Søk i stiler
 

Auschwitz 1 og 2 (Birkenau)


Fakta om de to største dødsleirene som tyske SS-folk styrte under 2. verdenskrig.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:24.11.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Auschwitz I ligger i Polen og er det tyske navnet på byen Oswiecim. Byen ble lagt under Hitlers tysker-rike i 1939 etter at den polske hær ble nedkjempet av tyskerne.
Det var i 1939 snakk om å bygge en fangeleir, fordi fengslet i Schlesien var overfylt.
Tyskerne opprettet en komité som skulle bestemme hvor leiren skulle ligge og Auschwitz ble altså stedet der de skulle begynne å bygge fengslet. Det lå passe langt fra tettbebyggelsen og det var fin og god plass til utbygging senere. En annen fordel var at stedet var et viktig jernbaneknytepunkt. Nå skulle det foregå en massearrestasjon av polakker.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Porten til Auschwitz-leiren


Nazistene opprettet fangeleiren i 1940, fangeleiren fikk navnet Auschwitz. Planen for leiren var at den skulle brukes til å torturere og utrydde polakker. Men nazistene sendte folk fra hele Europa til Auschwitz, for det meste jøder, men også homofile, funksjonshemmede, sovjetiske krigsfanger, sigøynere, tsjekkere, jugoslaver, østerrikere og folk fra andre nasjoner.
 
I juni ble de første politiske fangene ført inn til leiren av Gestapo-politiet. Gestapo-politiet var de som arresterte jødene. Det var 728 polakker fra byen Tarnow. Leiren bestod av 20 bygninger, 14 en-etasjes og 6 to-etasjes bygninger. Samtidig ble det reist 8 nye bygninger, også disse to-etasjes. Og fangene i leiren ble brukt som billig eller gratis arbeidskraft og arbeidsdagene var lange og varte i over 12 timer.

Det var fra 13000 til 16000 stk i leiren som regel, men i en periode i 1941 var tallet helt opp i 20000 fanger som var stuet sammen i blokkene, også kjeller og loft var tatt i bruk. Tallet bare vokste, så det endte med at leiren ble utvidet.
 
Derfor i 1942 begynte fangene å bygge en ny leir for tyskerne, denne ble mye større enn den første. Leiren ble bygget i landsbyen Brzezinka som ble omdøpt til Birkenau, det samme navnet fikk leiren. Leiren bestod av over 300 bygninger som var sprett utover på 1750 mål. Det ble oppholdt 100000 fanger der om gangen.

Dette var ingen vanlig arbeidsleir som Auschwitz I, denne leirens hensikt var en eneste ting: å utrydde uønskede folkegrupper.

I Birkenau ble fangene brukt til de døde av utmattelse. Først kunne de bli brukt til hardt arbeid som billig eller gratis arbeidskraft, så ble håret deres brukt til puter og div. tøystoffer, og til slutt ble fettet (det lille de hadde) som rant av dem under kremasjon, brukt til såpe. Ikke alle ble utsatt for så stor utnyttelse, men mange. Andre fanger ble brukt til vitenskapelige forsøk, hvor det hele egentlig dreide seg om tortur på forskjellige måter. En av de tingene man forsket på var hvor lenge jødene kunne holde hodet under vann, og alle skjønner vel åssen det gikk. De heldigste ble henrettet med en gang de kom til leiren, enten skutt eller sendt i gasskammeret. I følge Rudolf Hoss, øverstkommanderende på leiren, ble ca 70 % av alle som kom til Birkenau sendt rett i gasskamrene.

I 1941 ble det bestemt at Auschwitz skulle bli sentrum for «den fullstendige utryddelse av Jødedommen.» Det ble opprettet 40 mindre fangeleirer. Det er senere funnet mange papirer på hvor mange som ble drept i leirene. Disse tallene stemmer ikke, fordi det var mange som ble kjørt inn i leiren og gasset uten å bli registrert. Det er bare registrert ca. 400.000.
Men dere har kanskje lurt på hvordan tyskerne fikk med seg jødene til fangeleirene? Det var fordi de fleste Jødene ble sendt til Auschwitz og Birkenau i den tro at de skulle få bo i et område i Øst-Europa. De ble solgt gårder, jordlapper og butikker som ikke eksisterte.
Transporten fangene fikk var tog med ku eller godsvogner, hvor de ble stuet sammen. Mange døde på turene, av luftmangel, hete, at de ble klemt i hjel eller ble drept av andre.

Maten fangene fikk var en kaffeerstatning om morgenen, eller ingenting. Til middag fikk de en liter suppe som ikke inneholdt annet enn dårlige grønnsaker, om kvelden fikk fangene 300-350 gram rugbrød, 30 gram margarin, 20 gram pølse samt te eller kaffeerstatning. Hardt arbeid og sult førte langsomt til at fangene ble fullstendig utmattet, og sulten forårsaket sykdommer som ofte endte med døden. I Birkenau ble maten kjørt rundt i en vogn, som på kveldstid ble brukt som likvogn, ganske ekkelt eller hva?

Når fangene skulle avlives ble det sagt at de skulle bades, så de ble bedt om å kle av seg alle klær og verdier. I gasskammeret ble det tømt zyklon-B gjennom en luke. Dette var en gass som kvalte fangene og etter ca 15-20 minutter var alle døde.
Etter at de var døde måtte noen av fangene ta ut gullplombene deres i tennene. Også håret ble klippet av. Når alt dette var gjort ble fangene sendt til krematorier eller likbål.

Hvis man ikke endte i en massegrav, endte man som oftest i en krematorium ovn.

I Birkenau var det fire krematorier mens i Auschwitz var det bare et.


I Auschwitz I ble blokk 11 et skrekksymbol. Blokk 11 er lukket på to sider med en høy mur. Vinduene i blokk 10 ble utstyrt med skodder for å hindre fanger i å se hva som foregikk i den andre bygningen. I mellom blokk 10 og 11 var det en mur, «Dødsmuren». Der ble tusenvis av fanger skutt. Av forskjellige dårlige grunner. Hvis en ble kalt opp til blokk 11, kunne en nesten tenke seg hva som ventet en...
På plassen foran blokk 11 utførte SS-folkene en spesiell avstraffelse: man ble hengt opp bakbundet på en spesiell pæl. Der hang man til senene var slitt av.

SS-folkene hadde mange avstraffelsesmetoder. Avstraffelsene ble som regel gjort i blokk11 i kjelleren. I celle 18 ble man satt til å sulte i hjel. Celle 20 er en mørk celle, hvor man ble plassert så man ikke kunne se noen ting, og ble man langsomt kvalt. I celle 21 ser man tegninger som er laget av fanger som venter på å dø av sultedøden.
I Celle22 er det 4 små stå-celler i målene 90x90cm. I hver av disse små-cellene måtte 4 fanger samtidig stå som en avstraffelse i flere timer. Noen måtte stå et døgn slik. Det var umulig å bøye seg eller ligge der. Døde en, så sto en fortsatt.

Hver dag ble det foretatt opptelling av fangene. Det ble foretatt flere tellinger om dagen. Manglet det noen så ble et visst antall drept som straff fordi noen hadde flyktet. F.eks. en dag hadde en dødsdømt fange klart å rømme, 20 andre fanger måtte da bøte med livet.

Birkenau var mye større en Auschwitz I. I noen av fangebrakkene ble det stuet sammen opptil 1000 fanger. Sengene de lå i, hadde 3 etasjer og var omkring 1.5 meter brede. I hver etasje lå det rundt 8 personer, dvs. 24 personer i hver seng...

Birkenau ble bombet av tyskere, for å skjule alle bevis. Det er en av grunnene til at det er igjen så få bygninger. Men også SS-soldatene var med på å rive ned leiren mot slutten av krigen. Det måtte de for å slette alle bevis mot den enorme menneske slaktingen. De sprengte alle krematoriene og gasskamrene i Birkenau.

 

Auschwitz-leirene ble etter hvert en gigantisk dødsfabrikk. Ca 1,5 millioner jøder ble drept i Auschwitz, men dette er tall som man ikke kan være helt sikre på, men flertallet av jødene i Europa ble sendt dit.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Bob
14.03.2019 09:06

Bra!
101
anbefalinger
░░░░░░█π- 8;█████ ]▄▄&#- 9604;▄▄▄▄▄ Bob is building an army.
▂π- 4;▅██████`- 08;██▅▄▃▂ ☻/ This tank & Bob are against Google+
Ilπ- 8;███████`- 08;███████ - 608;██] /▌ Copy and Paste this all over You tube
◥⊙▲⊙υ- 0;⊙▲⊙▲⊙▲⊙`- 50;⊙◤ / \\\\\\\\ Youtube if you are with us, it was them!

︻╦╤─A- 083;╦╤─︻╦╤─&- #65083;╦╤─︻╦╤γ- 2;︻╦╤─︻╦╤&#- 9472;︻╦╤─︻╦╤- ;─︻╦╤─︻╦ - 572;─︻╦╤─
☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/ ☻/
/▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌ /▌
/ \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\ / \\\\\\\\
I want YOU to join Bob\\\\\\\'s army! Copy & past this message in order to take down Google+.

═ - 552;═══════&#- 9552;════
    ╭╬╮   z- 88;     ◢
▁╭ - 605;▆▇□□█▇▆&#- 9605;▄▃▂▁(╳ Wink ;-\)█╮- ;  Bob is building an army.
╰═▃__▁▁▁▁- ▁∠════▔▔- ;▔    This helicopter with Bob in it is against
  ╙O ╙O Google+.


04.04.2008 13:38

Bra!
26
anbefalinger
åå fy faen såå dårli : O

HALLAKÆÆR
24.08.2006 09:26

Bra!
24
anbefalinger
too bad for me

....
26.11.2006 11:58

Bra!
17
anbefalinger
eg synes at det var ganske rotete kunne hatt overskrifter sånn at ein ikkje trengte å lesa gjenom alt for å finne det ein leita etter. Det var ganske mykje hopping fram og til bake på årstal litt forvirrange, og det var ikkje så bra at det var blanding mellom Auschwitz og Birkenau da vart det så rotete.

Men ellers heilt ok.

kAIA
12.03.2005 13:03

Bra!
8
anbefalinger
HM.. HER STO DET EGENTLIG IKKE SÅ MYE OM BIRKENAU DA. MEN DET STO MYE OM KONSENTRASJONSLEIRER. DENNE SIDEN VAR DRITBRA.

Lol@
12.03.2005 12:58

Bra!
5
anbefalinger
kjempebra side as, men det sto litt lite om Birkenau da.  Smile :-\)

Discodiva*
18.09.2006 12:20

Bra!
4
anbefalinger
dette var bra men trenger litt mer om sykdommer i leirene nemlig det som trengs  Wink ;-\)

Gina,Synne,Heidi og Even
04.01.2007 09:27

Bra!
4
anbefalinger
konge! Fikk masse fakta ^^

jente 15
15.04.2004 13:40

Bra!
3
anbefalinger
jeg skjønner ikke at det kan ha skjedd!
fin og informerende side.. (" Wink ;-\)

Anette
19.04.2004 19:33

Bra!
3
anbefalinger
Bra side Wink ;-\)

Ferguson
07.05.2004 18:36

Bra!
3
anbefalinger
Informativ og oversiktelig side

charlotte
29.08.2004 16:24

Bra!
3
anbefalinger
joda,,va no bra denne siden..kansje skulle vært litt mer om birkenau! men ellers celdi bra!

...!
30.09.2004 13:24

Bra!
3
anbefalinger
Dette syns jeg var en sinnsykt bra side, jeg var selv i disse konsentrasjonsleirene for en uke siden, og når jeg leser dette nå sitter jeg med tårer i øynene. Det gikk på en måte ikke så mye inn på meg når vi var der, for det var så jævlig og guiden snakket veldig dårlig engelsk så det var vanskelig å forstå, men når jeg leser om dette etter jeg har vært der er det bare helt forferdelig! Tusen takk for en veldig bra side..!  Smile :-\)

tina
30.09.2004 17:04

Bra!
3
anbefalinger
kjempe fin side om fakta om 2-verdenskrig osv. takk for en fin side innholdsrik Smile :-\)

malin89
08.12.2004 18:19

Bra!
3
anbefalinger
Takk for hjelpa  Very Happy :-D men fy faen så ond og lage sånne leirer...... æsj sier jeg ass  Razz :-P


14.12.2004 15:29

Bra!
3
anbefalinger
bra sie, men jeg leter mest om Birkenau dah! Razz :-P

Meg
26.01.2005 13:51

Bra!
3
anbefalinger
Syns det kunne ha vært mer info om leve forholdene.. Ikke så bra det her.. lærer mer av å lese bøker og se filmer, blir mer reality da..

Eline Sossen
10.02.2005 09:37

Bra!
3
anbefalinger
Dette var den dårligste siden jeg har vært på! Neida..den var så bra så Smile :-\)


28.02.2005 15:46

Bra!
3
anbefalinger
hærregud, d e så fælt å tænk på at herre har shedd Sad :-\(..... syns d va ei bra sie æ Smile :-\) vart litt ber informert Wink ;-\) takker Razz :-P

meg
11.05.2005 19:28

Bra!
3
anbefalinger
"dårlig side, du har tatt alt fra andre steder!!" Herregud,skjerp dere a, hva ellers skulle han gjort?? funnet på det selv da kanskje?? seff må han jo FÅ DET FRA ET STED! drit i å kritiser andre før dere har tenkt dere godt om...

Heidi
14.05.2006 12:55

Bra!
3
anbefalinger
Hoff... Tenk at såå mange døde bare på grunn av 'EN man..! BAre for at han ikke likte jøder.. HAN VAR JO HALVT JØDE SELV!! Går det ant å bli så sprengt i hode eller??

anonym
15.05.2006 20:32

Bra!
3
anbefalinger
driiiiiiit ra sise Razz :-P den hjelper kjempe mye til 2. verdenskrig prosjektet mitt Very Happy :-D Very Happy :-DVery Happy :-D Very Happy :-D:

anonym
15.05.2006 20:33

Bra!
3
anbefalinger
 Razz :-P Very Happy :-D;D Sad :-\( Confused :-\?

iq sperret
23.05.2006 22:08

Bra!
3
anbefalinger
Genialt! Bra informasjon og det var bra skrevet. Kom mye til hjelp  Smile :-\) Det er litt ekkelt å jobbe med dette temaet, men man lærer mye. Det gjorde jeg også av dette! Supert! Ellr hur?  Cool 8-\)

black
09.06.2006 11:42

Bra!
3
anbefalinger
ta hr vah eij kjæmpe bra sie.... Wink ;-\)
akkutrat d ij sku finnje om.... Smile :-\)

Halmstad Ungdoms-Jenta.
11.09.2006 09:19

Bra!
3
anbefalinger
Jeg syntes det var veldig bra informert men at det skulle vært lite gran mere om det!


18.09.2006 12:54

Bra!
3
anbefalinger
Informerende side, som inneholder det man trenger å vite  Very Happy :-D
Skolen er no drit :twisted:


16.04.2004 20:49

Bra!
2
anbefalinger
Tusen takk!!!! Siden din redda meg.. Det var kjempe bra fakta om Auschwitz... =-)

Lillemor
19.04.2004 15:04

Bra!
2
anbefalinger
Njaaa.. Kunne vært litt mer fakta her syns jeg...

Beth`n
19.04.2004 19:35

Bra!
2
anbefalinger
mye bra..mn kanskje litt rotete..?ka e om birkenau og ka e om auschwitz?
mn dn va te hjelp Smile :-\) ..

respons
26.09.2006 15:49

Bra!
2
anbefalinger
Det er forksjell på å ha tatt det fra forskjellige sider og å ta direkte avskrift som denn personen har gjort!!! TENK DEG OM DA NESTE GANG DU SKRIVER!!!!!!!!!!!!!!!!  Sad :-\(

Tor Arne
12.10.2006 16:08

Bra!
2
anbefalinger
Veldig god fakta og bra skrevet for unge  Smile :-\)

kab
19.12.2006 15:24

Bra!
2
anbefalinger
sånn for info så ble det stuet opp til 90000 personer i 1 mnd.. ikke 100000 hele tiden.... har aldri vært 100000 der... var der for 7-8 uker siden  Razz :-P bra side

Mega Lol
25.04.2007 11:10

Bra!
2
anbefalinger
Dette her var veldig bra skrevet. Nyttig info i tillegg  Smile :-\)

cathrine
22.09.2008 09:20

Bra!
2
anbefalinger
bra side! trist innhold som er skrevet på en bra måte;p

marte
08.06.2009 19:31

Bra!
2
anbefalinger
DRIT BRA, tuuuuuusen takk. du redda meg  Smile :-\)


18.04.2012 10:02

Bra!
2
anbefalinger
Hei, ser etter en runkekompis  Smile :-\) Noen som joiner?  Wink ;-\)

hvet ikke
02.03.2016 22:02

Bra!
2
anbefalinger
Jeg er glad for at du skrev dette du er idiot

http:// @. meg.no
12.03.2005 13:41

Bra!
1
anbefalinger
sia var grei nok den. men ikke den beste. litt rotete. er dette virkelig sant? eller er det dikta opp? !!!!!!!!!!!!!!!! tyskerne er noen svin

moah;P
30.03.2005 13:08

Bra!
1
anbefalinger
hehe.... sikkert bra den siden her dah..... harkke lest gjennom den dah... ;P gidder ikke.... skriver den bare ut.... haha;P

elisabeth
12.04.2005 18:47

Bra!
1
anbefalinger
synes d kunne vært litt mer fakta om konsentrasjons leirene.. lissom, sånn kor de lå å kor store de var å sånn.. men bra side Wink ;-\)

pilt
21.04.2005 11:13

Bra!
1
anbefalinger
dette var drit bra. nå fikk jeg hjelp med oppgaven min.... c" Wink ;-\)

nuda
21.04.2005 12:31

Bra!
1
anbefalinger
je sins detta var en fin stil eller oppgave.

This_is_me
22.04.2005 09:26

Bra!
1
anbefalinger
Bra side den redda prosjektet mitt...
Seriøs stor takk....
klem

kåt gutt
03.05.2005 10:54

Bra!
1
anbefalinger
ja dette var bra ja..


07.05.2005 19:56

Bra!
1
anbefalinger
bra den, men uoversiktlig

haj, haj!!
25.05.2005 10:06

Bra!
1
anbefalinger
Kjempebra side, her sto det masse bra! Oversiktlig og fint Smile :-\) God hjelp,. det er sikkert.

ET
25.05.2005 10:32

Bra!
1
anbefalinger
Syns det er en bra side. Mye interresant stoff som jeg kan bruke i min oppgave. Veldig bra!!!  Smile :-\)

Camilla
31.08.2005 13:35

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra side. Den hjalp meg og venninnen min !
* Vi stjal den *
Hehhe  Razz :-P Men utrolig bra lagd  Wink ;-\)


16.09.2005 15:38

Bra!
1
anbefalinger
Driiit bra side... mye bra info... bla laga...

Meg..
31.05.2006 15:26

Bra!
1
anbefalinger
Bra side.. men kunne godt vært mere om ankomsten her.. trenger nemlig det Razz :-P

Kuuule Meg!
24.04.2007 09:08

Bra!
1
anbefalinger
Yo! wats up?


04.04.2008 13:23

Bra!
1
anbefalinger
å fy faen


04.04.2008 13:35

Bra!
1
anbefalinger
jeg er kåt på kåre

Adolf
21.09.2016 12:45

Bra!
1
anbefalinger
Jødisk tekst
LOL  Very Happy :-D11.02.2019 18:46

Bra!
1
anbefalinger
Bro, dette var en super side, du redda særoppgaven min.👌😀

Joakim
16.11.2005 20:27

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra stoff om Auschwitz! Det er ikke alle som klarer å lage så fyldige sider!

Simen
21.11.2005 09:33

Bra!
0
anbefalinger
Vi trenger denne siden elsker dere! * LOVE FROM ME*

Marit
26.11.2005 13:52

Bra!
0
anbefalinger
kjempe bra side!! masse stoff, kommer til god hjelp Smile :-\) Stort pluss for info Smile :-\) Smile :-\)

noddy
31.01.2006 20:17

Bra!
0
anbefalinger
bra side eg fant uta alt eg ville vite

Renate
09.02.2006 18:02

Bra!
0
anbefalinger
Mye bra her ass Smile :-\) leta som sagt mest om Birkenau,men ellers veldig bra..


14.02.2006 15:14

Bra!
0
anbefalinger
Det er en fin side, med mye faktastoff... men kanskje Auschwitz og Brikenau kunne stått hver for seg ? Det hadde vært fin  Razz :-P

damian
15.02.2006 12:52

Bra!
0
anbefalinger
bra side Smile :-\)


15.03.2006 19:21

Bra!
0
anbefalinger
Hei... skal ned å besøke leirene i mai og holder på med prosjekt om birkenau. Fant masse informasjon her som kan komme i bruk! Veldig bra side, men helt ubegripelig at det har vært så ille...

kari
27.04.2006 08:59

Bra!
0
anbefalinger
sempe bja!

Malin
27.04.2006 17:33

Bra!
0
anbefalinger
Takk for god fakta.  Smile :-\)

ida
03.05.2006 19:26

Bra!
0
anbefalinger
Denne siden var til stor hjelp! Wink ;-\)
Jeg fant ut at det ikke bare en leir som het Auschwitz!
Det var jo 3!
Takker for hjelpen Very Happy :-DD

megjo!
03.05.2006 19:27

Bra!
0
anbefalinger
kjempe bra side! Very Happy :-D Razz :-P:joho:

Sigmund
10.05.2006 16:00

Bra!
0
anbefalinger
Haha, nesten direkte avskrift fra Wikipedia.. Genialt

Ranveig
11.05.2006 17:19

Bra!
0
anbefalinger
Hmm.. det er så ekkelt å tenke på at det virkelig har skjedd!!

6 på prøve
17.10.2006 15:35

Bra!
0
anbefalinger
Denne siden hjalp meg virkelig til å få en 6 på en skriftlig prøve Wink ;-\) Smile :-\)

missy
17.10.2006 18:45

Bra!
0
anbefalinger
jeah, mi like this site,, Smile :-\)

Thea
18.10.2006 11:33

Bra!
0
anbefalinger
sinnsykt bra skrevet  Smile :-\) det her hjalp meg virkelig med oppgaven min!

Marie
19.10.2006 21:13

Bra!
0
anbefalinger
Syns den var kjempe bra skrevet jeg


08.11.2006 13:55

Bra!
0
anbefalinger
lolololololololol Razz :-Plolololololololololololol Razz :-P

maria
22.11.2006 12:20

Bra!
0
anbefalinger
WOW!!! Er det mulig?!
Stakkars folk!

Kan tenke meg at det isje var så veldig renslig der heller...
Takk for bra informasjon..

maria
22.11.2006 12:21

Bra!
0
anbefalinger
WOW!!! Er det mulig?!
Stakkars folk!

Kan tenke meg at det isje var så veldig renslig der heller...
Takk for bra informasjon..

badgirl
07.02.2007 12:56

Bra!
0
anbefalinger
bra side

elena
09.03.2007 19:04

Bra!
0
anbefalinger
æ blir kvalm av å læse om det som skjedde i leiran!
tenk ka folk har gjort med andre!
det e helt sinsykt.. forferdelig.. Kvalmanes!
tenk å dø på en sån måte uten å vite koffår du dør. Kansje fordi du fikk øyekontekt me en tysk soldat,ikke gikk ut av veien når dem kom,eller bare va akkurat der når en hadde lyst å skyte..skyte får å dræpe!
tragisk!

Hmmmmm...
08.10.2007 12:49

Bra!
0
anbefalinger
Bra sie men veldig rotete.. skjønner jo ikke hva som er om Birkenau og hva som er om Auschwitz 1

Drake
05.11.2007 22:40

Bra!
0
anbefalinger
copy-translate- paste fra wengelske wikipedia  Razz :-P

Heheh
29.11.2007 15:54

Bra!
0
anbefalinger
Det var litt blanda. årstallene var forskjellige. har sett bedre..

meg?
07.02.2008 15:52

Bra!
0
anbefalinger
bra sia brukte ann når eg hadde inlevering i sammfunn Very Happy :-D
Legg hjerna inn mer sånne siå Razz :-P Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.034 sec - 1 pageviews