Søk i stiler
 

Mutasjoner


Naturfagsrapport om mutasjoner fra grunnkurs, med teori.
Sjanger:RapportLastet opp:14.05.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:UtskriftHensikten:

Hensikten med denne øvelsen var å se hva som skjer når det skjer en mutasjon.

 

Teori:

Arvestoffet DNA finnes i cellekjernen og består av sukker, fosfat og de organiske syrene adenin (A), cytosin (C), guanin (G) og tymin (T).

Basene A og T, G og C er festet sammen i DNA-trådet.

m-RNA dannes ved at DNA-trådene skilles fra hverandre og basene A, G, C, T, binder til seg henholdsvis basene U, A, C, G.

I m-RNA vil tymin (T) byttes ut med uracil (U).

 

Avhengig av basene i DNA –trådet får vi en bestemt aminosyre (3 baser utgjør en aminosyre). For hvert protein som lages i en celle (i ribosomer), finnes det en oppskrift i DNA som forteller hvilke aminosyrer som skal sitte etter hverandre i proteinet. Sammenkoblingen av aminosyrer til proteiner skjer i cytoplasmaet, og m-RNA bærer informasjon om proteinet fra DNA-molekylet til ribosomene i cytoplasma.

 

Mutasjoner er forandringer i basemønsteret i DNA. Forandring av en base i genet er nok til at en aminosyre blir erstattet med en annen, som kan føre til at det blir dannet et annet protein.

 

Stråling og kjemikalier kan også gi mutasjoner. Sannsynligheten for at et stoff skal føre til mutasjoner avhenger av konsentrasjonen av stoffet vi utsettes for og hvor ofte/hvor lang tid vi utsettes.

 

Mutasjoner som oppstår i kroppscelle vil kunne føre til kreft. Visst mutasjonen oppstår i kjønnscellene kan dette forandre arvestoffet til kommende generasjon.

Dette kan føre til alvorlige arvelige sykdommer.

 

Noen ganger vil imidlertid en mutasjon i en kjønnscelle kunne forandre et gen på en måte som ikke skader neste generasjon. I sjeldne tilfeller vil genet til og med inneholde en oppskrift på et protein som fungerer bedre enn proteinet gjorde i forrige generasjon! Mutasjoner er nødvendige for evolusjonsprosessen.

 

Utstyrsliste:

- kortstokk

 

Framgangsmåte:

1. Vi tok ut kløver 2, slik at det ble 51 kort i stokken (17*3). Kortene skulle representere basene i DNA: spar = A, hjerter = T, ruter = C og kløver = G.

2. Vi stokket kortstokken og la kortene etter hverandre, så oversatte vi rekkefølgen av kortene til baserekkefølge i DNA og skrev det ned på arket.

3. Vi oversatte baserekkefølgen i DNA til de komplementære basene i m-RNA.

4. Informasjonen i m-RNA oversatte vi til rekkefølgen av aminosyrer i proteinet (vi fulgte en tabell).

 

For å se hvor dramatiske forandringer som oppstår i et protein når det skjer forandringer i DNA, gjorde vi følgende:

 

5. Vi tok ut ruter 5 fra plassen sin i og la den til sist (baseutfall). Så skrev vi ned den nye baserekkefølgen.

6. Vi satt ruter 5 på sin tidligere plass å erstattet den med kløver 2 (punktmutasjon). Vi skrev ned hvilke forandringer som oppsto i m-RNA.

 

Resultat:

 

Resultatet av pkt 2, baserekkefølgen i DNA:

T G T T C C T T G T C A T T G A A G A G C C T A G A C C A G G T A C G T G C A G T A A T C C C A C A G.

 

Resultatet av pkt 3, basene i m-RNA:

A C A A G G A A C A G U A A C U U C U C G G A U C U G G U C C A U G C A C G U C A U U A G G G U G U C.

 

Resultatet av pkt 4, aminosyrene:

Treonin, arginin, asparagin, serin, asparagin, fenylalanin, serin, asparaginsyre, leucin, valin, histidin, alanin, arginin, histidin, stopp, glysin, valin.

 

Pkt 5, baseutfall:

Treonin, arginin, asparagin, serin, asparagin, fenylalanin, serin, asparaginsyre, leucin, valin, histidin, alanin, arginin, histidin, stopp, valin, serin.

 

Pkt 6, punktmutasjon:

Treonin, arginin, asparagin, serin, asparagin, fenylalanin, serin, asparaginsyre, leucin, valin, histidin, alanin, arginin, histidin, stopp, arginin, valin.

 

Konklusjon:

Hver protein har en oppskrift hvor det står hvilke aminosyrer som skal sitte etter hverandre. Her er det blitt dannet nye proteiner ved begge mutasjonstilfellene. I begge mutasjonstilfellene er det blitt forandringer på rekkefølgen på aminosyrene som gjør at det blir dannet et annet protein.

 

Vi har sett hvordan en mutasjon kan forandre på baserekkefølgen i DNA et.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Perfeksjonist^^
07.06.2006 21:10

Bra!
2
anbefalinger
Denne rapporten er egentlig feil, bare så man ikke tar dette som en gitt fasit til en oppgave.

Dvs, den er ikke feil, men det har nok skjedd en glipp. Når DNA går til RNA skjer det på en måte TO overganger hvor du må oversette nucleinsyrene. Først fra DNA til m-RNA, deretter til m(essage)-RNA til t(ransfer)-RNA. Dvs, før du oversetter basekodonene til aminosyrer, skal du egentlig sitte igjen med det oprinnelige DNA strukturen bare at Tymin nå er Uracil T-> U.

Er jo sikkert litt kjipt å måtte oversette hele m-RNAet tilbake igjen, men det er vl bedre enn en ikke godkjent rapport? ^^

(\ /)
(~.~)
(").(")

Kristina
17.11.2005 10:21

Bra!
1
anbefalinger
Tuuusen takk! denne rapporten hjalp meg kjempe mye! har akkurat det samme forsøket selv, å etter å ha kikket på denne rapporten, fikk jeg en viss insikt i hvordan jeg kunne gjøre det. Tusen takk nok en gang!

^^
28.01.2007 13:09

Bra!
1
anbefalinger
takk for hjelpen  Smile :-\) karakter på dette?

Tone
13.10.2009 17:37

Bra!
0
anbefalinger
lurte bare påhvor man får tak i tabellen du brukte i forsøket? ska ha framføring om mutasjon og dette førsøket vil garantert hjelpe.  Smile :-\) håper på svar

Obs_obs
16.03.2010 20:44

Bra!
0
anbefalinger
Jeg vet det er svært lenge siden dette ble lagt ut, men vil bare kommentere det "Perfeksjonist" skrev itillfelle noen leser  Smile :-\)

Det perfeksjonist skriver stemmer ikke. Man skal ikke oversette koden to ganger. Framgangsmåten er slik DNA -> m-RNA -> aminosyre.
Den genetiske koden er lagt opp slik at vi leser av m-RNA for å finne de rette aminosyrene, ikke t-RNA. m-RNA kodene passer speilvent sammen med t-RNA, men siden ribosomet leser av m-RNA, så gjør også vi det i den genetiske koden. Det vil si at når man har m-RNA koden AUG så skal man rett i tabellen for den genetiske koden for å finne start-aminosyren, man skal IKKE oversette AUG til UAC for så å lese av den genetiske koden. UAC blir riktignok t-RNA koden, men det er ikke denne vi ser på når vi skal finne aminosyre.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews