Søk i stiler
 

Herman av Lars Saabye christensen


Analyse av boken Herman.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:17.03.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Herman
Verktøy:UtskriftPresentasjon

 

Boken Herman er skrevet av den norske forfatteren Lars Saabye Christensen. Den er utgitt mange ganger, også i såkalt  billigutgave, som den vi har på skolen.  Den første gangen den ble gitt ut var i 1988, og ble samme året tildelt kritikerprisen. Boken er utgitt av Cappelen forlag.

 

Vi møter hovedpersonen Herman Flukt en høstdag i Frogner-parken. Herman er 11 år og vokser opp som enebarn. Faren er kranfører, menss moren hans arbeider i en kolonialbutikk. Foreldrene har en humoristisk sans som Herman har arvet. Han er en helt vanlig gutt helt til han rammes av en hårsykdom. Han har ikke så mange venner, og hårsykdommen gjør han ikke akkurat mer populær.

 

Fortellermåten

 

Boken blir fortalt gjennom et barns øye og egentlig er det ganske interessant  bok å lese. Det skjer mye og boken blir aldri kjedelig. Det er ganske kult å se måten han har klart å skrive boken på og hvor flink ha har vært til å tenke seg til situasjoner som et lite barn kan komme opp i. Jeg synes han har tatt litt for godt i noen ganger, så det virker som han er 5 – 7 år isteden for 11.

 

Personkarakterstikk

 

Hovedpersonen i romanen er selvfølgelig Herman selv. Herman er en omtenksom gutt, som bor midt i Oslo. Han har ikke så mange venner, så han er som oftest alene. Herman har en veldig merkelig måte og svare på, og måten kan ofte virke frekk. Han sier Man skal.. Man kan… Man hører,,, osv. på den måten er han veldig veslevoksen av seg. Det kommer litt ann på situasjonen du oppfatter det i, men Herman mener aldri noe vondt med det han sier.

 

Herman har uten tvil et godt øye til en jente i klassen som heter Ruby. Ruby er en rødhåret jente som er forelsket i Herman. Beviset for dette er at hun har risset inn en H i pulten sin. Ruby er også den eneste personen som gir blaffen i hårsykdommen til Herman ( på hans alder i alle fall). M3en dessverre er ikke Herman alltid så hyggelig mot Ruby, spesielt når Herman begynner å gå på skøyter og han blir slått av henne i  et skøyteløp blir Herman sur på henne. Han ville leve opp til sine idoler for eksempel Kuppern. Men uansett blir de og se venner til slutt da.

 

Bestefaren er Hermans beste venn, og Herman hører alltid på hva han har å si. Han ligger i en himmelseng, og der forteller han Herman mange spennende historier. Han har en historie og fortelle hver gang Herman kommer på besøk. Herman føler seg velkommen hos bestefaren, og de har alltid mye å snakke om.  Bestefar har opplevd mye i livet, men han har ligget i himmelsengen helt siden bestemoren døde. Han har et bilde av bestemoren, og han smiler like mye hver gang han ser på henne. Men på julaften dør bestefaren, og i dag hadde jo Herman tenkt å vise han hodet sitt også.  Herman har nå mistet sin beste venn, men det virker ikke som han tar det så tungt. Han herper huset og gråter bitte litt når han kommer hjem, men dagen etter er han like frisk igjen.

 

Miljøet

 

Miljøet er et klassisk bymiljø, der vi får høre om alle de tingene som hører til en by. Alkoholikere og lærere er sentrale personer i Hermans liv. Vi får vite en del om hvordan det er å vokse opp i en by, og om hvordan det er og vokse opp med såkalte handikap. Men Herman er vel et eksempel på en gutt som etter hvert takler problemet sitt bra, selv om han føler seg litt utenfor noen ganger.

 

Faren hans er kranfører, mens moren hans arbeider i en kolonialbutikk. Siden  dette er på  60 – 70 tallet har nok ikke familien så god råd, for det var jo ikke vanlig at moren var hjemme og passet ungen .  Jeg har fått et inntrykk av at Lars Saabye Christensen har prøvd å sette seg litt inn i ”fremtiden” når det gjelder akkurat dette, for det virker som de fleste damer jobber i denne boken. Det er damefrisører, butikkdamer, servitører osv.

 

Tema

 

Boken handler om lille Herman på 11 år som er så uheldig å få en hårsykdom så han mister alt håret. Han må derfor lære å leve med dette. Og vi følger han under denne perioden, og vi får se hvordan han takler dette,

 

Budskap

 

Jeg tror det Lars Saabye Christensen prøver å si med denne boken er at ikke alle kan være like perfekte. Selv om noen har enkelte handikap skal vi likevel behandle dem likt som andre personer. Alle mennesker og har rett og har rett til å bli behandlet som mennesker uansett utseende eller handikap!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Michael
27.09.2006 09:30

Bra!
29
anbefalinger
hehe, sitter i timen nå og må gjøre ferdig en presentasjon om Herman... Så dette hjelper veldig!!! bare håper dere som har skrevet dette vet hva dere skriver og det ikke bare er noe bullshit...

Nita
06.11.2005 14:10

Bra!
27
anbefalinger
Dette er veldig ufullstendig. Det forteller ingenting om oppbyggingen av teksten, plotet, høyde og vendepunktet. Og tema er IKKE at "Herman er 11 år og mister håret sitt - det er motivet. Tema er mer underliggende. Men ellers veldig grei tekst hvis man bare vil få kort oversikt.  Wink ;-\)

Catarina
02.05.2006 15:54

Bra!
18
anbefalinger
Trengte litt hjelp med å finne ut hva jeg kunne skrive om denne boken, så bra folk legger ut tekster som dette, det hjalp meg hvertfall mye....takk  Smile :-\)

anonym
18.02.2007 16:07

Bra!
14
anbefalinger
HA! du skrev karakteristikk feil Razz :-P neida, dette var godt skrevet, men du kunne tatt med ting som at Herman har høydeskrekk, bl.a og en bedre forklaring på oppbyggingen av teksten hadde vært supert.


01.05.2005 15:06

Bra!
12
anbefalinger
Men eg lurte på ein ting.. Ka med den derre besetelsen Herman har for Zorro? Eg skjønte fint lite der Very Happy :-D Og ka er det med kranen til faren, koffø vil han ikkje opp i den? Lurte på om du kunne hjulpet meg litt der.. Wink ;-\)

Michael
27.09.2006 09:30

Bra!
12
anbefalinger
hehe, sitter i timen nå og må gjøre ferdig en presentasjon om Herman... Så dette hjelper veldig!!! bare håper dere som har skrevet dette vet hva dere skriver og det ikke bare er noe bullshit...

takk
19.03.2012 13:23

Bra!
11
anbefalinger
tuusen takk dette hjalp meg veldig med fremføringa mi  Very Happy :-D

Thanks!
15.05.2004 16:42

Bra!
10
anbefalinger
takk,takk hadde kje ti t å lesa boka så takk for at du la det ud!
Bra skreve og forresten!!!

camilla
17.05.2004 21:39

Bra!
10
anbefalinger
tusen takk!;D det derre med Personkarakterstikken hjalp meg mye  Very Happy :-D mange takk ..

Charlotte
11.03.2005 19:15

Bra!
10
anbefalinger
Takk for hjelpen Smile :-\) Det var bra skrevet Wink ;-\)

Anonym
01.05.2005 14:21

Bra!
10
anbefalinger
Tuuuuuuusen takk for dette du har skrevet! Den hjalp meg gjennom framføringa eg hadde sist veke Very Happy :-D

Michael
27.09.2006 09:30

Bra!
10
anbefalinger
hehe, sitter i timen nå og må gjøre ferdig en presentasjon om Herman... Så dette hjelper veldig!!! bare håper dere som har skrevet dette vet hva dere skriver og det ikke bare er noe bullshit...

Voff
21.03.2007 17:30

Bra!
10
anbefalinger
Dette var vel strengt tatt ingen hverken 5'er eller 6'er tekst! Du kunne skrevet mye mer grundig om de forskjellige tingene, f.eks tatt med noe om Heisekranen...

Rett skriving ;P obs obs
30.08.2007 18:58

Bra!
10
anbefalinger
obs obs du har skrevet et 3 tall når du skulle skrive men slik at det ble m3en i personkarakteristiken og i budskapet har du skrevet "Alle mennesker og har rett og har rett til å bli behandlet som mennesker uansett utseende eller handikap!" som da virker som en litt ufullstendig eller dårliug setning så nå vet du det ;P

assi
04.01.2005 13:55

Bra!
9
anbefalinger
takk..........
alt det opplysningen som du har skrevt hjalp meg veldig mye til muntlig norsk framføring men kunne skrive om hvor spenningskurven og språk\ stiltone i boke men eller varalt bra........................

howkinike
22.03.2010 12:11

Bra!
8
anbefalinger
Herman er en bra bok !

maen bok!!
04.01.2011 19:37

Bra!
8
anbefalinger
denne boken topper alle bøker!!!


11.02.2008 15:23

Bra!
7
anbefalinger
Takk, dette hjalp meg med skolearbeidet. Kjempe fint å få sluppet å skrive alt dette selv uten en enetse ide.

Herregud..
11.02.2008 15:26

Bra!
7
anbefalinger
Alle kjefter på den da.. syntes den var bra jeg.. hvis ikke du syntes det kan du bare drite i å ta ideer fra denne og skrive heller din egen tekst.. Selv om den er dårlig, er det da bedre enn ingen ting..
En sjuende klassing hadde sikkert blitt kjempe takknemlig hvis hun/han kunne få brukt dette til hjelp, i stedet for at det kom "ingen treff" når hun søkte på Herman med Lars S. Christensen.. Nå får dere gi dere !

grei
02.03.2008 13:49

Bra!
7
anbefalinger
gir den ikke en 6, men en OK tekst  Smile :-\)

jeg
19.04.2012 19:16

Bra!
6
anbefalinger
bra tekst!! har presentasjon om boka og Lars Saabye Christensen i morgen og dette hjalp virkelig. har bare lest halve boka så.......

Mikel
26.10.2012 10:49

Bra!
6
anbefalinger
Sitter i prøven og dette helper meg  Very Happy :-D haha takk takk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews