Søk i stiler
 

Gunnlaug Ormstunge


Stiloppgave om sagaen Gunnlaug Ormstunge.

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:03.02.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Gunnlaug Ormstunge
Verktøy:UtskriftDet første som er typisk for ein islendingsaga, er at den er ein realistisk prosaroman. Handlinga i sagaen er som oftest lagt til ufredstida på Island før år 1030. Dette kan vi sjå igjen i sagaen om Gunnlaug Ormstunge, der handlinga er lagt til rundt om 900 tallet. Sagaen tegner også oftest eit bilde av eit urolig og voldeleg nybyggersamfunn, som vi også ser igjen i Ormstunge sagaen der vi møter mennesker som har problemer med å finne ro. Eit samfunn der blodhevn og tvangsgifting er et faktum, dette samfunnet kan vi også sjå i våre dagar med ein annan vri. Blodhevn og tvangsgifting skjer for eksempel i islam religionen. Islendingsagaer starta ofte med ein oppregning av hovedpersonens slekt og fortell ofte om korleis forfedrene kom frå Norge til Island.

Slik står det skrevet i begynnelsen på Gunnlaug Ormstunge:

”Torstein heitte ein mann; han var son til Egil, son til Skallagrim, son til Kveldulv herse frå Noreg. Mor til Torstein heitte Asgerd Bjørnsdotter.”

 

Mange navn og forholde seg til er også eit typisk kjennemerke, på første sia er det i alt 13 forskjellige navn, ikkje alle er lika viktige, men uansett eg synes at det er nok. Men for islendingene var ættavlene rene godbiten, dei lika godt å lesa igjennom dei og grav i sin eiga slekts fortid.

Kvad er også noko som er med i Ormstunge sagaen, her er eit;

 

I hirda er ein

som er full av mein

Tru han kje rart,

han er vond og svart.

 

Dette er kun eit av flere kvad i sagaen. Draumetydning er også eit vanleg innslag, der venner eller familier tydar draumane kverandras, i sagaen fortell Torstein ein draum til Austmannen, der han skal prøve å tyde den slik han finn den mest truleg. Draumene i sagaene pleier å gå slik som det er blitt spådd, slik gjer det også i denne sagaen, der Austmannen tyder at Torstein skal få ei dotter som flere menn kommar at sloss og mista livet for. Dette er da Ravn og Gunnlaug, som døyr, men Austmannen sier også at etter dette kommar det ein tredjemann som kommer at gifta seg med ho. Også konflikten mellom 2 personer, grupper eller familier er vanleg, det finest ikkje ei islendingsaga som er uten ei eller annen type konflikt. Konflikten i Ormstunge utspiller seg mellom Ravn og Gunnlaug når dei skal kjempa om kven som skal få Helga.

 

Konflikten er ofte forårsaket som følge av ære eller kjærlighet. Spenningen bygger seg ofte gradvis opp med eit drap eller hevndrap mot et blodigklimaks slik som når Ravn huger Gunnlaug i hodet med sverdet sitt. Helten døyr etter å ha kjempet lenge og dramatisk mot ein stor overmakt, Gunnlaug døyr i slutten av sagaen etter ha kjempet i dagevis mot Ravn, Gunnlaug viser seg som kriger og menneske igjennom denne kraftpresentasjonen med Ravn, og møter tilslutt sin tragiske skjebne. Når Gunnlaug døyr er det ikkje lenge før familiene deira begynner og snakka om hevn, der på den tida der blodhevn var vanlig.

 

Tilslutt i sagaene pleier det å sies litt om korleis det går med hovedpersonens og slektninger og etterkommere. Det sies ikkje så møkje i denne sagaen om det, mest om korleis det var med Helga etter Gunnlaugs død, det står at ho gifta seg om att og at ho døyde på kappa ho fekk av Gunnlaug. I sagaen har også menneskene eit avslappende forhal te døydden, når Ravn hogg Gunnlaug i hovudet med sverdet sitt, er Gunnlaug bare rolig og sier ”Ille sveik du meg no, og umannleg fòr du fram mot meg som trudde deg.” Eg tenkjar ikkje eg ville sagt noko slikt hvis eg var på vei mot og døy meg eit stort åpent sår i hovudet. 

 

Det er som regel mannen som spiller hovedrolla, men kvinnen er i høy grad med i handlinga, akkurat som at det er Gunnlaug vi hører mest om, men Helga spiller ein utroleg viktig del i sagaen. Ein person sa ein gong at det er kun kjærlek og konflikt som folk vil lese om, dette kan eg tro er sant. For det er ikkje mange bøker der det ikkje er noko som helst av de temaene i.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

jens
28.09.2004 10:29

Bra!
17
anbefalinger
Veldig bra oppgave! Men har du gjort alt selv? Jeg gir denne oppgaven en 1er fordi du har skrevet rett av broren din Truls!

Vibeke
11.06.2004 19:07

Bra!
4
anbefalinger
Burde skreve litt om symboler og trekantdramaet som utspiller seg mellom Gunnlaug, Ravn og Helga! Ellers bra Smile :-\)

ukjent
04.11.2014 23:10

Bra!
2
anbefalinger
Hvordan kan du sammenligne en religion med dette når du ikke har kunnskap om det. Vil ikke fornærme deg ellerno men folk må virkelig se at bare at noe enkeltindivider eller små grupper gjør REPRESENTERER ikke folks tro på religionen eller la oss si generelt sett religion selv. Et spørsmål kan være å se på hvor stor prosent andel er det som gjør sånne ting og har ekstreme tanker og syn på religionen, for det er ikke veldig stort skal jeg være ærlig. Ligger rundt 1 prosent ifølge meg selv. Så hvordan har det seg at 1 % av et folk representer resten av de 99%? Har blitt veldig enkelt for folk nå for tiden å refere saker og sammenligne religioner og andres syn med noe de mener ligger til rette. Dette ble visst en stor kommentar så jeg stopper her. Ps! likte forresten analysen  Very Happy :-D

b
14.09.2004 16:09

Bra!
1
anbefalinger
flott gutt!

ukjent
04.11.2014 23:12

Bra!
1
anbefalinger
Vet at analysen er flere år gammel men vil at flere folk som kommer inn hit skal også få en innblikk i dette. takk  Wink ;-\)

PS!
04.11.2014 23:14

Bra!
1
anbefalinger
tvangsekteskap ligger mer til rett hos kulturen enn religionen, er utlending selv og kan bekrefte dette .

Markus
16.11.2016 10:11

Bra!
1
anbefalinger
Dette er fantastisk!!! Jeg og min gode venn Erik runker til denne akkurat nå.....Oj der kom vi på under to min. Fantastisk!!!

Geirmund Slapprasshaugen
04.09.2017 08:37

Bra!
1
anbefalinger
Jeg er deltidsansatt som Økonomisjef i Grorud Elektriske A/S og jeg synes denne boka er veldig lett å runke til.

larsens
25.09.2005 21:58

Bra!
0
anbefalinger
dritbra at noen gidder å lese boka!! jævela kjeii bok leste ca en halv side før jeg gav opp. Takk for opplysningene, kansje prøva går alikevel..

Noah
04.10.2016 10:27

Bra!
0
anbefalinger
AH AHA AHHHHHHHH AHHHHHHHH RUNK

August
04.10.2016 11:39

Bra!
0
anbefalinger
AHAHHAHAHAHAHAHAHA KILOTE

kjartan
30.11.2017 11:22

Bra!
0
anbefalinger
ok tekst ga 6


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews