Søk i stiler
 

Arnulf Øverland (1889 – 1968)


Biografi som omtaler Arnulf Øverland.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:06.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Arnulf Øverland
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookFødt i Kristiansund 27. april 1889. Faren var skipsmaskinist, og døde tidlig. Moren betydde mye for han. Fattigdom var en stor del av livet hans. Da Arnulf var 2, flyttet familien til Bergen. Da faren døde, flyttet de til Kristiania. (men beholdt den bergenske dialekten). Studerte filologi, men endte op med å lese tysk filosofi og diktning fra mange land. Tok i ny og ne fatt på penselen, selv om det var å skrive han egentlig gjorde.

 

Hadde store problemer med å bli godkjent av forlag, men i 1911 slapp han ut diktsamlingen Den ensomme fest. Året etter kom De hundrede violiner. De er karakteristisk like, men likevel så forskjellige. Likheten er den egentone Øverland hadde i alt han skrev. Øverland kom litt i skyggen av to andre diktere, Wildenvey og Olaf Bull. Øverland bruker veldig lett språk når han dikter. Skrev i begynnelsen om de tradisjonelle emnene, som ensomhet og kjærlighet. Tittelen på neste diktsamling, Advent (1915), forteller at han er på vei mot et virkelig gjennombrudd. Han hadde begynt å skrive på en mer personlig måte.

 

Neste utgivelse var en novellebok, Den haarde fred, (1916), hadde blant annet en bitter gjenklang fra dikterens lange år som tuberkuløs (da han var 20 år fikk han tuberkulose, noe som var svært vanlig på denne tiden. Mirakuløst nok så overlevde han dette).

Skrev ofte tekster som hadde et politisk engasjement. Øverland var en allsidig mann som forsøkte seg innen flere sjangere. Han malte, som sagt tidligere, han skrev noveller, dikt, og forsøkte seg også med skuespill. Innen skuespill hadde han ikke særlig med hell. Konklusjon, dramaet var ikke Øverlands form. Øverland var en fattig mann, og en av hans få inntektskilder var som kunstanmelder (fra 1917 til 1929) i VG og Arbeiderbladet.

 

I diktsamlingen Brød og Vin, som kom ut i 1919, viser Arnulf at han brenner for noe. Han kritiserte jobbetiden og utsultningen av det tyske folket etter første verdenskrig, og han mente at krigen var et resultat at kapitalismen.

 

Ingen annen norsk dikter brakte krigen så direkte og krasst inn i diktingen sin som Øverland. Hans sympatier stilte seg på tysk side, og ikke på de allierte, noe som var veldig annerledes fra nordmenn flest.. Tonen i krigsdiktene hans er sarkastisk og harmdirrende. Diktene får også er sterk virkning ved at Øverland vrir og vender på bibelske parafraser.. Mange blir opprørt, og det var nettopp det som var meningen..

 

Fra 1922 skrev Øverland for tidsskriftet Mot dag, og det følgende året ble han med i organisasjonen deres. I omlag femten år var han nå en aktiv kommunist. Erling Falk vervet han. Det var Erlend Falk som vervet han, men det var krigen og dens ettervirkninger som vekket han.

 

Det ble få diktersamlinger fra Øverland i 1920-årene. Dagens aktive gjerning for arbeiderbevegelsen, Mot Dag og Forfatterforeningen tok Øverlands tid og krefter. I 1927 kom Berget det blå, som plasserte han midt i samtiden, men også på varig vis i litteraturhistorien. Med Berget det blå viser Øverland for første gang full bredde og toneregister.

 

Mesterverket til Øverland kom i og med En hustavle, 1929. Hans største dikt var her. Det var et dikt om døden. Øverland hadde, som nevnt over, vært veldig syk av tuberkulose, og virkelig følt døden på kroppen.

 

Når man skriver så følelsesladde dikt om Øverland gjorde da, er det lett å plumpe uti noe tull, men det gjorde han ikke.

 

I 1934 refset Øverland sin posisjon og skjerpet sine lyriske maktmidler med Jeg besverger dig. I denne samlingen er det kjærlighetsdiktene som dominerer. Det var som om mange års lengsel og behov endelig hadde fått en jublende utløsning.

 

For Øverland var ærligheten, sannheten og friheten det viktigste i livet. I 1930-årene så han at disse verdiene ble truet, særlig i Tyskland der nazismen var på fremmarsj. Han så tidlig faresignalene og appellerte til folks samvittighet. Nå var tiden inne for å våkne opp fra likegyldigheten og gjøre motstand!

I Den røde front, 1927, samlet han politiske dikt som for det meste hadde vært trykt i Mot Dag. Flere av diktene i denne diktsamlingen handlet om det Øverland syntes var viktig, nemlig menneskelige verdier.

 

Nazimens fremmarsj påvirket Øverland, og det intense diktet Guernica om historiens første bevisste bombing av sivile, og etter det fulgte det siden så berømte diktet Du må ikke sove!, med.

Opplevelsen fra den første verdenskrig hadde satt dype og varige spor i Øverlands diktning. Nå ble ordene hans våpen i kampen mot nazismen; fra å dikte om ensomhet og kjærlighet gikk han over til å skrive politiske kampdikt.

Så kom 9. april 1940. Meget tidlig under krigen skrev Øverland ”illegale” dikt. Disse ble kopiert og delt ut i all hemmelighet. Diktene oppmuntret nordmenn til å stå sammen og kjempe for sin frihet. Dette pågikk ett helt år, men i juni 1941 ble han arrestert av tyskerne. Der fikk han smuglet inn dopapir som han skrev dikt på.

 

I 1942 ble Øverland sendt til Sachsenhausen, der han satt til krigens slutt. Etter krigen ga han ut diktsamlingen Vi overlever alt, en samling av dikt han hadde skrevet imens han satt i fengsel og i konsentrasjonsleiren.

 

Den ediktsamlingen, og en til fra etterkrigstiden, ble svært populære.

Da Øverland kom hjem til Norge, ble han hyllet som en helt, og fikk av regjeringen lov til å flytte inn i Wergelands ”Grotten”

 

Senere etter at Øverland hadde roet seg ned etter krigen, noe som kunne godt merkes på diktene hans., som ble mer og mer rolige. Øverland fikk også mindre selvhat ovenfor seg selv.

Øverland var en stor forkjemper for å beholde riksmålet i Norge.

Etter hvert mister også Øverland troen på sosialismen på grunn av de umenneskelige forholdene i Sovjetunionen. Den radikale opprøreren ble mer og mer konservativ. Hele livet sitt var Øverland en innbitt ateist. Øverland døde 25. mars 1968. Da var hans felttog fra 1950-årene for det meste stilnet av, også i han selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


26.04.2004 22:45

Bra!
32
anbefalinger
kjekk og grei oppsummering med fint innhold! vil man bli kjent med Øverlands historie er dette absolutt en anbefalt tekst... Wink ;-\)

Trine
11.05.2004 11:08

Bra!
24
anbefalinger
Ok, savner litt mer om verkene til Øverland. Litt mer bakgrunnstoff om feks "en hustavle". De som klager på skrive feil burde se litt på sine egne først, de skriver ikke akkurat prikkfritt. Ellers er teksten veldig bra  Smile :-\)

hei du!
23.01.2006 20:06

Bra!
21
anbefalinger
det var veldig nyttig har om han i et forfatterprosjekt og her fikk jeg nyttig informasjon. takk skal du ha  Smile :-\)

Tihi
16.05.2004 21:05

Bra!
17
anbefalinger
Heisann her er jeg igjen!!!!!!!! nå kunne jeg bare tenke meg adressen til denne siden........... Hmmm....... nå er prosjektet nesten ferdi' uff uff vet ikke hvor bra det gikk men......... oki, må finne flere adresser jeg..... he he jippi Smile :-\) takker og bukker igjen..........!!!!!!!!! Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)

Trine
11.05.2004 11:09

Bra!
16
anbefalinger
Ok, savner litt mer om verkene til Øverland. Litt mer bakgrunnstoff om feks "en hustavle". De som klager på skrive feil burde se litt på sine egne først, de skriver ikke akkurat prikkfritt. Ellers er teksten veldig bra  Smile :-\)

marthe
12.05.2005 18:38

Bra!
16
anbefalinger
tusen takk.. dette hjalp meg veldig.
hadde ikke peiling på noe om Øverland.. men du gikk lett igjennom det, og jeg fikk med meg hele historien.. ble ikke lei en gang! nå kan jeg jo nesten hele livshistorien hans, ikke så veldig detaljert, men helt greit. du er jo da mbare så flink til å skrive. jeg er jo da bare 14 år å kan ikke bedømme så mye, men jeg likte tekseten jeg. veldig godt! dette er en god måte for andre å gi respons på, er det ikke det? jo, jeg tror da det. men jeg har da ikke blitt medle enda, men jeg vurderer sterkt å bli det. kanskje jeg skal det. kanskje det er litt hyggelig. men jeg vet i allefall en ting, og det er at jeg skal fortsette med å finne ut om tekster og stoff inne på denne siden, daria.com.. genialt! you all gotta love it! i like!
jess jess.. tusen takk du, tusen tusen takk.. kjempe kos å surfe i Øverland vettu. jess.. men jeg må stikke nå! karakter 5 fra min side altså. jeg liksom bare digger denne siden. !
åhh. får nesten årgasme av den! så bra er den! jes men vi sjatast!
klæmmer fra marte. jeg bor i arendal da ser du.. bare ta kontakt. hvis jeg får meg sånn her ting, så heter jeg puppy. bare husk det dere..
klem fra marthe. jeg likte teksten din jeg altså!
hihi-

tihi
10.05.2004 11:48

Bra!
15
anbefalinger
Greit nok....... har prosjekt om Sachenhausen. Men måtte visst vite litt om denne mannen også......... Tekker og Bukker!!!!!! Smile :-\)

--
23.11.2004 11:01

Bra!
15
anbefalinger
Nei, nei, Arnulf fikk ikkje smuglet inn DOPAPIR, det er direkte FEIL! Han fikk smuglet inn ein BLYANTt, dopapir fikk de (merkelig nok) utlevert på cella.. Les fororda i bøkene hans.

b
06.12.2006 09:27

Bra!
15
anbefalinger
takker Very Happy :-D har mappeoppgave om han Razz :-P

Veronica
26.05.2004 19:48

Bra!
14
anbefalinger
Mange takk for nyttig informasjon! Skal ha fremlegg om forfatteren om ikke mange dagene, så da er det nok bare å sette seg ned og skrive.
Syns du har vært flink! Var jammen ikke så lett å finne noe om Øverland på nettet merket jeg.
Takk så mye nok en gang!  Smile :-\)

Tea
13.10.2004 16:43

Bra!
14
anbefalinger
Bra gjort! Det er flott at dere legger ut sånt. Dette hjalp virkelig på prosjektet mitt. Dette inneholdt det mest nødvendige, dere får kar. 4!

Magnus.
17.01.2005 10:44

Bra!
14
anbefalinger
Han slapp ut en diktsamling i 1922 og så den neste diktsamlingen i 1915?
Hva faen??
Du burde bare slette hele greia, ekstremt dårlige oppbygde setninger og fakta.

Gønnar
27.05.2004 18:51

Bra!
13
anbefalinger
SÅ Bra....nydelig skrevet.. har lett og lett og lettt...endelig fant jeg siden vetu.. takk takk... *suss*

caroline
05.06.2004 20:32

Bra!
12
anbefalinger
jeg syntes det er bra jobba Smile :-\) folk trenger ikke klage over det her.. vi skal være glade for at du har orka å lagt det inn på siden.. Tusen takk Smile :-\) jeg trenger det til muntlig Smile :-\) til dere som har skrevet noe neggativt.. skriv deres egen oppgave da vel!!

--
23.11.2004 11:06

Bra!
12
anbefalinger
Sikker på det der med at han slo fra seg sosialismen?

--
29.11.2004 10:49

Bra!
12
anbefalinger
HAN DEBBUTERTE 1911, IKKJE 1922 (sikkert berre ein tåpeleg skrivefeil)

....
03.12.2004 16:36

Bra!
12
anbefalinger
takk for lånet

Sandra
15.03.2005 10:06

Bra!
12
anbefalinger
Meget bra!

siri
02.05.2005 15:55

Bra!
12
anbefalinger
fint side,men savner litt informasjon om han (bakgrunn)

jonny
25.01.2006 10:24

Bra!
12
anbefalinger
Det burde stått mer om hans kamp mot modernisme her, ellers kjempe bra

sara
07.02.2006 17:21

Bra!
9
anbefalinger
tusen takk det har hjulpet meg mye Smile :-\)

eirik
14.11.2007 22:30

Bra!
9
anbefalinger
mye bra info Smile :-\) reddet stilen min der. takk Wink ;-\)
kunne vert bedre sat opp. hoppet mye frem og tilbake i tid.
men ellers meget bra!

brææ
04.03.2008 14:55

Bra!
7
anbefalinger
bra stoff, men det står alt for vanskelig! kunne brukt egne ord

Laila
29.10.2008 12:08

Bra!
6
anbefalinger
utrolig bra dette her.Jeg lærte veldig mye. Det beste jeg har lest hittil! STÅ PÅ BRO ! ;D
btw, veldig dårlig side :/

=)
23.02.2009 21:40

Bra!
6
anbefalinger
Masse bra fakta
tusen takk for hjelpen

silje
06.01.2009 20:45

Bra!
5
anbefalinger
Masse bra fakta
veldig interessant mann han her.
skal ha et prosjekt om han i norsken så dette er en kjempe god side hvor jeg finner masse fakta.

Dorthe
03.02.2009 22:48

Bra!
4
anbefalinger
Kjempebra biografi!  Smile :-\) Kunne blitt enda bedre om den delen av livet hans som handlet om foredraget; ''kristendommen, den tiende landeplage'' hadde vært med. Og da han senere ble arrestert for blasfemi.  Surprised :-o Ellers god hjelp å få.  Wink ;-\)

en kuk
23.03.2014 16:26

Bra!
1
anbefalinger
ræva

omgzor
15.03.2009 21:30

Bra!
0
anbefalinger
Thankz you

tka
11.06.2009 13:04

Bra!
0
anbefalinger
Syns godt det kunne ha stått noe om blasfemien!

hmm.
20.11.2009 12:33

Bra!
0
anbefalinger
Jeg syns at det burde stått mer om verkene hans og om blasfemien! Og litt mer om oppveksten hans  Wink ;-\) Ellers var det toppers.

hmm
17.11.2011 08:50

Bra!
0
anbefalinger
Opp skrives ikke op

anonym
19.01.2012 08:44

Bra!
0
anbefalinger
han ble ikke arrestert for blasfemi men anklaget av kirken etter foredraget, han ble sener frifunnet i henhold til ytringsfrihetsloven.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews