Søk i stiler
 

Sammendrag av "American History X"


Sammendrag av filmen "American History X" inkludert en kort tolkning.

Karakter: 4+ (VK1)

Sjanger:ReferatLastet opp:30.11.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kom ut i 1998

 

De viktigste personene

Derek Vinyard : Edward Norton

Danny Vinyard: Edward Furlong

Bob Sweeney : Avery Brooks

Cameron Alexander : Stacy Keach

Doris Vinyard : Beverly D’Angelo

 

Alt begynner med Derek Vinyard, som er hovedpersonen.

I begynnelsen er han ikke den typen personen som folk flest ville tro var en framtidig nynazist, han var en normal tenåring som spilte fotball, var ute med kamerater og satt rolig og spiste familiemiddag med familien sin.

 

American History X gir deg et innblikk i familien Vinyard, og deres hverdag gjennom tykt og tynt.

Dette er en vanlig familie som består av en alenemor og fire barn. Brødrene Derek og Danny er i det nazistiske miljøet i Venice. Dette gjør at resten av familien må gjennom  mye.

 

I begynnelsen er som sagt er Derek en helt normal tenåring. Han går på skole og har et godt forhold til sin svarte rektor dr Bob Sweeney. De snakket mye sammen og alle parter var fornøyde. Dereks far Dennis Vinyard fikk vite om samtalene med skolens rektor og kalte dette bl. a ”Nigger bullshit”. Han mente svarte mennesker ble for godt behandlet i samfunnet, nettopp fordi de var svarte, og at det sweeney sa bare for noe de brukte for og komme framover i samfunnet. Derek ble på en måtte smittet av farens meninger, som d ofte er med far og sønn.

 

Da noen ”svarte” skjøt Dennis mens han gjorde en jobb som brannman, forandret Dereks livsstil fullstendig, det faren hadde sagt sammen med det at en svart hadde skutt faren gjorde at det vokste et hat mot svarte i ham.

Cameron Alexander lederen for det nynazistiske miljøet i Venice brukte Derek’s hat og depresjon for og få ham inn i idet nazistiske miljøet. Han brukte Derek for og rekruttere andre usikre ungdommer.

Derek’s lillebror Danny  så på Derek som et forbilde og ble smittet av Derek’s adferd og ble etter hvert mer og mer delaktig i det nazistiske miljøet. En natt våkner Danny av at noen svarte prøver og stjele Derek’s bil. Han gir beskjed til Derek og han skal ut og stanse dem, dette endre opp med at han  dreper 2 svarte. Han blir funnet skyldig i drap og blir sendt i fengsel. I fengselet lærer han mye, de han tror han kan stole mest på og beskytte seg bak også kunne gjøre ham vondt.

 

I fengselet måtte han jobbe og han ble satt sammen med en svart for å sortere undertøy.

Han begynte sakte og snakke med ham og de ble gode venner. Ny nazistene i fengselet solgte narkotika til meksikanere og andre, og dette syntes Derek var galt og han fant ut at nazismen bare var tull.

Han ble mer og mer kjent med de svarte og spilte basket med dem. Hans gamle ”venner” (nazistene)

likte ikke dette og voldtok ham i dusjen. Da han låg på sykestua kom hans gamle lærer Sweeney for og snakke med ham han spurte: Derek hva har du gjort i livet ditt for og få det bedre?

Derek ble mer og mer imot nazismen og da han kom ut av fengselet i en bit og totalt forandret ville han ha broren sin Danny ut av det nazistiske miljøet.

 

Danny som hadde fått i oppgave av læreren sin om og skrive referat fra en bok. Han valgte og skrive om Main Kamf , en bok  skrevet av Adolf Hitler. Sweeney fikk Danny til og skrive  om broren Derek’s liv.

Den kvelden var det fest i det nazistiske miljøet til ære for Derek. Derek kom of fortalte Cameron Alexander at han ville ut av miljøet og han at han tok med seg lillebroren Danny.

Det ble bråk, men Derek klarte og dra Danny med seg.

Neste dag følger Derek Danny på skolen og på vei fra skolen ser han en bil som han hadde sett tidligere utenfor leiligheten til familien. Han tror det er ham de skal ta, men når de kjører videre forstår han at det er Danny de skal ta. Han springer tilbake til skolen, men imens blir Danny skutt på toalettet.

Grunnen til at Danny ble skutt var at han hadde hjulpet en hvit medelev fra 3 svarte som skulle ta ham.

Derek finner broren sin død på toalettet og med stilen han skulle gi til Sweeney i hånda.

 

Helt i slutten av filmen ser man at Derek står i dusjen og holder foran en tatovering av et hakekort på brystet. Han vil ha  det bort. Han er da i en periode der han blir kvitt sitt hat mot svarte.

 

 

Budskapet i filmen er at nasisme er galt og at det ikke har noe for seg. Og at hudfarge ikke har noe og si. Og at det aldri er for sent og komme seg ut.

Noe som også var rart negeren som Derek sorterte underøy med fikk mye lenger straff for og ”kaste” en tv på en politikonstabel mens Derek fikk 3 år for og drepe to personer med mulig rasistisk grunnlag.

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet

  Danny          Sweeney          Derek              Doris  

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Derek med Tatoveringen


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Tina
20.04.2004 15:45

Bra!
5
anbefalinger
American History X er den beste filmen i verden.....!!! Drit bra  Smile :-\)

Linda
01.09.2004 14:42

Bra!
5
anbefalinger
stakkars danny... jeg ble så lei meg da han ble skutt...

Anele
03.12.2005 16:52

Bra!
3
anbefalinger
American History X er en utrolig bra film Smile :-\)
Skuespillerene spiller glimrende, spesielt Derek (Edward Northon), men også Danny ( Edward Furlong). Fantastisk bra film. Et mesteverk!

peppern
15.05.2006 09:53

Bra!
3
anbefalinger
dårlig film...

yey
01.02.2007 11:00

Bra!
3
anbefalinger
american history er drit bra Smile :-\)

Rolf
04.10.2016 16:37

Bra!
3
anbefalinger
Å.. kuken min svir😡

somebody... ;D
27.02.2012 14:54

Bra!
2
anbefalinger
hahhaha den beste scenen da, hvor han kikker hue til han mørket inn mot fortauskanten... fikk lættis, men håper ikke det skjer i virkeligheten da seff! =/

chiller
05.03.2013 18:05

Bra!
2
anbefalinger
Grunnen til at han ikke fikk lenger straff var fordi han mente nok at de prøvde å stjele fra han, og som du ser har han ene en pistol. Han mente nok at han bare prøvde å forsvare seg. Og Danny skriver jo også at hvis han hadde vitnet mot ham hadde Derek fått livstid. Men siden de ikke viser rettsaken kan jeg ikke si at det er sikkert, men det er mest sannsynlig noe sånt.

??
03.11.2010 16:10

Bra!
1
anbefalinger
hva som er bra med den a? ?.?

America
08.06.2012 09:14

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra sammendrag fra filmen, husker alt bak i hoded mens jeg leser dette  Very Happy :-DD

kåre
20.04.2015 09:23

Bra!
1
anbefalinger
Helau, dis iz det best muvi ever seen. Cant ståp tinking abut it. Rilly rilly gud muvi. Everibodi should watsh it, bicåse its te best muvie. No joke

lol
16.10.2017 11:29

Bra!
0
anbefalinger
kuilt


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews