Søk i stiler
 

Eg står her og skal slå opp med ei jente


Analyse av Rune Belsviks novelle 'Eg står her og skal slå opp med ei jente'.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:15.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Eg står her og skal slå opp med ei jente
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookRune Belsviks novelle "Eg står her og skal slå opp med ei jente" er tatt fra samme forfatters novellesamling "Kram snø", først utgitt i 1981. I denne novellen tar Belsvik for seg en problemstilling godt kjent blant ungdom: den traumatiske opplevelsen det er å måtte slå opp med en jente. I novellen møter vi Svein, som er sammen med en jente som heter Lise. Men nå føler han at det er nok; nå skal han slå opp med henne. Svein er novellens jeg-person, og novellen fortelles gjennom en førstepersons-synsvinkel. Siden vi får høre mye om Sveins følelser og emosjonelle liv, er det helt klart at synsvinkelen er personal. Denne historien har kun to personer, og det er med på å gjøre den til en novelle.

 

Novellen starter særskilt brått, den første setningen vi hører fra Svein er: "Ho som kjem gåande der borte, skal eg slå opp med." Denne setningen er veldig bastant og bestemt. Det er ingen tvil om hva Svein skal foreta seg, og leseren får også en viss peiling på hva novellen handler om, allerede i løpet av dens ti første ord. Svein og Lise har avtalt dette møtet fordi de senere skal gå på en fest sammen. Men Lise er intetanende til Sveins lumske hensikter. Svein skal ende forholdet; han greier ikke lengre å være sammen med Lise. Han føler at hun ikke har noen hemmeligheter lengre. Alt er avslørt ved henne, i hvert fall slik Svein ser det.

 

Men etter hvert som Svein, via leseren, argumenterer for hvorfor han skal slå opp med henne, resonnerer han seg frem til at det kanskje ikke lengre er så lurt å gjøre det likevel. Mens vi igjennom hele novellen hører at nå kommer Lise snart, leser vi også Sveins tanker omkring emnet. Til slutt finner altså Svein ut at han ikke vil slå opp med Lise likevel. Dette tankegangens mest ekstreme punkt er når Svein utbasunerer: "Skal eg verkeleg slå opp med henne?" Dette utsagnet er skrevet i kursiv i teksten, antageligvis for å fremheve dets viktige budskap. Når Lise så nærmer seg Svein og starter en konversasjon med ham, kommer det nok som et sjokk på både Svein og leseren at Lises ord er: "De e slutt. Da går ikkje lenger. Eg har visst da heila tio, Svein. Du har nok skjønt da, du òg."

 

Siden vi møter Svein relativt tidlig i novellen, blir vi godt kjent med ham etter hvert som historien skrider frem. Vi får høre om hvor nervøs han først var da han først traff Lise; vi får et innblikk i den noe ubesluttsomme personen Svein er; og ikke minst, vi blir innvidd i Sveins urolige sinnsliv, og hvor vanskelig han har det inni seg i det faktiske øyeblikket novellen utspiller seg. Belsvik bruker korte, konsise setninger for å beskrive ting og situasjoner. Eksempel på dette: "Brått er eg litt trist. Faen. Ho ser så trygg ut der ho kjem gåande. Så lita og uskuldig. Trur alt godt om alle. Og så skal eg…" Belsvik beskriver Lise grundig, og vi føler virkelig at vi vet hvilken type personer både Svein og Lise er når vi har lest novellen.

 

Belsvik uttrykker seg med korte, presise ord og uttrykk for å holde spenningen og dramatikken oppe hos leseren. Dette hjelper leseren å forstå at handlingen skjer i nåtid (presens), og at Svein faktisk står der akkurat nå for å slå opp med henne. Novellens tittel henspeiler da også på dette. Handlingen foregår på to plan: I preteritumsdelen ser Svein tilbake på hvordan forholdet har utviklet seg til nå, mens han i presensdelen forteller om hvor langt unna Lise er han. Eks. på preteritum: "Eg hadde litt problem med å komme saman med henne. Ho var eigentleg forelska i kameraten min." Eks. på presens: "Sjå, der kjem ho. Med sola rett i ansiktet. (…) Ho har på seg dei raude sokkane."

 

Vi får aldri høre om Svein tror at Lise føler det på samme måte som han, eller om han har noen skrupler eller betenkeligheter i det hele tatt omkring det å slå opp med Lise. Dette bare beviser at Svein høyst sannsynlig er en meget egosentrisk person, som ikke tenker på noen andre enn seg selv.

 

Lise møter vi først og fremst gjennom Sveins beskrivelser av henne. Om hun er hovedperson eller biperson er usikkert, da hun kan være begge deler - hun er ikke fysisk tilstede før helt i slutten av novella. Hun virker selvstendig og selvsikker, og det er tydelig at hun er mer voksen enn Svein. Mitt inntrykk av Lise som en selvsikker person, blir bare enda mer forsterket på måten hun gjør det slutt på - hun er stø og rolig mens Svein er tydelig nervøs. Det virker også som at Lise ikke egentlig har så mange betenkeligheter med å slå opp som Svein tydeligvis hadde.

 

Det er enkelt å se at Svein tydelig blir influert av Lises noe frastøtende og lidenskapsløse personlighet mens han snakker med henne. I slutten av novellen, da Lise gjør det slutt med han, blir dette sagt: "Der står ho. Og er eit heilt menneske for seg sjølv. Kald. Kald. Ein stor løyndom eg ikkje skal få gisse på meir." Dette sier Svein om Lise. Først nå merker han at han også synes at været prompte ble kjølig: "Det er kaldt. Faen så kaldt det er her."

 

Forfatter Rune Belsvik bruker en skrivestil basert på ungdoms muntlige livsstil i denne novellen. F. eks. blir banneord og ord som er kategoriserte som ufine hyppig brukt. Eks. " Kva pokker. Eg er jo dritredd." (…) "Ho pissar visst berre. Det er aldri dritlukt etter henne." (…) "Brått er eg litt trist. Faen." (…) "Heilt for jævlig." Som vi ser, prøver Belsvik helt klart å snakke ungdommens eget språk i denne novellen, ved stadig å anvende ord som unge mennesker kanskje har lettere for å bruke enn de voksne. Belsvik putter kanskje stygge ord i munnen på Svein for å reflektere det faktum at han prøver å gjøre seg tøffere enn han egentlig er ved å banne. Dette igjen kan tilsi at han er usikker på seg selv, og svak mentalt.

 

Novellens høyde- og vendepunkt er helt klart da Lise slår opp med Svein, i stedet for at det stikk motsatte skjer. Etter dette forandrer Svein seg fra å være en person som tror han kjenner Lise som sin egen bukselomme, til å innrømme at hun kanskje ennå er et enigma. Sitat: "(Lise er) Ein stor løydom eg ikkje skal få gisse på meir." Her erkjenner han også at alt det han konstaterte om Lise tidligere kanskje bare var vill gjetning.

 

Temaet i denne novellen er ungdom og kjærlighet. Belsvik har helt utvilsomt forstått hvordan ungdom opplever all mystikken som ligger i det å ha et forhold til en annen. Noe som er verdt å merke seg i denne novellen er at den kvinnelige parten i forholdet historien omhandler er den sterke part, mens derimot Svein - den mannlige hovedpersonen - , er den svake delen som lar seg herse med. Dette er stikk motsatt av det vi er vant med fra vanlig platonisk kiosklitteratur. Et bevis på dette er at det faktisk er Lise som slår opp med Svein til slutt. Da er det jo ekstra interessant å tenke på at novellens forfatter er en mann, da slike kvinneskikkelser som Lise ofte blir beskrevet av kvinnelige forfattere.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

morra di
03.09.2014 13:41

Bra!
826
anbefalinger
berry er gay

M8
04.09.2014 09:37

Bra!
594
anbefalinger
gr8 b8 m8 i r8 it 8/8 plz no h8

Kim-Jong Sexy Glorious Beast Divine Dick Father Lovely Iron Man Even Unique Poh Un Winn Charlie Ghora Khaos Mehan Hansa Kimmy Humbero Uno Master Over Dance Shake Bouti Bepop Rocksteady Shredder Kung Ulf Road House Gilgamesh Flap Guy Theo Arse Hole Im Yoda
26.05.2015 16:04

Bra!
109
anbefalinger
cool cool

Just in bieber
29.04.2014 11:48

Bra!
108
anbefalinger
BABY BABY OHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH in my ass madafakka

ur mom
11.01.2016 09:31

Bra!
67
anbefalinger
ta ei gås å fyll dn med lighterolje og putt gåsa opp i ræva å tenn fyr, lyden som kommer fra han med gåsa i ræva høres bedre ut enn denne analysn

svein
11.01.2016 09:34

Bra!
52
anbefalinger
Kafaen gi nu faen i å prat sånn dritt om mæ, kafaen har æ gjort? hvis æ e pussyface kan du fuck off. og æ blei faktisk tatt hardt bak men det betyr ikke at dokker kan si d her!

tittywanker
04.03.2015 12:25

Bra!
45
anbefalinger
dette her er beldig bra, jeg mener at svein er en pussyface og har mista ballenesine mens lise har grodd noen og raper svein hardt bak fra. bra bok

sofie
27.04.2015 13:43

Bra!
38
anbefalinger
det var en flott anmeldelse av novella. den gir et godt inntrykk av kva teksten handler om. du har sikkert konsentrert deg veldig når du skrev de, der er så irriterende når folk ikke konsentrerer seg!!

Sibylla
16.03.2006 15:16

Bra!
33
anbefalinger
"Platonisk kiosklitteratur"????

Josef
27.04.2015 13:59

Bra!
30
anbefalinger
enig med Sofie, forelsket eller ei, folk må konsentrere seg!
selv om noen ikke får oksygen til hjernen, d er ingen unnskyldning! du sørger for fremtiden din selv, så ta deg sammen Peta!

HOOOOOO
04.09.2014 09:55

Bra!
26
anbefalinger
lololololololololololololololol

Kim Jong Un
11.01.2016 09:44

Bra!
24
anbefalinger
hviss du ikke ta vekk dette anaryse tar jeg hydogen bombe og spreng det

James
08.06.2009 14:25

Bra!
20
anbefalinger
dette ser nice ut!
nesten det samme jeg resonerte fram!  Very Happy :-D

Pakki
29.04.2014 11:47

Bra!
20
anbefalinger
I kill your familiyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Trolololol
24.09.2012 12:44

Bra!
19
anbefalinger
kjempe bra, dette kommer jeg til bruke altså, ikke alt men litt,  Very Happy :-D

Meg
09.02.2009 17:42

Bra!
16
anbefalinger
Stiller spørsmålet fra 2006 en gang til: "Platonisk kiosklitteratur"?

Hei
16.06.2010 07:18

Bra!
16
anbefalinger
HUN HETER LIS!  Smile :-\) VELDIG BRA SKREVET.

mei
03.02.2009 14:02

Bra!
15
anbefalinger
dette synes jeg var veldig bra;9
bra jobba Wink ;-\)


29.04.2014 11:46

Bra!
15
anbefalinger
Veldig dårlig #SWAG #BADASS

Ragnar
27.04.2015 14:03

Bra!
15
anbefalinger
DET VAR DA VOLDSOMT SÅ MYE USERIØST HER, EG VARSLAR!!

Utbasunerer
08.02.2011 08:42

Bra!
14
anbefalinger
lættis ord mann!

Ibrahim
07.01.2013 13:45

Bra!
14
anbefalinger
bra jobba og eg lært masse av det, takk!!!

Lama
18.02.2013 11:52

Bra!
13
anbefalinger
Takk for hjelpen  Very Happy :-D

Shrek
11.01.2016 09:41

Bra!
13
anbefalinger
Æ syntes at han svein bare skal bli rævkjørt hardt i baken, det var jo så rett!1!

YOLO
04.12.2012 18:21

Bra!
12
anbefalinger
Veldig bra, hjalp meg med min skoleoppgave om samme novelle.  Very Happy :-D

Maryam Mustafa Harun
04.12.2013 10:45

Bra!
12
anbefalinger
ratchets these days swagin and grindin yo

likamadik
29.04.2014 11:47

Bra!
12
anbefalinger
madafak slabadaba dingdong nice text there maity daty from likamadik

Analyse
04.03.2015 12:27

Bra!
11
anbefalinger
link til analyse: https://www.google.no/search?hl=no&site=imghp&tbm=isch- &source=hp&biw=1440&bih=795&q=glans&oq=glans&gs_l=img.3- ..0l10.2476.4163.0.6589.5.5.0.0.0.0.156.408.4j1.5.0.mse- dr...0...1ac.1.62.img..0.5.407.JoipyJUZLgE

U wot m8
05.01.2016 13:13

Bra!
11
anbefalinger
Jeg bestilte is på E-Bay

Dame
03.12.2013 22:12

Bra!
10
anbefalinger
det gjør æ å

jeg liker dick
14.06.2016 21:22

Bra!
10
anbefalinger
Guy: Hey
Guy: On a scale from 1 to America,
how free are you tonight?
Girl: North Korea

Gg m8888888888888888888888888888888888
10.06.2016 17:25

Bra!
9
anbefalinger
GG, bra tekst m8

Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov vil bytte navn. Han synes Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov
26.05.2015 13:53

Bra!
8
anbefalinger
eg elskar den

helsesøster
27.04.2015 14:01

Bra!
7
anbefalinger
det er en svimlende følelse i underlivet dette her josef !


21.10.2014 09:49

Bra!
6
anbefalinger
morra di berry var faktisk ikke gay

Morra til morra di
17.03.2015 09:35

Bra!
6
anbefalinger
Hva skal du gjøre med at barry er gay hæ?

Valkis
27.04.2015 13:30

Bra!
6
anbefalinger
gu kor kjekt når dere ungdommer fyller internettet med noe annet enn toskefakta! dette var skikkelig laksefleip!

monica fra trøndelag
27.04.2015 13:39

Bra!
6
anbefalinger
 Smile :-\) dette var ordentlige saker! vi samene i katokeino sitter og koser oss med kaffen og ler av disse giode kunnskaper!

petra
27.04.2015 13:58

Bra!
6
anbefalinger
skjekk ut denne linken sofie1 http://www.fanamedisinske.no/behandlinger/plastisk-kir- urgi/fettsuging-og-liposculpture?gclid=CMK3-tK4lsUCFcL3- cgodwFQAUw

Josef
27.04.2015 14:00

Bra!
6
anbefalinger
det der var uhyggelig Petra, direkte slemt

Sofie
27.04.2015 14:01

Bra!
6
anbefalinger
Takk Josef, det skar seg inn i hjertet mitt og ga fra seg et dypt sår!!!

Ragnar
27.04.2015 14:08

Bra!
6
anbefalinger
... men ælsker deg fortsatt pusen,

Martin Økter
28.05.2015 13:26

Bra!
6
anbefalinger
veldig bra, skikkerlig tilpsanignsdyktig for å si det med egende ord


30.08.2015 16:27

Bra!
6
anbefalinger
dette suger, hjalp meg ikke i det hele tatt, bestemorra mi kunne skrivet en bedre teskt,

Frida Fjellet
13.10.2015 09:29

Bra!
6
anbefalinger
Hvem er denne såkalte Barry?


12.01.2016 09:17

Bra!
6
anbefalinger
kul tekst! eller kuk tekst*

dick
12.01.2016 12:42

Bra!
6
anbefalinger
i like turtels

Lena
20.01.2016 17:53

Bra!
6
anbefalinger
Dette var veldig mye til hjelp! Fortsett med disse Smile :-\)

Adolf Hitler
18.03.2015 13:18

Bra!
5
anbefalinger
dette var bra.
EG HATE JØDAR

mukka
07.04.2015 11:39

Bra!
5
anbefalinger
mum

peta
27.04.2015 13:56

Bra!
5
anbefalinger
nei no må du je deg sofie
ungdommen er sprudlende forelsket!?!??!

Ragnar
27.04.2015 14:07

Bra!
5
anbefalinger
emmmm, for en snill kone jeg har som ikke kan navnet mitt engang!


30.08.2015 16:28

Bra!
5
anbefalinger
du suger, helt forjævlig,


13.02.2015 08:35

Bra!
4
anbefalinger
I'm English. No im not... or am i? DUDMDUDMDM

YA LOVAH
16.12.2015 09:05

Bra!
4
anbefalinger
elsker denne så mye at jeg får diare. GR8 M8 NO H8

HILSEN MEG FRA VÅR ONE NIGHT STAND

rangmarsk kone
27.04.2015 14:05

Bra!
3
anbefalinger
stump røyken og drikk kaffin ikke vær hissi ragmar

Rolig gutt
28.01.2016 11:23

Bra!
3
anbefalinger
Dette er så kult


03.04.2016 15:15

Bra!
3
anbefalinger
Hvilken litterær periode er boka skrevet i (realismen, romantiken, modernsimen, samtidtekst osv.).

Rune Belsvik
06.01.2017 12:03

Bra!
3
anbefalinger
Takk for alle de fine kommentarene om tekstenmin!


01.06.2015 09:13

Bra!
2
anbefalinger
ALLUH AKbUaR!!!!!!!!!!!!!!!!!

Neger
17.01.2017 09:55

Bra!
2
anbefalinger
Jeg liker hvite småunger, spesielt jenter. Send meg noen i posten addressen min er Fitteveien 69

"MOR DI 420"
09.03.2017 13:40

Bra!
2
anbefalinger
hei alle 03-04 så nå går på haraldsvang og dere 03 ere som har dette i 2018 som en presentasjon håper jeg dere ser dette i kommentar felte, DRA TIL HELVETE JÆVLA UNGAR- hilsen sebb be.

Adrian Knutsson
13.03.2017 08:58

Bra!
2
anbefalinger
PIKK

Roslan i8
13.03.2017 11:44

Bra!
2
anbefalinger
Mette

Fuck deg moren din
18.05.2016 14:55

Bra!
1
anbefalinger
Berry er ikke gay mother

papi
14.06.2016 21:17

Bra!
1
anbefalinger
ohh yeah! sa min lille bror da jeg stakk den inn  Wink ;-\)

NIGGER
04.10.2016 10:32

Bra!
1
anbefalinger
DREP NUGGERS

Svein
04.04.2017 18:34

Bra!
1
anbefalinger
Du sug, du kan ikke norsk!!

fyfaen ass
22.05.2017 17:18

Bra!
1
anbefalinger
du redda meg ass

danny
10.10.2017 12:20

Bra!
1
anbefalinger
hatsune miku er noe bra dritt

Skinkerytter
06.11.2017 12:54

Bra!
1
anbefalinger
Halla, ikke hate på svartinger. De er nydelige vesner, men kanskje de har en bæsjer in farge men det gjør vell ingenting, ja de er kanskje litt rare men har du sett understellet deres. Det er GIGANTISK, så du Henrik kan bare trekke tilbake det is sa

Arne her
06.11.2017 12:54

Bra!
1
anbefalinger
Hei hei, jeg håper alle innvandrerne blir kasta ut av landet mens de gråter og blir slått sant?

ekanger
22.05.2017 10:29

Bra!
0
anbefalinger
add meg på snap jenter


20.09.2017 14:50

Bra!
0
anbefalinger
hei alle sammen ro ned deres støgge kommentarer pliss fordi unger kan lese ! Jævla assholes BAKA

Henriksomlikerkuk
02.11.2017 10:37

Bra!
0
anbefalinger
Jeg hater negere

Henriksomlikerkuk
02.11.2017 10:40

Bra!
0
anbefalinger
De er fan meg problemet i denne verda sjø
Jævla slengleppende skopussende kuksugendene sotrør
De fungerer kun som en ting og det er slaver

Rune Belsvik
02.11.2017 10:40

Bra!
0
anbefalinger
Eg likar ikkje at dere snakkar stygt om tekstane mine!

Arne her igjen
06.11.2017 12:59

Bra!
0
anbefalinger
Mordi er man på en strippestang.

Kajenthan
14.02.2018 09:51

Bra!
0
anbefalinger
Teksten var grei

Marty the Destroyer
22.03.2018 19:34

Bra!
0
anbefalinger
Hey my baboon nutsacks


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.031 sec - 1 pageviews