Søk i stiler
 

Nordahl Grieg


En oppgave om Nordahl Grieg.
Sjanger:BiografiLastet opp:18.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Nordahl Grieg
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Johan Nordahl Brun Grieg ble født i Bergen for hundre år siden, i året 1902, og er perifert beslektet med den norske komponisten Edvard Grieg. Familien han ble født i var kulturelt interessert, noe som også kom til å prege hans fremtidige yrkesvalg. Faren var musikklærer ved universitetet, mens moren kom fra en politisk aktiv familie.

 

Ettersom Grieg nærmet seg voksen alder dro han til Oslo for, som sin far, å studere ved universitetet. Etter studiet var fullført dro han til sjøs fremfor å studere videre. Han fikk hyre på en skute som seilte mot Australia, og fikk ombord i denne sin debut som forfatter med diktsamlingen Round the Cape of Good Hope.

 

Tilbake i Norge studerte han filologi og skrev samtidig for Tidens Tegn og Oslo Aftenavis. Utdannet filolog, flyttet han til England for å studere ved Wadham College i Oxford. Under studiene i England skrev han novellesamlingen De unge døde, uten å vite at han selv kom til å bli en av dem. Da han omsider også hadde fullført studiene i England, følte han igjen for å reise, og dro derfor ut verden, denne gangen ikke som sjømann. Underveis skrev han reiseskildringer som ble vel ansett og oppnådde høy popularitet. I Kina dekket han i 1927 blant annet borgerkrigen mellom kommunistene og tilhengerne av Kuomingtang.

Hans første skuespill skrev han i Bergen senere samme året. Dette het A Young Man’s Love, og ble raskt etterfulgt av Barabbas, et annet skuespill.

 

Gjennom sine tekster ble Nordahl kjent som en motstander av nazisme og fascisme. Som 34-åring dannet han avisen Veien Frem, hvor han fordømte nazistenes handlinger og lovpriste Sovjetunionen hvor han under et opphold hadde blitt kommunist. Avisen ble et viktig forum for debatten om antifascisme. Avisen utkom i to år, hvoretter han flyttet til Moskva. Der skrev han tre skuespill sterkt inspirert av den russiske film- og scenekunst.

 

Som følge av tyskernes invasjon av Norge, meldte Grieg seg som frivillig i hæren og var med en pengetransport som fraktet Norges banks gull via Molde til Tromsø. Derfra dro han med krysseren Enterprise til Storbritannia hvor han ble utdannet til offiser.

 

Mens han var i England giftet han seg, men var kort tid senere med i et flytokt over Atlanterhavet som krigskorrespondent. Flyet han var passasjer i ble skutt ned over Berlin, den 2. desember 1943. Man antar at han ligger på et sted hvor det i dag er bygget en motorvei ut av Berlin. Det har blitt laget en statute av Grieg som står på østsiden av Den Nationale Scene i Bergen. Denne er 2,4 meter høy.

 

Sven H. Rossel beskrev siden Nordahl Grieg med følgende ord: ”... Grieg er en lyriker og dramaturg som med liv og lyst forsøkte å kombinere livet og poesien. Han dro ut i verden som sjømann, landstryker og journalist for å finne materialet han skulle skrive om istedenfor å finkjemme det menneskelige intellekt og psyke.”

 

Analyse av diktet "Vuggesang i mørketid"


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

:)
22.03.2007 20:43

Bra!
16
anbefalinger
Kjempe bra artikkel Smile :-\)

Shnuppah:)
19.09.2006 17:36

Bra!
13
anbefalinger
Genilalt... dette hjalp meg sinnsykt mye Razz :-P

en leser.....;P
30.01.2007 19:52

Bra!
13
anbefalinger
hei!
dette var kjempe bra skrevet jeg fikk med meg alt, masse stoff om Nordahl Grieg. jeg gadd faktisk å lese alt..... Razz :-P hehe... Dette hjalp meg mye med stilen min.
TAKK DU SOM SKREV DEN!!!!


24.05.2007 19:07

Bra!
11
anbefalinger
Haiwan....du har ikke tatt med all info. om hans liv, når ble han død f.eks.... du må ikke glemme de viktigste info. du får 3 til 4 karakter av meg.... fordi, du har skrevet mye babling og tøys..... men lykke til videre

Camilla
05.02.2006 15:16

Bra!
8
anbefalinger
Må bare si at denne oppgaven kom til stor hjelp da jeg skulle skrive en liten oppgave om Nordahl Grieg. Jeg leste gjennom den og huske nesten alt. Da vi skulle fremføre dette på skolen va det en lett sak for meg; for jeg husket det som du hadde skrevet. Tusen Takk, håper du legger ut flere biografier om folk.
Mvh. Camilla, 10 klasse

elev 1 9kl
22.03.2006 15:14

Bra!
8
anbefalinger
hei! jeg syns dette var en bra artikkel! den var til stor hjelp! takk Smile :-\)01.02.2006 23:36

Bra!
6
anbefalinger
genialt e det

morten
29.05.2006 12:15

Bra!
6
anbefalinger
Han Christian har mange skrive feil i komentaren sin, spesielt når det gjelder engelsken hans. skjerp deg!

gk allmenn student:
31.05.2006 19:28

Bra!
6
anbefalinger
Synes denne biografien om Nordahl Grieg var nyttet da jeg skulle finne stoff om han i anledning min gruppeoppgave om forfattere. Håper du legger ut flere biografier og annet stoff senere Smile :-\) *good work*  Very Happy :-D Tusen takk Wink ;-\)

gk allmenn student:
31.05.2006 19:28

Bra!
6
anbefalinger
Synes denne biografien om Nordahl Grieg var nyttet da jeg skulle finne stoff om han i anledning min gruppeoppgave om forfattere. Håper du legger ut flere biografier og annet stoff senere Smile :-\) *good work*  Very Happy :-D Tusen takk Wink ;-\)

Asiyat
10.04.2005 18:25

Bra!
5
anbefalinger
Denne stoff hjulpt til meg, jeg skrev en god sammendrag om Nordahl Grieg!


27.02.2009 17:13

Bra!
4
anbefalinger
Henrik Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh!

nnifrna
02.03.2009 22:06

Bra!
3
anbefalinger
takk Very Happy :-D nå blir det lettere og jukse Wink ;-\)

Bendik
01.02.2010 18:01

Bra!
3
anbefalinger
Laith, sug meg i rævva da. denne biografien var kjempebra!

Camilla
02.03.2010 10:00

Bra!
3
anbefalinger
Fin tekst, men mye hentet fra denne teksten? http://www.kirjasto.sci.fi/ngrieg.htm


16.01.2020 14:18

Bra!
1
anbefalinger
KJEMPE BRA OMG!!!! skulle ønske jeg også skrev noe så bra  Surprised :-o


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews