Søk i stiler
 

Manchester Uniteds historie


Historien til Manchester United, en av verdens mest innflytelsesrike fotballklubber.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:05.03.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fotball
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookManchester United er en av verdens største klubber og også den rikeste. Den er utnevnt til 90-tallets klubb etter mange triumfer i både liga og cup. De har mange verdens-stjerner som David Beckham, Ryan Giggs, Van Nistelrooy, Roy Keane,Ole Gunnar Solskjær og Barthez og mange mange flere. Her er Manchester Uniteds historie.

 

På 1870-tallet var rugby den største sporten i Manchester. Men i 1878 ville arbeiderne ved Carriage and Wagon Works of the Lanchire and Yorkshire Railway lage et fotballag. Slik ble Newthon Heath LYR (Lanchire and Yorkshire Railway) stiftet.

 

Den første kampen ble spilt mot et annet jernbanelag ved North Road i Newthon Heath, nær jernbanen de jobbet på. Banen var eid av en lokal kirke, men leid ut til Newthon Heath LYR. Banen hadde svært dårlig kvalitet. Noen steder var det steinhardt, andre steder bare gjørme.

Det var ingen garderobe, så spillerne måtte skifte på en pub i nærheten.

Puben het Three Crowns, men senere fikk de skifte på Sears Hotel ca. en kilometer fra banen.

 

Den første notisen i en avis som er skrevet om Man.Utd. Var i Bolton Evning News, den innholdt kampfakta fra Newthon Heaths kamp mot Bolton Wanderers reservelag. Bolton vant 6-0 på Pikes Lane, Boltons hjemme bane på den tiden.

 

Newthon Heaths første seier kom mot Bentfield (3-1). Dette er den første lagoppstilingen til Newthon Heath: Keeper: C. Fulton. side-backer: S.Black og S.Rigby. midtstoppere: J. Edmonson og C.Charlton. flanke spillere: S. Carrat og J. Jones. sentere: E. Thomas og H. Kenyon.              

 

Newthon Heath ble en profesjonell fotballklubb i 1885 og fikk medlemskap i Football Aliance i 1888, etter at søknaden om å få bli med i ligaforeningen ble avslått. Etter dette kom mange wailsiske og skotske spillere til klubben.

 

I 1884/85 ble Manchester FA Senior Cup lansert, Newthon Heath kom til finalen første året men tapte 3-0 mot Hurst. Året etter vant de sitt første trofe ved å vinne Manchester FA Senior Cup. Newton var i finalen åtte ut av ni ganger.                 

         

Newthon Heath spilte i Football Aliance i tre år, den første sesongen havnet de på åttende plass, andre sesong på niende, og tredje på andre. I 1889 fikk Newthon Heath spille i ligaen fordi den nasjonale ligaen ble utvidet fra 14 til 16 grupper. Etter dette brøt de forbindelsen med jernbane selskapet og kvittet seg med navnet LYR.

 

Senere, etter mange skuffende sesonger med både oprykk og nedrykk, ble det innkalt til krisemøte i klubben. Den holdt på å gå konkurs så klubben bestemte seg for å holde basar. Basaren samlet inn veldig lite penger, men så bestemte kapteinen på laget seg å feste en bøsse rundt halsen til hunden sin. Den ble veldig populær og samlet inn mye mer penger. Men plutselig en dag var hunden sporløst forsvunnet, folk lette over alt. En bareier fant hunden og viste den til vennen sin som var et velstående styremedlem. Han og datteren likte hunden veldig godt men bestemte seg for å gi hunden tilbake.

 

Etter basaren var ferdig var Newthon Heath reddet for denne gang så kapteinen på Newthon ga bort hunden til styremedlemet. Senere på året gikk Newthon allikevel konkurs med 2000 pund i gjeld, det var en veldig stor sum med penger på den tiden, og alt så mørkt ut. Styremedlemmet som hadde fått hunden hadde nå et nært forhold til klubben så han overbeviste tre kolleger om å betale 500 pund hver og klubben var reddet. Det ble jubel i klubbhuset og de bestemte seg for å feire det med ett nytt navn, det var mange forslag noen foreslo Manchester North End, Manchester Celtic og Manchester Central. Plutselig røyste en mann ved navn Luis Recca seg opp og foreslo Manchester United! Det ble enstemmig vedtatt. Lørdag 26. september 1902 ble Manchester United Newthon Heaths nye navn.

 

Det første året gikk ikke særlig bra, Man. Utd. endte på 15. plass og manageren ble sparket. Inn kom James West og han skulle opprette Manchester Uniteds stolthet. West var god på overgangsmarkedet og kjøpte mange gode spillere, blant annet fra byrival Manchester City.

 

To år etter rykket de opp. De planla å lage en ny stadion som skulle hete Old Trafford ettersom området het Trafford. Nå som de var oppe i den øverste divisjonen vant Man. Utd. en masse og rykket både opp og ned. I 1990 ble Manchester United historisk ved å vinne europacupen. Etter flere år med suksess ble Manchester United trippel-mestre ved å vinne tre pokaler: ligaen,FA cupen og Champions League. Den daværende manageren Alex Ferguson ble utnevnt til Sir som forgjengeren sin Sir Bobby Charlton.

 

Nå har Man. Utd. vært med å kjempe i toppen av tabellen i over ti år, og er fortsatt et av europas beste lag. Men etter trippel seieren i 1999 har det gått nedover, ennda de har vunnet ligean gjør de det ikke så bra i Europa cupen og de andre lagene har tatt kraftig innpå. Sesongen avsluttes i mars og da avgjøres det om Man. Utd. er englands beste lag.

 

 

Kildehenvisning

Internett:

www.manutd.com

Blader:

Man U's Historie. utgitt 16/3-02.    


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


28.04.2004 13:43

Bra!
4
anbefalinger
En veldig fin og oversiktlig historie. For min del så synes eg at skriveren er ganske opptatt av dette og skriveren har fått med seg veldig mye detaljer. Det beste... Smile :-\)

Kenneth
01.04.2005 13:32

Bra!
4
anbefalinger
syntes denne stilen var veldig bra! det var lett å lese og den var veldig oversiktlig. Alt i alt syntes jeg den var kjempebra.
fortjener 5

fann
15.03.2006 17:37

Bra!
4
anbefalinger
dritt konge

united
09.02.2006 10:23

Bra!
3
anbefalinger
grei nok men ikke helt så bre som united fans vil ha det  Very Happy :-D

Troms
13.06.2006 17:45

Bra!
3
anbefalinger
Stakk bare innom for å se om det var noen Liverpool-fans som hadde forvilla seg inn her, men takk Gud, så var det ikke det! Glory Glory!

Anine
19.01.2007 15:10

Bra!
3
anbefalinger
Det skrives lett her jeg har det til en oppgave om man utd på skolen detta er værsens beste lag

Tru red
06.03.2007 13:55

Bra!
3
anbefalinger
HAr du hoppa over et helt århundre??? Hva med Sir Matt Busby din idiot!!!!!!! Forgjengern til Sir Alex Ferguson var ron Atkinson...Sir Bobby Charlton har aldri vært manager, men han var en fotballspiller. jeg hadde gitt denne oppgaven Stryk uten tvil. En liverpool supporter vet mer enn deg..

Håkon
26.01.2009 16:11

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe Bra!!

tut
22.05.2008 00:21

Bra!
1
anbefalinger
du har jo bare kopiert en ræva dårlig fortalt historie!!!

bøø
26.01.2009 10:05

Bra!
1
anbefalinger
Hallo


22.08.2009 09:16

Bra!
0
anbefalinger
heia manchester

Dc_killer
06.03.2011 10:04

Bra!
0
anbefalinger
ja manu good bra betyr det


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews