Søk i stiler
 

Mobbing


Artikkel til ungdom om mobbing i skolen.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:17.02.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mobbing
Verktøy:Utskrift


Mobbing i skolen er et økende problem. Den omfattende undersøkelsen VG bringer i dag viser at 100.000 barn og unge er rammet. Det er på tide å gripe inn overfor mobberne og skolene som lar det skje.

I de fleste barn og unges liv er skolen en morsom og spennende møteplass, hvor de lærer de sosiale spillereglene innenfor trygge og klare rammer. En av skolens viktigste oppgaver er nettopp å oppdra barna til å omgås hverandre med respekt og toleranse - verdier som gir dem en nødvendig ballast for å vokse opp som harmoniske og velfungerende mennesker. Når det ikke skjer, er konsekvensene brutale. Altfor mange barn og unge opplever skolen som et sammenhengende daglig mareritt. De blir mobbet og utstøtt av sine klassekamerater. Det som skulle være de mest sorgløse årene i deres liv, blir i stedet en evig kamp mot plageåndene og for selvrespekten.Ofrene har opp gjennom årene fått mye oppmerksomhet. Med jevne mellomrom står de frem, slik Kari Mette gjør i dagens avis, og forteller sine opprørende historier. Men de blir ikke tatt på alvor. Mens politikere er flinke til å regulere de voksnes arbeidsmiljø, er barna så å si uten beskyttelse på sin «arbeidsplass». Det skjer i en misforstått allianse med foreldre, som blir pålagt - og gjerne vil ha - eneansvar for sine barns oppdragelse. I praksis er det en umulig oppgave når barna tilbringer store deler av dagen i klasserommet, i skolegården eller på skolefritidsordningen. Det er der en stadig råere mobbekultur får utvikle seg.

Lærere har en tøff oppgave, men akkurat som ledere på en arbeidsplass, kan de ikke unntas ansvaret for ungenes skolemiljø. I fjor ble det åpnet for å tvangsflytte mobbere mot foreldrenes vilje, men det må også stilles målbare krav til skolene, som hvis de ikke innfrir kan rammes av sanksjoner.

Eksperimenter med holdningskampanjer og konfliktråd har vist at det nytter å gjøre noe med problemet. Skoler som har tatt i bruk slike offensive virkemidler, har opplevd en betydelig nedgang i mobbingen. Utdanningsminister Kristin Clemet har allerede satt problemet på sin timeplan. Det er grunn til å håpe at hun er like nådeløs overfor mobbing som overfor dårlige mattelærere.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


01.03.2005 16:56

Bra!
12
anbefalinger
er det et artikkel-...............det er bra skrevet

:)
28.04.2008 19:24

Bra!
6
anbefalinger
Den var bra! Skal skrive en artikkel om mobbing i skolen, og dette hjalp meg mye!  Very Happy :-D

Ein som skriv norsk
10.11.2008 20:34

Bra!
3
anbefalinger
Bra! Ordvalg og- ordleggjing veldig bra!, her var det mykje og henta for meg !

$$$$$
10.02.2013 13:21

Bra!
2
anbefalinger
Bra. Kunne hatt med Kildehenvisning

Kasj
28.11.2014 11:51

Bra!
1
anbefalinger
Najs fikk 5'er med hjelp av denne


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews