Søk i stiler
 

"Et dukkehjem" (H. Ibsen)


Analyse av Henrik Ibsens "Et dukkehjem".

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:04.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEt dukkehjem er det første norske verk som omhandler borgerskapet i en tragedie. Tidligere hadde kvinnene i det borgerlige samfunn vært tilsidesatt, umyndiggjort og hemmet av vaner og vedtekter. I Ibsens stykke kommer det til en håpløs konflikt mellom kvinnen og det bestående mannssamfunn.

 

Nora er utad idealhustruen etter datidens normer. Hennes oppfatning av samfunnet med dets lover og regler er umoden og har lite grunnlag i virkeligheten . Faren og ektemannen har begge behandlet henne som et ikke tenkende barn.

 

Torvald Helmers moralske prinsipper faller til gjengjeld helt sammen med samfunnets lover. Nora har enorm tillit og forventning til Torvald. Hun drømmer om at han av kjærlighet til henne vil ta på seg all skyld for hva hun har gjort. Et offer hun ikke kan ta imot. For å renvaske ham vil hun gjøre det forferdeligste til gjengjeld for at han vil gjøre det vidunderligste for henne.

 

Krogstad forpurrer Noras drømmer og åpner med sitt brev en avgrunn mellom Nora og Torvald. Illusjonene om ekteskapet raser sammen. Torvald er ingen romantisk ridder, men en sneversynt samfunnsborger helt avhengig av andres dom. Nora kaster mot slutten maskeradedrakten og retter bitre anklager mot faren og Torvald for at de har behandlet henne som en ting, et leketøy osv. Samtidig blir de synboler på at hun har tatt feil av Helmer og forbrutt seg mot sitt eget menskeverd. Samlivet har bestått på feil premisser. Skal ekteskapet kunne fungere igjen, må det bli i et forhold uten forstillelse og rollespill mellom frie, jevnbyrdige partnere.

 

Trageiden ender ikke i undergang, men i oppbrudd. Verdier går til grunne. Noras Verden raser fordi hun endelig er trofast mot det beste i seg selv. Hun seirer i nederlaget. Hun er nå på vei til å bli seg selv, viser framover mot en friere, sannere menskelighet i et sunnere samfunn.

 

Nora svinger gjennom hele stykket mellom ytterligheter i håp/angst, lykke/fortivlelse, drøm om det vindunderligste og skarp virkelighetssand. Hele tiden på vei mot den nye Nora. Hun vokser seg helstøpt fra scene til scene.

 

Helmer sees ofte som en lite verdig motpol til Nora. Hva ser hun i ham, den småskårne samfunnsstøtten? Men han har mange positive trekk så lenge han ikke blir stilt på prøve. Også han er et offer i sin begrensing og indre fattigdom. Et offer for manssamfunnet. Undertrykelse slår tilbake på den som er plassert i undertrykkerens rolle.

 

Ibsen tar i dette stykket for alvor i bruk teaterknepene; 1. Den overhengende trussel 2.Den knappe frist(brevet). Samtidig utvikles den for ham ganske "nye" dramaturgiske teknikken med retrospektive scener. De avgjørende handlinger har foregått for lenge siden, men avsløres på nåtidsplanet. Avsløringen skjer gradvis og driver utviklingen framover. Opptrevlingen av den personlige forhistorien blir samtidig avsløringen av samfunnsurett og løgn.

 

Stedets enhet blir gjennoført, hele handlingen foregår i den samme stuen (dramatisk økonomiks). Tidsrammen er noe videre, men handlingen går over bare et par dager. Handlings-gangen er svært konsentrert. Scenegangen har en sterk rytmisk fremdrift hvor spenningne stadig stiger fra intime virkelighetsnære hverdagsglint, til brå avbryutleters i 1. akt, til desperat tarantelle i slutten av annen. Gjennom stille før stormen i begynnelsen av tredje, til avsløring og oppgjør i siste.

 

Persongaleriet er begrenset til fem. De fire stiller hovedpersonen i relieff. Krogstad/Kristine er motsetninger og paralllerller til Nora. Deres forhold blir belysende konrtrast til Noras ekteskap. Dr. Rank har både virkelige og stemningsskapende funksjoner. Han og Nora har hammelighetsfull kontakt.

 

For første gang bruker forfatteren her synelige effekter på scenen som skal ha dypere, illustrerende eller symbolsk betydning i tillegg til sin realistiske funksjon. Juletreet er et eksemple på dette. I første akt forbereder det oss på e glad familefest mens det i begynnelsen av anne akt står pjusketem ribbet og med nedbrente lys. Noras gjemmespill med barna i første akt og maskeraden i annen er et annent eksempel. Spesielt tydelig kommer den symbolske effekten fram i Noras bruk av maskeradedrakt og hverdagsklær, farger og svart.

 

Også dialogen er preget av dobbelhet. Samtidig som den i sin form ligger nært opp til dagligtalen hever de aller fleste replikkene seg over den i ordvalg og bildebruk. Virkningen av replikkene knytter seg ofte til nøkkelord -"det vidunderlige" -ord og vendinger som blir gjentatt fra scene til scene eller til vendinger eller klisjeer som brått blir flertydige. Dr. Rank takker Nora for ilden, og Torvald bemerker at hun danser tarantelle som om det skulle gå på livet løs, mens Nora svarer at det er det det gjør.

 

Da stykket ble skrevet, var avslutningen med Nora som forlot mann og barn en rystende opplevelse for publikum. Det var en "umulig" løsning. Da stykket skulle spilles i Tyskland, ble slutten forandret slik at Nora valgte å bli. Dette fikk Ibsen til å skrive en alternativ slutt til bruk i nødsfall, for å hundre verre forfalskninger. Dette angret han etterpå. Senere sa han at nettopp på grunn av sluttscenen var hele stykket skrevet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

bjørnargingerballs
18.10.2012 11:13

Bra!
48
anbefalinger
velidg bra

jihad
27.12.2006 22:22

Bra!
36
anbefalinger
fant den samme teksten på skoleforum

andreas
01.03.2006 17:42

Bra!
26
anbefalinger
ette var te stor hjelp!!!!!(:

Kristian
15.06.2010 10:51

Bra!
26
anbefalinger
dette har reddet eksamen min  Very Happy :-D


03.06.2009 18:48

Bra!
19
anbefalinger
@sissi Til informasjon fremover, alle ting som blit lagt inn her kommer også opp på propaganda.no. Og har det slått deg at kanskje teksten på propaganda.no kunne vært "juks"?

beyonce
05.11.2008 12:34

Bra!
15
anbefalinger
takk dette var til stor hjelp, håper du skriver slike stiler videre, men jeg synes at du burde skrive litt mer om nora


13.03.2010 17:07

Bra!
15
anbefalinger
nyddelig tekst trengte den virkelig.

b
08.06.2011 13:30

Bra!
15
anbefalinger
Norges litteraturhistorie bind 3

Retard
12.10.2009 18:57

Bra!
14
anbefalinger
Kjempe bra  Very Happy :-D Hjalp masse  Smile :-\) fortsett sånn  Razz :-P

mellissa
31.05.2010 16:34

Bra!
13
anbefalinger
det var en bra tekst, var til stor hjelp men du burde ha skrivd litt mer om Nora  Smile :-\)

Fredrik Berget
23.05.2016 11:46

Bra!
13
anbefalinger
Nå har vi muntlig eksamen og denne teksten er til god hjelp

.
07.02.2020 23:29

Bra!
11
anbefalinger
Kanskje vi gå feste til 4 i natten

Kaffe
07.02.2020 23:30

Bra!
11
anbefalinger
Jeg gå drikke den kaaafe

Andreas
28.10.2012 19:27

Bra!
10
anbefalinger
Takktakktakk!

MEN !!!!!!!!!
18.02.2013 12:48

Bra!
10
anbefalinger
Veldig bra skrevet men du mangler det derre med at de hadde 3 barn. obs obs !!

louis
27.12.2014 10:46

Bra!
10
anbefalinger
Thank you for sharing this! I did not understand a word of the book, so i\\\'m very thankful that you explained everything about it here! The book gives much more sense now. Thank you!

Jonatan
03.11.2014 13:38

Bra!
9
anbefalinger
En innholdsrik tekst med mye godt innhold.

Nohomo
14.06.2018 21:24

Bra!
4
anbefalinger
Kan folk slutte å spamme!,!,!!!

fedora_tip
23.05.2016 12:03

Bra!
3
anbefalinger
noen enig i at skole er random moen greie, noen enige, NOEN!!!

shædi
26.05.2016 09:03

Bra!
3
anbefalinger
elsker eksamen, elsker Ibsen

Houge
20.02.2017 17:30

Bra!
3
anbefalinger
Du har noen gode og viktige punkter, men mye som mangler her. Hvor er barna oppi alt dette? Hva har Nora gjort, Hva har Torvald og Faren gjort for at Nora skal føle seg som en dukke, og at hun ikke er et enkelt individ, men en noe, som en annen bestemmer over.
Jeg likte måten du skrev alt på, men noen ganger virket det litt rotete. Jeg tror du kan bli en god skribent en dag, men det trenger øving. Ellers syns jeg at du har det aller viktigste, men mangler MYE.
Hadde likt å sett en annen tekst du har skrevet.

Admin
25.02.2019 10:48

Bra!
3
anbefalinger
Jeg fikk 2+ på denne 😎

Roald begerglass
26.03.2019 11:58

Bra!
3
anbefalinger
Ja denne her var vel helt okei, jeg er roald begerglass.

Hvorfor skrev du ingenting om at jeg heter roald begerglass?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews