Søk i stiler
 

"Beatles" (L. S. Christensen)


Om boka "Beatles" skrevet av Lars Saabye Christensen.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:30.05.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Beatles
Verktøy:Utskrift


Beatles er skrevet av Lars Saabye Christensen, og utgitt av Cappelens forlag i 1984. Boka er på 538 sider og er delt inn i år og årstider. I grove trekk handler boka om hvordan det er å vokse opp i Oslo i 60- og 70- tallet. Vi følger fire Beatlesfrelste gutter fra de går i sjuende klasse til de går ut gymnaset og har blitt voksne. Kapitlene er navn på Beatles sanger. Vi følger de gjennom over 7 år. Fra våren 1965 til høsten 1972. Du får et innblikk over hvordan det var å vokse opp som ungdom i Oslo. De fire guttene vi følger med er Kim, Ola, Seb og Gunnar. Kim er hovedpersonen.

 

I begynnelsen av boka møter du guttene som stjeler bilmerker.  Hver av dem har et kallenavn fra Beatles. Gjennom årene får du oppleve veldig mye rart. Boka har ikke noe spesiell handling. Den utspiller seg mest på situasjoner. De driver det rundt med damer, drikker seg fulle og prøver seg på narkotika. De vet aldri skikkelig hva de skal gjøre. De har planer om å starte et band som skal hete ”The Snafus”, men det blir det ikke noe av. De håper på at konfirmasjonen skal komme med penger til instrumenter, men det får de ikke. Hver gang de får seg en Beatlesplate samler de seg rundt platespilleren for å høre på den sammen. Etter hvert går det rykter om at ”The Beatles” skal oppløses og de sørger. 

 

Hovedpersonen Kim dummer seg ut flere ganger i fylla. Han klarer ikke alltid å sette grenser. En gang danset han rundt med et skjellett, og ble mobbet på skolen etterpå. Han lager mangen komiske situasjoner. Han leter etter en mening med livet. Han får etter hvert problemer med å ta vare på seg selv.

 

Seb, som egentlig heter Sebastian, flytter hjemmefra når foreldrene hans blir skilt. Han er den uredde og selvsikre. Han skaffer seg en hybel. Der kommer han i kontakt med narkotika og havner virkelig på kjøret. Hans egentlige drøm var å bli en sjømann.

 

Ola er den usikre. Tar alt litt forsiktig. Han stammer veldig og tørr ikke å stikke seg så mye fram. Stammingen forsvinner når han treffer ei jente. Dama hans blir gravid og han blir far.

Gunnar er mer han som stikker seg fram. Er kanskje han som er mest dominerende og selvsikker. Han har en eldre bror som heter Stig som alle ser opp til. Han kan fortelle om Vietnamkrigen og det nyeste innen ”The Beatles”. Gunnar blir politisk aktiv, slik som bror sin. Han støtter kommunismen. Han deler ut flygeblad og prøver å få Kim til å være med.

 

Det jeg tror at forfatteren mener med boka er at det er viktig å ha en mening med livet. Noe som de fire guttene ikke alltid har. At du skal ha egne meninger og ikke påvirkes for mye av andre virker det også som om forfatteren vil ha fram. Det klarer iallfall ikke guttene i boka. De følger hver andre og bryr seg ikke om så mye. De eksperimenterer med litt av hvert.

 

Jeg synes at boka var ganske morsom og virkelighetsnær. Allikevel kunne boka være ganske dramatisk. Forfatteren har funnet noen ganske gode eksempler på Oslo i 60-70 tallet. Boka var ganske lettlest, selv om det til tider kunne være vanskelig å få med seg alt. Selv om det ikke var noen direkte handling i boka var det en merkelig framdrift i boka. Alle handlingene i boka var ikke like lovlige. Forfatteren hadde brukt en del dialektord og slang i direkte tale. Han har også fått fram noen virkelig gode beskrivelser. Jeg synes at boka var ganske god. Den var annerledes enn de fleste andre bøker og gjorde inntrykk på meg. Jeg vil anbefale boken for ungdommer fra ungdomsskolen og langt oppover. Den kan også godt leses av voksne.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

lol
22.05.2006 18:55

Bra!
5
anbefalinger
Jeg elsker the beatles!! fordi jeg skrev en stil om de, fikk rundt 6- 5+ på den. Den stilen drog opp hele snittet mitt  Very Happy :-D Very Happy :-D

mona
21.06.2004 15:48

Bra!
2
anbefalinger
hehe..... Bandet er jo det beste som har skjedd musikk historien så.... jeg liker ikke akurat paradoier...

kim
18.05.2005 11:12

Bra!
2
anbefalinger
boka er basert på min livshistorie. jeg har enda ikke funnet noen mening med livet

kim
18.05.2005 11:14

Bra!
2
anbefalinger
de gjorde det. jeg heter egentlig per

Seb
16.06.2006 12:49

Bra!
2
anbefalinger
Elsker the Beatles jeg også lol. Kanskje derfor jeg fikk rollen som en av hovedpersonene i boka?

:/
01.05.2005 16:49

Bra!
1
anbefalinger
Denne boka er ikke akkuratt en parodi på Beatles... Handler om fire gutters oppvekst og deres valg i livet......

leif
18.05.2005 11:14

Bra!
1
anbefalinger
visste ikke at den var basert på en sann historie. de burde brukt et annet navn

gunnar
18.05.2005 12:10

Bra!
1
anbefalinger
den handler om meg og

mona
18.05.2005 12:17

Bra!
1
anbefalinger
oi det visste jeg ikke

:S
23.05.2005 20:33

Bra!
1
anbefalinger
sikkert at den handler om dekk.... da er jo dekk drit gamle Surprised :-o

øzz
11.01.2006 20:05

Bra!
1
anbefalinger
jeg synes denne stilen er altfor tynn, den mangler noe om den større meningen i boka

ole og morten
16.05.2006 10:39

Bra!
1
anbefalinger
"ja, den handler om oss å" LOL, nei den handler ikke om dere.. forbanna idioter! Btw, stilen var dårlig gjennomtenkt og satt opp.. dere kunne jobbet litt mer med innholdet her altså. huffameg! du må ha en dårlig norsklærer!

Hubert
16.10.2008 21:39

Bra!
1
anbefalinger
Kim, jeg rana faren din sin bank..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews