Søk i stiler
 

Ungdom og Alkohol


Om ungdom og deres alkoholvaner. Manuskript til muntlig fremføring.
Sjanger:AnnetLastet opp:07.12.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alkohol
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Oppgave: Foreldrerådet på skolen din har invitert elever og foresatte til en temakveld på skolen om ”Ungdom og Alkohol”. På vegne av elevrådet på skolen skal du holde en av innledningene om dette emnet. Skriv innlegget.

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

”Vi kan slappe av og feste.

Der finns dop av alle slag.

Vi kan drive med det meste

ha det moro natt og dag!”

 

Først vil jeg si velkommen til temakveld her på Ortun om Ungdom og Alkohol, og takk for alle som ville komme. Det verset jeg nettopp leste er tatt fra et skuespill for ungdom skrevet av Rolf Losnegård, og som handlet om rusmisbruk. Jeg heter Linda Furnes, og jeg er her på vegne av elevrådet her på Ortun Skole. Grunnen til at jeg er her i dag, er for å snakke litt om ungdoms forhold til alkohol, og hva konsekvensene blir av alkoholmisbruk.

 

Alle vet at mange ungdommer i det samfunnet vi lever i idag, drikker alkohol, men hvorfor gjør de egentlig det?

 

Mange unge blir utsatt for et strekt press i ungdomstiden. En vil ”passe inn”, og gjør nesten alt for ikke å bli ”utstøtt”. Derfor er det mange unge som blir med på ting de egentlig ikke har lyst til, men likevel gjennomfører fordi ”alle de andre gjør det jo!”

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet
Hver dag ser vi unge mennesker som blir mobbet fordi de ikke har de ”riktige klærne”, ”den riktige hårfrisyren” osv..  De voksne prøver å hjelpe så godt de kan for å få en slutt på det, og i mange tilfeller hjelper det også. Men det de voksne kanskje ikke vet, er at røyke- og drikkepresset er minst like stort som motepresset….

 

Undersøkelser viser at de fleste som starter å drikke tidlig, begynner i løpet av ungdomsskolen. Omlag 55 % av elever i 8. trinn har smakt alkohol uten at det var voksne til stede, mens tallet stiger til 81 % blant elever i 10. trinn. Antall jenter og gutter var i denne undersøkelsen den samme, men det siste året har tallet økt med en høyere jenteandel som har smakt alkohol. Gjennomsnittsdebutalderen på landsbasis for å ha smakt på alkohol, ligger mellom 14 og 15 år på begge kjønn.

 

Jentene drikker vel så ofte som guttene, og da spesielt oftere vin og brennevin. Men øl topper likevel forbruksstatistikken for begge kjønn. Øl og vin utgjør nemlig ca. 60-70% av ungdommens alkoholinntak, og det er også et klart trekk at flere ungdommer i dag bruker alkohol enn for ca. 8 år siden. Og at andelen regelmessige brukere er flerdoblet på denne perioden. Utviklingen er klar med økende innslag av beruselse blant dagens ungdom, og i særlig grad blant 14-åringene. Det skjer også en betydelig økning fra 8. til 10. klasse.

 

Mange lurer nok på hvordan de unge får tak i alkohol, for de er jo langt fra gammel nok til å få kjøpt selv!? Utrolig nok er det ungdom helt ned i 12-13års-alderen som får kjøpt alkohol ulovlig på dagligvarebutikker. I tillegg er det mange voksne som både kjøper og selger alkohol til mindreårige, og i verste fall kan mor og fars barskap være en viktig forsyningskilde, selvsagt uten at foreldrene vet om det.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Alkohol er det eldste og mest brukte og mest vanligste rusmidlet her i Norge. Over 90% av de voksne i Norge drikker alkohol, og en liten andel av disse, på 7-9 % gir barna sine alkohol hjemme. Grunnen til at noen velger å gjøre det, er at de håper at barne deres skal lære seg å drikke med måte og begrense forbruket, og i tillegg føler de at de har mer kontroll over hvor mye de får i seg. Men disse foreldrene vet kanskje ikke at ungdom som får alkohol hjemme, drikker mye, og stadig mer når de er ute. I tillegg viser undersøkelser at ungdom som begynner å drikke tidlig, ofte ender opp som alkoholikere når de blir eldre.

Ungdom som eksperimenterer med hasj, drikker tre ganger så mye som vanlig ungdom.


Det mange av ungdommene ikke vet når de begynner å drikke alkohol er de mange skadene og konsekvensene som kan komme som følger av inntaket:

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Risikoen for sykdommer og akutte skader som følge av  alkoholbruk er stor, og øker stadig.

Skadene som alkoholen gir deles inn i to hovedkategorier; akuttevirkninger og langtidsvirkninger. Langtidsvirkningene er sykdommer og lidelser som alkoholen påfører kroppen over lengre tid. Akutte virkninger er direkte eller indirekte konsekvenser av at en er i beruset tilstand: følger av reduserte ferdigheter og forandret oppførsel, ellers skader disse personene påfører samfunnet eller seg selv:

 

- Ifølge ny forskning kan folk som drikker seg veldig fulle påføre hjernen store skader på kort tid, uten langvarig alkoholmisbruk. Det har lenge vært antatt at skader på hjernen kun kan oppstå etter lengre tids alkoholmisbruk. Men etter en ny studie gjort på rotter, viser det seg at bare to dagers overdrevent alkoholinntak kan skade det området i hjernen som er ansvarlig for luktesansen. I tillegg er unge hjerner ekstra utsatt for alkoholens skadevirkninger. Alkoholen skader også hjernen på andre måter, hjernecellene skades, og siden disse cellene ikke blir erstattet, blir antall hjerneceller mindre. Dette kalles diffust hjernesvinn og fører til bla. depresjoner og kronisk angst. Det er også sjanse for å få alkoholpsykose, som delirium tremens. Det er en sinnssykdom som gir livsfarlige hallusinasjonstilstander.

- Overdrevent alkoholinntak kan føre til alvorlige leverskader, for eksempel skrumplever (levercirrhose)

- Alkohol øker blodtrykket, og dermed øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

- Bukspyttkjertelen - Etter ca.15 års alkoholmisbruk kan kjertelvevet ødelegges så mye at kjertelen ikke får produsert nok fordøyelsesenzym. Uten nok av de kan en ikke oppta tilstrekkelig med næring fra maten. Det kan også oppstå kronisk verk (pankreatitt) som kan føre til døden.

- Det perifere nervesystemet - Stort forbruk av alkohol over lengre tid kan forgifte nervesystemet og føre til lamhet.

- Svelg og mage - Slimhinnene blir irritert av sterke alkoholkonsentrasjoner, og det kan utvikle seg kreft.

- Fosteret – Om en drikker alkohol mens en er gravid, får fosteret lik stor alkoholkonsentrasjon som moren, men virkningen er større. Det kan føre til mentalt tilbakeståenhet, misdannelser på fosteret og større abortrisiko. Disse skadene kalles  føtalt alkoholsyndrom, og over 60 barn blir født med denne lidelsen hvert år.

- Alkoholmisbruk kan føre til alkoholisme

- Kjønnssykdommer, men disse kommer ikke av langtidsvirkninger, men av ubeskyttet samleie i beruset tilstand.

- Kroppen generelt har større risiko for å pådra seg sykdommer, og får redusert evne til å hele sår, altså blir immunsystemet svekket.

- En kan også få akutt alkoholforgiftning, og  alle disse sykdommene kan i verste fall føre til død.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I tillegg til dette, følger det med seg andre negative konsekvenser av alkoholbruk i ungdomsalderen:

problemer på skole/arbeid, krangling og slåssing, promillekjøring, skader, mishandling og ulykker. Av ungdom som skades i ulykker eller slåsskamper, er 80% påvirket av alkohol.

Det kjemiske stoffet i alkohol (etanol) gjør brukeren sløv og gir dårligere hukommelse, men har ellers ikke noen stor effekt på personligheten. Dette er grunnen til at mange begår lovbrudd i beruset tilstand som : drap, ran, voldtekt, tyveri og andre voldsforbrytelser.

 

Jeg personlig forstår ikke hvordan ungdommen kan drikke så mye alkohol selv når de er klar over alle disse skadene. Er det virkelig så gøy å drikke seg så full at en ikke kan stå på beina, eller i det hele tatt vite hvor en er? Det går fint an å ha det moro uten alkohol, så hvorfor ødelegge kroppen sin med noe sånt? Er det slik at ungdom som drikker mye i ungdomstiden, forsetter å drikke mye i voksen alder? I så fall vil det være et faresignal for en sterk utvikling av alkoholproblemer i fremtiden.

 

Jeg håper at alle som har hørt på nå har fått en liten vekker, både voksne og ungdom. Alkohol er ikke løsningen på noen problemer, og alkohol er ikke noe som må brukes for å ha det kjekt sammen med venner. For hvis alle dere unge som drikker nå mens dere er ung forsetter, vil mange av dere ende opp som alkoholikere når dere blir voksen, og er det noe dere har lyst til? Så skru korken på flasken og lev livet slik det virkelig er!

 

Takk for at dere hørte på!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

xPussyDestroer
17.03.2015 12:41

Bra!
26
anbefalinger
HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHHAHAAHHA EG ER HOMO


04.06.2004 08:28

Bra!
19
anbefalinger
hei bra side lurer bare på va du fikk på denne oppgaven...


08.11.2005 19:16

Bra!
16
anbefalinger
Utrolig bra! Dette må ha vært en 6`er. Var til stor hjelp! Takk

Renate
21.11.2005 14:13

Bra!
12
anbefalinger
Hei!
utrolig bra side! den hjalp meg!! TUSEN TAKK!!!!!!!

lars
22.11.2005 18:51

Bra!
11
anbefalinger
knall bra!!! tusen takk!!

jesus
22.11.2005 21:26

Bra!
10
anbefalinger
en klar . MEGA BRA...

hei
26.04.2006 12:35

Bra!
10
anbefalinger
den va so bra at eg måtte stjele den til prosjektarbeide mitt Smile :-\)

anonym
29.11.2005 17:50

Bra!
9
anbefalinger
denne teksten var veldig bra og har hjulpet meg mye!  Very Happy :-D


16.03.2006 09:38

Bra!
9
anbefalinger
fantastisk!!

6eren er i boks
25.04.2006 17:22

Bra!
9
anbefalinger
drit bra side må bare få 6 på innleveringen nå Very Happy :-D

Nora
26.04.2006 20:09

Bra!
9
anbefalinger
tusen takk Smile :-\) du hjalp meg t en 6 på norskoppgaven min Wink ;-\) pluss at eg lerte himla mye Wink ;-\)

jacob
06.06.2006 22:44

Bra!
9
anbefalinger
fy faan jeg er taper

Jacob
06.06.2006 22:46

Bra!
9
anbefalinger
jeg er så taper jeg!

Andrine
27.10.2005 18:42

Bra!
8
anbefalinger
litt av denne informasjonen vil eg bruke i eit prosjekt Smile :-\)

petter
23.11.2005 20:18

Bra!
8
anbefalinger
"Jeg personlig forstår ikke hvordan ungdommen kan drikke så mye alkohol selv når de er klar over alle disse skadene." - jeg visste ikke om alle de effektene og skadene, og det visste ingen i klassen heller.

;D
07.03.2006 17:25

Bra!
8
anbefalinger
sjiklikt bra! ;D


09.05.2006 20:03

Bra!
8
anbefalinger
WOW!!!! Sykt bra! Du klarte å bearbeide teksten bra, fra forskjellige kilder du hadde inhentet. Du hjalp meg nå... skal snakke om det på foreldremøtet for de nye 8-klassingene -- hilsen 8-klasse gutt

Jacob
06.06.2006 22:39

Bra!
8
anbefalinger
Hei alle sammen, og takk for alle kommentarene deres! fikk desverre bare en 4-, men det var vel som fortjent? Tror ikke jeg legger ut flere særoppgaver til denne siden, blir deprimert og har lyst til å ta selv mord når jeg leser hva dere sier. Når jeg bare fikk positive kommentarer, fikk jeg store forventninger til en bra karakter, men NEIDA!

jacob
06.06.2006 22:43

Bra!
8
anbefalinger
er det mulig å være så mye taper som meg??


23.10.2006 09:28

Bra!
8
anbefalinger
hie hei jeg liker denne siden for jeg er narkoman... besøk ogås www.narkoman.net  Very Happy :-D den siden rocker  Razz :-P


25.08.2006 10:06

Bra!
7
anbefalinger
Vi e kongekul! Du å!!

Hilsen Trioen(R,A&I)

David
15.03.2007 13:00

Bra!
7
anbefalinger
Hehe.. Jeg skal kopiere oppgaven, og bruke den selv i mitt rusprosjekt!  Wink ;-\)


18.12.2005 14:08

Bra!
6
anbefalinger
drit bra!!

August
05.01.2006 14:03

Bra!
6
anbefalinger
Bra artikel hjulpet meg mye på en stil om alkohol =D

kilklmelk
07.02.2006 20:35

Bra!
6
anbefalinger
hohoohoh... Very Happy :-D

jeg er heman
07.02.2006 20:49

Bra!
6
anbefalinger
beywatch:@

mariann
13.02.2006 20:01

Bra!
6
anbefalinger
Dritbra! Kjempemasse bra informasjon som jeg kunne bruke til prosjektet mitt! dette må du ha fått 6 på  Wink ;-\)

:D
16.02.2006 16:11

Bra!
6
anbefalinger
Drit bra!!!!!!!!!!!! du ruler.....

Sandra
02.03.2006 12:21

Bra!
6
anbefalinger
Dette var veldig bra..Men skru på korken og lev livet slik det faktisk er?
Noen drikker fordi de ikke har det så bra,så synes at det kunne blitt tatt hensyn til i denne "talen"..Men ellers strålende bra!  Wink ;-\)

anonym
06.03.2006 15:23

Bra!
6
anbefalinger
Mye fint, men hvilke undersøkelser er det du refererer til?

jo!
20.03.2006 11:49

Bra!
6
anbefalinger
kjempee braa  Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D


02.05.2006 21:49

Bra!
6
anbefalinger
åååå,,trengte dette for min selvtillit
tuusen takk Very Happy :-D

Thomas F
30.05.2006 18:35

Bra!
6
anbefalinger
sykt mye dårlige kommentarer.

- takk gud for LSD og automatvåpen


04.09.2006 16:37

Bra!
6
anbefalinger
fikk ikke no hjelp av denne driten det var seriøst dårlig

nordstrand ruler
04.09.2006 16:42

Bra!
6
anbefalinger
seriøst dette var noe av det verste jeg har hør ass seriøst liksom hva er dette for no ---tvi da -----

Oslo
07.09.2006 21:23

Bra!
6
anbefalinger
Seriøst denne hjalp meg litt med stilen jeg skriver akkurat nå, ganske bra Sad :-\(  Smile :-\)

tuva
12.09.2006 16:07

Bra!
6
anbefalinger
takk for hjelpen med stiloppgaven...;P

Bob
25.09.2006 23:30

Bra!
6
anbefalinger
Bra stil!! jeg fikk mye bra info fra denne teksten.. xD

Lisa
08.11.2006 17:24

Bra!
6
anbefalinger
Nå fikk vi litt hjelp til rusprosjektet om ungdom og alkohol Wink ;-\) Takk fra Lisa, Charlotte og Stine Mari  Very Happy :-D

AAA
12.11.2006 18:14

Bra!
6
anbefalinger
disse "undesøkelsene" er det fakta eller bare noe du finner på?


veldi bra!!!
14.11.2006 15:51

Bra!
5
anbefalinger
veldi bra!!! har får extremt mye hjelp på prosjektet mitt om alkohol og ungdom
ein klar 6 er

o.O
10.03.2007 13:47

Bra!
5
anbefalinger
Du startet godt, men når du kommer med kommentarer som "jeg skjønner ikke hvorfor ungdommen synes det er så gøy å ruse seg" viser du at jo nettopp at du _ikke forstår_, noe som er viktig å sette seg inn i når det gjelder alkohol som tema, nettopp HVORFOR ungdommen ruser seg.

aleksander
14.03.2007 10:57

Bra!
5
anbefalinger
ganske mye bra stoff her ;p
kommer til å få en go karakteer  Wink ;-\)

Pia
14.03.2007 11:47

Bra!
5
anbefalinger
dere forstår ikke hvorfor ungdommer ruser seg? da har dere ikke skjønt noe

stine&marta
23.05.2007 17:26

Bra!
5
anbefalinger
je trenger søylediagram til fredag 25.mai 2007!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111HEEEEEELP ME !!!!!!!!!! kan dere skaffe meg det?? pliiiiiiiz. jeg trenger et såm viser alkoholbruk for ungdom 2000-2007!!!!!!!!!! tusen takk på fårrhånd Smile :-\)

mitt navn
15.06.2007 16:06

Bra!
5
anbefalinger
ganske bra!

wanttohaveD1K
17.03.2015 12:43

Bra!
5
anbefalinger
ring meg 112 og si at du er kåt så kommer jeg  Smile :-\)

oslogutt89
28.11.2005 09:34

Bra!
4
anbefalinger
jeg er alkoholiker. fått litt for mye av det gode. jeg syns dette var en grei oppdatering. de fleste punktene var nevnt. bra jobba.

Marie
08.12.2005 13:25

Bra!
4
anbefalinger
Tusen takk for bra artikkel! den har hjulpet meg veldig i forhold til lekser og ting på skolen Smile :-\)

YO
16.10.2006 14:45

Bra!
4
anbefalinger
Det e kje alkohol det e någe gale med. Det e de som bruke det uten måde då.. Eg e ein av de, og det e kjekt Very Happy :-D WOOHOO

Alkis
19.10.2006 20:23

Bra!
4
anbefalinger
likte stilen. men visste ikke at alkohol kunne gjøre så mye dritt! men alt er jo farlig nå til dags. Jeg synes man burde ha alkohol når man skal ut med venner og feste. Da kan man kline med hvem man vil og skylde på alkoholeen!  Very Happy :-D


20.11.2006 18:26

Bra!
4
anbefalinger
drit bra... håper flere ungdommer går inn på denne.. jeg lærte masse

Stian
29.11.2006 19:43

Bra!
4
anbefalinger
dette var en kjempebra tekst syns du ikke fikk bedre karakter. dere som har skrevet veldig mangen negative og veldig usaklige ting burde skjerpe dere!!!

Jente17
12.12.2006 15:08

Bra!
4
anbefalinger
Utrolig bra tekst! Jeg synes du burde fått en myyye bedre karakter. Tror denne teksten kan hjelpe mangen og er en skikkelig tankevekker. Stå på!  Smile :-\)

Frida tp
08.01.2007 10:45

Bra!
4
anbefalinger
UTROLIG BRA! ELSKER DERE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- !!!

*******
23.10.2007 21:40

Bra!
3
anbefalinger
Kjempe bra skrevet hjalp meg med å finne stuff om temaet jeg skrev stil om  Very Happy :-D

kurder_girl
12.03.2008 13:30

Bra!
3
anbefalinger
dritt bra nå fikk jeg mye til prosjekte mitt om ungdom og alkohol

Tina :p
22.05.2008 10:56

Bra!
2
anbefalinger
Haha, det her er så teit  Razz :-P Hva vet vel dere hvorfor unger begynner og drikke. Gamle mennesker. Vi lever i 2008  Razz :-P Dere har ikke vært unhdommer i 2008 så trur ikke dere skal sitte her og prate om det. Hvorfor vi drekker. Vi drekker for vi vil. Jeg vet ikke med andre ungdommer. Di som ikke vil dekke i dag , la vær og drekke . Dere som vil. DREKKE PÅ !  Very Happy :-D SKål !

U-alkoholiker
27.01.2009 09:07

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra side  Smile :-\) Jeg skal aldri begyne å drikke alkohol eller ruse meg!

Johan
25.05.2009 10:25

Bra!
2
anbefalinger
HAHAHA! Dere er tapere vis dere ikke nyter alkohol! Alkohol gjør deg morsommere og alt du gjør blir gøyalt og supert! Pluss at det er lett å få fulle damer som seff er deil! Druse kuse med sjampis i huset Smile :-\)

Spørsmål
23.10.2008 21:03

Bra!
1
anbefalinger
Hvor fikk du kildene dine fra?

Mitt navn ja
06.11.2008 18:08

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra skrevet!

gangsta
11.12.2008 11:58

Bra!
1
anbefalinger
dette e jo kånge  Very Happy :-D jelpe meg me prosjekte om deg


27.05.2009 17:47

Bra!
1
anbefalinger
bra side ...


27.05.2009 17:47

Bra!
1
anbefalinger
Det er bra side.

Martin
28.04.2011 13:52

Bra!
1
anbefalinger
Til stor hjelp, hvilke karakter fikk du?

hotgirl
09.01.2010 20:29

Bra!
0
anbefalinger
drit bra! hjalp drit mye as!

hehaho
16.02.2010 08:51

Bra!
0
anbefalinger
knallba, bruke någe av dette te mitt leserinnleggs oppgave  Smile :-\)

Meg
14.03.2010 11:52

Bra!
0
anbefalinger
Kjempebra, dette bir garantert en kilde på skoleoppgaven min.

ol mann
19.05.2010 20:24

Bra!
0
anbefalinger
veldig bra den største siden jeg har sett foreløpig fiel skriveng tomtttt fårr battery

Vina
04.11.2010 20:27

Bra!
0
anbefalinger
at du gidde sier jeg bare !

VG HD
05.01.2011 18:08

Bra!
0
anbefalinger
sykt digg teskt!!!
var til stor hjelp  Very Happy :-D

Hemmelig
18.03.2012 21:33

Bra!
0
anbefalinger
Takk for en super tekst, skal bruke tipsene til skriftlig prøve om "ungdom og alkohol" i morgen.  Very Happy :-D

Lol
19.03.2020 09:25

Bra!
0
anbefalinger
Hei


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.029 sec - 1 pageviews