Søk i stiler
 

Bokomtale: "Et dukkehjem" (H. Ibsen)


Alt du trenger til en bokomtale til "Et dukkehjem", inkludert en kort biografi om Henrik Ibsen.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:04.02.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Henrik Ibsen
Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Bokfakta

Et dukkehjem er en av bøkene som ligger inne i ’’nutidsdramaer’’ som er samlede verker fra 1877-1899. Boken ble skrevet i 1879 av Henrik Ibsen. Printet i Danmark, utgitt av Gyldendal norsk forlag Oslo.

 

Forfatteren

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Henrik Ibsen ble født i Skien i 1828. Da Henrik Ibsen var gutt, var han veldig innesluttet og ensom. Han hadde god fantasi og lekte litt med den inne i hodet sitt. I en alder av åtte år, gikk familien til Henrik Ibsen konkurs, og levekårene ble veldig mye dårligere. Dette gjorde at han flyttet til Grimstad i 6 år, dette skjedde i en alder av 16 år. Han bodde da i et herskapshus og i det huset fikk han som 18-åring barn med en av tjenestepikene ved huset. I 1850 kom hans første verk, Catelina, som ikke ble særlig godt tatt imot. Senere kom det en del bøker før han gikk til alteret med Suzannah Thoresen fra Bergen. Etter litt mottok han et stipend som ga han sjansen til å dra til Italia, og deretter til Tyskland. Der tilbrakte han tredve år av sitt liv. I Tyskland ga han ut bøker som førte til at han ble en kjent skikkelse. På grunnlag av dette fikk han en norsk diktergasje, som førte til avklipping av skjegget, og ny garderobe for Henrik Ibsen. Han forandret i tillegg til dette sin væremåte og sin penneskrift. Ut av dette, kommer mesterverket Peer Gynt som, ble til en av Ibsens mest populære scene-dramaer.

 

 

Handlingsreferat

 

1. Akt

Hele handlingen foregår hos ekteparet Torvald og Nora i juletider.

På starten av boken får vi en innsikt i forholdet til de to, som er veldig flørtete og morsomt. Selv om de er lykkelige ser man at Torvald har problemer med hennes store pengebruk, men fortsetter å la pengene sile. Etter et par sider i boken kommer to personer på besøk, disse to er Dr. Rank som er en veldig god venn av familien og Christine Linde, en venn av Nora som har vært fra henne en god stund. Dr. Rank hadde de forventet, han spiser hvert år julemiddagen med familien, men enke Linde kommer uanmeldt. Man får fort vite grunnen, som er at hennes tidligere ektemann er død. Han var veldig rik, men hun fikk ingenting ved hans dødsfall, verken penger eller barn. Nora forteller at hun er stolt over venninnen sin, som har klart å komme over denne tiden, helskinnet. Ut i fra dette sier Christine til Nora at hun ikke tar livet sitt så veldig seriøst, og ikke har hatt mange bekymringer i det. Dette får Nora til å fortelle den store hemmeligheten; hemmeligheten går ut på at Torvald for mange år tilbake ble veldig syk, eneste som kunne hjelpe var et opphold i et fjernt og varmere land enn Norge. De ville gjerne dra, men hadde ingen penger, derfor lånte hun penger av sakfører Krogstad, og latet som det var penger fra hennes far. Dette var ikke lov å gjøre på denne tiden, så hemmeligheten kan ikke komme ut.

Dette året hadde de kjøpt inn ekstra med julegaver, på grunn av Torvalds forfremmelse i banken, til banksjef. Dessverre må nedskjæringer bli foretatt, og Krogstad er en del av de. Han truer med at hvis ikke Nora bruker sin fulle innflytelse på å få han til å bli værende i banken, vil han avsløre hemmeligheten. Nora går med på dette men det er ikke den ting hun kan gjøre for at Krogstad skal få bli, Torvald står for sine meninger og er urokkelig. Krogstad får sparken. 

 

2. Akt

Det hele starter med at vi får se Noras frykt for brevet som Krogstad sa han skulle sende, hun leter men tenker så på at det ikke kommer post 1. juledag.

Hennes venn, Christine spør om det ikke er en viss økonomisk sterk skikkelse som kan hjelpe henne med å ikke bli avslørt, da tenker Nora med en gang på Dr. Rank. Hun går til Dr. Rank med spørsmålet, men før hun får sagt et ord, buser han ut med at han har en sykdom, og han kommer også med sin kjærlighetserklæring til henne. Alt viser seg til å bli et fullstendig kaos, som virker til å fortsette ut i det store intet. Og da man trodde truslene og sjokkeringene var over, bestemmer Krogstad seg for å sende et brev til Torvald der det står om at han vil fortelle hemmeligheten til allmennheten hvis han ikke får sin jobb. Christine ber Krogstad om å ikke sende brevet, men Nora vil at brevet skal bli sendt. Hun vil nemlig se reaksjonen til Torvald.

 

3. Akt

En kveld bestemmer Fru. Linde og Herr. Krogstad seg for å møtes hos Nora og Torvald, grunnen til at de møter hverandre der, er fordi Nora og Torvald er på maskerade. Her tilbyr Christine seg å bli Krogstads kone ved at han sender et nytt brev til Torvald der det står at han ikke har tenkt å fortelle dette allikevel.

Senere kommer Helmers-paret hjem fra maskeradeballet, og vel hjemme kommer Dr. Rank på besøk. Der tar han farvel med paret, og de finner senere ut at han har trukket seg tilbake for å dø.

Senere går Torvald mot postkassen og henter de to brevene. Da han ser det første blir han mektig irritert, og begynner å kjefte og smelle på Nora. Han gikk så langt som å true henne med at hun ikke fikk se barna sine igjen. Så får han se det andre brevet. Da blir han plutselig kjempeglad og lovpriser Nora og gir henne masse ros.

Dessverre for Torvald, har Nora bestemt seg for å forlate han.

 

Persongalleri

Advokat Helmer. Nora, hans hustru. Doktor Rank. Fru Linde. Sakfører Krogstad. Helmers tre små børn. Anne-Marie, barnepike hos Helmers, stuepiken sammesteds. Et bybud. Nora er hovedpersonen i boken, mens Dr. Rank, Christine Linde, sakfører Krogstad, og Torvald Helmer er bipersoner. Resten av personene er vel folk med mindre roller.

Nora: En jeg ville kalle datidens idealhustru. hovedpersonen i boka. Kone til Torvald Helmer. Er en som liker å bruke veldig mye penger. Tok med sin mann, Torvald, på ferie til syden. Dette for å gjøre han bedre. Hun skylder flere tusen kr. til sakfører Krogstad.

Torvald: Har nettopp forfremmelse i banken sin til banksjef. Var syk for et par år siden, men ble helbredet i syden. Mann til Nora.

 

Tema

Boka handler om undertrykkelse av kvinner. Kvinnene er hjemme mens mannen er på jobb. Vises til konflikter p.g.a. av dette.

 

Sjanger

Jeg ville satt denne boka i sjangeren drama.

 

Min mening

Min mening av boka, er at det er en bok som er skrevet forut for sin tid. En veldig bra bok som jeg likte veldig godt. Jeg syns skriftspråket i boka var vanskelig, men lærte det etter hvert. Hvis denne boka skulle få terningkast av meg ville det bli en sterk femmer.

 

Språk

Jeg syns språket i boka er veldig, eller ikke veldig, men litt vanskelig og lese. Men når man først setter seg litt inn i det er det ikke problemer i det hele tatt og man kan fint lese boka.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mr.E
15.05.2012 13:01

Bra!
14
anbefalinger
Christian Haugen dra til Friday spise sted Aker brygge Oslo, Norge det vil du møte meg.kl.15.30 19.05.2012
jeg vil gjerne snakke med deg.
Takk

Snaggen
30.03.2006 23:02

Bra!
6
anbefalinger
kjempe deili å kunne bruke dette!!
takktakk!

Kristin
19.11.2013 11:16

Bra!
6
anbefalinger
Veldig bra og arti skrevet Christian Hauge! Likte spesielt :"Jeg syns språket i boka er veldig, eller ikke veldig, men litt vanskelig og lese"

yoyo
15.09.2006 11:30

Bra!
5
anbefalinger
Hey!
Peace and love to the world

joppo
16.10.2005 16:06

Bra!
4
anbefalinger
næh..dette var kanskje ikke så veldi bra..litt tynt..men det var helt greit, fant et par bra fakta

simma
17.11.2005 21:39

Bra!
4
anbefalinger
syns dette var greit jeg=D forsett med sånne ting, for jeg elsker å finne ting å kopiere de og skrive de om og få bra karakterer Very Happy :-D fosett slik og jeg holder en braaaa karakter i norsk Wink ;-\)

Jolio
03.02.2006 16:21

Bra!
3
anbefalinger
Dette var veldig veldig bra...Det eneste jeg syntes var litt dumt var at du ikke hadde noen personskildring, for jeg har nemmelig i lekse og skrive om en person jeg likte svært godt i stykket og jeg har ikke sett filmen. Hvordan skal jeg da klare å begrunne hvorfor jeg for eksemple likte Nora best, når du ikke har skildret personene? Men men...Ellers veldig bra..

Noen
26.11.2006 13:05

Bra!
3
anbefalinger
Ikke verst! Passe langt og slike ting, kanskje litt kort (men ikke overdriv slik som fyren i denne artikkelen; http://www.daria.no/skole/index.php?tekst=5190 gjorde). Kanskje du kunne gjort noen forbedringer slik som å forklare litt mer om sjangeren, hvorfor du plasserte den i drama. Andre ting som temaet og din mening kunne det også vært litt mer av. Men ellers ganske bra, fortsett videre  Wink ;-\)

moi
03.12.2006 12:58

Bra!
3
anbefalinger
et dukkehjem er ikke en bok, det er et stykke/drama.

maja
18.12.2008 10:50

Bra!
2
anbefalinger
dette var bra :]
hjalp meg noe sykt!
thanx!


29.01.2009 18:31

Bra!
2
anbefalinger
Bra oppgave  Very Happy :-D tnx for hjelp

mr.E
15.05.2012 12:50

Bra!
2
anbefalinger
likte oppaven veldig bra!!
utatt det er et drama ingen bok.

Anonym
10.02.2009 08:39

Bra!
1
anbefalinger
Takk takk ! Hjalp meg veldig!  Smile :-\) Flink du er!

HAHAHA
15.06.2011 13:00

Bra!
1
anbefalinger
PS! Det er ingen bok, det er et drama, et teater stykke, et skuespill  Wink ;-\) Ellers veldig bra  Wink ;-\)

Fatemeh
04.11.2017 11:30

Bra!
1
anbefalinger
Kan du si noe om virkemiddelne i denne texten goså?

mø mjau
31.01.2017 09:43

Bra!
0
anbefalinger
drittt hjalp meg ikke i det hele tatt takk for ingen ting


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews