Søk i stiler
 

Bjørnstjerne Bjørnson


Kort om Bjørnstjerne Bjørnsons liv.
Sjanger:Særoppgave
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Bjørnstjerne Bjørnson
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookBjørnstjerne Bjørnson ble født på Kvikne den 8. desember i 1832, han døde 78 år senere i Paris den 26. april 1910. Bjørnson var prestesønn, men hadde sterke bonderøtter i familien. Han vokste opp i Romsdalen sammen med sine søsken. Han begynte som journalist, ble senere teatersjef i Bergen årene 1857 til 1859 og i Christiania 1865 til 1867 og 1870 til 1871. Bjørnson var også kritiker og anmeldte teaterstykker. I 1873 flyttet Bjørnson tilbake til gården på Aulestad i Gudbrandsdalen, Bjørnson ble svært trist da han ikke kunne kjøpe en større gård like ved, men måtte isteden nøye seg med Aulestad. Bjørnson syntes det ble for stille å bo på Aulestad og bodde derfor vekselvis der og i utlandet, dvs: Østerrike, Paris og Italia. Den 16. mai 1858 forlovet Bjørnson seg med Karoline Reimers ( født 1835 død 1934). De ble viet av Bjørnsons far i en gammel stavkirke den 11. september 1858. Selv om Bjørnson var gift, så var han stadig utro mot sin kone. En dag sa hans kone Karoline: Fortsetter du å være utro mot meg, så skal jeg hoppe ned fra balkongen. Men denne trussel stoppet ikke Bjørnsons syndige leker. En dag han kom hjem og hadde syndet, sto Karoline klar på balkongen, og Bjørnson skrek " Hopp Karoline, hopp." Men det gjorde hun selvfølgelig ikke.

 

I 1861 dro han til Italia, for å se Norge i et annet perspektiv, det vil si med avstand, mer nøytralitet og bedre oversikt. Bjørnson følte også en spesiell ro i utlandet. I året 1903 fikk han utdelt Nobelprisen i litteratur. I sin diktning hentet Bjørnson stoff fra barndomsmiljøet, Norgeshistorien, men ble også inspirert av utenlandske forfattere. Helt fram til 1872 drev han på med et slags vekselbruk mellom folkelivsskildringer og historiske verker. Grunntemaet her var menneskets kamp for å innordne sin voldsomme naturkraft under høyere mål. I 1970 skrev han "Arnljot Gelline", hovedtanken her var at gjennom lidelse kunne et menneske som er trassig og stolt av natur, bli et sant menneske som kunne tjene og ofre.

 

Emnet i "Synnøve Solbakken" var: Hvis du får noe stort å kjempe for, da kan du til tross for at du er stolt og hissig bli et godt menneske.

 

Men han skrev også litt lyrikk og med "De nygifte" innførte han et borgerlig drama her i Norden. I 1878 foregikk det en merkbar radikalisering av Bjørnsons livsholdning, dette hadde tydeligvis noe med realismen og gjøre. Bjørnson kommer i konflikt med kristendommen, og kritiserte enkelte meninger og retningslinjer som kirken sto for. Bjørnson ble påvirket av darwinismen, og gav slipp på sin sterke tro som en brennende drivkraft når det gjaldt utvikling av det norske samfunn. Dette ga han klart litterært uttrykk for i sine realistiske romaner der han tok opp samfunnskritiske emner, dette gjorde han også i en rekke problemdramaer. I "Kongen" gikk han til angrep både på kongedømmet og statskirken. I "En hanske" krevde han at mannen skulle være seksuelt ren før ekteskapet, noe som førte til en opphisset politisk debatt i . I hovedverket "over ævne " er det en kompromissløs kristendom. Bjørnsons diktning har en enorm kraft, friskhet og varme i seg. Med sin optimistiske og kampglade holdning stod han også stadig i sentrum av samfunnsdebatten. I alle sine 78 år var han sterkt politisk engasjert. Han jobbet for en Norsk nasjonal vekkelse, han kjempet for selvstendighet og selvstyre når det gjaldt unionssaken, han propaganderte for alminnelig stemmerett og likestilling mellom kjønnene. Bjørnson karakteriserte seg selv som sosialist, men i samarbeidets ånd. Bestemte standpunkter mente han var "over evne" (kompromissløse). "Synnøve Solbakken" (1857) og "Arne" (1858) er to eksempler på noen av bondefortellinger han har skrevet. Han skrev også sangen "Løft ditt hode du raske gutt" og "Der ligger ett land mot den evige sne". "Sigurd slembe", "Faderen", "Bjørnejegeren", "Et farlig frieri" og "Ørneredet" var også noen historiske skuespill. Et annet var "Maria Stuart", som kom fra Skottland. Bjørnson skrev i alt tjue en skuespill fra han var 23 til han var 76 år gammel. I 1862 fikk Bjørnson Diktergasje ( En økonomisk støtte fra staten til heder å ære for hans verk.). Han var den første Norske statsborger som fikk diktergasje. Diktergasje fikk han fordi han sto for kristendom, folkelighet, frihet og norskdom. Summen han fikk var 3 spesidaler pr. måned. I årene 1866-71 var han redaktør for "Norsk Folkeblad". Bjørnsons store mål som forfatter og dikter var å starte en ny storhetstid, han ville også vise slektskapet mellom sagatiden og de norske bønder. Han begynte å skrive dikt, sagadramaer og bondefortellinger.

 

Selv om ikke alle Bjørnsons verk virker like aktuelt og friskt i dag, er han stående som en av de sterkeste og mest verdifulle lyrikere norsk litteratur noensinne har hatt. Om ham kan man fortsatt si det Knut Hamsun skrev i sitt dikt til hans 70 års fødselsdag: "Tit slet du med Flid for at lægge det øde med god Teori; men se om du lyktes deri! Langs Mose og Mark duver Dikterens Lotus paa hele din sti!" Bjørnson var engasjert i mennesker fra flere land, med samme lidenskap for frihet og nestekjærlighet. I Slovakia ble hans navn hogd inn i en enorm fjellvegg til takk og "evig ihukommelse". Da han døde i Paris, ble han hentet hjem på et norsk krigsskip, og begravd i Norge. Like før hans død hadde han hatt et slagtilfelle, de forsøkte å redde ham med en elektrisk kur. Men til tross for mange måneders kjemping overvant døden han til slutt.

 

Ved Henrik Ibsens side, står Bjørnstjerne Bjørnson frem som de største norske forfattere på 1800 tallet. Bjørnsons internasjonale berømmelse ble ikke så stor som Ibsens, men med sin djerve høvdingelegning spilte han en stor rolle i sin samtid, og litterært var han en dristig natur som slo inn på mange nye veier.

 

Bjørnstjerne Bjørnson skrev også teksten til den Norske nasjonalsang, mens komponisten Rikard Nordraak skrev melodien.

 

Bjørnstjerne Bjørnson skrev bondefortellinger, fordi han mente det var viktig å skape noe som var ekte Norsk. Bondefortellinger var noe av det norskeste Bjørnson kunne tenke seg. Da "Synnøve Solbakken" kom ut i 1857, solgte den til gull. Boken solgte mer enn den ble trykket. "Synnøve Solbakken" handler om en stri gutt som heter Torbjørn. Torbjørn blir senere forelsket i Synnøve. Synnøve er en meget pen, god og fager pike som også blir svært glad i Torbjørn. Men hennes foreldre liker ikke Torbjørn, fordi han stadig havner opp i bråk. Synnøve gråter seg i søvn over alle Torbjørns synder. Torbjørn velger å forbedre seg slik at han kan bli verdig Synnøve. Etter en lang hard kamp klarer han og drepe sitt strie seg.

 

Noen av rollefigurene i "Synnøve Solbakken" er tatt fra Bjørnsons egne opplevelser og erfaringer. Her er litt symmetri blant personene i boken: Sæmund er far til Torbjørn og Guttorm, er far til Synnøve. Sæmund er streng men har likevel mye godt i sitt hjerte, mens Guttorm bare er varm og snill. Det sies at Sæmund lignet indirekte på Bjørnsons egen far. Ingebjørg er Torbjørns mor og Karen er Synnøves mor. Ingebjørg er snill og varm, mens Karen er kjølig, litt streng men likevel velmenende. Aslak er Synnøves motpol. Han jobbet som tjenestegutt på Torbjørns gård Granlien. Aslak påvirket Torbjørn i negativ retning. Sæmund er den person som er best skildret i fortellingen. Komposisjonen og stedsbeskrivelsen (topografien) i fortellingen er nærmest perfekt. Synnøve er et symbol på kristendommen, det gode som Torbjørn må strekke seg mot. Granlien ligger på skyggesiden mens Solbakken ( Synnøves gård ) er solsiden. Synnøve Solbakken er Bjørnsons egen ideologi av kristendommen.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

handerre
19.04.2007 21:15

Bra!
18
anbefalinger
dagny: Trur du burde lese LITT mere Norsk historie før du sier noe neste gang Razz :-P Wergeland skrev småguttenes nasjonalsang. Er litt flaut at folk ikke vet hvem som har skrevet Norges Nasjonal sang, Ja vi elsker

Ære
20.10.2005 13:01

Bra!
9
anbefalinger
Bra Stil
Du må finne det ut selv

dagny
11.03.2007 20:36

Bra!
9
anbefalinger
alle vet jo at det ikke var bjørnson, men wergeland som skrev nasjonalsangen da! herregud... dette burde du fått et stort trekk for!

Digg
15.01.2006 11:03

Bra!
8
anbefalinger
bra greier du har her.. det var akkurat det jeg trengte

abdi
02.02.2006 13:53

Bra!
8
anbefalinger
dritt bra !

IranianGirl
17.03.2006 16:40

Bra!
8
anbefalinger
Dette var veldig bra. Akkurat det jeg trengte Smile :-\)

Løøw
09.03.2006 12:43

Bra!
6
anbefalinger
Wow.. Nice side! Den Ultimate siden av Bjørny!

Linnoooo!!!
15.03.2006 19:37

Bra!
6
anbefalinger
jey!!! stjerna;P akkuratt hva jg trengte

Steve Peck
17.06.2006 15:32

Bra!
6
anbefalinger
Må bare få påpeke at "hopp Karoline"-historien er den mest kjente røverhistorien i norsk litteraturhistorie. Selv jobber jeg på Aulestad (Bjørnstjerne og Karolines hjem), og jeg kan avkrefte historien. Men det er nå en god historie, om ikke annet...

Julie
05.11.2006 19:40

Bra!
6
anbefalinger
Dette er en bra side ;P

bla 2
29.01.2007 22:04

Bra!
6
anbefalinger
bra stil


21.10.2008 14:05

Bra!
6
anbefalinger
Å drit bra tekst. Akkuratt det jeg trengte til stilen på skolen. KOPIERER HELE DRITEN


18.05.2004 14:58

Bra!
5
anbefalinger
Jeg har altid blit fortalt at jeg er i familie med Bjørn Stjærne Bjørnson.
dette har opptat meg en del efter jeg begynte og søke på min fars fam.
Det er ikke så let med min mor, men Min mor heter Åse Synøve Bjørnson Henes Mor het Ragnil Bjørnson De er begge føtt i Drammen Kan noen hjelpe meg ? Efter det Jeg har forestøt er vi i slekt med en løs unge av Bjørnson Mange hilsener Morten

nuke nuke
04.02.2008 12:03

Bra!
5
anbefalinger
bra stil

CS
31.03.2008 16:04

Bra!
5
anbefalinger
Nice (Y)


07.06.2010 00:15

Bra!
5
anbefalinger
hei! Bjørnson er en sann (inter)nasjonal helt - hipp hurra! Selvfølgelig var det han som skrev "Ja, vi elsker", og hans fetter Rikard Nordraak melodien. Gode gener... Wergeland skrev "Vi ere en nasjon, vi med."

Elise
23.04.2006 15:07

Bra!
4
anbefalinger
hihi

Patrik
15.08.2006 20:17

Bra!
4
anbefalinger
RETTELSE PÅ FAKTAFEIL:
Den steininnhoggniingen i Slovakia (ved "Dämonova"-hulene) ble kun FORESLÅTT. Det ble aldri realisert (selv om det finnes "bilder" av det men det er kun snakk om fotokonstruksjoner/mao. redigerte bilder)- pga. at historien glemmes, Hitler kom på besøk og sosialistene ikke hadde noe å tjene på å hedre en vestlig figur  Wink ;-\)


My
19.05.2008 15:31

Bra!
4
anbefalinger
Døde ikke Bjørnstjerne i 1910?
Hvordan kan han da skrive Arnlijot Eggenen bok i 1970??


13.03.2007 17:41

Bra!
3
anbefalinger
Hei. Jeg syns ikke det var så bra... Du har jo bare kopiert masse fra denne siden: http://www.propaganda.net/skoleside/?stil=1554
Du kan ikke si at du har skrevet alt selv...

mrdoggydick
02.05.2012 21:03

Bra!
3
anbefalinger
thx thx


01.04.2009 17:47

Bra!
2
anbefalinger
hei Very Happy :-D bra side m eg si Razz :-P jeg er ogsåi slekt med bjørson så da r jg vel i slekt med deg også Razz :-P jg prøer å finne hee slektstreet.så lurte jeg på om du hadde ittav det?

..:D..
22.10.2009 17:35

Bra!
2
anbefalinger
Jeg trodde at "ørneredet" var en av hans noveller. Jeg sitter hvertfall her med en novelle av han som heter Ørneredet, og det er ikke et drama??

Martin
27.05.2010 16:09

Bra!
2
anbefalinger
fikk 2 på grunn av at jeg kopierte denne teksten. så den er veldig dårlig  Smile :-\)

Tobben
02.02.2011 16:15

Bra!
2
anbefalinger
Grei stil. Men du burde ha tatt med at Jhon lie er en ven av ham.

Aisha
19.03.2013 16:24

Bra!
2
anbefalinger
Jeg har skrevet Fakta om Bjørnstjerne Børnson her ifra  Smile :-\)
Det er sann fakta


15.01.2009 20:57

Bra!
1
anbefalinger
HEI! fikk stryk-karakter på grunn av "klipp og lim".. plagiatkontroll er no dritt.. dagens tips: lever i papirform ; )

Bjønstjerne Haraldssoenn
13.05.2009 09:35

Bra!
1
anbefalinger
kunne lagd litt mer her, og stått litt mer om hva HAN gjorde i livet, hvor han dro og sånne litt mer viktige ting. dette var rett og slett veldig dårlig!!

homoser e faen mæ støgge folk
26.10.2015 11:57

Bra!
0
anbefalinger
æ sverge homsa e støggar enn mora te na jævla pakis naboen min refan. trur du meg ikkje bor i ålesund heng ofte med en som hete Tobias


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews