Søk i stiler
 

1. verdenskrig


Kort beskrivelse av hele 1. verdenskrig fra start til slutt. Oppgave ble skrevet ved 9. klassetrinn.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:02.04.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:1. verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookStarten på krigen:

 

I juni 1914 kom den oppsiktsvekkende nyheten fra Sarajevo (hovedstaden i Bosnia-Hercegovina). En 19 år gammel gutt, medlem av terrorristgruppen "den sorte hånd", hadde myrdet Østerike-Ungarns tronearving Frans Ferdinand. Folk i Østerike-Ungarn trodde det var Serberne som stod bak, så de erklærte krig!

 

Russland godtok ikke at Østerike-Ungarn invaderte Serbia som stat, og ville støtte det slaviske folket, fordi folkeslagene i Russland og på Balkan var i slekt med hverandre.  Tyskerne var på Østerike-Ungarns side fra tidligere, så de kjempet selvsagt mot Russland.

 

Frankrike og Tyskland hadde tidligere kjempet om et landområde mellom landene som Tyskland hadde vunnet, og franskmennene var bitre for å ha tapt mot Tyskerne, de ønsket hevn! Da de hørte at Tyskland var med i krigen, kastet de seg også inn, på motpartens side.

 

Da krigen brøt ut, meldte britene fra at de ville bli med i krigen på Frankrikes side dersom Frankrike ble med. Det ble de, og dermed var også britene med.

 

På et par uker fikk Europeerne et drap på en tronearving til å bli en stor krig, 1. verdenskrig!

 

Tyskland kommer med en idè:

 

Da Tyskland fant ut at det kom til å bli litt vanskelig å kjempe mot Russland i vest og Frankrike og Storbritannia i øst, ble de litt fortvilet. Hvordan skulle de løse dette problemet? De fant ut at det tok Russland om lag 2 uker å få styrkene sine til Tysklands grenser, og på den tiden skulle tyskerne knuse Frankrike i et raskt og voldsomt støt. Tyskerne hadde nemlig mange tog baner, så det tok ikke dem lange tiden å komme til Frankrikes grenser. Etter angrepet på Frankrike, skulle de ta hånd om Russland.

 

Tyskland får sterkere motstand enn de trodde:

 

Da tyskerne satte i gang med planen sin, gikk det ganske bra, men da de nesten var kommet til Paris, ble det plutselig stopp. Frankrike gjorde større motangrep enn det Tyskerne trodde, så krigen stod stille på et sted i lang tid. Dett førte til at det ble gravd skyttergraver, og det kjappe stormangrepet var blitt utviklet til en skyttergravskrig.

 

Mens flesteparten av tyskerne måtte kjempe i øst, var russerne klare til kamp. Det ble et blodig slag mellom tyskerne og russerne ved Tannenberg. I fire hele dager meide tyske maskingeværskyttere ned bølge etter bølge av russiske soldater. Etter det klarte ikke russerne å trenge seg inn i Tyskland på ny, så de gikk heller til angrep i Østerike-Ungarn.

 

Sjøkrigen mellom Storbritannia og Tyskland:

 

I lang tid hadde Storbritannia vært kongen på havet. De nærmest levde av  transport til utlandet. Da de fant ut at tyskerne hadde bygget store krigsflåter, ble de redde. De ville ikke at tyskerne skulle utfordre dem på havet, så de begynte å bygge flere og større flåter. De ble ikke mange slag på havet, kun et stort. Utenfor Jyllands vestkyst i 1916. 150 Britiske og 99 tyske fartøy møttes til en blodig kamp som endte uavgjort. Tyskerne var sinte fordi de ikke klarte i overbeseire britene på havet, så de satte i gang med å senke handelsskip.

 

USA kommer inn i krigen og avgjør den:

 

Da tyskerne satte i gang med å senke handelsskip, senket de også noen amerikanske. Selv om  USA i utgangspunktet var nøytrale under krigen, mislikte de sterkt at tyskerne behandlet amerikanerne på den måten, så de meldte seg inne krigen, mot Tyskland.

 

Dette ble rent for mye for Tyskland, så de gir opp. I 1919 samlet de allierte seg til forhandlinger i Versailles for å forhandle om fredsavtaler. Det ble bestemt at Tyskland måtte betale en ubetalelig sum til de andre landene, Tyskland måtte ta på seg all skylden for krigen, og de fikk ikke lov til å ha tankser, krigsskip, krigsfly, og kun en militærtropp på 100 000 mann. Nesten umulige krav ble stilt til Tyskland.

 

Fredsavtalen var nesten ingen fredsavtale lenger, fordi Tyskland ble bare enda mer hevnlystene etter å ha sett alle de umulige kravene. Kanskje fredsavtalen var en av grunnene til 2. verdenskrig…??


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Hanna
26.11.2006 17:22

Bra!
57
anbefalinger
Heji, veldig bra side assa!  Smile :-\) Hjalp med masse til tentamen på fredag. Skulle skrive fagartikkel om skuddene i sarajevo  Razz :-P blir klokere av denne siden enn av lærerne mine liksom hehe.

Luriksen
01.03.2005 21:31

Bra!
34
anbefalinger
Østerike-Ungarn hadde tenkt til å angripe serbia uansett de trengte bare en grunn til å angripe dem og den tyske keiseren og den russiske tsarn var fettere og det oppstod forviring mellom dem siden de ikke hadde lyst til å gå i krig mot hverandre og ved slage ved Jylland så vant Tyskland teoretisk sett siden Britene mistet 14 skip mens Tyskland mistet bare 11. Britenes skip var raske men dårlig pansret og derfor mistet Britene mer selv om de hadde flere skip, du nevnte heller ikke noe om de Tyske ubåtene.  Sad :-\(


11.11.2005 17:00

Bra!
19
anbefalinger
Heii  Very Happy :-D det var bra dette ! men skulle vært litt mer om skyttergravene , trenger det til oppgave skjønner du ;P men bra assa  Smile :-\) ihi .  Smile :-\) < 3

Elin
26.05.2004 11:01

Bra!
16
anbefalinger
Bra side, men burde kanskje hatt med litt om hvordan barna hadde det under krigen. det er jo ganske relevant

Kristian
21.11.2006 15:13

Bra!
16
anbefalinger
Jævli bra denne sia=D svar på nesten alle spørsmålene i boka=D
Herregud folkens....ikke vær så nerdete og hack på dem Confused :-\?


11.05.2004 09:30

Bra!
13
anbefalinger
Dette var spennende trnger nemlig dette stoffet til et prosjekt på skolen...Takk og lov for at du/dere hadde denne siden... Smile :-\)

ole
27.09.2004 19:14

Bra!
13
anbefalinger
dette va dritbra!!!!


23.10.2005 19:51

Bra!
13
anbefalinger
oioioi...dette var digg duh...nå trenger man ikke å slite ræva av sg om man har andre ting å gjøre enn lekse...yeah, men husk: forandr dt litt til ditt eget... tosen takk forressten...hehe

jente..
07.11.2005 18:48

Bra!
12
anbefalinger
veldig bra.. Smile :-\) mn der sto ingenting åm alt kranglingå åm koloniane i Afrika. d va jo en viktige gronn te d blei krig...

meg..
16.10.2007 12:04

Bra!
12
anbefalinger
haha.. må le av folk.. hvis man får en oppg som sier at man skal skrive en kort beskrivelse av hele 1.verdenskrig er ikke poenge å skrive den lang da.. står nemli øverst! og hvorfor i hell ta med hvordan barna har det Razz :-P et hvert menneske med respekt for seg selv skjønner at barna i 1vk ikke hadde det bra.. det var ikke noe spess med de annet enn at det var krig og da har man det kjipt... synes det var en bra beskrivelse jeg!  Very Happy :-D


30.05.2004 23:05

Bra!
11
anbefalinger
jeg syntes dette er veldig bra, men er jo litt kortfatta da.. men men... Brukte stoffet til eksamen... TAKK  Razz :-P

gutt14
09.01.2006 21:30

Bra!
11
anbefalinger
Ganske bra dette... Men veldig kort,skulle vært mye lengre

:)
20.10.2014 18:33

Bra!
11
anbefalinger
For alle dere som tror at folk pirker, så er dere "dumme". Enten vil dere ha riktig info eller not. De sier bare hva som er riktig? Som f.eks. den 19 år gamle gutten, Gavrilo princip, var ikke et medlem av en terrorist gruppe men av en hemmelig, nasjonalistisk organisasjon som ville at Bosnia, der det bodde mange serbere, skulle løsrive seg fra Østerrike- Ungard og bli en del av Serbia. Keiseren var redd for at nasjonalismen skulle ta over, altså at folk skulle forstå/ være enig i at landene burde få sine rettigheter.. Og da Ertehertugen ble skutt, ble Keiseren enda "redd" og erklærte krig mot Serbia. Etter krigen ble det jo mange republikker (nytt Europa kart også), og det var akkurat det Keiseren fryktet - Ifølge det jeg har lest og lært på skolen.

chic
02.11.2005 16:33

Bra!
10
anbefalinger
wow....drit bra ass...kunne mye av detta fra før av men det var bra og kort....trenger dette til prøven i morgen!

Hilde
31.01.2006 22:11

Bra!
10
anbefalinger
det var ikke dårlig. men det er litt mildt på en måte.
det sier ikke virkelig hvor dårlig det var for folk i skyttergraver og beskrev på rett måte.


30.05.2004 23:04

Bra!
9
anbefalinger
jeg syntes dette er veldig bra, men er jo litt kortfatta da.. men men... Brukte stoffet til eksamen... TAKK  Razz :-P


06.04.2006 17:07

Bra!
9
anbefalinger
det dritt bra side trngte det nemlig her prøve imorgen.
men du/dere budde ha med tyskerne trengete av norge og hva storbritania trengte av norge..............dritt bra side  Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)

sikkert
27.04.2006 12:29

Bra!
9
anbefalinger
bra fakta, men kor mange amerikanske soldatar døde ???

todd
22.10.2005 20:17

Bra!
8
anbefalinger
maaaaahhh....e du helt lodve da?...(neimen takk for opplysningane...det hjelpte veldig Wink ;-\)

Gullgutten
06.02.2006 13:37

Bra!
8
anbefalinger
kunne ikk skrevet noe om skyttergravene a?? eller står det noe om de egentlig??

Kristian
21.11.2006 15:10

Bra!
8
anbefalinger
Jævli bra denne sia=D svar på nesten alle spørsmålene i boka=D
Herregud folkens....ikke vær så nerdete og hack på dem Confused :-\?

Lambertseter elev
21.04.2008 22:20

Bra!
8
anbefalinger
Veldig bra skrevet, trengte nemmelig some thing like this, so thank you my friend Smile :-\)

Ida
11.06.2014 17:21

Bra!
8
anbefalinger
Takk for supert Eksamens stoff!  Wink ;-\)


30.05.2004 23:05

Bra!
7
anbefalinger
jeg syntes dette er veldig bra, men er jo litt kortfatta da.. men men... Brukte stoffet til eksamen... TAKK  Razz :-P


06.06.2004 12:49

Bra!
7
anbefalinger
Dette liker jeg ikke! Jeg bli uthengt som en agressiv mann. Jeg er ikke agressiv, tværtimot! Jeg liker å plukke blomster på søndagene, å gå på tur i hverdagene.. mmmm

stian kanon
07.06.2004 09:35

Bra!
6
anbefalinger
jeg synes dette var væælddiiiii vælldiiiiiii bra!!!! Smile :-\)

Meij;)
13.03.2006 14:11

Bra!
6
anbefalinger
Syns dette var bra jg...Trengte d til skolen xP
Du eh... tror du at du kunne ha skrivd no bedre lix?
eeeh??....
Blir så sinna når folk skriver piss x)


16.05.2008 13:49

Bra!
6
anbefalinger
jada dette var ikkje helt værst du?, hehe bra jobba jeg skal ha om dette og hahahahahah meg og robin


14.10.2008 22:42

Bra!
6
anbefalinger
Meget bra, du får med viktige ting om 1.verdenskrig ; )
men du burde ha med mere om kranglingen om koloniene i afrika, det er viktig å ha med.
Men godt jobba ; )!


19.09.2007 18:43

Bra!
5
anbefalinger
kan du ikke si kildene a  Razz :-P

fakta interresert
04.12.2007 22:06

Bra!
5
anbefalinger
denne teksten var bra, du var flink til å få med hovudtinga, selv om det mangla litt Smile :-\) keep it going...

fitteslikker
21.01.2015 13:29

Bra!
5
anbefalinger
SKAMBUG!

kristian
19.09.2014 08:38

Bra!
4
anbefalinger
måtte skrive en stil om 1. verdenskrig, og stilen din hjalp veldig. 5+ er veldig bra  Wink ;-\)

Anonym
15.04.2010 18:15

Bra!
3
anbefalinger
Hva skedde med Italia? Italia gjorde ikke store framskritt, men da de gikk inn i krigen i 1915 hjalp de til med å binde opp ca. 1 million mann fra Trippelalliansen. Jeg ser heller ikke mye fra Østfronten. Tyskland beseiret tross alt Russland i 1917, og det foregikk mange felttog på Balkan og Østfronten også. Teksten forteller veldig lite om krigen, den bare oppsummerer hendelsene år for år delvis, og bare 25% av tingene som burde vært med på en rask oppsummering er der.

Tove
20.02.2014 23:14

Bra!
3
anbefalinger
morsomt å se at vi har de samme oppgavene som dere hadde for nesten 10 år siden! Og det hjelper fortsatt like mye! Jeg likte at du har skrevet på en forenklet måte! På det store norske leksikon er det ikke mye å skjønne..


04.12.2014 21:01

Bra!
3
anbefalinger
Super tekst, den var så bra at jeg leste den 6 ganger

Anonym
28.04.2009 16:27

Bra!
2
anbefalinger
Meget bra informasjon, det hjalp meg på leksene idag ;P


17.03.2010 19:55

Bra!
2
anbefalinger
jaja kjempe bra  Very Happy :-D

per arne
27.06.2012 21:36

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra side, men du/dere som har skrevet den burde sjekke stavefeil ^^

pipijoh
27.01.2014 13:31

Bra!
2
anbefalinger
 Smile :-\)


14.01.2018 15:19

Bra!
2
anbefalinger
Elsker denne siden❤️❤️ Hjelper meg mye

1234
18.01.2018 11:29

Bra!
1
anbefalinger
Dette var sjukt interessant, herregud liksom

TLF
23.09.2018 21:02

Bra!
1
anbefalinger
Mangler om Verdun og Somme. 1. vk største slag?

Viktoria
13.11.2018 11:46

Bra!
1
anbefalinger
kjempebra tusen takk trengte det til en oppgave  Wink ;-\)

Trygve
18.11.2018 18:57

Bra!
1
anbefalinger
En meget fin oversikt over 1. Verdenskrig. Fin historierepetisjon for alle , ikke bare skolebarn. Mange barnslige kommentarer fra unge som burde lære seg å behrske det norsk spåket.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.029 sec - 1 pageviews