Søk i stiler
 

Kjønnsrollemønster


Kåseri om kjønnsrollene.
Sjanger:KåseriLastet opp:04.02.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kjønnsforskjeller
Verktøy:UtskriftKvinnen er en merkelig skapning. På sett og vis ganske lik mannen, men likevel helt forskjellig. Kvinnen er et primitivt vesen, til for å friste, føde, passe ungene og rydde i hjemmet. Utover det uegnet. Det er noe alle vet. I disse dager derimot kommer det frem fra en rapport lagt ut av et norsk forskerteam at kvinnen kan mer enn først antatt. I rapporten hevder forskerne bl.a. at kvinnen er dugelig til å arbeide. Noe som strider totalt mot hele verdens syn på kvinnen. Arbeid er som kjent mannens felt, og nå skal liksom kvinnen gjøre sitt opptog også her. At kvinnen skal være egnet til å hugge trær, fikse biler, sitte i kassen på Rema eller i resepsjonen hos tannlege Martin Stage er rett og slett oppsiktsvekkende og absurd. Denne hårreisende rapporten nevner dessuten at kvinner visstnok også scorer høyere enn menn på flere områder. Men man må selvsagt sette et stort spørsmålstegn til hvorvidt dette er korrekt. Bare tenk på alle feilkilder som kan virke inn på en slik test: Mannen stakkars er helt utslitt etter en hard uke på jobben, men skal likevel ta denne testen med de samme forutsetningene som kvinnen, som ikke har gjort annet enn å være hjemme og passet ungene, og kanskje også danset over gulvet med moppen. Det må jo bare bli feil. Når man også ser at det store flertallet av disse ”forskerne” er kvinner, vokser dette spørsmålstegnet til en astronomisk størrelse. Hvordan kan man egentlig stole på at det i det hele tatt har gått rett for seg?

 

Det kan se ut som en ny bølge av kvinneforkjempere er kommet for dage. Men vi menn har jo tross alt effektive måter å bli kvitt slike vesen på: ”bare gå og ta deg en dusj du… - så snakkes vi etterpå…eh…or not liksom”. Kvinnen burde bare være overlykkelig over at mannen i det hele tatt gidder å jobbe. For selv om mannen er sterk, intelligent, snill og pen er det ikke noen selvfølge at mannen skal slite seg ut når kvinnen bare later seg dag ut og dag inn. Derfor har mannen utviklet den særegne evnen å være lat når han ikke må gjøre noe. Dette er noe kvinnen er nødt til å akseptere. –Uten diskusjon. Ha maten klar når mannen kommer hjem er det absolutte minimum, og en øl… For det er noe mannen liker.

 

For å forstå hvorfor ting er som det er, må man gå tilbake i tid. Kvinnen, og mannens opprinnelse og Eva og Adam. Eva gjorde fra første dag noen valg som skulle vise seg å gjøre seg gjeldende i lang tid. Hun valgte å være fristerrinne og gå ikledd kun et lite blad.
Riktignok har kvinnen faktisk forstått, helt av seg selv, at et blad kanskje var i minste laget  og de har fått på seg bukser og topper. Noen trekk har de imidlertid valgt å holde på, som å vise mest mulig. Alt etter anledningen. For det er jo helt logisk og selvsagt at image går foran alt, selv helsen. Eller hva? En kraftig lungebetennelse er nemlig ingen ting, men å se litt bedervet ut er mildt sagt en katastrofe… Dessuten bringer en forkjølelse med seg en rekke positive elementer, som for eksempel medfølelse. Trøst og omsorg er nemlig noe kvinnen simpelthen elsker. Så det er kanskje på tide at vi menn dropper medfølelsen. Dere er gjennomskuet, alt er bare et spill. Dere har på lite klær, blir syke og forventer omsorg i tillegg, og deres få velegnete oppgaver i hjemmet faller bort.

 

Med et synes alt klarere. Kvinnen har i alle år lært av oss menn, andre forklaringer finnes ikke. Dere har lært, men likevel later dere som ingenting. Dere er sleipe. I en mannsperson ville dette vært simpelthen genialt. Men som sagt er kvinner og menn forskjellige, dog også handlinger og oppfatninger. Kvinnen skal ikke lære, ei heller finne ut. Det er da liksom en grunn for at vi valgte nettopp dere, og ikke hvilken som helst gorilla til å være våre husdyr. Dere er da tross alt renslige. Denne konspirasjonen, som det er, må ha foregått i lang tid, for når dere først står i mot så er det massivt. Rett skal være rett. Dere er for mange… At dere i det hele tatt har overlevd er jo et mirakel i seg selv, da det sies at de fleste ulykker skjer i hjemmet. I teorien burde dere derfor være, om ikke døde, så en utdøende dyreart. Nå begynner dere også å forlange. Dere vil ha likestilling som innebærer at dere på død og liv skal skvises inn overalt. Og ikke nok med det, det er heller ikke bra nok å få sitte i kassen på Rema lenger. Nå krever dere toppjobber også. Hvor skal dette ende?

 

S.O.S… - Kan noen høre meg? Vi er fortapt, tatt over av kvinnen. De styrer sine menn, sitt hjem og verden rundt seg. Ting er ikke som det engang var. Vi er likestilt? Nå er det plutselig forbudt å se på kvinnen som et dyr. Og kommandoer som ”eg e ferdige…” og ”kom med maten eller så hogge eg håve av deg” kommer neppe på moten igjen, om vi skal tro utviklingen. Dette har resultert i at mannen nå går løs på andre, mer uskyldige vesen, som hunden. Den er trofast og logrer flittig med halen bare du gir den mat…


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


04.06.2004 12:20

Bra!
11
anbefalinger
Dette er ganske bra, men jeg mener at skylden her blir lagt litt for mye over på kvinnene. Det er jo tross alt foreldrene som, bevisst eller ubevisst, former barna sine etter de tradisjonelle kjønnsrollemønstrene. Hvorfor reagerer folk egentlig så sterkt på om de får se et guttebarn i rosa sparkebukse? Skikken med å skille mellom kjønnene ved hjelp av rosa og lyseblått er tross alt en ny skikk som stammer fra Bologna,der en jordmor tok fargene i bruk i 1929. Hvorfor fikk skikken et så sterkt feste? Innøvde oppfattninger som kun stammer fra mannens redsel for å miste sin autoritet over kvinnen bør vi passe oss for. Barn utviikler ikke noen egen oppfatning av seg selv som et bestemt kjønn før i toårsalderen. Vi prakker på jentene dukker og vugger, mens guttene får biler og skytevåpen. Hva med å la barnet utvikle sin egen identitet, ut ifra hvordan det er som person, og ikke ut ifra hvordan foreldrene ønsker at barnet skal være? Takker...

eeeee
28.10.2007 15:12

Bra!
4
anbefalinger
copy/paste

klara
06.09.2006 16:19

Bra!
3
anbefalinger
dette var bra  Very Happy :-D

Morten
05.12.2007 22:10

Bra!
3
anbefalinger
Tja, hehe. Arti kåseri. Har med de kjennetegnene som finnes på det. Temaet kan vær litt sårbar. Du vil alltid finne en stikk motsatt kåseri, skrevet av det motsatte kjønn angående dette.

EN kjapp ting til deg, Marianne. DU sier at du syns barna burde lage seg sin egen identitet. Det gjør de da vell. Men det begynner ikke før på alvor fra 12-18 årene. Det er da man virkelig finner ut hvor man står her i livet.

jadda
11.09.2006 17:00

Bra!
2
anbefalinger
Dette kåseriet var helt knall! Jeg fant masse inspirasjon til å skrive et eget kåseri om et lignende tema Smile :-\) Jeg ville gitt minst en sterk femmer for dette her! Bra arbeid

hello
25.02.2007 12:44

Bra!
2
anbefalinger
dette var bra... lurer på hva du fikk på dette kåseriet??

Hmmm
31.03.2008 17:12

Bra!
2
anbefalinger
vel. jeg syntes det var bra skrevet. men et kæseri skal vel ha fler avstikkere?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews