Søk i stiler
 

Den romersk-katolske kirken


Tekst om den katolske kirken.

Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:10.06.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristne trosamfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Den romerske katolske kirke er den største blant dem alle blant kristne kirkene. Gjennom kirkens tradisjon har det hele veien vært praksis at den som er biskop etter hvert kalt paven i Roma er lederen for Den romerske katolske kirken. Uttrykket ”romerske katolske kirke” understreker både at biskopen av Roma er lederen, men det brukes også for å betegne en spesiell del av den katolske kirke. dvs. ”latinsk ritus”(Ritus betyr hvordan Guds tjeneste er utført).

 

Den katolske kirke i Norge for første gang kom for ca. 1000 år siden. Konge Olav Haraldssønn er som den som fullført kristningen av Norge og han regnes som en helgen, Olav den hellig. Norge fortsatte å være katolsk helt til frem 1500-tallet. Reformasjon startet med munken Martin Luther. Reformasjonen førte til at bare den lutherske kirke ble tillatt, mens den romerske katolsk kirke som allerede eksisterte for 500 år i Norge plutselig ble forbudt.

 

I 1843 ble den katolske kirke tillatt igjen i Norge og kort tid etter ble den første katolske menighet i Norge etablert etter  reformasjon St. Olav menighet i  Oslo opprett. Til tross antikatolisismen var sterk i Norge. I Norge er det nå ca. 40000 registrerte katolikker, 67% av dem er innvandrere.

 

Grunnlag for lære

Som alle andre kristne  kirker er selve Bibelen grunnlaget for den romerske katolsk kirke. Paven er kirkens øverste læreembete og han samarbeider  med sine rådgivere (kardinaler) og alle kirkens biskoper. Det er nært samarbeid mellom paven og de øvrige biskoper. Etter andre Vatikankonsil  som fant sted fra 1962-1965 ble det styrket at når en pave dør, er det kardinalenes kollegium som samles og velger en ny pave. Paven må alltid være en av kardinalene.

 

Den romerske katolske kirken går ut på at det finnes bare en Gud, dvs at den romerske katolske kirke er monoteistisk,. Gud er treenig, Gud, Jesus og den hellig ånd. Gud har skapt verden og mennesker. Menneske er skapt av guds bilder uten synder men menneske synder og ble bort fra gud. Konsekvensen  er døden.

 

Gud ga menneske en ny sjanse til få et evig liv sammen med seg selv. Gud sendt Jesus for å ta på seg menneskes skyld og dom.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


25.10.2004 14:18

Bra!
10
anbefalinger
heia eg har fått et læringsoppdrag i norsk. der jeg må tolke novellen "Sniken" av Oscar Bratten.. først vil jeg gjerne ha en liten biografi om oscar Braaten og etter på tolke novellen(sniken)
takk for hjelpen....


26.01.2006 09:41

Bra!
9
anbefalinger
Joda, d va vl en bra sak.. Razz :-P Åe.,.......trængte d t en oppgave i KRL..så takk for jælpa Smile :-\)


21.10.2004 20:57

Bra!
8
anbefalinger
Jeg skriver om pinsen, og skulle gjerne visst hvilket syn den romersk-katolske kirken har på pinsen.


10.03.2007 14:59

Bra!
7
anbefalinger
hva er forskjellen på den romersk-katolske kirke, og den katolske kirke???
jeg skjønner ikke det, men bra side Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D


29.03.2007 12:00

Bra!
6
anbefalinger
Kjempe bra, denne siden anbefaler eg alle til å se på vist du trenger noe om den katolske kirke i roma(Y) Very Happy :-D veldi bra

L&T
30.08.2007 09:40

Bra!
6
anbefalinger
ja, kjempe flott side, vi fant masse flott her Wink ;-\)
takk for hjelpa Wink ;-\)
hadeflott!

Helene
24.09.2008 12:11

Bra!
3
anbefalinger
Joda, dette var no grei info.. Ikkje så altfor lett å skjønne når du har 15 min å lage en powerpoint i KRL på.. Men bra info  Very Happy :-D


27.10.2008 20:15

Bra!
3
anbefalinger
Super side!  Very Happy :-D Jeg har en særoppgave om Europa og valgte å skrive om Italia, da kom denne siden supert til nytte.


12.02.2010 10:11

Bra!
1
anbefalinger
sekkert om gudan tokk bussen til skolen for å undervise konstante ungdomilonter av jassa og derre massa


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews