Søk i stiler
 

Bokreferat: "Beatles" (L. S. Christensen)


Bokreferat av Saabye Christensens bok "Beatles".
Sjanger:ReferatLastet opp:10.01.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Beatles
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

                        

"Beatles" er en generasjonsroman fra Oslo i 1960-70 årene. Romanen handler om hvordan datidens ungdom opplevde de store, dramatiske verdensbegivenhetene, ungdomsopprørene, de politiske opprørene og andre forandringer i samfunnet. Hvert kapittel i boka har lånt navnet fra Beatles LP-en som ble gitt ut i det tidsrommet boka forteller om.

 

Det er også ”The Beatles” som knytter hovedpersonene i boka "Beatles"sammen. Fortelleren og jeg-et i boka Kim og kameratene hans Gunnar, Ola og Seb er alle store fan av Beatles. De kaller hverandre Paul, Ringo, George og John og hver gang det kommer en ny Beatles LP, samles guttene for høre på den sammen, gjerne flere ganger, og snakke om den. De har også planer om å starte sitt eget band ”The Snafus”, men det blir det aldri noe av. Det nærmeste de kommer er Kims og Sebs opptreden på utestedet ”The Blue Dolphin” med Seb på munnspill og Kim som leser Seb`s dikt.

 

Første gang vi møter guttene går de i 7B på Uranienborg skole. Kim bor sammen med moren og faren i en leilighet på Skillebekk og har ikke noen annen familie utenom onkelen Hubert, Hubert har en del ”knuter” inni seg men disse løser seg opp når han treffer Henny. Hun blir også en god venninne av Kim før hun flytter til Paris for å studere.

 

Etter hvert begynner guttene på realskolen, de kommer i forskjellige klasser og glir litt fra hverandre. Kim blir sammen med Nina, men etter hvert flytter hun til Danmark og Kim treffer Cecilie. Forholdet til henne går litt opp og ned, men det blir ikke endelig slutt før de begynner på hvert sitt gymnas og bare ”glemmer” hverandre. Men det skjer mye mer enn det som har med jenter å gjøre på realskolen. Guttene opplever at en kamerat drukner seg, en annen blir dypt religiøs. Samtidig blir de påvirket av Gunnars storebror, Stig; som er kommunist og de blir med i en del demonstrasjoner o.l. . Det er også en del festing. Kim flipper totalt ut når han får fòr mye å drikke, han balanserer på møner og danser med skjelletter og blir etter hvert nokså beryktet for dette.

 

Når guttene begynner på hvert sitt gymnas kan man tydelig se hvor forskjellig de har utviklet seg. Gunnar er blitt kommunist på heltid og flytter inn i et  kollektiv, Seb flytter for seg selv, fordi mora har fått seg nye type, han får også en del dårlige venner og havner litt  på kjøret. Ola hopper ut av skolen og får seg jobb som pikkolo. Kim er den eneste som verken går den ene eller andre veien, han bare virrer litt fram og tilbake, men han er den eneste som fortsatt er ordentlig fan av Beatles. Seb sverger til Jim Morrison, Gunnar til Bob Dylan, Bruce Sprinsteen og den typen musikk. For Ola har ikke musikken så mye betydning lengre, han er mest opptatt av Kirsten, kjæresten i Trondheim.

 

Etter en stund bestemmer Seb seg for å dra på sjøen og Kim overtar leilighetene hans, han orker ikke å bo hjemme lenger. Det har klikket fullstendig for faren etter at banken han var filialsjef i ble ranet. Men tida går uten at guttene hører noe fra Seb, mora hans forteller at han aldri dukket opp på båten han skulle være med og at hun bare har fått et kort hvor det står at han har tenkt seg til Paris. Guttene haiker til Paris og der finner de igjen Seb som er blitt et narkovrak, men de klarer tilslutt å få han med seg hjem.

 

Når de kommer klarer Seb å slutte med dopet, han blir religiøs istedenfor. Ola flytter til Trondheim og gifter seg med Kirsten som er gravid i fjerde måned. Kim flytter ut i kollektivet hos Gunnar og begynner på forberedende til universitetet, men han glemmer å melde seg opp til eksamen. Etter det har han problemer med å finne på noe å gjøre og tilslutt får han sammenbrudd og havner på psykiatrisk. 25. september, samme dag som resten av Norge sier nei til EF, hjelper Gunnar, Seb og Ola Kim med å rømme. Og sånn slutter boka som har gitt oss en liten idé om hvordan det var å vokse opp i 60- og 70-årene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

tech
27.02.2007 10:38

Bra!
2
anbefalinger
Er dette referat av DEL 1 eller begge delene???

Danny
08.09.2004 09:24

Bra!
1
anbefalinger
BRa referat...Noen som vet hvem som ranet banken til faren?Det vet jeg

Ash
14.10.2004 19:47

Bra!
1
anbefalinger
Var det ikke Kim som rana banken da?

sCat
13.12.2005 19:33

Bra!
1
anbefalinger
vi får ikke vite hvem som ranet banken i boka!

guuud!!
12.01.2006 09:34

Bra!
0
anbefalinger
det var jo Hubert som rana banken da seff! Han venta jo på å vinne i lotteriet for å fly til paris for å møte Henny. Banken til Kims pappa blei rana, og faren til Kim visste hvem som gjorde det, derfor blir han gal....Etter en stund, stikker Hubert av til paris på bankens regning

iggy
13.04.2006 16:08

Bra!
0
anbefalinger
Det kommer jo også fram i oppfølgeren (bly) at det var hubert som rana banken!

nora
06.06.2006 19:18

Bra!
0
anbefalinger
herregud, akkuRAT lest ferdig boka, står jo svart på hvitt at det er Kim som rana banken da!!!

shame
28.05.2010 10:50

Bra!
0
anbefalinger
Referat eller anmeldelse


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews