Søk i stiler
 

The Amish


Religionsprosjekt om Amish-folket i USA. Sammenligning vektlagt.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:21.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristne trosamfunn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Opprinnelse og historie

Amish-bevegelsen oppstod i Europa på 1600-tallet, fra antidøperne (anabaptistene). Antidøperne hadde innvendinger mot småbarnsdåp, ville skille kirken og staten, og ville holde gudstjenester hjemme fremfor i kirken. I 1525 oppstod en splittelse i antidøperbevegelsen i Sveits. En biskop ved navn Jacob Amman (herav navnet ”Amish”) mente at antidøperne ble for ”moderne” og hadde for mye omgang med resten av verden. Amman mente det var feil av antidøperbevegelsen å kutte ut utstøtelse, og derfor lagde han sin egen lille utbrytergruppe, ”The Amish”. Selv om dette skjedde på 1600-tallet, er levemåten til Amishene fremdeles påvirket av dette århundret.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Amishene var ikke særlig vel ansette i Europa, og de mente seg også forfulgt. Dermed emigrerte mellom 50 og 100 Amish-familier fra Europa til Amerika på 1700-tallet. Riktignok var det ikke før på 1900-tallet den virkelige utvandringen begynte; utallige familier fulgte etter. Nå regner med at det befinner seg ca 150 000 amisher i Nord-Amerika, 45 000 av disse i Ohio.

 

 

Utbredelse – hva mener amerikanerne?

De første familiene bosatte seg i Pennsylvania, men p.g.a. uenigheter og splittelser innenfor ordenen, ble amishene langsomt spredd inn i Ohio. Alle Amisher tar bibelen helt bokstavlig, men har forskjellig syn på i hvilken grad de skal involvere seg i ”det moderne samfunn.” Dermed har mange forskjellige ordener blitt opprettet, de to største er ”Bird in Hand” og ”Intercourse”. Forskjellene mellom ordenene er ikke store, det går mest på slike ting som klesdrakt, hvordan kvinner skal oppføre seg og lignende. Noen samfunn tillater til og med sykler (uten alt moderne utstyr) og klær i bruntoner for kvinnene.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Amishene lever svært beskyttet, de har ikke omgang med så mange utenfor sitt eget samfunn. Dette har ført til at mange amerikanere har et forkvaklet syn på amish-folket. Det finnes hundrevis av forskjellige misoppfatninger og rykter i omløp. Det er altså en del misforståelser mellom amishene og samfunnet rundt dem. Mye av dette skyldes dårlig kommunikasjon, amishene slipper ikke så gjerne folk innpå seg, særlig misliker de å bli forstyrret når de arbeider. Det finnes spesielle guidede turer man kan ta, men det er vanskelig å sette seg inn i hvordan amishene egentlig lever. Nedenunder ser du noen av de vanligste ryktene.

 

Amerikanerne tror: Amishene tror ikke på utdanning

Dette er ikke sant. Riktignok går barna bare på skolen til åttende klasse, men de fortsetter å studere hjemme til de er 16 år gamle. Amishene tror at utdanning ikke nødvendigvis trenger å foregå på skolen, de mener at livsfilosofi og erfaring er minst like viktig.

 

Amerikanerne tror: Alle ekteskap er arrangert

Også usant. Foreldrene har gjerne en finger med i spillet, men alle unge velger sin egen livsledsager. Skilsmisser forekommer ikke, i så fall ville de skilte bli utstøtt fra samfunnet.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Amerikanerne tror: Kvinnene blir undertrykt

Amishkvinnene skal ha respekt for sin ektemann, men dette går også den andre veien; ektemenn skal ha respekt for konene sine. Det er kvinnene som tar seg av husholdninger, barn og av og til gården. I noen ordener har kvinner lov til å arbeide utenfor hjemmet hvis det er et ”passende” yrke. Det kommer an på øyet som ser, men det er nok litt sannhet i denne oppfatningen. Amishene mener at kvinnenes plass er i hjemmet. Amishkvinner har ikke så mye frihet som ”moderne” kvinner.

 

 

Amish vs. Det ”moderne” samfunnet rundt dem

Det som sjokkerer vanlige amerikanere mest er nok at amish-folket lever fullt og helt uten strøm. Komfyrer og kjøleskap blir drevet ved hjelp av propan, mens oppvaskmaskiner blir sett på som ”for moderne.” Det eneste kjøretøyet de har er hestekjerrer. Alt som bruker bensin, bl.a. traktorer er forbudt. De fleste lever av jordbruk, men alt gjøres ved hjelp av god gammeldags hestekraft. De gjør også bruk av vindmøller for bl.a. å sikre vannforsyningen. Amishene skiller seg veldig ut med sin spesielle klesdrakt. Mennene går i enkle, svarte dresser, bukseseler og bredbremmede hatter. Alle voksne menn har skjegg, men ikke bart. Kvinnene går i mørke kjoler uten noen form for pynt, med forklær utenpå og sjal/kyser for å dekke håret. Ugifte kvinner har svarte kyser, gifte har hvite.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Det største konflikten amish-folket har hatt med omverdenen gjaldt barnas skolegang. Frem til 1950 gikk alle barn på ett-roms skoler i nærheten av hjemmet, men en ny lov gjorde at de måtte bruke buss til og fra store skoler som bare forvirret dem. Dermed begynte amishene å undervise barna hjemme. Flere menn ble satt i fengsel pga dette. Etter lange kamper og en rettssak i Høyesterett fikk amishene i 1972 tillatelse til å sette opp sine egne skoler. Lærerinnene er gjerne unge amishkvinner som ennå ikke har egne barn.                            

Andre problemer de har hatt er kollisjoner mellom biler og hestekjerrer på store veier, et polioutbrudd i 1979 (ingen var vaksinert) og genfeil. For eksempel alle amishene i Pennsylvania er etterkommerne etter de 200 som utvandret fra Sveits. Siden ingen gifter seg utenfor samfunnet, og svært få har kommet til utenfra, har mange amisher genfeil.

 

 

Amish vs. kristendommen

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Amishene er kristne, om enn på en svært konservativ måte.

Noen av forskjellene:

De tror at å isolere seg fra omverdenen vil styrke dem i troen. De nekter å involvere seg i militæret og alt som har med vold å gjøre. Det er vanskelig å finne bilder av amishene, de tror at bilder strider mot det andre av de ti bud.

 

Hvert amish-distrikt styrer seg selv, det finnes ingen sentral organisasjon, ingen biskoper og ingen pave.

I motsetning til lutheranerne døper amishene ingen spedbarn, og ungdommen blir oppfordret til å ikke la seg døpe før de er i 20-årene. Er du først døpt er det ingen vei tilbake. I motsetning til vanlige kristne tror ikke amishene på misjonering. De prøver ikke å omvende noen, de vet at de lever et hardt liv. Hvis du først har meldt deg inn er du medlem for livet, om du ikke blir utstøtt da. Skilsmisse, kriminell adferd og lignende kan føre til at du blir ekskludert. Amishene gjør alt for å beskytte kulturen sin. De vil ignorere deg helt til du drar frivillig.

 

De har en muntlig overlevering, ”The Ordnung.” Den inneholder lover og regler amishene må følge, men varierer en smule fra distrikt til distrikt. Alle amishene ber på tysk. Bibelen og alle salmene er på tysk. Gudstjenestene blir holdt i hjemmene til medlemmene, i forskjellige hjem hver søndag. På den måten kan de overvåke at alt foregår etter reglene i alle hjemmene. Hvis man finner noe avvikende vil eieren bli konfrontert. Han må enten rette seg etter reglene eller risikere utstøtelse.

 

Ingen gifter seg utenfor amish-samfunnet. I så fall vil man bli utstøtt. Bryllupene er svært spesielle. Bruden og brudgommen må først hjelpe til med å rengjøre huset til brudens mor. Man kan ta ned veggene i ethvert amish-hjem, slik at plassen blir bedre utnyttet. Brudens kjole er i de vanlige mørke fargene, men for første og eneste gang i livet får hun ha på seg et hvitt slør. Under selve bryllupet er det ingen musikk, bare enkel messing. Etter at alle gjestene har gått må brudeparet rydde opp, før de tilbringer natten i sengen til brudens mor. Så begynner bryllupsreisen. Det unge paret reiser rundt til alle slektninger og venner for å takke for gavene. Denne reisen kan vare i et år eller mer.

 

 

Konklusjon

Forskjellene fra en vanlig kristen menighet er altså ikke så veldig store. Amishene har visse særegenheter, men i det store og hele er selve troen den samme. Man kan si at amishene lever som de kristne gjorde på 1500-1600 tallet. De har selv valgt å beholde denne livsstilen, og trives med sin levemåte. Jeg tror at fremtiden deres er svært usikker. De har nesten ingen ny rekruttering, og innavlen vil sørge for flere og flere genfeil. Siden samfunnet deres er så isolert er det også svært sårbart, de lever nesten utelukkende av jordbruk. En Amish ville aldri ta imot noen slags form for støtte fra staten, og derfor ville et uår eller lignende ramme amishene hardt. De har valgt å leve som en anakronisme i vår tid, men jeg tror ikke de kommer til å opprettholde livsstilen sin. Jeg tror flere og flere ungdommer vil forlate ordenen og til slutt vil amishene dø ut.

 

Til slutt vil jeg sitere noe fra Bibelen. Dette bibelverset er grunnen til at amishene lever så avsondret som de gjør:

”Elsk ikke verden, heller ikke det som er i verden! Den som elsker verden, har ikke kjærligheten til Faderen i seg.”  - 1. Joh 2:15

 

 

Kilder

www.religioustolerance.org/amish.htm

http://amish.net

www.amish-heartland.com

Bibelen

http://library.luther.edu/pages/courli/amish.htm

http://www.800padutch.com/amish.shtml


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Guri
12.05.2004 11:58

Bra!
11
anbefalinger
Interessant å¨lese!!!! Hilsen engelsk lærer Smile :-\)

Ragnhild
09.02.2006 20:08

Bra!
9
anbefalinger
Hei!Jeg er en skoleelev og jeg hadde prosjekt om amerika. Da jeg skulle skrive oppgaven min, var denne siden veldig til hjelp.Tusen takk=D

Guri
05.11.2004 12:24

Bra!
7
anbefalinger
Tuuuuusen takk  Smile :-\)


03.05.2004 13:10

Bra!
4
anbefalinger
Du reddet meg med dette her!

DAVID
07.12.2004 15:44

Bra!
3
anbefalinger
DET SKAL STÅ PÅ ENGESK SOM EN STIL

erling
06.06.2005 13:14

Bra!
3
anbefalinger
detta her va bra skreve. fine konklusjon o. bra jort

Shabama
14.06.2005 13:09

Bra!
3
anbefalinger
Kaaruunga!!!!!

Guro
07.04.2006 11:41

Bra!
3
anbefalinger
Hei!  Smile :-\) Fin side .. Interessant!!  Smile :-\) Hilsen Guro


18.01.2007 08:35

Bra!
3
anbefalinger
Dette var jammen meg bra stoff!

simen
18.05.2004 14:28

Bra!
2
anbefalinger
fint at du i alle fall har gramatikken i orden

Simon
26.05.2004 21:56

Bra!
2
anbefalinger
du redda livet mitt med dettar... takk  Smile :-\)


03.03.2005 18:08

Bra!
2
anbefalinger
du redda mg me denne siå.. jippii..

Hanne
17.01.2006 12:26

Bra!
2
anbefalinger
Hei. Fin side. Ville bare tipse om en nettside som var veldig til hjelp for meg i forbindelse med en skoleoppgave jeg skulle gjøre om Baptistene, som er etterkommere av bl.a. Amish. Det var nettsiden http://www.baptistene.info. De er verdens største protestantiske kirkesamfunn. Tenkte derfor at jeg kunne nevne det her.

Guro
07.04.2006 11:42

Bra!
2
anbefalinger
Du redda meg her =D

Hannah
07.04.2006 11:43

Bra!
2
anbefalinger
fin side  Very Happy :-D

Caroline
07.04.2006 11:55

Bra!
2
anbefalinger
Heihei! fin side  Very Happy :-D Amish folket er noe iteressant stoff  Smile :-\) Bra jobba med denne siden folk! *  Very Happy :-D

...
07.04.2006 11:56

Bra!
2
anbefalinger
Okeei Caroline  Confused :-\? ..

..
07.04.2006 11:57

Bra!
2
anbefalinger
klem Hannah

hannah=)
07.04.2006 11:57

Bra!
2
anbefalinger
HeiPåDere.. Amish folket er litt rare..  Confused :-\? .. JaJa.. Klem

Luu
07.04.2006 12:48

Bra!
2
anbefalinger
Dette hjalp meg skikkelig Wink ;-\) bra at du lagde dette Smile :-\) Very Happy :-D


15.05.2006 20:58

Bra!
2
anbefalinger
Jeg vil si meg enig med "Hvorfor?". Det er veldig mange som gjør seg selv en bjørnetjeneste. Men det er jo greit nok at de legger det ut, jeg skal ikke legge skjul på at dette er til stor hjelp for meg. Men jeg skriver i det minste med mine egne ord.

kålrabi
14.02.2007 09:10

Bra!
2
anbefalinger
hærli sie.. du kan d me å skrive

Karianne og christine
25.01.2008 13:39

Bra!
2
anbefalinger
såå gøy  Very Happy :-D

sorry
30.03.2008 14:42

Bra!
2
anbefalinger
Sorry, men denne teksten er dårlig skrevet og inneholder feil...denne ville jeg vært kritisk til som kilde i prosjektsammenheng...

Peter
11.03.2009 18:47

Bra!
2
anbefalinger
Denne oppgaven, om jeg får si, var helt elendig. Jeg vil legge ned en påstand om at du ikke har satt deg inn i selve stoffen, og heller lest overfladisk om det, og oversatt etter beste evne fra forskjellige nettsteder. I tillegg propaganderes det, overskrifter som er dårlig dekkende, rett og slett dårlig oppgave. Sorry. 2+

Hvorfor?
15.06.2005 23:39

Bra!
1
anbefalinger
Hvorfor legger folk ut oppgavene sine på nettet, er det rett og slett for at de er dumme eller av mangel på annen sunn fornuft legger den ut. dette er perfekt for folk som bruker den berømte kommandoen: Ctrl c og v. Folk må jobbe for sekserne sine ikke bare lime fra internett.

Caroline
07.04.2006 11:55

Bra!
1
anbefalinger
Heihei! fin side  Very Happy :-D Amish folket er noe iteressant stoff  Smile :-\) Bra jobba med denne siden folk! *  Very Happy :-D

Ida
29.01.2008 15:53

Bra!
1
anbefalinger
Takk! Det var kjempefint å få lest dette. Skal holde et foredrag på torsdag. Har lett masse etter stoff, men funnert lite som er så oversiktlig som dette Smile :-\) Fin oppgave.

Elin
18.06.2008 22:38

Bra!
1
anbefalinger
hei Smile :-\)
jeg såg akkurat en krimserie som det amish folk med i, dette er noe vi vet alt for lite om, tusen takk for en flott side! lærte mye her som jeg ikke visste fra før.

trygve
08.02.2010 14:33

Bra!
1
anbefalinger
heyzan. jeg likte dette. dette likte jeg  Smile :-\)

Joe
14.11.2019 11:30

Bra!
1
anbefalinger
Ligma

Ola Normann
07.09.2009 12:34

Bra!
0
anbefalinger
Dette er en syyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyykt intresang sie Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D det er hent fantastisk alså Very Happy :-D Very Happy :-D-D Very Happy :-D Very Happy :-D bra for en nerd Cool 8-\) Cool 8-\) Cool 8-\) Cool 8-\) Cool 8-\) Cool 8-\) Cool 8-\)

Øystein
15.03.2010 16:09

Bra!
0
anbefalinger
En imponerende oppgave med mange kloke utsagn..  Wink ;-\)  Smile :-\)

"Peter"! Veit ikke om du er en akademisk forleser e.l, men du minner meg om en pirkete og kjip kontrollretter/lærer som leter etter feilene, og ikke det relevante. Skulle likt å sett noe bedre fra deg!

kalle
20.05.2010 12:36

Bra!
0
anbefalinger
ditte er en sykt bra side, brukte den til ett prosjekt i krl, bor i molde Smile :-\)

Mina
28.05.2010 10:09

Bra!
0
anbefalinger
Tusen takk  Smile :-\) Har en framføring om det på skolen nå i dag, så det var veldig til hjelp  Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews