Søk i stiler
 

Skal vi ha sprøyterom i byene?


For og imot. Drøfter temaet og gir også en personlig konklusjon.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:13.01.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Narkotika
Verktøy:UtskriftDet blir flere og flere sprøytenarkomane og det er mer narkotika i omløp. Når de narkomane er uforsiktig så blir det lett til at de tar en overdose. Da må de fraktes på sykehus og bli behandlet. Bare turen i ambulansen opp til sykehuset koster penger for stat & kommune. Det er ikke alltid det er mulig å redde livet til den narkomane heller. Er det da rett av vi skal betale for de som går på narkotika? For at de selv ødelegger livet sitt? Da tilrettelegger man jo for det ulovlige.

Når narkomane er ruset kan de lett miste besinnelsen og gå løs på alt rundt en. De kan ødelegge planter og benker i parker, slå ned folk, ødelegge seg selv osv. Da må kommunen legge ut penger for å ordne i parken igjen, politifolkene som ordner opp i slåsskampen skal ha lønn og helsepersonell må stelle med den narkomane som ødelagte seg selv. Bare på en sånn episode bruker man mange penger.

 

Ved oppretting av sprøyterom i Bergen må kommunen også legge ut mange penger. Gjerne penger kommunen ikke har, og om kommunen har pengene lider den allerede under et stort underskudd. Staten vil ikke stille midler til disposisjon heller. Pengene må brukes til byggingen av sprøyterommet, innredning, lønn til helsepersonell som kan overvåke og passe på og ikke minst til utstyret til å sette sprøyter.  Er det da bedre å bare ha det sånn som det er nå?

 

Ambulansetjenesten i Bergen har månedlig ca. 20-25 utrykninger til overdosesituasjoner der det blir gitt motgift.

 

Men man kan ikke bli helt egoistisk og kun tenke på seg selv heller. Man må tenke på de svake i samfunnet og hjelpe til. Det er gjerne sånn at de som begynner med narkotika, har slitt litt siden de var ungdommer – de ER gjerne ungdommer. Man begynner å røyke &  drikke og går videre til hasj og ender til slutt opp med farligere stoffer. (Heroin er et av stoffene som tas inn ved sprøyter). Disse ungdommene har kanskje allerede blitt brukt mange penger på av kommunen, men kanskje så er det nettopp det de har manglet – hjelp til å komme seg igjennom problemene sine! De trenger aksept og beholde sitt menneskeverd.

 

For den narkomane vil det gjerne være bra med sprøyterom. Der kan man komme, sette sprøyten i rolige, avslappede og renslige omstendigheter. Utstyret man får utlevert er også sterilt. Noe som også er bra for den narkomane er at hvis man har noen form for komplikasjon eller lurer på noe, så er det helsepersonell der beredt hele tiden for å hjelpe. Alt dette vil nok gi økt trygghet og en positiv opplevelse av at samfunnet aksepterer den narkomane som den han er og vil hjelpe.

 

Ikke alle brukerne vil oppleve at det er større verdighet knyttet til å sette injeksjonene i et sprøyterom. Sprøytesetting er en svært privat situasjon som noen brukere vil ha motstand mot å foreta under oppsyn fra hjelpepersonell.

 

Det er ikke bevist at sprøyterom gjør slik at det blir færre overdoser og dødsfall. Men en omfattende undersøkelse viser at sprøyterommet som er opprettet i Sydney er en suksess. Det har spart mange menneskeliv etter at 4000 narkomane har besøkt rommet. Det er satt 56 000 skudd, og sykepleiere har hjulpet til ved 409 overdoser, slik at ingen mistet livet.

 

KONKLUSJON:  Oppretter man et sprøyterom så tilrettelegger man for det ulovlige, de narkomane får ikke beholde det private ved å sette sprøyter og kommunen må bruke mange penger på byggingen og videre driften av rommet. Kommunen bruker også av de andre innbyggeren sine penger til å tilrettelegge og godta de narkomanes feil i livet.

 

Men oppretter man et sprøyterom så skaper man et roligere sted for den narkomane hvor den kan sette en ren sprøyte i godt lys og faren for å skade seg selv og andre rundt er mindre. Man viser også en aksept for den personen den narkomane er og viser at man vil hjelpe = medmenneskelighet!

 

Jeg synes alle synspunkter og meninger både for og imot er sånn sett like gode, men for meg blir dilemmaet at jeg vil vise medmenneskelighet og menneskeverd for den narkomanes liv, men jeg vil samtidig ikke støtte noe eller noen som gjør en ulovlig ting og forbrytelse lovlig.

Til slutt tror jeg at jeg veier over mot FOR siden – oppretter man et sprøyterom viser man medmenneskelighet, samtidig som jeg synes det er gjerne enklere og tryggere på gaten en lørdagskveld fordi de narkomane setter sprøytene innendørs, hvor sprøytene forblir også!


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews