Søk i stiler
 

Forbilder


Om forbilder og kronprins Håkon Magnus.
Sjanger:ResonnerendeLastet opp:13.03.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Forbilder og legender
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHelt fra tidenes morgen har mennesket hatt forbilder. I historiebøkene hører vi om mange som utfører forskjellige bragder. De største heltene var kanskje de som utførte krigsdåder og slike ting eller oppdagelsesreisende. På grunn av disse bragdene oppnådde de ære og berømmelse. Også dagens mennesker må utføre noe for å få statusen helt. Eller i det minste ha et talent for noe og bli oppdaget slik at de kan bli hjulpet videre. For eksempel musikere og filmstjerner. Allikevel skulle det mer til å bli en helt før en nå, da måtte du gjøre noe som virkelig lot seg høre. Du måtte gjøre en bragd! Mens i dag blir du mer gjort til et forbilde, noen vil tjene på at du blir et forbilde og ser dine talenter som en vei til rikdom. For eksempel alle plateselskaper og filmprodusenter. Oppdager de et talent får de hjelp av media til å gjøre deg og dine talenter kjent. Derfor kan vi vel si at det i dag som oftest er media som skaper heltene.

 

La oss ta for oss et forbilde i dagens samfunn som vel ikke er skapt av media, men mer av hans posisjon. Han har en viktig rolle i samfunnet og blir sett opp til av mange mennesker, blant annet fordi han har gode sosiale egenskaper, som at han er utadvent og er god til å snakke for seg. Han har også god offentlig fremferd, noe som er viktig i dagens samfunn. Håkon Magnus heter han og er et forbilde for de fleste, og fordi han er Norges kronprins spiller han en viktig rolle som forbilde, ikke minst for de unge.

 

Den viktigste grunnen til at han er et forbilde er selvfølgelig at han er tronarving og vil dermed bli en alle følger med øynene. Alle vil se hva han gjør og høre hva han sier, og blir dermed et forbilde på godt og vondt. Håkons gode egenskaper gjør også at flere ser opp til han. Det at han ser godt ut og har en god utstråling, kommer godt fram på TV-skjermene, og det er noe folk legger merke til. Det han sier blir hørt og folk merker seg det. Folk fester seg ved det han mener. Holdningene han har til ting legges merke til. Mange har en formening om hvilke holdninger han burde ha og hva han burde mene. I det siste kan vi se at mange kritiserer han for å inngå samboerskap og at han gifter seg med en vanlig person og ikke en kongelig. Gjør han noe som strider mot noens meninger vil det alltid være noen som er skuffet over hans avgjørelser. De mener kanskje han gjør en dårlig jobb som forbilde eller at han ikke har rett holdning til en problemstilling.

 

Ofte blir forbilder også trendsettere i et samfunn. Som en indirekte følge av det Håkon gjør, vil mange følge hans eksempel. Gjør han som skal bli konge i Norge sånn og sånn, så er det vel ikke noe i veien for at vi også kan gjøre det, vil bli manges tanke. Stiller for eksempel kronprinsen seg nøytral til bruk av narkotika, vil mange unge tenke at det kanskje ikke er så farlig som politikere og andre voksne folk sier. Om han stiller seg negativ til det, vil antakelig unge tenke seg om. Trender kan skapes av innflytelsesrike personers holdninger. Hører vi at han er blitt tatt i å kjøre for fort, vil antakelig dette føre til at mange andre heller ikke tar så nøye på det, og overskrider fartsgrensene.

 

For voksne spiller Håkon en viktig rolle som et forbilde, som de kan peke på han å si: se på Håkon han er et flott forbilde! At Håkon har en god moral betyr mye for foreldre. De ønsker at han skal leve etter deres standarder, og være et godt forbilde for deres håpefulle.

 

For ungdom er Håkon kanskje mer et bindeledd generasjonene i mellom.  Han taler ungdommens sak og viser forståelse. Det får ungdommen til å se opp til han.

 

Som vi så i temaet om samboerskap oppfører Håkon seg sånn at han appellerer til ungdom og unge. Her viser Håkon tydelig sin mening om saken, og støtter og viser forståelse til de som har inngått samboerskap, selv om han visste at han ville bli kritisert av andre. I spørsmålet om narkotika ser vi at han tar avstand fra all bruk av dette, og  mange foreldre pustet nok lettet ut over at han støttet dem i den saken. Og ungdom tenker seg nok også godt om for de beveger seg inn på gyngende grunn. Rollen til forbildet blir da ganske allsidig. Men det å mene noe om en ting er veldig sentralt. Alt de gjør viser holdninger de har. Viktig er det i alle fall for alle å ha gode forbilder, for å kunne lære av disse, og det kan vi vel alle si at vår kjære kronprins er.


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews