Søk i stiler
 

Jostein Garder


Avhandling om Jostein Gaarder
Sjanger:Særoppgave
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Jostein Gaarder
Sofies verden
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookINNLEDNING

 

Jeg valgte a skrive om Jostein Garder fordi jeg synes personen er interessant, i tillegg til at jeg gjerne ville lese boken Sofies Verden. Jeg haper at dette blir ett interessant og lærerrikt prosjekt.

 

Oppgaven er jo bygd opp pa en kanskje noe uoriginal mate, men resultatet kan bli bra. Selv om jeg personlig synes det er a stille litt høye krav nar dere sier dere vil ha minst 10 sider. Dette er kanskje noe i overkant, og jeg tviler pa at jeg klarer a skrive sa mye om Jostein Garder og Sofies Verden.

 

Egentlig synes jeg ikke filosofi er sa vanvittig interessant, men Sofies Verden er liksom en bok man ma ha lest. Den har jo fått veldig mye bra omtale i andre land, og er oversatt til ett utall andre sprak.

 

Kort sagt er det med blandete følelser jeg tar fatt pa dette svært sa omfattende prosjektet.

 

HANDLINGSREFERAT

 

Sofies Verden utspiller seg i Norge og handler om en jente som heter Sofie. Hun er en jente som er mildt sagt interessert i filosofi.

 

En dag begynner hun a motta mystiske brev fra en ukjent. Brevene handler alltid om filosofi. Sofie begynner a lese disse brevene, og etter hvert utvikler hun en voldsom interesse for dette temæt.

 

Brevene blir stadig flere og flere, og etter hvert begynner hun a lure pa hvem det egentlig er som sender alle disse brevene. Hun forsøker derfor a oppsøke han/hun. Dette mislyktes, og hun far en sterk advarsel fra vedkommende om at han/hun skal ta kontakt nar tiden er inne for det.

 

Det hender ogsa at Sofie mottar post som egentlig tilhører en som heter Hilde Møller Knag. Sofie lurer mye pa hvorfor.

 

Etter hvert som tiden gar har ogsa Sofie mange prøver pa skolen, og disse løser hun ved hjelp av filosofi. Hun far etter hvert filosofi som sin store interesse.

 

Brevene hun mottar fra den mystiske personen handler nesten utelukkende om store filosofer. Eksempler er Sokrates, Platon, Aristoteles og mange andre av de store greske. Hun sitter alltid pa et sted i hagen som hun kaller smuget nar hun leser. Her far hun sitte helt i fred uten at noen forstyrrer henne. Dessuten forsøker hun a holde de merkelige brevene hemmelig. Spesielt overfor moren. Sofie sier enkelt og greit at hun har fatt en kjæreste. Moren slar seg til ro med dette.

 

Hele historien ender til slutt i hagen til Hilde Møller Knag. Noen vil kanskje spekulere i om det er her den begynner?

 

MIN MENING OM BOKEN:

 

Sofies Verden er en veldig dristig bok. Det er modig av Jostein Gaarder a skrive en sa annerledes bok. Sofies Verden har hatt en utrolig suksess siden den kom ut i 1991. Boken er prisbelønt og har kommet i fryktelig mange opplag. Den har blitt en bestselger i Danmark, Sverige og Tysklang, og har ogsa blitt oversatt til amerikansk, finsk, fransk, hollandsk, islandsk, italiensk, koreansk, russisk og spansk.

 

Jeg personlig kan ikke si at jeg forstår hvorfor boken er sa forferdelig populær. Jeg hadde noen veldig langtekkelige timer da jeg forsøkte a lese meg gjennom hele. Det er ikke alltid like gøy a lese om gamle filosofer nede i Hellas, selv om det er forklart pa en god mate. Og de som har lest Kabalmysteriet (som jeg for øvrig likte kjempe godt) og lurer pa om det er like gode eksempler pa ting her, vil absolutt ikke bli skuffet. Det er sjelden man leser en beskrivelse skrevet av Jostein Gaarder, og sitter igjen med den følelsen at man ikke forsto ett ord. Eksemplene er utrolig gode, og far deg virkelig til a sitte igjen med en slags a-ha følelse. Mange av de tingene jeg leste, er slikt som jeg tenker over hver dag. Akkurat som i Kabalmysteriet.

 

Likevel blir boken altfor kjedelig i lengden. I begynnelsen er den nesten uutholdelig kjedelig, men sa blir den i det minste litt bedre etter hvert. Det er ikke det at den er darlig skrevet, men mar bør nesten ha en spesiell interesse for filosofi. Akkurat som Sofie. Dessuten er den veldig lang. Akkurat 500 sider. Pa de siste sidene er et register. (Altsa sidene 501 til 520). Av disse 500 sidene er kanskje rundt 70-80% av innholdet brev fra den mystiske personen, som du i begynnelsen er veldig nysgjerrig pa, men det gir seg etter hvert.

 

Det som er sa kjedelig med boken er alle brevene fra den mystiske personen. Selve handlingen om Sofie er ikke sa verst. Hun er en helt vanlig jente i begynnelsen, men etter hvert blir hun mer og mer annerledes. Noe som er litt latterlig med boken er Sofies overveldende interesse for filosofi. Ingen gutter eller jenter er sa interessert i filosofi. Ikke som jeg vet om i hvertfall.

 

Noe litt morsomt som jeg oppdaget er i midlertid dette: Bokens hele navn er som du vet: Sofies Verden, Roman om filoSOFIEns historie. La du merke til det? Navnet Sofie gjemmer seg inne i ordet filosofiens! Dette ser jeg pa som en stor oppdagelse. Jeg tror nok dette var meningen fra Jostein Gaarder sin side.

 

Gaarder om Sofies verden

 

Hvem skrev du den for?
For alle voksne over 14 ar, ikke bare for ungdom. Sofies verden er en frukt av 10 ars undervisning i filosofi og idehistorie ved Fana Folkehøgskole. Jeg kunne aldri ha skrevet boka uten a ha undervist. Ble Sofies verden den første tiden etter at den kom ut i Norge sett på som tung og seriøs? Enkelte fikk den i konfirmasjonsgave, andre som foredragshonorar m.m.
- Jeg opplevde selv at det jeg presenterte med Sofies verden var en murstein, og ikke bare i antall sider. Boka krevde sitt av leseren. Derfor ventet meg ikke sa mange lesere. Men jeg maåha slatt an noen strenger. Det var akkurat denne form for folkeopplysning folk i Norge trengte, og i resten av verden. Det er forunderlig hvordan den har grepet om seg i alle land den er blitt utgitt i. Kjøper franskmennene boka av samme grunn som nordmenn?
- Jeg tror det. Og i Frankrike er det ekstra tydelig at man føler man får en filosofisk, kronologisk oversikt. Fransk filosofiundervisning er temaorientert. Frankrike er et av de landene som har forbløffet meg aller mest, siden de har sa mye filosofi i kulturen. I Frankrike har filosofien vært ekstremt intellektualistisk. Sofies verden tar for seg eksistensielle spørsmal pa en helt annen mate og nar dermed ut til et mye bredere publikum. Du nevnte at du får mange brev og henvendelser fra publikum. Hva forteller de deg og hva spør de om? Jeg far mange brev fra hele verden, og ett trekk gar igjen. Unge mennesker som sier at denne boken har forandret livet deres. En japaner skrev: "Takk for at du minnet meg pa at jeg lever." Jeg far ogsa brev fra eldre mennesker som skriver at de skulle ønske de hadde lest en slik bok da de var 15 ar.

 

Gaarder om Jostein

 

Hva har foreldrene dine, en mor som var pedagog og barnebokforfatter og en far som var rektor, betydd for studievalget, yrkesvalget og forfatterskapet ditt? Det viktigste jeg fikk med meg hjemmefra var opplevelsen av a vokse opp i et svært nysgjerrig hjem. Vi hadde ogsa mange bøker, men de var jeg ikke sa interessert i den gangen. Det var et liberalt hjem, og høyt under taket. Mor og far hadde venner som var kommunister, Høyre-folk, ateister og frontreligiøse om hverandre. Det var rom for alle sammen. Årsaken til at du har skrevet så mange barnebøker - er det at moren din også var barnebokforfatter eller at historiene dine egner seg godt for barnebokformen? Jeg tror arsaken er at jeg er fascinert av fortellingen, av fabelen. Folk som kjenner meg sier at jeg var et fantasifullt barn. Da jeg var liten, levde jeg litt i min egen verden. Da jeg var 5,6,7 ar, var jeg nesten litt asosial, men det endret seg fort da jeg begynte pa skolen. Jeg var nok en ganske alminnelig gutt, men ikke sa opptatt av guttesysler, som fotball og slikt. Jeg fløy veldig mye alene pa ski i Nordmarka. Jeg har alltid vært ganske tenksom. Hva likte du å gjøre foruten å gå på ski? Da jeg var barn, dagdrømte jeg veldig mye. Det kan være kreativt. Det er sagt om deg at du var flink til å finne på kreative løgner. Var du en løgnhals som liten? Som ung student, satte jeg igang en del baluba. En gang var vi en studentergjeng som satte ut rykter om at at vi hadde sett en ufo. Vi sendte meldinger fra hele landet, og det ble slatt opp stort i avisen. Men det var bare tøys. Har du selv funnet noen svar på de essensielle spørsmål som meningen med livet? For meg er filosofi to kategorier spørsmal. Den ene typen er de store spørsmalene som - Hva er verden? Hva er Universet? Hvor kommer verden fra? Finnes det en gud? Er det noe liv etter døden? Kan jeg stole pa at verden er slik jeg sanser den? Disse spørsmalene fascinerer meg, fordi jeg vet de har et svar. Derfor er jeg nysgjerrig og stiller spørsmalene. Selv om jeg ikke har svarene, og de ikke er innen rekkevidde. Det er mange eksempler pa at man har stilt spørsmal som man overhodet ikke har hatt svar pa. Sa har folk sagt at det er som a spørre hva som er pa manens bakside. Det kan vi aldri vite noe om. Men det er tøys, i dag vet vi jo. Takket være menneskelig nysgjerrighet har vi kartlagt manens bakside. Den andre gruppen spørsmal er spørsmal som - Hva er et godt liv? Hva er lykke? Hva er rettferdighet? Hva er kjærlighet? Hva er tilgivelse? Disse spørsmalene har ikke noe fasitsvar. Allikevel ma vi stille dem, fordi hver av oss ma besvare dem med sitt liv. Pa disse spørsmalene føler jeg at jeg har funnet viktige svar for meg. Det er disse spørsmalene som er de vesentlige. Ingen person som ligger pa dødsleiet stiller spørsmalet - Hvor mange atomer bestar Universet av? Det er uinteressant. Men spørsmal som - Er hun glad i meg? Har hun tilgitt meg? kan være voldsomt viktige.

 

Gaarder om suksess

 

Hva har det betydd a oppna suksess?
Det har forandret livet mitt i praktisk forstand, og gjort det temmelig oppjaget. Men det har ikke forandret meg, det har ikke forandret min sjel. Jeg er akkurat den samme, og lever det samme solide familieliv jeg har levd før. Men det har gjort at jeg har mattet bygge opp en god del barrierer og beskyttelsesmekanismer for ikke a drukne. Har økt selvtillit gjort at du har satt igang nye prosjekter du ellers ikke hadde turt a sette igang? Husk at livet er sa skjørt, livet er sa kort. Vi sitter her over et bord na, du og jeg er bare mennesker. Vi vet at vart liv pa jorden er veldig kort. Slik sett har jeg ikke behov for mer selvtillit, for uansett selvtillit, er vi vevre skapninger. Men jeg har jo opplevd a bli veldig pent behandlet, jeg har nesten bare opplevd medgang. Hvis jeg hadde fatt noen skikkelige nesestyvere, hadde jeg kanskje blitt lei meg, men jeg haper jeg hadde tatt det med fatning. Har din suksess gitt deg nye venner eller kontakter som har tilført deg noe vesentlig? Jeg har reist mye, vært i mange land og i alle verdensdeler. Jeg har fatt mange venner og hatt sjansen til a møte mange mennesker, ikke minst unge mennesker. Det har utvidet min horisont enormt. Men erfaringen jeg har gjort, er at mennesker-er-mennesker-er-mennesker. Besøker jeg et Universitet i Tokyo, og ber studentene stille meg de 10 mest vesentlige filosofiske spørsmal de har, stiller de akkurat de samme spørsmalene som jeg blir stilt i Dublin, New York eller Warzawa. Er det noe av det du har skrevet som du er spesielt stolt av, foruten Sofies verden? Siden vi har snakket mye om informasjonssamfunnet, kan jeg trekke fram Tidsscanneren. Jeg debuterte med en novellesamling i 86, Diagnosen. Der har jeg en novelle, Tidsscanneren, som ble skrevet i 84. Når jeg leser den i dag, er det nesten utrolig hvordan denne science-fiction-novellen er blitt oppfylt. Den er nesten en Internett-novelle.

 

TIDLIGERE GAARDER- UTGIVELSER:

Diagnosen og andre noveller (1986)
Barna fra Sukhavati (1987)
Froskeslottet (1988)
Kabalmysteriet (1990)
Sofies Verden (1991)
Julemysteriet (1992)
I et speil, i en gate (1993)

 

KILDER:

Internett (nesten utelukkende)
Andreas Minde sitt hode (svært mye her og...)
Sofies Verden (boken i seg selv)
Aina (hun gjorde den store oppdagelse)
Ikke pappa (han forsøkte a fa meg til a lese Markens Grøde, takk til meg for at jeg ikke ga etter!)

 

AVLUTNING

 

Dette prosjektet var ikke verst. Vi fikk god tid pa oss, og oppgaven var fin og oversiktlig. Noe minus for at vi ikke fikk mange arbeidstimene hjemme. Ellers var dette bra. Rundt 1000000000 ganger bedre enn Bolig og Miljø prosjektet.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

meg
08.04.2007 21:13

Bra!
5
anbefalinger
Fin oppgave, men jeg ser alikevel mange dårlige ting med den.
F.eks du sa du skulle skrive om Jostein Gaarder, men det meste av oppgaven din handler om Sofies Verden.
Da sier man "jeg valgte å skrive om Jostein Gaarders BOK Sofies Verden", det står jo nesten ingenting om han ellers.
Kildene dine var for dårlige. "internet" er ikke en eksakt kilde, det er som å si "Jge fikk tak i dette stoffet ved hjelp av øynene mine og ved hjelp av boken jeg hadde i hendene mine".
Å skrive Google (noe du ikke gjorde, men vil si det uansett) som kilde er heller ikke gyldig, fordi google eller andre sånne sider er søkemotorer, det er ikke på google du finner leser stoffet, men på internett sidene til google.
Det er ikke en ordentlig kilde. Du skulle ha skrevet URL adresse til internett sidene du leste.
Må nesten kritisere på innledningen din og, en innledning er nemlig veldg fin å skrive ETTER man har skrevet selve oppgaven. Det blir som å skrive overskriften til en bok før man har skrevet den. "Jeg skal skrive om en bjørn som heter Truls, derfor skal den hete Truls sin verden" men etterhvert ender man opp med å skrive om en bjørn som gikk forbi en rev og da ble reven og geita gift...
Det ender opp helt utenom det du hadde tenkt å skrive og allerede skrevet opp i innledningen.
Tusen takk for innholdet uansett, lærte mye som jeg kan tenke på når jeg kommer i gang med min særoppgave.

Mari
20.11.2004 14:38

Bra!
3
anbefalinger
Hehe. Kjempekul oppgave, humoristisk og personlig. Skulle ønske jeg turde å skrive så muntlig Smile :-\) 100000000000000 ganger mer overdrivi enn det jeg pleier Smile :-\)

aina
22.08.2004 20:44

Bra!
1
anbefalinger
flott oppgave andreas! kult at du husker oppdagelsen min! håper alt er bra med deg. aina


30.10.2004 14:41

Bra!
1
anbefalinger
takk for i dag god oppgave

Laura
07.01.2005 10:48

Bra!
1
anbefalinger
Skriv noe om Jostein Garder da!!!!

Sofie
21.03.2005 15:22

Bra!
1
anbefalinger
Hahaha, du skriver bra, men du skrev ikke noe om Jostein Gaarder som du sa du skulle gjøre i innledningen.. men bra likevel  Wink ;-\)

Henriette
15.04.2005 10:36

Bra!
1
anbefalinger
Jostein Gaarder skrives med to a'er! Jostein GAArder! bare sånn at du husker det til neste gang... Smile :-\) men du e flink til å skrive, det ska du ha!

henriette
27.10.2005 13:11

Bra!
1
anbefalinger
nice! takk for hjelpen til oppgaven min.

mathias
14.12.2006 15:16

Bra!
1
anbefalinger
er det lov å bare bruke internett som kilde? vi må skrive eksakte sider ellers får vi stryk med en gang..

burn
16.03.2009 20:29

Bra!
1
anbefalinger
bra

LJ
18.09.2009 15:58

Bra!
1
anbefalinger
Elendig

Lina
05.09.2005 18:38

Bra!
0
anbefalinger
God oppgave selv om du IKKE

Christine
10.12.2005 15:25

Bra!
0
anbefalinger
Jeg tror kanskje ikke du var helt moden for å lese denne boken. man trenger ikke å være så utrolig interessert i dette temaet for å lese den, men bare være litt mer åpen ovenfor filosofi enn det det virker som om du er! og det er faktisk jenter og gutter som er veldig interessert i filosofi, selv om du kanskje ikke kan tro det!

Per Arne
03.05.2006 23:21

Bra!
0
anbefalinger
takk for hjelpen

Trine
05.12.2013 09:32

Bra!
0
anbefalinger
Jeg beklager, men dette er absolutt ikke en god oppgave. Innledningen presenterer ikke godt hva du skal snakke om, sin mening kommer alt for tydelig frem. Du kan godt nevne hva du syntes i en avslutning, men å fylle oppgaven med kommentarer som at filosofi er kjedelig og at boka er kjedelig blir ikke riktig.

Kildene er helt feil. Personer skal ikke brukes som kilde, Internett er ikke en kilde (du må linke til URL, og legge til dato innholdet er hentet, forfatter (hvis det finnes) og annet), du må informere både om når boka er utgitt og forfatteren også i kildene.

Nesten hele oppgaven din er et intervju med Gaarder selv. Er det du som har gjort dette intervjuet eller er det kopiert fra internett? Det er uansett alt for langt. Du burde plukket ut deler av det og skrevet det med sistattegn rundt, med mindre er det plagiat (om det er tatt fra internett) og stryk. Utkastelse og kanskje politianmelding om du hadde gått på universitetet.

Det var alt for mye snakk om hva du syntes om prosjektet i seg selv også. Språket er i tillet alt, alt for muntlig. Man skal IKKE skrive muntlig språk i en slik oppgave, med mindre du fikk beskjed om å skrive kåseristil? Jeg får også mer innblikk i din skolehverdag enn i boka i seg selv, i hvert fall i innledning og avslutning.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews