Søk i stiler
 

Dødsleirene


Kort beskrivelse av metodene som ble brukt til å henrette jøder i dødsleirene under 2. verdenskrig.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:07.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


6 millioner jøder ble drept under andre verdenskrig. Aldri har folk sett makten til menneskeutrensking. De fleste jødene ble drept i de kjente konsentrasjonsleirene.

 

Drappsmetoden var gass. Massegassing av jødene startet i 1942. Stedet var Birkenau. Det gikk ikke langtid før Birkenau ble den mest avanserte dødsleiren på hele kloden.

 

I begynnelsen hadde Birkeau 5 gasskamre. 1943 dro Heinrich Himmler og andre ledere for Auschwitz leirene. De fant ut at gasskamrene var for små til at man kunne drepe alle de utvalgte. Derfor ble det bygget nye gasskamre i 1943. De fant også ut at hydrogen cyankalium var mye mer effektivt en kullos som de andre hadde brukt hittil. En annen ting de også forandret på var at de gjorde gasskamrene om til dusjer. Det gjorde til at side som skulle drepes trodde de skulle dusjes, ikke gasset til døde. Dette gjorde til at vaktene slapp masse trøbbel.

 

Daglig ble over 6000 jøder gasset ned, men tallet kunne ofte bli doblet når det kom tog med fanger. De som ikke døde i gasskamrene ble stilt opp foran soldater. De som kunne gjøre litt nytte for seg ble spart til siden. Kvinner, barn, gamle og syke hadde ingen sjanse mot terroren. De ble fraktet inn i gasskamrene i viten om at de skulle dusje. Som fortalt så gasskamrene ut som dusjer for å hindre problemer for vaktene. De lufttette dørene ble lukket og den farlige gassen ble pumpet inn. Gassene som ble brukt førte til kveling av folk. Hadde man en stor dose ble man kvelt med en gang, men de brydde seg ikke om å finne den rette dosen. Derfor kunne det gå opp til 20 minutter før døden inntraff.

 

Da dørene ble åpnet ventet et forferdelig syn. De døde ofrene ble ofte funnet halvt sittende. Mange var helt rosa i ansiktet, mens andre hadde grønne flekker på huden. Noen blødde fra nesen mens andre hadde skum fra munnen. Dette kan man trygt si var et forferdelig syn. Mange av de døde hadde stirrende åpne øyne. De fleste lå ved døren etter desperate forsøk etter å komme ut. De folk skjønte hva som ville skje med dem prøvde de å flykte i vill panikk.

 

Da nedgassingen var ferdig gikk folk inn med beskyttende klesplagg for å rive likene i fra hverandre.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

marit
17.07.2004 20:52

Bra!
1
anbefalinger
jeg synes den var bra jeg!!

karine
18.04.2005 15:49

Bra!
0
anbefalinger
jeg synes det var en bra oppgave jeg!!

Ole
03.02.2006 20:21

Bra!
0
anbefalinger
jau jau Surprised :-o Joda, mye bar, men syntes det nå da var en smule litt lite da...! Kunne kanskje skrevet litt til?? :/ Men alt i alt, helt OK!  Smile :-\)

Marius
06.05.2009 10:51

Bra!
0
anbefalinger
LITE


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews