Søk i stiler
 

Hvorfor er det så mye olje på norsk sokkel?


Forklaring på hvorfor vi har så mye olje!
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:27.02.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Olje og gass
Verktøy:Utskrift


Hver dag hører du om den norske oljeindustrien. At Norge er en olje- og gass nasjon (For i dag henter vi faktisk opp like mye gass som olje), og om oljepengene. Det får meg til å tenke: Hvor kommer oljen fra? Hvorfor har vi så mye olje og gass akkurat utenfor vår kyst?

 

Oljen og gassen henter vi i Nordsjøen og i Norskehavet. De siste 30 årene har vi boret over 2200 hull.

( Viser kartet over våre olje- og gassfelt)

 

De fleste vet at olje- og gass kommer fra dypt under havet, og at vi må bore oss ned for å finne det. Men hvordan har det kommet ditt, så langt under havbunnen?

 

(Sett inn bilde av lagene)

 

For mer en hundre millioner år siden fantes det store mengder alger, sjøplankton og små sjødyr i havet. Disse falt til bakken når de døde, og de ble, gjennom flere år, begravd av sand, leire og slam. Etter flere millioner år ble denne blandingen større og tykkere, noen lag ble flere kilometer tykke.

 

Etter hvert ble de nederste lagene presset sammen, og de ble harde som stein. Disse bergartene kaller man ”sedimentære bergarter”. Når disse sedimentære blandingene blir blandet med enda flere store mengder av plante- og dyrerester, og begravd av nye tunge lag med sand og slam, startes en kjemisk prosses som omdanner plante- og dyrerestene til olje og gass.

 

For at denne forvandlingen skal skje må man ha et voldsomt trykk som tidligere fortalt kommer fra de tykke sand- og steinlagene oppå. Man trenger en høy temperatur, som kommer fra jordas indre. Man trenger også god tid, flere millioner år.

 

Det er altså i små porer, små åpninger, i sedimentære bergarter at oljen og gassen ligger. Det store trykket presser oljen og gassen opp mot overflaten, og vanligvis forsvinn det ut i havet. Det som en brusflaske du rister på, og når du åpner spruter det ut.

 

Hvis alle bergarter hadde vært sedimentære, hadde all olje forsvunnet opp og ut i havet, men av og til går oljen i fella. Det skjer vis et berglag blir liggende som et lokk over oljen og gassen. Det er berglag som er helt tette, og som gass og olje ikke slipper gjennom.

 

Hundre millioner år etter dette, kommer vi mennesker og etablerer oljeplattformer, og vi borer oss ned og henter opp oljen og gassen. Olje bruker vi til det meste: I vanlige bruksting, kjøretøy osv, men oljen er også med på å forurense havet ved ulykker med tankskip og lignende. De største tankskipene kan frakte opptil 650 millioner liter olje.

 

Olje og gass har blitt den viktigste eksportvaren vår. De siste årene har staten tjent mer en 30 milliarder kroner hvert år på salget. I tillegg tjener de nesten like mye på skatter og avgifter som oljeselskapene må betale. Dette blir en nesten utenkelig sum til sammen. Disse pengene er verdt ca. 3000 til 4000 nye skoler! Mange av diskusjonene om økonomi i Norge dreier seg om hvorfor disse pengene skal stå i fond og ikke brukes til skole og helse.

 

Tilbake til mitt innledningsspørsmål: Hvorfor så mye olje på norsk sokkel?

Vi kan konkludere med at i juratiden, da lagene som danner olje og gass ble til, var vi så heldige at landet vårt befant seg på rett sted til rett tid. Disse lagene ble til i store mengder på en dybde som er tilgjengelig for utvinning, og det rett utenfor det som senere ble Norges kyst og havområder!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Skriv om det siden sier
19.05.2014 09:38

Bra!
21
anbefalinger
Skriv mer om hvorfor det er så mye olje i norsk område og ikke for eksempel rundt england og danmark, hvorfor er det så mye olje i norsk område.

Jallavare.no
19.05.2014 09:43

Bra!
15
anbefalinger
tafatt bullshit, bare kødd

enda en frustrert elev
12.04.2010 21:29

Bra!
8
anbefalinger
kan du skrive litt mer om hvorfor det er så mye olje på norsk sokkel?
det holder liksom ikke med at vi befant oss på rett sted til rett tid.
men resten var bra  Smile :-\)

frustrert elev
15.02.2010 17:31

Bra!
7
anbefalinger
har mye bra stoff om hvordan olje og gass blir til, tror vi har vært å funnet stoff på samme side. men veldig lite om hvorfor oljen endte opp akkurat i norge.


13.05.2004 22:14

Bra!
4
anbefalinger
Fin artikkel, men kvifor har du ikkje sett inn bileta? Eg kunne tenkjer meg å sjå dei!


07.12.2004 20:07

Bra!
3
anbefalinger
Det var mye god info om olje.

Dreke sef
11.05.2005 11:50

Bra!
3
anbefalinger
wohoo

Meg
25.04.2012 17:42

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra! skjønte såå mye mer nå!! Thank you!!  Very Happy :-D hilsen Meg

Vladmir Putin
19.05.2014 09:49

Bra!
3
anbefalinger
Хорошая статья, я возьму над Норвегиk- 7;й

keegen
14.02.2017 13:42

Bra!
2
anbefalinger
faen så bra, er det beste jeg har vært borti siden jeg knulla en sav igår


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews