Søk i stiler
 

Typisk norsk


Kåseri om hva som kjennetegner oss nordmenn.
Sjanger:KåseriLastet opp:24.11.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Typisk norsk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook”Det er typisk norsk å være god!”, kunne vi si under OL på Lillehammer. Vi har sagt det før også. Fine businessmenn kan si det hele tiden. Vi er jo rikest. Norge – rikest i verden. Andre ganger skal vi passe oss. Fotball. Norge taper kamp på kamp. Semb klør seg i hodet, og vi farer nedover. Langt, og lenger enn langt. På lista til FIFA. Ballen er rund. Jorda er rund. Norge er flatt. Med fjell opp og daler ned. Best uten ball. Nordmenn er født med Kvikk Lunsj i munnen. (Ikke rart vi er mye hos tannlegen.) Kart og kompass. Ski og staver. Ut på tur, aldri sur! Fort og langt går vi. Nesten som Bjørn Dæhlie. Men noen ganger jukser vi. Da har vi bikkjer. Bikkjer som drar oss etter seg og som tisser i løypene. Lysende flekker overalt. Tråkker i løypa, tisser gult, (kunstneriske dyr) spiser opp sjokoladen. Og drar oss. Kjekt å ha. Vi har med unger også. De sitter i pulk og bæremeis. Krabber rundt i blåbær og lyng. Den skal tidlig krøkes som glad i naturen skal bli. Franskmenn og engelskmenn sitter i te selskap på søndager. Med fine klær og parfyme duft. Men ikke vi! Da kjører vi bil. Hjem fra marka. Mange av oss har ikke betalt veiavgiften. Det er ikke bare i Norge de har veiavgift. Nei da. De har det i andre land også. Hold veien i orden, jeg skal ut og nyte naturen! Det er ikke bare av de i England og Frankrike det lukter av på søndager. Vi gjør det vi også. Lukt av bål og klister og granbar og elg skitt. Våte votter, svette og tøff mann. Hjemme igjen lager mor middag. Far dusjer og renser ski. Også er vi gode på lokalgeografi. ”Var du på platået eller jernvannet?”, kan noen spørre. ”Nei, jeg gikk fra vassijaure. Rundt vannet og opp dalen. Der var det vått. Noen må legge ut planker der hvis ikke været endrer seg.” Sånn kan vi bli stående og prate. Ved parkeringa. Med snørrete unger i baksetet. Kakao barter og våte bukser. Solbriller på skeive og mas etter mer sjokolade. Godt å få kommet seg hjem!

 

Er du norsk er du dobbeltmoralist. Jeg har sjøl opplevd det. Mange ganger. Tanter for eksempel. Graver og spør. Om kjærester. Svarer jeg nei, er det godt. ”En skal holde seg unna jenter så lenge en kan.” Svarer jeg ja, er det også godt. ”Koselig med jentevenner!” Jeg liker ikke det der. Men jeg er vel sånn sjøl også. Jeg er jo nordmann! Vi skiller oss ikke så ut vi her oppe. Jo, med de fra andre land, men ikke fra medborger. Ingen gjør det. Vi kan risikere å se statsministeren og kronprinsen på Rimi. Kanskje samtidig til og med. Ingen forskjell! ”Og mannen var ute etter Grandiosa” Vi spiser mye Grandiosa. Det har vi lært fra amerikanerne. Eller vi kan komme til å krasje med kongen på skitur. I marka. Hvis en ikke har smurt riktig og kan styre unna. De unge er eldre enn før. ”Før” er ikke lenge siden. Det er da jeg var liten. Tida går. Styggelig fort. Da jeg var liten var det barnetimen på radio (og på TV da…) Jeg spilte fotball og slo ball i friminuttene. Visste ikke hva Levis var. Fikk min første merkebukse sommeren før ungdomsskolen. Nå er barneskolen full av barn og unge som er veldig opptatt av klær  til 800 kr. Umulig å se om de er eldst i barneskolen eller yngst i ungdomsskolen. Speil og tyggis i timene. Sminke og motevesker. Vesker i stedet for sekker, så de blir dårlige i ryggen alle sammen om to tiår. De spiller ikke fotball i fritimen lenger. De spiller ”Snake.” På hver sin mobil. Om å gjøre å få flest poeng. Klar ferdig gå! De får ikke nok mosjon av sånt. Vi kommer til å få en generasjon tjukke nordmenn med tynne fingre.

 

Fremdeles drikker vi alkohol som de vikinger vi stammer fra. Både hjemme og på ferie. I Syden, i Syden er vi tidlig oppe hver morgen. Bakrus eller ikke, vekkeklokka på 7! Ut og ta de beste solsengene ved bassengområdet. Inn til frokost og norsk avis. Irriterer oss litt for at Eurosport ikke sender Brann- Molde-kampen på TV. Gruer oss litt til hjemreisa. Tollen. Det er dyrt i Norge. Svindyrt. Best å ta med seg en hel del. Turister som drar til Norge snur jo i døra. Når de ser 50 kr for en halvliter øl. Ute. (Og nordmenn som blir så fulle, hvordan har de råd?) 25 kroner for en softis. Dinosaurer blir til olje, olje blir til bensin, bensin er dyrt det og. Jeg har vært kritisk nå. Jeg liker jo nordmenn. Ikke noe å si på det. Selvfølgelig gjør jeg det, jeg er jo norsk! Men jeg kjenner andre som gjør det også. Folk fra utlandet. Vi nordmenn er ålreite. De fleste av oss takker for maten, og spør seg er dette typisk norsk?

 


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


15.10.2015 10:07

Bra!
4
anbefalinger
iiiiiiiiiiiiiii

anonym
10.01.2012 11:31

Bra!
3
anbefalinger
Det er et annet kåseri her inne som ligner veldig på dette.

...
12.09.2004 12:41

Bra!
2
anbefalinger
http://www.skolesiden.no/?tekst=2958
avskrift eller avskrift...?

Suppeelsker
30.04.2007 08:09

Bra!
2
anbefalinger
Mange orddelingsfeil. Et stort problem i norsk rettskrivning i dag, ser det over alt.

Eks: Det heter "kakobarter" ikke "kakao barter"


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews