Søk i stiler
 

Pablo Picasso


Om maleren Pablo Picasso.
Sjanger:Særoppgave
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Pablo Picasso
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDel 1: Livet

 

Innledning

 

Hvem var egentlig Picasso? Jo, Picasso var jo som alle vet, en av tidenes mest kjente kunstnere, han var det vi kjenner best som skaperen av kubismen. Men ikke nok med det, han var en av de kunstnere som har kommet klarest frem med sitt budskap, og betydd mest for andre kunstnere. Mange kunstnere har blitt påvirket av kunsten hans, og tatt lære av det han skapte. Picasso var kanskje også en av de eneste virkelig store kunstnerene gjennom tidene, som har opplevd selv å bli betraktet som en historisk person.

 

Barndommen

 

Pablo Picasso ble født i 1881 i Malaga, en by i Spania. I Malaga var det trangt og provinsiellt, men faren var basker og Pablo kom fort i kontakt med baskisk historie og nasjonal stolthet. Faren, José Ruiz Blasco, var utdannet maler uten det helt store talent, og jobbet som og lærer og museumsleder. Han gav sønnen hans første undervisning som maler, og Pablo ble allerede da spådd en lysende fremtid. Han malte sitt første bilde 9 år gammel. Allerede som 11 åring begynte han på kunsakademiet i Barcelona og alle mente han var et geni. Faren gav opp sin egen maling for å hjelpe sin sønn. 16 år gammel begynte han på kunstakademiet i Madrid. Han flyttet til Barcelona i 1895, og kom fort i kontakt med andre kunstnere og en gruppe baskiske intellektuelle. Miljøet var lite, og de stod som en opposisjon mot Madrid, der Picasso selv hadde gått på kunstakademiet. De ville heller følge metropolen Paris, og fulgte nøye med på alt som skjedde der.

 

Kunstneren

 

Picasso flyttet i 1904 til Paris med Venninnen, Fernande Oliver, og han prøvde seg fram i mange stilformer rundt århundreskiftet. Lære tok han av gamle mestere, og smeltet det sammen med verkene til samtidens kunstnere. De lærte han å kjenne da han slo seg ned i Paris i 1901. Fra da av og fram til sin død vekket ham mye ergrelse og harme, beundring og misunnelse med sine verk. I 1937 malte han Guernica, definitivt hans største og viktigste verk, til verdensutstillingen i Paris. Bildet fikk også navnet "Francos drømmer og løgner", som siktet til general Franco, som var støttet av fascist-regimene i Tyskland og Italia. Guernica bygger på en konkret episode av krigen, nemlig Tyskerenes bombing av den lille byen Guernica. Mange av elementene er tatt fra reportasje bilder fra bombeangrepet gjengitt i aviser over hele Europa, hesten, oksen osv. Likevel har bildet et mye viktigere og dypere innhold, som gjør at man kan trekke bildet ut av den situasjonen (den spanske borgerkrigen) og sette det inn i en annen, som f.eks. verdenskrigen som begynte bare 4 år senere.

 

Krigen

 

Under krigen flyttet mange av Picasso sine venner til USA, men Picasso ble i Paris. Under krigen malte Picasso lite, fordi han ikke hadde nok tid til overs. Han brukte tiden sin på å holde kontakten med vennene sine. Tyskerene lot ham være, men allikevel sympatiserte han for motstandsbevegelsen i all hemmelighet. Etter krigen kom det frem at han hadde meldt seg inn i kommunistpartiet under krigen, og dette førte til at mange av vennene hans snudde ryggen til ham. Han måtte pga. krigen flytte til Royan, men flyttet veldig fort tilbake til hovedstaden. Etterhvert som krigen tok slutt begynte Picasso å male igjen. Nå begynte han å male meget mye. Han laget seg en vane med å fylle opp boliger han kjøpte med malerier, for så å flytte. I 1950 ble Picasso og Matisse gode venner, til tross for deres tidligere rivalisering, men Matisse døde bare 4 år etter. Han og Picasso hadde vært en slags hobbyrivaler. De brukte hverandre for å måle sitt eget arbeide. Begge to fulgte med på hva den andre jorde og malte. De byttet også ofte malerier.

 

Kjærligheten

 

Picasso hadde for det meste kunstner kjærester, og han behandlet dem ikke så særlig bra. Synet hans på kvinner var mannssjåvinistisk utenom det vanlige. Picasso pleide å si at "det finnes to typer kvinner, dørmatter og dronninger". En gang sa han til Françoise, kunstner og mor til to av barna hans, "Du må endelig ikke tro du betyr noe for meg. Jeg liker å være uavhengig". Picasso bevoktet samtidig sine elskerinner med en nesten sykelig sjalusi, og når Françoise forlot ham og giftet en annen mann, som var treve år yngre, endte det med at hun ikke fikk solgt noen bilder lenger. Hun ble rett og slett boikottet. En annen jente var Marie Thérèse Walter som var 17 år da hun ble stoppet på gaten av Picasso. "Frøken, de har et meget interessant ansikt. Jeg vil gjerne male deres portrett. Jeg er Picasso" sa han til henne, og hun lot ham malte portrettet. Etter dette følte han at ansiktet forfulgte ham. De innledet et forhold. Senere hadde Picasso et forhold til en jente som het Dora Maar samtidig som han hadde forholdet til Marie Thérèse, og en dag malte han likeså godt begge nakne på en dag. Han pleie også å si til vennene sine at for å kunne male en kvinne måtte man ha hatt sex med henne først. Picasso bodde i Paris med venninnen, Fernande Oliver, etter noen år møter han Eva Gouel, som dør 4 år senere etter et kort sykehus opphold. Etter en stund til gifter han seg med Olga Koklova. Så møter Marie Thérèse, og driver et dobbelt spill med Marie Thérèse, som føder en datter, Maria, og Dora Maar. Senere flytter han sammen med Françoise, som får to sønner med Picasso; Claude og Paloma. I 1961 dør Olga, og Picasso gifter seg med Jacqueline.

 

Picasso død

 

Picasso var blitt verdensberømt, og levde den siste delen av livet sitt tilbaketrukket med sin kone, Jacqueline. Han arbeidet utrettelig og energisk helt til han døde 8. april 1973, 92 år gammel. 5 år etter, tar Marie Thérèse sitt eget liv, og etter ytterligere 10 år tar også Jacqueline sitt liv.

 

Picasso og Norge

 

Picasso har holdt flere utstillinger i Norge, den første i november 1916. Den utstillingen inneholdt holdt malerier av Picasso og Matisse hovedsakelig. A utstillingen ble hold under første verdenskrig var eksepsjonelt, og hele det franske kunstmiljøet fulgte turen over til Norge med spenning. Da telegrammet kom om at bildene var framme, fikk alle på Café de la Rotofde en gratis "runde på huset". Picasso og Arkitekten Viksjø samarbeidet om å dekorere gavlen på regjeringsbygget. Han hadde utstilling i Kunstnernes Hus i 1956, 374 arbeider var stilt ut.

 

Del 2: Kunsten

 

Kubismen

 

Kubismen kom til i årene fra 1908-1914, og utviklet seg videre til ca. 1920. Kubistene prøvde å oppheve følesen av tre dimensjoner, og vise at bildet er todimensjonalt. Virkemidler for å få dette til kunne til kunne være å dempe perspektiv virkningen, sette synsvinkelen i høye eller rett forfra synsvinkler og lage objekter sett fra flere vinkeler på en gang. I kubismen fungerer flaten godt i seg selv da den todimensjonale virkningen er understreket. Kubismen har tydelige paralleller i futurisme, konstruktivisme og den russiske suprematisme. De to første kubistene var Picasso og Georges Braque, og kubismen slo ned som en bombe i kunstmiljøet. Etter kun et par måneder hadde den satt tydelige spor, og alle kunstnere måtte leve med den enten de ville eller ikke. Mange hatet kubismen, og syntes den var stygg.

 

Picasso

 

Picasso var en kunstner som var opptatt av å finne seg selv. Har var veldig raskt gjennom nesten alle stiler som finnes, og sammen med Georges Braque tok han de første skrittene noensinne ut i kubismen verden. Han var også opptatt av å overraske, og ikke gi en det en forventer. Han ville at man skulle få en uventet reaksjon på bildene. Bildene han beskrev til mye større grad komposisjon, og samtidig føleser og naturalisme enn det som var vanlig på den tiden. For Picasso tok ideene aldri slutt. Det var alltid en liten ting som kunne gjøres andelenes. I etterkrigstiden begynte han å ta ideer fra andre kunstnere, for så å tolke dem på sin egen måte. "Maleren og hans modell".

 

De blå og rosa periodene

 

Picassos første kunstneriske stilperiode, var den blå perioden. Den blå perioden skiller seg ut fra cabaret bildene ved at bildene hadde større portrettlikhet, samtidig som komposisjonen har ofte har en sterkt symbolsk karakter, og gjerne bygger på eldre religiøs (og oftest spansk) kunst. Han brukte personer i sin nære omgangskrets som modeller for disse bildene. Motivene ble ofte hentet ut fra en intens medfølelse ,med de fattige og utstøtte. Den rosa perioden varte kun i fire måneder, og var preget av sirkusmiljø. Den videreførte mye av temaene i den blå perioden, og kritikere mente den uttrykte lykken i hans personlige liv. De blå og rosa bildene gjorde Picasso til et kjent navn i Paris.

 

Del 3: Oppsummering

 

At Picasso var en av de største kunstnerene som har levet kan man ingen nekte på, selv om det fines de der ute som synes hans verker er dårlige. Kunsten var enkel og stilisert, samtidig som nye detaljer dukker opp. Alt i alt har Picasso levet et ganske vanlig liv bortesett fra kjendisstatusen. Han gjorde for det meste som han ville, både når det gjaldt billedkunst og kvinner. For en mannssjåvinist, det var han også. Men i kunstnere er det vel ikke de vanlige verdiene vi vektlegger, for hvordan han oppførte seg er totalt uviktig for av hvilket høye kaliber han var som kunstner. Picasso var en skapende mann, og han var med å skape kubismen, og ingen kunstner har vel noensinne påvirket samtiden og framtidens kunst så mye ham.

 

Viktige verk:

 

Akrobatens familie - 1905
Pikene fra avignon - 1907
Kilden - 1921
Kysset - 1925
Stilleben - 1927
Stor akt i rød lenestol - 1929
Guernica - 1937
Kvinne i lenestol - 1941
Den drepte hanen - 1953
Picador og okse - 1960
Røykeren - 1969

 

Referanser:

 

"Picasso besøker Norge" av Grøndahl Dreyer "Picasso - En dag i atelieret" av Véronique Antonie

 

+ Diverse internett sider som jeg ikke har URLene til


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

BigDèal
31.05.2006 09:41

Bra!
15
anbefalinger
Bra oppgave! Den er til mye nytte nå som jeg også skriver om Picasso!
Takk!

DeadmaN
04.06.2006 19:35

Bra!
9
anbefalinger
Sweet man Wink ;-\) kunst å håndverks lexa var om Pablo picasso og du gjor den nærmest for meg^^ hehe najs oppgave du skreiv (Y)

Robbæn
17.10.2006 22:53

Bra!
8
anbefalinger
Flott gutten. Det var bra skrevet XD, slapp jeg og jobbe. En dag til fristen gitt.

martini
14.10.2004 20:10

Bra!
7
anbefalinger
det var en kjempebra skrevet oppgave synes jeg. jeg kunne aldri i verden skrevet det bedre

Andrea
21.11.2006 15:00

Bra!
7
anbefalinger
hei har du skrevet denne ioogaven selv fra ditt hode som du kunne fra før av eller er det sånn at du også har lett litt på nettet og greier.?????


05.03.2014 15:04

Bra!
7
anbefalinger
redtube.com


25.11.2006 13:07

Bra!
6
anbefalinger
Rå bra tekst dt her  Very Happy :-D

kimberly
28.09.2004 14:13

Bra!
5
anbefalinger
dritbra skrevet!!!!!!!!!!! sittet over to timer på leting etter bra fakta om picasso. men så kom jeg plutselig til denne siden. du har reddet dagen min og hele oppgaven min. kommer helt sikkert til å få en femmer. THANK TOU VERY MUCH! fortsett slik.  Smile :-\)  Smile :-\)


05.01.2005 09:48

Bra!
5
anbefalinger
WOW!!!! detta va jekla bra! ti gaongs asso! hina pina! men eg vart jekla laie no da kom t alt detta konstnargreiedn. mn da va sikkert bra, siao adle dai andre seie da. takk skru ha kompis. snakkes på LAN

Hanne
09.09.2004 12:56

Bra!
4
anbefalinger
Heisann. Veldig bra skrevet. Hjelper meg masse med oppgaven min Smile :-\) Kjempebra....17.04.2005 21:43

Bra!
4
anbefalinger
Vil bare si tusen takk for denne stilen, det hjalp skikkelig i min egen lille tekst for kunst & håndtverk  Smile :-\)


14.12.2007 00:28

Bra!
4
anbefalinger
bra stoff. Ikke det samme som alle andre skriver.

og til de som kopierer rett av: Det er ikke lov til å ta noe andre har skrevet og si at det er sitt eget! dette er forbudt og strider imot åndsverksloven.


18.04.2004 18:33

Bra!
3
anbefalinger
hey Erik Faye-Lund det du som har skrevet den særoppgaven sant? damn gutt jeg må si det var inmarri inntresant å lese det veldig bra jobbe og jeg mener det bra jobba Smile :-\)


06.05.2004 17:29

Bra!
3
anbefalinger
Måtte bare si at du skal ha mye ros for den oppgaven.. døds bra skrevet!!


15.09.2004 12:58

Bra!
3
anbefalinger
veldig veldig bra  Smile :-\)


15.09.2004 20:53

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra skrevet text alså...
men hvor finner jeg bildene under "viktige verk?"

acisco
24.10.2014 03:55

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra. Olga døde for øvrig av kreft i Cannes 1955.

Håvard
23.09.2004 09:42

Bra!
2
anbefalinger
Helt ok.. D jorde Hjemmeleksene mine SÅ mye lettere... D var jo bare å koppiere helle mannskiten... så va æ ferdig me d...

gry
23.09.2004 15:50

Bra!
2
anbefalinger
kjempebra skrevet!!!! hjalp masse med oppgaven min.keep up the good work : )


24.09.2004 09:32

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en kjempe bra tekst.... Har sittet i en time og ikke funnet noen teing og plutselig finner jeg denne siden, og den redda dagen min!!!! THANKS...  Wink ;-\).


04.10.2004 15:07

Bra!
2
anbefalinger
Hei!! Dette var drit bra skrevet  Smile :-\) Det hjalp veldig mye på min oppgave!! Stjeler noen småting eg!!Håper det ikke gjør noe!!  Smile :-\) Smile :-\)

lise
07.10.2004 13:12

Bra!
2
anbefalinger
dette var ein super dupe sie!!!!! den hjalp meg verkeleg!!!!!


24.11.2004 10:58

Bra!
2
anbefalinger
bra skrevet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gadd ikke lese hele

Jag
15.12.2004 12:56

Bra!
2
anbefalinger
Kempe bra! Keep op the good work. Du skal ha mye ros for den uppgaven.


20.12.2004 12:15

Bra!
2
anbefalinger
takkk nå trenger jeg ikke gjøre leksene mine, takk og lov....you r a life saver....

fredrik
03.02.2005 20:39

Bra!
2
anbefalinger
bra!
Du hjalp meg med min oppgave.
Du har skrevet en bra oppgave ass. Keegt!!!!!!

Linn
12.02.2005 11:34

Bra!
2
anbefalinger
hurra for deg!  Very Happy :-D

jo by N TM (TM= Tme Man :P
26.04.2005 15:21

Bra!
2
anbefalinger
jeg har også om picasso men dette car drit bra. Jeg har skrevet mye selv men dette er drit bra LOL!!!!

guro og ingrid
02.05.2005 20:20

Bra!
2
anbefalinger
hei vi liker å kopiere bøker ikke sant....

sophie
05.05.2005 17:57

Bra!
2
anbefalinger
detta var bra! Nå får jeg sekser  Wink ;-\)

Lille My
18.10.2005 15:26

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra skrevet!!!! Takk for hjelpen. Klemzzzzzzz

bassist
23.10.2005 18:58

Bra!
2
anbefalinger
takktakk.. denne siden hjalp meg MYE.. Wink ;-\)

hallo My Razz :-P hvis du leser detta Razz :-P haha..

Stine
07.11.2005 12:53

Bra!
2
anbefalinger
Bra skrevet. Men en del skrivefeil, desverre.
Fint stoff!

Therese=)
07.11.2005 19:00

Bra!
2
anbefalinger
Dødsbra skrevet!! håper det ikke gjør no at jeg knabber litt av det.. tusen takk for at du har lagd det.. hva fikk du egentlig på det?

meg -.-
21.11.2005 16:13

Bra!
2
anbefalinger
veldig bra skreve  Surprised :-o blei veldig insperert her.. kan desverre ikke ta allt samen men en god dell vil vere med i stilen min  Very Happy :-D (y)

Merr
01.12.2005 08:35

Bra!
2
anbefalinger
Oversiktelig og fint! Takk takk! God jul  Smile :-\)

Mannen i 9D
05.12.2005 19:17

Bra!
2
anbefalinger
Takker så meget for en knall side, dette bøøøøøør du gjøre oftere og igjen, TAKK!


08.12.2005 15:30

Bra!
2
anbefalinger
dette er noe av det dårligste jeg har sett. mye skrive feil og mye avskrift og kopiering.........men det er lov å prøve seg hilsen mr.plagsom

Johannes
05.01.2006 11:40

Bra!
2
anbefalinger
du er jo bare best du!! sier nok jeg da!! hihi.

meg
07.02.2006 13:28

Bra!
2
anbefalinger
veldig innholds rikt!!! kjalp med en masse da jeg plutselig slapp opp for stoff!!

marte
10.02.2006 12:33

Bra!
2
anbefalinger
bra. nå skal jeg også skrive om picasso takket være din inspirasjon. hestehode er det beste bildet syns jeg..

Baudil:)
21.02.2006 10:26

Bra!
2
anbefalinger
Dette var jammen bra Very Happy :-D nå fikk jeg masse fakta Smile :-\) håper det bare rekker til en god karakter Razz :-P syntes dette var bra.. Very Happy :-D Very Happy :-D Smile :-\) en god del skrivefeil..

Picasso
21.02.2006 18:05

Bra!
2
anbefalinger
Ei god side. Hjalp meg litt når eg satt fast..........

erik
13.03.2006 12:59

Bra!
2
anbefalinger
denne greiå saug!! masse feil her

Daniel
20.03.2006 10:43

Bra!
2
anbefalinger
Hjelper meg masse... TUSEN TAKK!!!

anonym
02.05.2006 12:45

Bra!
2
anbefalinger
Dette var superbra!  Smile :-\) jeg stjeler hele dritten jeg, tusentakk for å ha skravet en oppgave for meg. Det var kjempekoselig. takk takk.


12.05.2006 10:27

Bra!
2
anbefalinger
hehehehehhe noe ekkelt


12.05.2006 10:28

Bra!
2
anbefalinger
heija folkens ke dæ går???

hvl
29.01.2007 15:36

Bra!
2
anbefalinger
bra

picasso
15.03.2007 12:38

Bra!
2
anbefalinger
takk Wink ;-\)!!!!!!!!!!!, akkurat det jeg trengte astår det det meste om livet hans..????


24.04.2007 13:33

Bra!
2
anbefalinger
hei. Kjempe fin side (L)

jessda
02.05.2007 16:56

Bra!
2
anbefalinger
hm... hvilken "krig" snakker vi om? pablo levde under første og andre verdenskrig

Tina
31.03.2008 11:09

Bra!
2
anbefalinger
hei amund! Very Happy :-D

Tina
31.03.2008 11:10

Bra!
2
anbefalinger
HEEEI Very Happy :-D

kurt
18.11.2009 14:11

Bra!
2
anbefalinger
Bare synd det har kommet plagiernings programm (Ephorus)


15.01.2010 12:58

Bra!
2
anbefalinger
baissss

per
15.01.2010 12:59

Bra!
2
anbefalinger
andreas B e forelska i berit

Fredrik
05.04.2011 17:14

Bra!
2
anbefalinger
NYDELIG, skal ha framføring om Picasso imorgen! Dette er jo himmelen for meg!!

emma
15.03.2012 15:57

Bra!
2
anbefalinger
du redda live mitt!! loveuu

KurderUtenLand
21.11.2015 13:57

Bra!
2
anbefalinger
Plageri!!1 DU KOPIERTE http://www.daria.no/skole/?tekst=10075


07.02.2017 11:15

Bra!
2
anbefalinger
liker ikke dette helt, kommer ikke med riktig fakta i det hele tatt... oufffffffffff Sad :-\((((((((

johannes
05.01.2006 11:30

Bra!
1
anbefalinger
drit bra skrevet!!!

Martin
05.01.2006 11:32

Bra!
1
anbefalinger
Kjempe bra skrevet! Bare noen enkle skrivefeil


18.01.2018 21:51

Bra!
1
anbefalinger
nigga this shit breeze

Fittesaft
09.10.2018 23:40

Bra!
0
anbefalinger
Deiligt å vite om Picasso sin historia. Veldig bra skreva tækst eg e vældig imponert. tusen takk!  Wink ;-\)

Norskretter
22.02.2019 13:22

Bra!
0
anbefalinger
"kunsakademiet" Hva skal dette bety?

Norsk klage
22.02.2019 13:30

Bra!
0
anbefalinger
omposisjonen har ofte har en sterkt symbolsk karakter. Les over før du skriver. Jeg er din norsk lærer.


23.04.2019 09:50

Bra!
0
anbefalinger
PICASSO ER EN DRITT HAN KAN INGENTING


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.034 sec - 1 pageviews