Søk i stiler
 

Film: "Dagen er din"


Filmomtale av filmen "Dagen er din".
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:07.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookFilmen "Dagen er din" med Robin Williams i hovedrollen som den inspirerende læreren John Keating, handler om hvordan en lærer kan ha stor innflytelse på elever. Handlingen i filmen foregår på den hundre år gamle gutteskolen Welton Academy. Skolen praktiserer strenge regler og har fulgt de samme læremønstrene i alle år.

Ved hvert semester forlater hundrevis av foreldre sine sønner her på denne skolen, i håp om at de vil utdanne seg til leger, advokater eller andre høye stillinger.

Men når en ny engelsklærer ankommer skolen blir reglene litt snudd på hodet. John Keating har en forkjærlighet for å lære bort poesi, og ved hans mange nye læremåter åpner han en verden som studentene aldri før har sett. Hans livsfilosofi er "carpe diem" som betyr grip dagen. Dette er den røde tråden gjennom hele filmen, at elevene skal gjøre noe ut av seg selv, for en dag er det for sent!

 

Selve historien blir sett gjennom øynene til Todd Anderson, en nykommer på skolen, og hans romkamerat Neil Perry. Todd er utrolig sjenert og redd for hva andre mener om det han sier. Dette er en ganske stor byrde for han å bære, da han hele tiden blir fortalt at han har store sko å fylle, siden broren hans gikk ut med toppkarakterer. Mens Neil er helt motsatt, full av ideer og ambisjoner. Det eneste han ikke liker er at faren hans bestemmer over han alt for mye, han får ikke bestemme hva han skal drive med på fritiden eller hva han skal utdanne seg til.

 

John Keating begynner den første undervisningstimen med å fortelle elevene om "carpe diem" og fortsetter å overaske når han ber elevene om å rive ut sidene i læreboka. Han ville ikke at elevene skulle lære om hvordan et dikt skulle være bygd opp og hvilket mønster de måtte følge når de begynte å skrive poesi, meningen hans var at de skulle lære å tenke selv og bruke kreativiteten sin.

 

En dag finner elevene den gamle årboka fra da John Keating gikk på skolen. De finner ut at han hadde vært medlem av the Dead Poets Society når han gikk på Welton. Når elevene spør han om hva dette er for noe får de til svar at det var en gruppe med gutter som ikke bare likte poesi, men som også dyrket det. Han sier også at de holdt til i en grotte etter at det var blitt mørkt, men helt til slutt passer han på å få med at guttene må glemme den ideen!

 

Til tross for dette bestemmer en gjeng fra klassen hans å opprette deres egen verson av the Dead Poets Society, deriblant er Neil Perry og Todd Anderson. Meningen med disse møtene er at guttene skal få utløp for sine egne tanker og meninger ved hjelp av deres egen poesi.

 

En dag setter Charlie Dalton en sjokkerende artikkel på trykk i skolens egen avis, under navnet the Dead Poets. Skolens administrasjon blir provosert og foretar en grundig undersøkelse. Samtidig blir Knox Overstreet vilt forelsket i en jente som allerede har en kjæreste. Men han gir ikke opp og prøver alt han kan for å få henne til å like han. Neil oppdager at hans største ønske i livet er å bli en skuespiller, så han prøver seg som rollen av "Puck" i en "Midtsommer Natts Drøm" ved det lokale teateret, og han får den. Han vet at hvis faren får vite om dette så kommer han i trøbbel, så han begynner å lyve for både faren og John Keating slik at han skal få lov til å fortsette. Men under forestillingen kommer faren for å se på, og da oppdager han Neil. Faren tar Neil med seg hjem og forteller han at han må slutte på skolen og heller begynne på en militærskole. Dette blir for mye for Neil og han beslutter å ta sitt eget liv.

 

Etter Neil sin død forlanger foreldrene at det skal foretas en granskning slik at de finner ut hvorfor han tok livet sitt. Skolens ledelse tenker med en gang på the Dead Poets Society, og finner etter hvert ut at det er John Keating som har drevet dem til å starte klubben. Hvert medlem blir kalt inn til ledelsen for å skrive under på et skjema hvor det sto at John Keating fylte tankene deres med disse tåpelige ideene, og at det var dette som førte til Neil sitt selvmord. Selv om alle var i mot å skrive under, gjorde de det for å redde seg selv, alle unntatt Charlie Dalton, han blir utvis for å slå til en i gjengen. 

 

John Keating blir presset til å forlate skolen og den stillingen han elsker mest av alt i livet. Men når han kommer innom klassen en siste gang for å hente tingene sine, hyller elevene han med å reise seg opp på pultene og rope "O Captain, my Captain"!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Torill
26.01.2007 22:29

Bra!
7
anbefalinger
Meget bra handlingsreferat. Du fikk med deg alle hovedelementene i filmen!
godt jobba!

Charlotte
04.03.2009 10:06

Bra!
6
anbefalinger
veldig bra skrevet, jeg fikk mye tips til va jeg kunne skrive på handlingsreferatet  Very Happy :-D tuse takk for hjelpen!! xD  Very Happy :-D

Tommelom
21.09.2005 14:14

Bra!
5
anbefalinger
Dette er jo et handlingsreferat, ikke en anmeldelse!!


11.10.2015 17:27

Bra!
5
anbefalinger
skulle ønsket at du hadde med virkemdiler i filmen også?


11.10.2015 17:27

Bra!
4
anbefalinger
skulle ønsket at du hadde med virkemdiler i filmen også?

bare mei=)
07.03.2006 18:23

Bra!
3
anbefalinger
å herregud hvor dum går det ann å bli Razz :-P hehe
neida jeg bare tullla Razz :-P jeg synes dette ver veldig bra jeg, hjalp mei veldig til spørsmålene jeg skulle besvare til oppgava mi Wink ;-\)

niggr
07.06.2019 08:36

Bra!
0
anbefalinger
mashallah du er flink ass whalla mohamed

Steinar
18.12.2019 12:49

Bra!
0
anbefalinger
Sug meg

Transe
18.12.2019 13:14

Bra!
0
anbefalinger
Din morrapuler skjære pikken din sug Jenny lærern din fitteunge pul lau og Sondre papps din her

Stein knuttaarebare
18.12.2019 13:16

Bra!
0
anbefalinger
Dette må jeg si, younes du kan ikke skrive så mye tull om å skjære av tissen til Sondre pappa. Men teksten var bra skrevet for å bli skrevet i 1002 tallet. Jeg er fra Polen og jeg er gangster som driver greier. Jeg kan knerte deg med hvilepuls  Smile :-\)

Sondre og Papz
18.12.2019 13:20

Bra!
0
anbefalinger
Younes Zaher. +47 942 68 769. Dette er ikke greit å skrive i chatten.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews