Søk i stiler
 

Hytteturen


Kåseri om hvor spesielle vi nordmenn er.
Sjanger:KåseriLastet opp:04.12.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske verdier
Verktøy:UtskriftPåskesola skinner ned på de to allerede brunsvidde hytteturistene. Himmelen er blå, og alt er bare fred og lykke. Ola og Kari er ute og går på ski med sekken full av kvikklunsj, kakao og appelsiner. De føler at de er ett med naturen. Vikingblodet strømmer i årene. De er født med ski på beina, og stolte av å være nordmenn. Noen ganger stopper de opp og tar et dypt trekk av den kalde, norske fjelluften. –Norge må være det beste landet som finnes, tenker de, mens de myser opp mot den gloheite ildkula høyt over det lille, men svært så viktige landet deres.

 

Ola og Kari spenner av seg skiene, vakler stivbeinte inn i hytta, drar på seg mariusgenserne og setter seg foran TV-en. Det er langrenn i dag, og det MÅ de jo få med seg! Ekte nordmenn ELSKER langrenn. Plutselig oppdager de at TV-en ikke fungerer som den skal! NRK viser en norsk actionfilm hvor helten kjemper seg gjennom en snøstorm isteden! Kari skjærer tenner i fortvilelse, mens Ola tar situasjonen med knusende ro. Ola er nemlig en ekspert når det gjelder å fikse en ting. Han har faktisk satt sammen TRE datamaskiner, HELT uten bruksanvisning! En ekte nordmann trenger ingen bruksanvisning! Bruksanvisninger er for idioter og sveklinger, det er Ola og Kari enige om. Ola gir TV-en et solid slag midt i billedrøret, mens han kiler litt på fjernkontrollen og godsnakker med kanalvelgeren. Ingenting. Ola slår og sparker mens tynn, grå røyk stiger opp fra TV-en og legger seg som en klam sokk over hyttegleden. Kvelden, dagen og hele påskeferien er spolert. De kan like gjerne dra hjem.

 

Tidlig neste morgen setter de seg i den lille røde bilen sin og forbereder seg fysisk og psykisk på den lange ferden hjem. Ola sitter bak rattet, og Kari er kartleser. Begge kan veien, men allikevel… Den lille bilen skjener ut på den humpete europaveien, og Ola bruker de neste to timene på å forarge seg over kvinnfolk i trafikken, lastebilsjåfører som tror de eier veien, og pakkiser som ikke kan norske trafikkregler. Kriminelle, narkomane pakkiser som tar jobbene våre og snakker et språk bare pakkiser forstår. Kari nikker og er enig. Ola er ikke rasist, tvert imot; han liker svartinger, så lenge de snakker vestkantnorsk og holder seg unna de norske kvinnfolka. Kari nikker og er enig. Alle disse skumle innvandrerne! Uberegnelige og farlige, det er det de er!

 

Den meningsfylte samtalen får en brå og uventet slutt, akkurat da Ola og Kari har blitt enige om at Carl Ivar Hagen, DET er en bra nordmann, det! Motoren kveler seg med et surklende host, og Ola manøvrerer bilen elegant ut i veikanten, mens Kari begraver ansiktet i hendene. Noe så flaut! Hvorfor akkurat nå?! Den dumme bilen! Skamfull, og med en kjeftende Kari etter seg, lusker Ola ut av bilen for å snuse under panseret. Ola er nemlig en ekspert på biler også, for han har skiftet hjul på bilen flere ganger, helt uten bruksanvisning. Han finner fram en diger skiftenøkkel, bretter opp ermene og går i gang med arbeidet. Først gir han fordelerdysa et velrettet og velfortjent klask med skiftenøkkelen, før han kobler fra en slange for å lufte innsugskatalysatoren. Deretter demonterer han tenningsvæskesystemet mens Kari nikker imponert. Ola vet hva han driver med. Idet Ola er i full gang med å etterfylle radiatorfett, kommer en sølvfarget BMW som parkerer i veikanten bak den havarerte Toyotaen. Kari forter seg inn i bilen og låser alle dørene idet hun får øye på den smilende (men svært så skumle) albaneren. Ola rister oppgitt på hodet. Albanere vet jo ikke noe om biler! Den hjelpsomme albaneren prøver på overraskende godt norsk å forklare for Ola at det ikke dreier seg om noe stort motorhavari. Tvert imot, Ola har gått tom for bensin! Ola fnyser av denne idiotiske diagnosen og fortsetter repareringen av motoren.

 

Senere på kvelden blir Toyotaen hentet av Falken og tauet på verksted som følge av Ola’ s ”bilpleie”. Skamfull og med olje i ørene ringer Ola etter en taxi. Kari skuler misunnelig etter den sølvfargede BMW’en som forsvinner rundt et hjørne. De gleder seg til å komme hjem til det trygge huset sitt, skru på TV-en og legge beina på bordet. Hvem vet? Kanskje langrennet går i reprise…?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

murat
21.02.2006 18:08

Bra!
2
anbefalinger
jeg er en pakkis

pakkis
20.04.2004 20:48

Bra!
0
anbefalinger
drit bra historie.ganske bra gjennomtenkt14.12.2005 17:44

Bra!
0
anbefalinger
Good good! Carl I Hagen, ER ein tøffing han Smile :-\)

maja
22.04.2006 20:09

Bra!
0
anbefalinger
fy f**** du bare stjeler du olle! du har satt navnet ditt på min stil. du har sikkert bare tatt dette kåseriet også.

silver
06.11.2007 14:24

Bra!
0
anbefalinger
Bra tekst, flott bruk av sjangeren!


Lisa
18.02.2008 16:50

Bra!
0
anbefalinger
Tja, likte ikke denne så godt egentlig. teit skrevet.

aa
24.05.2010 03:48

Bra!
0
anbefalinger
Dette er jo bare et hån mot nordmenn og norske tradisjoner. Dermed fullstendig enig med Lisa som sier dette er teit skrevet. For det er det så absolutt. Selve historien i seg selv eller heller ikke bra plottet, da det ser ut som alt har rent ned i hodet på deg samtidig som du skrev det. Ergo lite gjennomtenkt, virker det som. Alt i alt: dårlig. Ikke minst fordi du faktisk bevisst nedverdiger og håner urbefolkningen OG landets egne tradisjoner, på en måte som fremstiller alt på en helt forvridd måte! Skjerpings, rett og slett.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews