Søk i stiler
 

Fatale nettmøter. Chatting - nettsnakk med bismak


Handler om farer og gleder ved chatting.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:04.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Internett
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Stadig oftere er chatting diskutert i media. Tragiske saker om tenåringsjenter funnet drept og voldtatt etter å ha møtt en chattevenn, er ikke uvanlige. Nylig ble diskusjonen veldig aktuell igjen. Ytterligere to ungjenter er funnet døde etter å ha møtt noen fra internett.


To drept, en funnet hos nettvenn

Natt til lørdag 17. januar forsvant to svenske jenter. De ble funnet døde, antakeligvis skutt med en hagle, ved gamle E6 ved Båstad i Sverige. Begge ble bare 18 år. To 17 årige gutter er tiltalt for drapene. Jentene møtte sine drapsmenn på en chatteside.

 

Også her i Norge skjedde nylig noe lignende.12 år gamle Fornavn Etternavn (anonymisert av red.), ble funnet på Hamar, 250 Mil unna sin hjemplass By (anonymisert av red.), etter å ha vært på rømmen i tre dager. Hun hadde tilbrakt helgen hos en 17-åring hun hadde møtt på internett. Heldigvis var piken uskadd.

 

Vi hører om lignende saker nesten daglig. Det er blitt en tragisk virkelighet at stadig flere barn og unge møter personer de har blitt kjent med over internett. Naturlig nok er nettet nesten et fristed for pedofile og andre med uhederlige hensikter. Det er lett å bli lurt.

 

Anonym på internett

På nettet er man helt anonym. Alle kan kreere sitt ”drømme-jeg”. Ved hjelp av såkalte ”nicknames” kan man uttrykke hvem man er uten å røpe sitt egentlige navn.

 

Siden den du snakker med ikke kan se deg, kan du også velge hvordan du vil se ut. Har du alltid hatt lyst til å være blond, så kan du være det på nettet! Mulighetene er endeløse. Du kan være hvem du vil!

 

En befrielse vil mange kanskje si. Men som mye annet har også dette sin bakside.                                                               

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

For hvordan kan du noen gang være sikker på at 16-åringen du chatter med virkelig er 16, og ikke 54 år? Man kan aldri være helt sikker på hvem det er man snakker med. Derfor er det viktig å holde hodet klart når man er på nettet!

 

Kan gi bedre språkkunnskaper

En av de positive sidene ved chatting er at det kan forbedre unges språkkunnskaper. På internett finnes mange forskjellige chatterom. Man kan møte mennesker fra hele verden og lære mye om deres kultur og tenkemåte. Mye av chattingen går naturlig nok på engelsk, og det hjelper mange til å bli enda bedre engelsk. Og du kan selvfølgelig også finne tyske og franske chatterom.

 

Det finnes til og med spesielle nettsteder der du kan chatte med elever både i Norge og i andre land, for å diskutere lekse oppgaver.

 

Cyberlove

En av de største grunnene til at chatting er så populært er at det er en unik sjanse til å få venner over alt i verden. Du kan møte mennesker med de samme interessene og meningene som deg og du kan diskutere med dem som er uenige med deg. Det er spennende og morsomt å dele erfaringer, opplevelser og råd med chattevenner.

 

Det finnes også mange chattekanaler som er laget for å hjelpe folk med å finne kjærligheten. Her kan du finne den perfekte partner for deg.  Så langt har mange par funnet hverandre ved hjelp av såkalte ”sjekkekanaler”.

 

Sjokkerende undersøkelses resultater

En undersøkelse i fjor utført av MMI avslører sjokkerende tall. Hele 1 av 10 barn forteller at de har møtt noen de er blitt kjent med på internett. Det er fem ganger så mange som foreldrene tror. Dette sier noe om hvor lite kontroll norske foreldre har på hva barna deres driver med på nettet.

 

18 prosent av de som møtte en chattevenn, fant ut at det viste seg å være en voksen person. En prosent sier at den voksne prøvde å skade dem fysisk.

 

Skremmende er det også at 75 prosent av barna sier de ikke ville sagt i fra til foreldrene eller læreren om de opplevde noe skremmende med en person de hadde møtt gjennom chatting.

 

Bedre kontroll på barnas internett bruk

Elizabeth Skogrand, som er prosjektleder for internett i Redd barna, sier det er viktig å lære barna Nettvett reglene. - De barna vi i Redd Barna har snakket med har en klar forståelse av at de skal være anonyme, og ikke gi ut navn eller hvor de bor. Samtidig ser vi at de har lav terskel for å gi ut mobilnummeret. Barna sier også at dersom de har snakket med en person over en kort periode, kjenner de denne og reglene opphører, sier Skogrand.

 

Nettvettreglene

1. Fortell aldri noen du treffer på internett hvor du bor, ditt telefonnummer eller navnet på skolen din, med mindre dine foreldre eller læreren gir deg tillatelse. 
 2. Ikke send bilde av deg selv, kredittkortnummeret eller andre bankopplysninger, eller noe som helst annet over internett uten å spørre foreldre eller lærer først. 
 3. Passordet er ditt. Gi det aldri til noen, selv ikke til din beste venn. 
 4. Avtal aldri å møte noen som du har truffet på internett, uten godkjenning fra foreldre eller lærer. Spør en voksen om å være med på det første møtet som bør skje på et offentlig sted. 
 5. Ikke bli værende i en samtalegruppe (chat room) hvis noen sier eller skriver noe som gjør at du føler ubehag eller blir redd. Fortell alltid om det til foreldre eller lærer. 
 6. Svar aldri på frekk, grov eller uanstendig e-post eller post på "Usenet Groups". 
 7. Si alltid fra til foreldre eller lærer om du kommer over ekkelt eller grovt språk eller bilder. 
 8. Vær deg selv. Ikke gi deg ut for å være noe annet eller noen andre enn deg selv. 
 9. Husk, om noen gir deg et tilbud som virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det.
 

 

Av det som skjedde helgen 16-18 januar, der to jenter ble drept og en rømte, og lignende saker ser man at noe må gjøres. Redd Barnas Elizabeth Skogrand råder foreldrene til ikke å nekte barna chatting på internett, men i stedet følge mer med på barnas nettvaner. - Chatt gjerne sammen med barnet, anbefaler Skogrand. –Slik får du et godt inntrykk av hva chatting dreier seg om.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Hannepia
28.02.2005 20:19

Bra!
1
anbefalinger
Du har jo kopiert mye av stoffet fra SAFT og ung.no.... Skriver om det samme selv...

nobody
01.09.2005 18:27

Bra!
1
anbefalinger
måtte du bruke fullt navn for å gjøre historien din troverdig? Kunne du ikke bare referert til en mye omtalt sak i media?

brune blingård
14.11.2013 11:01

Bra!
1
anbefalinger
yo lizzzzzzzzzzzzzzzzzmmmm

taffelstick
22.11.2005 11:46

Bra!
0
anbefalinger
ganske bra.. mye info.. fint at da har tatt med et morsomt bilde Razz :-P

hmmm
05.01.2006 21:57

Bra!
0
anbefalinger
nettvettreglene var litt teite men greit... det er ikke alle som deler slike saker med foreldrene sine akkurat..og hvertfall ikke med læreren..20.06.2007 12:52

Bra!
0
anbefalinger
Jeg kan GARANTERE deg at jeg ikke har kopiert fra noen sider. Har hentet stoff fra mange kilder men aldri direkte kopiert!!! Ellers takk for koselige kommentarer!

diyar
05.02.2009 23:15

Bra!
0
anbefalinger
jeg syns at du har en bra start men det blir dårligere, skulle bruke den stilen men ikke nå, det står ikke snakk om deg selv og vær anonymt og reglen din sier at du skal være deg selv, det beskriver o bedre for risiko...

emilie
06.09.2009 13:52

Bra!
0
anbefalinger
kan du oppgi kildene du har brukt?


08.08.2013 08:44

Bra!
0
anbefalinger
Grattis med at navnet mitt endelig er fjernet! Ikke dårlig...Bare nesten 10år siden og siste kommentar her er fra 2009, JEEZ, få dere en hobby som ikke er tatt alt Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews