Søk i stiler
 

Stafylokokker


Oppgave om Stafylokokker.

Karakter: 5

Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:15.05.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Sykdommer
Verktøy:Utskrift


Det finnes masse bakterier som kan føre til matforgifting. Når maten inneholder giftstoffer som er dannet av mikroorganismer kan det oppstå matforgifting.

 

Stafylokokker (av gresk drueklasse og bær), slekt av runde bakterier. Navnet kommer av at bakteriene opptrer i klaser eller hauger. Noen arter er uskadelige mens andre kan fremstille infeksjoner.

 

Stafylokokker er bakterier som er gule eller hvite som vokser i klaser. De gule stafylokokkene er dem som kan føre til sykdom.

 

Staphylococcus aureus er den mest valige stafylokokken… Den vokser under aerob ( med luft/oksygen) og anaerbobe ( uten nok luft/oksygen) forhold, men trives best under aerboe forhold. Gule stafylokokker kan blant annet forårsake infeksjoner og vedvarende infeksjoner i sykehjem og sykehus, særlig hos pasienter med nedsatt infeksjons forsvar. Stafylokokker er motstandsdyktige mot vanlig penicillin, men det finnes antibiotika som kan brukes mot disse bakteriene.

 

Ved temperaturen 37 grader celcius formerer denne bakterien seg raskest, men den dør ved temperaturer over 55 grader celcius. Denne bakterien er en halofil bakterie og trives derfor også i salt lake. Noe som også er negativt med denne bakterien er at den ikke trenger så mye fuktighet for å vokse og produsere gift stoffet. Stafylokkoker danner giftstoffet (toksiner) i maten. De mest utsatte råvarene er salte kjøtt, puddinger, fiskeprodukter, iskrem og ferdige middags retter. Selv etter en 1 times koking kan det fortsatt være giftstoffer i maten. Stafylokokker kan overføres til maten fra brannsår, infiserte kutt og hudinfeksjoner.

 

Mennesker er friske smittebærere og det samme kan dyr være, med bakterien i nese og svelg. Årsakene til betennelser i for eks. byller, verkefingrer og øre og bihulebetennelser er Stafylokokker. Det er også senere blitt påvist at det finnes Stafylokokker i hermetisert mat. Symptomene på sykdommen: Kvalme, hodepine, brekninger og diare. Disse inntrer etter 1 – 6 timer. Symptomene går over etter i løpet av noen dager…

 

Det er ofte funnet stafylokokker i gravlaks. For eks. i en regjeringsmiddag i Oslo i 1988 ble det servert gravlaks. Nesten alle gjestene ble syke og hadde symptomer og tegn på at det var matforgifting. Årsaken viste seg at det var stafylokokker i gravlaksen.

 

Gule stafylokokker forekommer sjelden i Norge og er i hovedsak et importproblem. Men det hender det forekommer stafylokokker i Norge også.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Linda
18.05.2006 20:03

Bra!
3
anbefalinger
Hm. Ikke helt riktig det du har skrevet.

Alexander Jahnsen
21.04.2004 00:56

Bra!
2
anbefalinger
Hvordan kom denne oppgaven min inn her?


05.05.2006 15:57

Bra!
2
anbefalinger
Har du noe greie på dette med pencillinase produserende gule stafylokokker?? Hvem produserer og hvem gjør det ikke???

Kristina
12.05.2006 17:31

Bra!
2
anbefalinger
Du har jo skrivi noen ting rett av hjemmets store leksikon jo!! er dette en sikker kilde? resten av det?

ello
07.03.2006 08:38

Bra!
1
anbefalinger
brae greier

Lena
03.12.2007 14:02

Bra!
1
anbefalinger
er dette riktig?


01.12.2008 18:59

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra side : )

what
03.10.2011 00:07

Bra!
0
anbefalinger
fikk vrkelg denne oppgaven her 5?? på hvilket trinn?? det er i alle fall tydelig at det ikke er en spesielt opplyst lærer som har rettet stilen da,siden det faglige innholdet er SVÆRT mangelfullt.. det er mye vanligere med stafylokokker i sår/hudlesjoner, enn i mat, som vil føre til matforgiftning slik som det står her..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews