Søk i stiler
 

Alkoholisme


Stil om alkoholisme: ulike synspunkter, årsaker og om problemet i dagens samfunn.

Karakter: 5/6

Sjanger:ResonnerendeLastet opp:12.05.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alkohol
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook”Jeppe på Berget” fra 1722 av Ludvig Holberg handler om en mann som misbruker alkohol, og det er ikke rent få problemer dette skaper for Jeppe og hans familie. Alkoholmisbruk er likevel ikke noe som var spesielt for denne tiden, og i dag blir alkohol nytt av mennesker fra alle samfunnslag over hele verden. Det er det eldste rusmiddelet vi kjenner til, og det ble tatt i bruk allerede av tidlige jeger- og samlerfolk. Misbruk av alkohol har funnet sted helt siden det ble oppdaget for mange tusen år siden, og det er et relativt utbredt problem.

 

Alkoholisme blir definert som misbruk av alkohol som fører til avhengighet og skader, og i dag blir det av mange sett på som en sykdom. Alkohol har alltid vært forbundet med fest og moro, og har blitt brukt som en måte for å skille høytid fra hverdag. En vanlig forklaring på dette er at alkohol oftest førte til at folk kom i en ekstatisk tilstand. Mennesker har mye å stri med, og mange syns det er godt å drikke alkohol for å slippe unna hverdagens slit og strev. I vår kultur drikkes det ofte alkohol på restauranter og fester. De fleste mennesker er likevel ikke avhengige. Hva er det som gjør at noen blir alkoholikere?

 

Mange alkoholikere har foreldre eller nære slektninger som også har det samme problemet. Alkoholisme kan være arvelig, men det er likevel liten sjanse for at barn av alkoholikere selv skal bli avhengig. Mange alkoholikere har også en spesiell personlighet. Noen er utrygge og noen har dårlig selvtillit, mens andre er følsomme og kan ha spesielle begavelser. Mange kunstnere har for eksempel hatt store alkoholproblemer. Noen av de som blir avhengige har også opplevd vonde ting. Langvarig press er også en årsak til at noen mennesker blir alkoholikere. Eksempler kan være folk som har vært i krig og kan bli misbrukere etterpå. Personer som bor alene etter å ha blitt enke eller enkemann kan begynne å drikke mer alkohol fordi de er ensomme og savner ektefellen sin. Mennesker som kort sagt har hatt det tøft og vanskelig i livet har større sjanse for å bli alkoholikere fordi de tyr til rusen som en måte for slippe unna det vonde på når alt annet ser svart ut. Det å ha det vanskelig kan også være en utløsende årsak for mennesker med arvelig alkoholisme. Dersom man vanker i miljøer hvor det drikkes mye er fristelsene og farene større. En tenåring blir lettere avhengig enn en voksen, og jenter tåler mindre alkohol enn gutter. Det er mange faktorer som påvirker den muligheten en person har for å bli avhengig, men en grunnregel er at ingen blir alkoholiker uten å drikke alkohol.

 

Det er i alle tilfeller liten sjanse for å bli alkoholiker, og det tar en stund å bli avhengig. Det er mange som drikker for at de ikke skal være sjenerte. De føler at rusen gjør slik at de kan slappe av og hygge seg sammen med andre mennesker. Etter hvert dreier livet seg betraktelig mer om alkohol og rus, og å drikke alkohol blir høydepunktet i livet. Alt annet blir mindre viktig. Personen drikker mer, og plutselig er det ikke så lett å la være lengre. Da blir han nervøs, og uroen blir borte ved å drikke mer. En person som er i ferd med å bli avhengig, vil som regel ikke innrømme det selv. Når trangen etter alkohol er der hele tiden, har man blitt avhengig.

 

Det er vanskelig å finne et tall på hvor mange alkoholikere det finnes i Norge i dag. Det er forskjellige nivåer av alkoholisme, og antall alkoholikere kommer helt ann på hvilken grense man velger. Det er i hvertfall sikkert at alkoholikerne i samfunnet vårt omfatter mange flere en den typiske uteliggeren i parken med papirpose rundt flasken. Mange er også flinke til å skjule sitt misbruk, og mørketallene er store. Det er vanskelig for dem som har en alkoholiker i familien eller i sin omgangskrets, og man vet at over 200 000 barn og unge lider under foreldrenes alkoholforbruk. Det er særlig i høytidene at problemene blir mer tydelige.

 

Vår tids kostbare bekjempelser av alkoholmisbruk har vært lite effektive. En årsak til dette kan være at det fokuseres for mye på stordrikkerne og for lite på de moderate misbrukerne. Særlig unge menn står for det meste av den skadelige drikkingen. En alkoholiker som vil slutte å drikke må først og fremst innrømme at han er avhengig av alkohol. Deretter må han ha en sterk vilje. Mange som vil slutte ønsker samtidig å fortsette å drikke litt til fest, noe som ofte er veldig vanskelig. De fleste som klarer å bli kvitt problemet sitt blir totalt avholdende. Alkoholikeren trenger også sterk støtte fra venner og familie både under og etter avvenningen.

 

Alkoholisme er både et samfunnsproblem og et individuelt problem. Det er ulike årsaker til at noen lettere blir alkoholikere ann andre, og det er vanskelig å si hvor mange alkoholikere det finnes i samfunnet da det ikke finnes et naturlig delingspunkt mellom problemdrikkerne og de andre. ”Alle sier at Jeppe drikker, men ingen sier hvorfor Jeppe drikker”, blir det uttalt i ”Jeppe på Berget”. Det finnes mange fordommer mot alkoholikere i samfunnet vårt i dag. Det er viktig å vite at alle kan bli alkoholikere selv om noen har lettere for det enn andre, og avhengigheten kan forebygges dersom misbrukerne får den hjelp og støtte som de behøver.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mia
31.10.2004 12:01

Bra!
9
anbefalinger
Hei! Jeg heter Mia og er alkoholiker. En veldig bra artikkel synes jeg. Men noe jeg vil tilføye er at for å holde opp med å drikke alkohol, så er det viktig (som du skriver) å innrømme at du er alkoholiker, men man trenger nødvendigvis ikke ha noe sterk vilje for å klare det. Det handler om å finne et annet verktøy (enn alkohol) for å takle dagliglivets utfordringer. Jeg bruker 12-trinnsmodellen (Minnesotamodellen) og AA (anonyme alkoholikere) for å holde meg edru. Så tar jeg en dag av gangen, for hvis jeg går edru til sengs i dag - så er jeg ikke fyllesyk og må reparere i morgen. Slik har jeg holdt meg edru i snart fire år.


12.02.2009 13:54

Bra!
7
anbefalinger
Alkoholisme er ikke arvelig. Bestefaren min var alkoholiker og ikke jeg!


14.11.2012 13:39

Bra!
3
anbefalinger
som en femteklassing som er alkoholiker synest eg at dette er ein bra tekst

g
24.03.2005 17:38

Bra!
2
anbefalinger
Som tatt fra lommelegen.no - http://www.lommelegen.no/art/art1676.asp

Maria
23.08.2004 03:52

Bra!
1
anbefalinger
Dette er en fantastisk bra artikkel om noe som kan komme til å bli en ny folkesykdom, om man ikke passer seg for rusens "gleder". Jeg vet selv hvordan det er å oppleve en alkoholiker på nært hold, da jeg har en far som er rusmisbruker. Jeg er nå bare 18 og et halvt år, og har kanskje levd m en far som er rusmisbruker i 6 år. Oppveksten min var god, om ikke forbidabel, Pappa, mamma og meg. Det var en flott trio! Nå, flere år etter, når jeg nærmer meg voksen og har fått en del av det på avstand, trengte jeg hjelp til å kontrollere sinne og smerte i forbindelse med pappas misbruk. Resultatet er å lage et foredrag jeg holder rundt på oppdrag. I den forbindelse kom jeg over denne siden, til bruk som bakgrunnsstoff. Kilde oppgis, hvis jeg kommer til å benytte meg av det som står her.

Arne Jakob Andersen
04.02.2015 21:47

Bra!
1
anbefalinger
Denne artikkelen er "spot on"! Har jobbet som lektor ved universitetet i Oslo i flere år (er pensjonist nå) og har vært borti slike artikler før! Som sagt, bra skrevet! Du vil med litt mer øving kunne gjøre det veldig bra på et høyt nivå når det gjelder skriving! Mvh Arne Jakob

anonym
18.01.2005 18:58

Bra!
0
anbefalinger
hei, jeg synes dette var en veldig bra artikkel og jeg lørte mye omalkohol, hvis jeg hadde hvert lærer hadde du fått sekser av meg

Irene
07.04.2008 09:03

Bra!
0
anbefalinger
utrolig bra artikkel  Smile :-\)
ville gitt deg 6-er uten tvil !  Wink ;-\)

tommy
07.05.2009 12:11

Bra!
0
anbefalinger
heihjeg har en far som er er tør lagt alkis jeg syns din stil er kjempe bra jeg
og du har rett det kan vere arvelig min søster ble også veldig avhenning men drikker lite nå da Very Happy :-D kjempe bra stil 6 fra meg


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews