Søk i stiler
 

Vikinglotto for vikinger


Kåseri om vikinger og vikinglotto.
Sjanger:KåseriLastet opp:30.01.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Pengespill
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Å vinne i lotto har vi alle drømt om. Tenk deg det! 10 millioner inn på kontoen, og du har ikke engang løfta en finger. Vel, kanskje en finger, men. I hvertfall så er det lettjente penger.

 

Du har spilt hver uke – gått ned til kiosken på hjørnet og kjøpt en sånn liten lapp med en masse tall på. Etter hvert bare av gammel vane, for du vinner jo aldri noe. Du har blitt ”bestevenn” med dama bak disken, som forresten ikke skjønner bæra av hvorfor du driver med dette. Hvorfor kaste bort alle disse pengene på en kupong som liksom skal hjelpe deg til å vinne en hel haug med penger som du likevel bare bruker opp med en gang? Det skjer jo bare en sjelden gang!

Men hun burde da forstå at det er spennende, for tenk om du vant! Tenk om! Da skulle du ha dratt på cruise i Karibien og kjøpt deg DEN dyre, digre kåken ved sjøen. Dette er alle nordmenns drøm – eller hva? For det er da lov å ønske seg ting?

 

Jeg tenker ofte at vi er ganske bortskjemte nå for tida. Jeg mener, i gamledager, i vikingtida og sånn, så hadde de ikke penger engang. De visste ikke hva det var å ha penger. Stakkars, hvordan hadde de det, da? Ikke hadde de kjempestore hus med veranda laget av marmor heller. De bodde i bitte små trehytter med stråtak. Bare kongene bodde i store hus på gårder.

 

Mange var forresten heldigere enn vi er i dag. De hadde ofte tjenere som gjorde alt arbeidet for dem. Det er ikke mange som har det nå for tida. Men det var de rike, det. De som ikke var konger, var glad bare de hadde et sted å bo, de, selv om det var lite og svært skralt. Hadde du det, da trengte du ikke tigge. En person sa visst i et dikt: ”Eit lite bu er betre enn intje”.

 

I dag er det viktig med status og. Har du penger og stort hus, så blir du sett opp til. Se på Røkke og Gjelsten, for eksempel. Uten pengene sine er de ingenting. Og så bygger de millionhytter i hytt og pine på øde øyer i Oslofjorden og kommer på førstesida i Se & Hør. Tenk, vikingene hadde ikke Se & Hør heller. Ikke noen form for aviser, hadde de. Forresten så hadde de bare så vidt begynt med bokstaver, før vikingene kom, hadde de bare noen få bilder av reinsdyr og mennesker som de hogget inn i fjellveggen. Vel, disse vikingfolka tenkte ikke på sånt den gangen, på hvem som ble kalt herre og sånt. Det var ikke så viktig for dem å være kjendis. De visste nemlig at hjemme var hver mann herre.

 

Men noe jeg tror at de hadde den gangen var lotto, bare at de kalte det for vikinglotto. Det er nok derfra vi har fått navnet. Det må da ligge noe i det. Men jeg lurer på hva de kunne vinne, siden de ikke hadde penger. Og hva kjøpte de kupongen med? Siden de ikke hadde penger og sånt, pleide de å bytte bort ting mot noe annet. Men hva var pointet med å bytte til seg den første tingen når man likevel skulle bytte den tilbake mot noe annet, da?

 

Jeg er glad jeg lever i dag og ikke i gamledager, jeg! Det er mye enklere.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mee just mee
29.03.2006 13:02

Bra!
0
anbefalinger
den var bra azza

per
19.09.2013 18:48

Bra!
0
anbefalinger
ok. svak språk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews