Søk i stiler
 

Gengangere


Personbeskrivelse og sammendrag av Henrik Ibsens "Gjengangere".

Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:16.03.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Gjengangere
Verktøy:UtskriftDet starter med at hun har valget mellom Herr.Alving og pastor Manders. Griskheten og tanken på å leve i luksus blir for stor, så hun velger Herr.Alving som har en del penger. Pastor Manders er den Fru.Alving elsker, men han er ikke akkurat den rikeste. Herr.Alving har vært en ”ulv i fåreklær”. Han har hatt alvorlige problemer med å takle sitt alkoholproblem. Herr.Alving hadde også syfilis, en kjønnsykdom som gjør hjernen bløt. Det var dette han døde av. Fru.Alving synes at pengene hun arvet er ”skitne” penger. Herr.Alving betydde ikke noe i hennes øyne, det var bare pengene hans. Hun prøver å få ”drept” minnene hun har fra herr.Alving. Pengene bruker hun derfor til et asyl, et barnehjem. Det skjer en katastrofal ulykke med asylet. Det brenner ned til bakken. Ingen omkommer. Fru.Alving har ingen sorg, for hun skulle tross alt kvitte seg med arvegodset. Hun forteller Manders sannheten og forteller at hun angrer bittert. Pastor setter seg ned og ”sukker” etter dette sjokket. Han mener Fru.Alving er en beklagelsesverdig kvinne. Hun lever akkurat etter Manders syn på hvordan man skal leve livet, og så leser hun bøker og tenker tanker han ikke liker. Dessuten har hun satt bort sitt eneste barn. Slik har Manders oppfattet saken. Så hun har egentlig levd livet litt ”umoralsk” ifølge Manders, selv om han elsker henne.

 

2. Herr.Alving har hatt to sider. På den ene siden har han vært en flott    kar, med god fasade. Denne siden har Fru.Alving alltid prøvd å holde så bra som mulig. Den andre siden er den Fru.Alving har sett og irritert seg mest over. Han drakk mye og var utro, han levde et utsvevd liv. Pastor Manders får vite av Fru.Alving hvordan Herr.Alving egentlig har vært. Manders har trodd Herr.Alving hadde en bra fasade enn det han får vite. Osvald har fått brev av moren sin, helt siden han ble sendt vekk. I de brevene står det vidunderlige ting om Herr.Alving, som Fru.Alving løy om. Så Osvald får etterhvert vite at hans far ikke var var så perfekt like vel. Fru.Alving vet jo det meste av dem alle om Herr.Alving.

 

 3. Sykdommen (syfilis) hans er en plage av to grunner. Han går hele tiden og tenker på sykdommen sin. Osvald er bekymret, og tenker på at han kommer til å dø av hjernesyfilis. Det som kommer til å skje er at hjernen hans blir bløt, og han kommer til å bli som et lite barn. Den andre grunnen er at han tror syfilisen av hans liv i Paris. I Paris levde han et utsvevd liv med mye kvinner og fester, dvs. At de hadde samleie før de hadde giftet seg, og derfor brydde han seg ikke særlig om fasaden. Og fordi han levde et slikt liv, tror han at Gud hadde gitt han syfilis i straff. Han kan også ikke arbeide lenger, pågrunn av sykdommen.

Regine er en tøff jente. Osvald har kjøpt/spart opp piller som vil kunne ta livet av han. Osvald vil derfor at Regine skal gi han pillene hvis han blir ”en grønnsak”. Han vet hevder at moren ville tvile på å gi han pillene(for det er å ta sønnens liv), men at Regine ikke vil nøle i det hele tatt. Derfor vil Osvald ha Regine som kone.

 

4.

 

a)   Fru.Alving er åpenbart tiltrukket av Pastor Manders. Men Fru.Alving valgte jo penger fremfor kjærlighet, og giftet seg med Herr.Alving istedenfor Manders. Men Fru.Alving og Pastor Manders er fortsatt veldig gode venner.

 

b)   Pastor Manders er en prektig og rettroende mann. Han mener at alt skal gå den kristne veien. Derimot Fru.Alving er litt annerledes. Hun har lyst til å leve fritt, men tenker på fasade.

 

Fru.Alving bygger asylet for å fremstå som en ”god samfunnsborger”. Hennes hovedtanke er at hun skal kvitte seg med Herr.Alving sine penger. Hun hadde valget mellom å gifte seg med Alving eller Manders, men det var Alving som hadde pengene, han var rik. Hun giftet seg for pengenes skyld. Hun syntes pengene hun arvet fra Herr.Alving var ”skitne”. Derfor ville hun kvitte seg med pengene. Da asylet brant ned ned, ble alle sporene av pengene borte. Dette ble derfor ikke noe tap for henne, fordi hun hadde tenkt til å kvitte seg med pengene uansett. Fru.Alving vil ”slette alle spor” fra Herr.Alving, hun vil at Osvald bare skal ha arv fra henne. Det er fordi hun giftet seg med Alving pågrunn av penger, og han var ikke en snill person og var veldig umoralsk.

  

6. Han sikter til at Osvald går i farens sine fotspor. Feks: Når Osvlad står inne med Regine i blomsterstuen. Det får Fru.Alving til å si noe med gengangere. Gengangere betyr også spøkelser.

 

7. ”Gengangere” er delt opp i tre akter. Det forekommer ingen scene eller sceneskifte i aktene. Det blir på en måte sceneskifte da det kommer inn nye personer i skuespillet. Skuespillet er retrospektivt, dvs. At vi på en måte ser tilbake på hva som har skjedd, handlingen som har skjedd.

 

8. Pastor Manders: Han er en person med en meget treg og selvsikker stemme. Han er flink og høflig når han sier navnene til personer, eks.”Jomfru Regine, Fru.Alving, Herr.Alving”osv. Og Manders er ganske prektig, og følger alltid Guds vei. Jomfru Regine oppfører seg som en ”lady”. Hun snakker fransk(som var veldig elegant), men er litt frekk og spydig i uttalen. Herr.Engstrand er et typisk bymenneske. Og skiller seg fra Regine, ved at hun skal være så elegant. Men han snakker høflig til folk som Fru.Alving og Manders. Fru.Alving snakker også ganske fint, men hun legger litt mer i det når hun snakker med Manders.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Litteraturstudent
22.03.2006 14:51

Bra!
6
anbefalinger
Kanskje et eksempel på overtolkning og fri fantasi?
For det første sies det vel ikke eksplisitt at Fru Alving noengang hadde noen valg mellom pastoren og ektemannen. Det er vel heller ikke pengene som er hovedgrunnen til ekteskapet, det kommer iallefall ikke frem noe særlig.
Rotete oppgave som sikkert ga mening om det var om å tenke i kreative baner.


ole og morten
16.05.2006 10:34

Bra!
4
anbefalinger
Dette var ikke bra.. huffameg! Du må ha en dårlig norsklærer Smile :-\)

norsklærer
19.03.2007 22:01

Bra!
4
anbefalinger
stay cool, stay at school Wink ;-\)

Banan
12.12.2017 21:31

Bra!
4
anbefalinger
Tipptopp tommel opp!

!
28.05.2006 17:10

Bra!
3
anbefalinger
denne personbeskrivelsen er totalt feil..! Den som bruker denne besvarelsen i sin egen oppgave, bør ikke akkurat regne med toppkarakter. Som ole og morten sa, du som har skrevet dette må ha en drit dårlig norsk lærer!

henrik
27.04.2007 09:33

Bra!
3
anbefalinger
Fy faen dette var dårlig. Du skriver som en total idiot

Rita Blomme
11.03.2012 18:28

Bra!
3
anbefalinger
Dette ble skrevet av en 7-klassing, som i dag skriver master...

runa
13.03.2006 22:57

Bra!
2
anbefalinger
kan dere skrive det samendragen påanketemåte

panda
10.11.2006 18:24

Bra!
2
anbefalinger
ehm dette var ganske rotete ja... kan umulig ha fått en særlig god karakter på d her. i så fall er jeg enig i d som blir sagt ovenfor

kulkæll
22.11.2006 18:16

Bra!
2
anbefalinger
dette var elendig


03.04.2006 08:38

Bra!
1
anbefalinger
Veldig rotete oppgave. Var heller ikke dette jeg var ute etter..

rune
18.04.2006 11:59

Bra!
1
anbefalinger
kan noen forklare det på enkelte språk som kjenne alle

panda
10.11.2006 18:24

Bra!
1
anbefalinger
ehm dette var ganske rotete ja... kan umulig ha fått en særlig god karakter på d her. i så fall er jeg enig i d som blir sagt ovenfor

Marthe
16.04.2007 19:39

Bra!
1
anbefalinger
Dette var vel ikke særlig bra. Dårlige formuleringer, og veldig rotete og uoversiktelig. Hvis du fikk bra på denne burde norsk læreren din sparkes.

Jonas melonas
15.09.2008 14:47

Bra!
1
anbefalinger
nei å nei å nei dette hjalp ikke mye dårlig formuleringer og rot på rot  Wink ;-\) so be cool, learn some school!!

papadoc
06.06.2009 17:37

Bra!
1
anbefalinger
makan til dårlig skriving skal man leite i syv lange og syv breie etter


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews