Søk i stiler
 

Konservatismen - en politisk ideologi


Oppgave og beskrivelse av konservatismen.
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:19.02.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Ideologi
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Ordet konservatisme kommer av det latinske ordet «conservare», som betyr å bevare, ta vare på. Konservatisme er en politisk ideologi .

 

På 1700-tallet pågikk den Franske revolusjon. De som gjorde opprør, ville at Frankrike skulle bli mer demokratisk. Derfor drepte de Kongen, alle adelsfolk og de som de mente hadde vært med å undertrykket folket.

 

På samme tid levde det en mann i England, Edmund Burke (1729 - 1797). Han var sjokkert over all volden, og tenkte derfor ut en ideologi  som kunne forhindre at noe slikt skjedde igjen. For å spre sitt budskap, skrev han «Reflections on the French revolution». Dette ble senere til konservatismen.

 

Konservatismen mener at et menneskes fornuft alene ikke er nok til å styre samfunnet. Derfor bør samfunnet styres gjennom tradisjoner og vaner. Skal noe forandres, skal det gjøres gradvis, og over

tilstrekkelig tid. Man skal holde fast ved det gamle. Det var først og fremst adelen og de velstående som var for Brukes ideer. De hadde det bra, og ville fortsette å ha det sånn. Slik var det ikke for de som var fattige. Derfor innførte f.eks . England en fattigkasse for å få økt oppslutning blant de fattige(England har en veldig konservativ politikk). Dette kalles sosialkonservatisme.  

 

I Norge er Høyre det mest konservative partiet.

 

 

Konservatismen menneskesyn

 

Konservatismen mener at mennesket er et samfunnsvesen, dvs. at det er innstilt på å leve i et ordnet fellesskap. Den mener også at ethvert menneske er fritt og selvstendig, og derfor bør person, organisasjon eller nasjon ingen få en slik makt at de kan bruke den til å frata andre makten. Makten skal være delt!

 

Som sagt følger konservatismen tradisjoner og vaner. Men det finnes ikke bare gode vaner. Dette er det største problemet knyttet til konservatismen; hva er og hva er ikke en god vane? Det er to mulige løsninger:

 

* Man kan akseptere at det finnes dårlige vaner, men da må man følgelig minske kravet om at man skal styre landet utelukkende på vaner.

 

* Man kan leve et liv utelukkende styrt av vaner. Dermed sløves mennesket til å tenke og handle som alle andre, og all nytenkning og fornying opp hører.

 

Sistnevnte er et dårlig alternativ. Derfor har konservatisme aldri blitt brukt i «ren» form. Men stater som USA og England har vært delvis konservative og det har fungert greit.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Blomst
15.11.2005 02:22

Bra!
14
anbefalinger
Konservatisme er ikke en ideologi i det hele tatt. Det er første feilen. Den konservatismen Burke tok til orde for ville riktignok "forandre for å bevare", men forandringene skulle ikke påtvinges eller komme fordi man ikke liker hvordan samfunnet er. Dersom samfunnet styres på et sett som kan sies å gå imot landets tradisjon, kan det forandres, ellers skal forandringene komme naturlig, uten noen overordnet plan. Burkes konservatisme gåt faktisk ut på å holde fast ved det gamle, eller rettere sagt: holde fast, som best man kan, ved konstitusjonens ånd. Og der dette ikke er mulig, skal man se til landets tradisjoner for hjelp til hva man skal gjøre.
Høyre er riktignok et konservativt parti, men veldig mye av deres politikk og det de kaller konservatisme har ingenting med konservatismen som sprang ut fra Burke å gjøre. Riktignok utenom kritiseringen av andres politikk. For øvrig ville nok en leksikonartikken vært mer presis og korrekt - dette virker mer som et litt feilslått sammendrag av diverse bøker.

Magnar
07.04.2006 14:23

Bra!
9
anbefalinger
Selvsagt er konservatismen en ideologi. Vi snakker jo om det ideologiske grunnlaget for flere partier. Den er grunnleggende skeptisk til de brå, radikale endringer som man ikke så lett ser konsekvensene av, og velger heller den mer evolusjonistiske (evolusjon, ikke revolusjon) naturlige måten å endre samfunnet på. Men samfunnet skal endre seg! Det må det, fordi ellers dør deet, og vi mister kanskje viktige verdier - "reformere for å bevare".


07.10.2005 13:26

Bra!
7
anbefalinger
hei.jeg lurte på hva slags menneskesyn koservatimen har.Er mennesket godt eller ondt?er mennesket fritt eller må det kontrolleres?

worn
07.01.2013 02:09

Bra!
3
anbefalinger
til alle som sier at konservatismen ikke er en ideologi.. jeg skal verken si meg for, eller imot, men konservatismen blir behandlet som en ideologi i historiefaget (i hverfall på videregående), og dette på lik linje med andre ideologier.. kanskje man skal forholde seg til dette ved en typisk skoleoppgave, eventuelt spørre læreren om man skal drøfte hvor vidt dette ER en ideologi?..

li
31.08.2004 14:14

Bra!
2
anbefalinger
jau jau


12.10.2005 12:22

Bra!
2
anbefalinger
Er helt enig med Youro. Dette ser ut som du har hentet ut av et leksikon i tillegg. De konservative vil forandre samfunnet gradvis. Dere kan også sende meg en mail for flere spørsmål om hvorfor dette innlegget er 'delvis' feil.23.07.2006 19:36

Bra!
2
anbefalinger
Før det første er ikke konservatisme en politisk idelogi! for at det skal være en idelogi må det være en "oppskrift" som forteller hvordan man skal nå et mål. feks Kommunisme. Dette kan man ikke si at konservatisme legger opp til.


30.11.2009 17:48

Bra!
2
anbefalinger
Konservatisme en ideologi btw


11.01.2010 22:44

Bra!
2
anbefalinger
hei
jeg bare lurer på om konservatismen for satt er aktuell, nå i vår tid nå.


07.02.2006 10:16

Bra!
1
anbefalinger
LENGE LEVE KONSERVATISME Å KAPITALISME!!!(Å LENGE LEVE HØYRE)
eg likte ikj heilt denna eg, off, konservatisme e faktisk ikj någen idelogi!!! ein idelogi bygge på at konkrete ting ska gjennomførast, derfor e ikj konservatismen någen idelogi!

gg
19.10.2015 18:23

Bra!
1
anbefalinger
hhhh


05.01.2016 10:39

Bra!
1
anbefalinger
Når og hvordan oppstod konservatismen?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews