Søk i stiler
 

Verdier i det norske samfunnet


Dette er en artikkel som tar for seg verdiene i Norge.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:07.01.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske verdier
Verktøy:Utskrift


I denne artikkelen får du vite lite om hvor fint landet vårt egentlig er. De fine trygdene, hvordan samfunnet vært er i forhold til andre samfunn hverandre også hva godt innvandrere tar med seg inn i landet.

 

I det norske samfunnet er friheten vår en viktig del. Spesielt hvis man sammenliker det norske samfunn med enkelte innvandrersamfunn, så er Norge langt fremme når det gjelder f. eks likestilling. I noen innvandrersamfunn er det ikke lov å skille seg, kvinner blir omkjært, tvangsekteskap osv. Jeg leste her om dagen en artikkel om en kvinne som ble brutalt voldtatt, det ble i ettertid bestemt at kvinnen skulle drepes fordi hun hadde hatt seksuell omgang med en fremmed. Selv om dette var totalt ufrivillig ble det sett på som hån mot hennes mann. Hvordan kan en slik ting skje? I Norge ville denne saken blitt sett litt redd på og hvis mannen hadde blitt tatt hadde han fått mange år i fengsel.

Dette viser at likestillingen her i Norge står høyt. Faktisk en undersøkelse jeg leste viste at Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder likestilling og arbeid som utføres for å fremme kvinners rettigheter.

 

En annen viktig verdi i Norge er velferden, for Norge er jo en såkalt velferdsstat. Norge har mange trygder. Hvis man blir alvorlig syk er det gratis å komme på sykehus, og hvis man ikke kan jobbe etterpå får man uføretrygd. Det finnes arbeidsledighetstrygd, sosialtrygd etc. Jeg føler det som en trygghet å vite at jeg kan ha det bra hvis jeg plutselig skulle bli ufør eller syk. Vi har en av de høyeste levestandardene i verden og alle i Norge har krav på et sted å bo.

 

Når det gjelder innvandrere i Norge så tror jeg det er sunt å bli kjent med innvandrere og få litt innsyn i andres kulturer og tro. Mange liker ikke innvandrere og det er spesielt eldre som utmerker seg. De mener at vi hadde blitt kvitt all bråk og kriminalitet. Jeg sier ikke at alle gamle hater innvandrere, men jeg tror at unge ofte har større interesse for å lære om nye kulturer og tradisjoner.

 

Maten er det som utmerker seg mest fra kulturene og tradisjonene de har med seg. Innvandrere bringer med seg nye typer mat, og mange starter restauranter for å tilby det norske folk en smak av deres matkultur, og det som hører til. Mange tenker nok ikke over at når de f. eks spiser kebab på gatehjørnet, så er det fordi innvandrere har brakt deres matkultur hit og ønsker å dele den med oss. Hvis det ikke hadde vært noen innvandrere i Norge hadde det nok ikke vært noe kebab eller indisk mat å få her i Norge. Jeg syntes dette er kjempebra for det er virkelig et pluss og få litt flere valgmuligheter enn bare poteter og fisk.

 

Jeg tror også at innvandrere kan ”lære oss” nordmenn mye om tro og religion. Inntrykket jeg har er i hvert fall at som regel er innvandrere mye mer religiøse enn vi nordmenn flest. Vi nordmenn kan nok også lære litt av andre kulturer om å akseptere hverandre selv om vi har ulik kultur, hudfarge eller tro.

 

Klær og mote fra andre land er også viktig. Det er spennende å se annen mote en vår egen og på den måten tror jeg vi blir inspirert til å ikke velge det alle andre går med.

 

Jeg mener at vi burde ta vare på de innvandrerne som er her. Jeg hører mange på skolen bruke ”svarting” eller pakkis” som skjellsord. Dette syns jeg er utrolig teit og jeg syns det burde bli en slutt på det. Vi burde kanskje starte og gjøre som England. Der slåes det hardt ned på rasisme. Hvis man sier noe rasistisk til en person, og personen føler seg støtt, risikerer man fort fengselsstraff.

 

Kulturelt mangfold er viktig og jeg er ikke i den minste tvil om at innvandrere kan tilføre det norske samfunn mye som er nyttig og positivt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

tommy
21.02.2006 18:09

Bra!
50
anbefalinger
pakkis

.
23.04.2006 18:30

Bra!
18
anbefalinger
Syns denne artikkelen var alt for lite spesifik om norske verdier. Artikkelen burde heller ha hetet Nei til rasisme! syns det var dårlig skrevet. i det hele en svært uinteressant artikkel.

thomas R.E
24.01.2005 10:33

Bra!
15
anbefalinger
rasisme er en skam for norge

ugh..
14.03.2005 18:41

Bra!
11
anbefalinger
skulle ikkje artikkelen handle om norske verdiar?over halve greia handla liksom om kossen vi ser på innvandrara. kva om å få med litt meir om verdiane våras før det blir spora av... men for all del - nei til rasisme!

meg
14.11.2005 15:25

Bra!
9
anbefalinger
dette var en interessant artikkel. Den blir nyttig for min tentamen Smile :-\)
jeg er enig i alt du skriver!


29.09.2005 10:24

Bra!
8
anbefalinger
jeg synes at det var kjempe god artikkel. jeg selv brukte denne artikken til en oppgave som jeg fikk i samfunns kunneskap

Alex
18.04.2004 14:33

Bra!
7
anbefalinger
Jeg er enig at det bør slåes hardt ned på rasisme, men vi må være forsiktige så vi ikke fjerner ytringsfriheten!

OnkeLn
26.05.2004 17:23

Bra!
7
anbefalinger
det var en dårlig artikkel.. Tenker du på konsekvenser. Vet ikke hvor gammel du er , men. Fengsel straff for å si "pakkis" eller "svarting". Enig med at der støgge utrykk. Men skal du arrestere Innvandrere nå de hakker ned på nordmenn hvis de sier "potet" eller "hviting", i 2004 har vi kommet lenger enn det. Prøv å dra til et muslimsk land og krev en kristen kirke midt i byen. Holde på ytringsfriheten.!

hmm..
14.10.2007 14:05

Bra!
5
anbefalinger
Denne artikkelen var ordentlig dårlig. Teksten har ikke noe med Norske verdier å gjøre nesten. Teksten er hakkete og veldig kjedelig å lese!

utlæning
14.12.2005 21:02

Bra!
4
anbefalinger
d her va dritt bra stå på videre!!!!! du har masse på hjerte å fortele.. bra d..!! nei te rasisme..!! helt ening m dæ..

fefe
21.06.2006 09:40

Bra!
4
anbefalinger
norske verdier fikk et avsnitt. et!
det er for dårlig, når emnet er: Norske verdier!

tine
11.11.2009 17:12

Bra!
2
anbefalinger
denne artikkelen handlet ikke noe særlig om norske verdier men med om innvandring

Tenk deg om!
12.06.2012 20:36

Bra!
2
anbefalinger
Dette er til OnkeLn. I flere muslimske land har du kirker midt i byen. Disse kirkene har kirkeklokker som slås flere ganger om dagen, men i Norge har ikke muslimene engang lov til å ha bønnerop. Jeg vet at det kan være irriterende å høre en bønnerop 5 om morningen, men hva om de andre tidene? De er da passelige. Budskapet mitt er at du burde underbygge dine kommentarer godt før du deltar i diskusjoner.


10.06.2013 22:37

Bra!
2
anbefalinger
altså, dette var et meget interessant artikkel..
beklager for skrive feil, jeg norske nai.. er innvandrer

mari
07.04.2013 15:29

Bra!
1
anbefalinger
det sår ikke så bra skrevet om den norske verdi : |

Carl
21.05.2014 12:19

Bra!
1
anbefalinger
Synes ikke denne artikkelen handlet for mye om norske verdier. Har dette i tema til norskeksamen, og denne var ikke mye til hjelp. Du skrev deg fort vekk fra tittelen, og hva den skulle handle om.

hahaha
19.09.2011 19:24

Bra!
0
anbefalinger
jeg trodde vi snakker om norske verdier ?? ikke om innvandrere  Razz :-P

mari
07.04.2013 15:31

Bra!
0
anbefalinger
det står ikke bra skrevet om den norske verdier

I am very Hot boy, i swear
01.12.2017 19:07

Bra!
0
anbefalinger
skriv om hva det norske samfunnet er, plis


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews