seriekobling (Se vedlagt tegning. Vi prøvde med både vekselstrøm og likestrøm, uten at resultatet endret seg noe større.

I neste del av forsøket skulle vi parallellkoble tre lyspærer. Vi klarte det uten problemer, både på vekselstrøm og likestrøm. Etter hvert oppdaget vi at det var veldig enkelt å kortslutte det hele, sånn at den såkalte evighetssikringen spratt ut. Det var bare å dytte den inn igjen, så virket alt normalt (derav navnet evighetssikring). Vi eksperimenterte en del med det; trikset er å føre + og ÷ sammen utenom lyspæra.

 

Observasjon

Vi har observert både serie- og parallellkoblinger.

Seriekoblinger: Alle pærene lyser like sterkt. Hvis man skrur ut en pære, slutter alle pærene å lyse. Senere har vi fått vite at jo flere pærer i kretsen, jo svakere lyser de alle sammen. Jeg kan ikke huske å ha sett noe til dette, men det er jo godt mulig.

Parallellkoblinger: Jo flere lyspærer som er koblet til, jo mer strøm tappes fra strømkilden, med det resultat at eventuelle batterier tømmes fortere (vi så selvsagt ikke at strømmen ble tappet fortere, men vi har blitt fortalt det i ettertid).  Hvis man skrur ut en pære, vil de gjenværende pærene fortsette å lyse.

 

Konklusjon

Hypotese 1: Riktig. Da brytes strømkretsen.

Hypotese 2: Riktig. Strømkretsen er ubrutt, og strømmen ledes gjennom alle lyspærene med like mye energi. (Så vidt jeg kunne se ble ikke lysstyrken mindre når vi kobla på flere lyspærer, men vi har visst lært det, selv om jeg ikke finner det svart på hvitt noe sted i boka)

Hypotese 3: Riktig. Den elektriske energien fordeles likt.

Hypotese 4: Riktig. Strømkretsene de andre pærene sitter i er fortsatt ubrutt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kristine
13.04.2011 10:49

Bra!
15
anbefalinger
Hei,

Vil ikke lysstyrken i lysene i en parallellkobling være uavhengig av hvor mange lys som er koblet til. Du motsier deg selv når du skriver at den elektriske energien fordeles likt, men at lysstyrken svekkes avhengig av hvor mange komponenter som er koblet til paralellkoblingen?

henriette
18.03.2015 14:39

Bra!
3
anbefalinger
jeg elsker denne rapporten! det hjalp meg kjempe mye! tusentakk

lizzz
19.04.2016 20:59

Bra!
3
anbefalinger
ka e hensikten med forsøket

theo
30.12.2018 10:14

Bra!
2
anbefalinger
Du har glemt bakgrunnsteori, drøfting og feilkilder som er de tre viktigste delene i en rapport. Hadde du levert denne rapporten til en ordentlig lærer hadde du fått en toer for å glemme noe i rapporten. Resten av rapporten var også uoversiktlig og slurvete gjennomført.

baka
30.01.2018 19:53

Bra!
1
anbefalinger
braaaaa takk hjalp mye.


22.01.2015 21:30

Bra!
0
anbefalinger
Innledning?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews