Søk i stiler
 

Satan


Hva eller hvem er Satan?

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:07.12.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Djevelen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Moderne satanisme kan defineres som "Satandyrkelse" eller “ideologi sentrert omkring Satan”, og det neste spørsmålet blir da: Hva eller hvem er Satan. Ulike satanister vil svare forskjellig på dette, og vi kan grovt dele moderne Satan-definisjoner i tre grupper:

<bilde>

Logg inn for å se bildet


1. For det første vil enkelte satanister hevde at Satan er en person, beskrevet i Bibelen og andre kilder, en person som eksisterer og er virksom, en person med stor makt. Slike Satan-definisjoner avviker i prinsippet lite fra fundamentalistiske kristnes syn på Satan eller Anti-Krist. I et av sine tidligste intervjuer (lenge før fengselsoppholdet) sa for eksempel Varg Vikernes at hans verdensbilde var sammenfallende med pinsevennenes verdensbilde, men at beskrivelsen av maktforholdet mellom Gud og djevel ikke var slik Bibelen hevder - snarere tvert imot.

 

2. For det andre finner vi en definisjon av Satan som i større grad anser Bibelens Satanbilde som en misforståelse, men likevel regner med at han finnes, som et åndsvesen. Denne ånden kan identifiseres med navngitte guder og vesener fra ulike mytologier, for eksempel Lucifer fra jødisk eller Set fra egyptisk mytologi. En slik måte å "lese" Åpenbaringens Satanfigur inn i andre mytologier på, er i tråd med andre okkulte retningers praksis med å identifisere ulike guder og gudinner med hverandre, på tvers av religionshistoriske skiller.

Dette synet på Satan er helt klart mer (post)moderne enn det førstnevnte. Satanfiguren kan tolkes mer uavhengig av den kristne tradisjon, og en kan lettere lese sine egne moderne verdier inn i ulike myter.

 

3. Satan kan forstås som et prinsipp, en grunnleggende kraft, og ikke en person.

Når Satan ikke er noen objektiv figur, men en psykisk kraft eller et slags menneskelig personlighetstrekk, spiller det egentlig ikke så stor rolle hva han heter, eller hvordan han tilbes eller dyrkes. I denne formen for satanisme vil ritualmagi være mer realistisk enn bønn. Hensikten med ritualmagi er å arbeide med seg selv gjennom rituelt arbeid, ikke å henvende seg til en "utenforstående" guddom eller kraft (selv om guder og krefter kan påkalles i ritualet).

 

Disse tre gruppene av Satandefinisjoner er selvsagt for skjematiske til å fange opp alle de varianter av satanisme som har blitt lansert de siste tiårene, men de kan være egnet som en struktur.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

En representant for denne formen for satanisme er Anton LaVey, som grunnla Satankirken i San Fransisco i 1966. Han hevder i enkelte av sine bøker at Satan ikke finnes, men må forstås som et symbol for de mørke kreftene i menneskesinnet. Disse kreftene er "mørke" fordi de i vår kristne kultur er undertrykket, og målet med satanismen er å frigjøre dem.

 

LaVeys mest kjente definisjon av Satan (fra Satans Bibel) er i ni ledd, og lyder som følger:

 

 

Satan representerer:

1 Nytelse i stedet for avholdenhet

2 Vitalitet i stedet for åndelige drømmer [d e religiøse lykke- og frelsesforestillinger]

3 Fordomsfri kunnskap i stedet for hyklersk selvbedrag

4 Godhet mot de som fortjener det i stedet for å sløse kjærlighet til utakknemlige

5 Hevn i stedet for å vende det andre kinnet til

6 Ansvarlighet for de ansvarlige i stedet for å bry seg om "psykiske vampyrer" [d e for eksempel "svake mennesker" som tiltrekkes av kristne miljøer for å få hjelp og støtte]

7 Mennesket er et vanlig dyr - bedre eller verre enn andre dyr - som på grunn av sine evner og muligheter er blitt det mest fordervede av alle dyr

8 Alle de såkalte "synder", fordi de leder til fysisk, mental eller følelsesmessig tilfredsstillelse

9 Satan har alltid vært kirkens beste venn, fordi han har sørget for at den har hatt noe å drive med

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

oda
10.05.2004 16:49

Bra!
1
anbefalinger
D r ikke du som har skrevet den da!! http://www-lu.hive.no/krl/satan.html
Haha!! Bøssta det jah du!! Hehe c",)

Devi
29.07.2012 19:33

Bra!
1
anbefalinger
Ordet djevel kommer av det indiske ordet for ''devi'', som betyr ''gudinne''.

kai eddy
03.08.2012 00:46

Bra!
1
anbefalinger
Ordet ''Satan'' kommer fra det egyptiske ordet ''Set'', som betyr ''Evige Gud'', litt rart egentlig hvordan kristne har tolket sin ekte Gud? Det faller tilbake på samme måte med ordet demon, som også betyr gud, hehehe

Gunnil
17.10.2006 13:06

Bra!
0
anbefalinger
muhahahhaa...takk for at du skrev om oss...!!! mu hahahahhaha

Mexicana
01.11.2010 00:26

Bra!
0
anbefalinger
Ordet djevel har sitt utgangspunkt i "diabolos", som betyr splittelse. "Djevelen" er altså den som splitter fremfor å samle.
Man kjenner jo etterhvert til uttrykk som f.eks. "splitt og hersk"; utvilsomt en djevelsk fremgangsmåte.

kai eddy
04.08.2012 13:23

Bra!
0
anbefalinger
De patrialske læringene om de tre store monotoniske religionene er et eksempel på at ''hedenske'' riktige substantiver har beslaglagt og redefinert av Kristendommen, Islam og Jødedommen!

satanisten
06.08.2012 14:42

Bra!
0
anbefalinger
Forestillingen om ''Gud'' er skapt av mennesker som summen av dets høyeste lengsler og behov. Mennesket i seg selv har ikke tilstrekkelig grunnlag for viten om Gud. Ordet Gud blir vel egentilg meningsfylt for de som for så vidt står i forhold bestemt av Gud, og blir mer som det menningsskapende sentrum for et menneskets liv.

satanisten
08.08.2012 14:46

Bra!
0
anbefalinger
Det er tre kategorier for satanisme: syre-satanisme, religiøs-satanisme, og LaVey-satanisme. Den første, er wanabees, andre er kristne satanister som har et ønske om å være satanister, men ser ut til å ikke greie og rive seg fra kristne symbolske forestillinger, LaVey- satanister er ateister med grunnleggende symbolske verdier, som bruker Satan symbolet som det perfekte motstand til urettferdighet.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews