Søk i stiler
 

Burde monarkiet overleve?


Leserinnlegg om monarkiet. Kom på trykk i Aftenposten.
Sjanger:LeserinnleggLastet opp:02.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Styreform
Verktøy:Utskrift


Nå som et nytt kongelig bryllup står for døren gjenoppstår spørsmålet om behovet for et monarki i dette moderne samfunn. Jeg mener kongehuset er i ferd med å avvikle seg selv, men trenger hjelp fra det norske folk til å ta det siste steg i denne prosessen. La meg få lede deg gjennom mitt resonnement:

 

Gjennom snart 100 år har vi hatt et helnorsk monarki som styreform. Det startet i 1905 med kong Haakon 7. og hans hustru. Disse spilte sine roller på en høyverdig måte – kanskje litt for høyverdig etter enkeltes mening. Deretter fulgte kong Olav  5. med en balansekunst mellom det kongelige og folkelige som til de grader falt i smak hos det norske folket og ga kongen en enorm popularitet. Med kong Harald 5. har skillet mellom kongen og den vanlige nordmann blitt enda mindre, og fordi han giftet seg borgerlig, kunne han forståelig nok ikke si nei til kronprins Haakons valg av kone.

Vårt neste kongepar ønsker helt tydelig å ha en livsførsel som folk flest, noe vi har sett flere eksempler på gjennom den siste tiden. De tar seg gjerne en tur på kino, på rockekonsert eller på restaurant. Dette bør de i aller høyeste grad få lov til å gjøre. Men hva er meningen med å leve som oss andre kun så lenge de ikke skal noe sted eller befinner seg hjemme? Hva er meningen med å ikke kunne få lov til å leve et normalt liv som oss andre når du enn måtte ønske det? Bør ikke kronprinsparet ha muligheten til nettopp dette? Dette paret valgte kjærligheten – ikke å leve et halvt kongelig, halvt normalt liv!

 

Jeg mener det er egoistisk å tviholde på monarkiet som styreform. Kronprins Haakon har ikke selv valgt å bli tronfølger. Det er normal oppførsel av en kommende monark å følge folkets ønsker når de vil at han skal overta tronen. Derfor er det opp til folket å la ham og hans kone få lov til å leve et normalt liv.

En kommende president vet hva han/hun går til og ønsker dette! Min mening er altså at vi bør gi kongehuset den siste hjelpen det trenger for å kunne avvikles slik at vi får en rettferdig styreform for alle parter!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Gladgutt2002
22.11.2016 09:46

Bra!
1
anbefalinger
Kongehuset er en stor symbolsk del av Norge, og mange i kongehuset kan leve et normalt liv, hvis de velger så. Tviler også veldig på om de vil kaste bort millionene for å leve normalt

Vilde 2018
29.05.2018 11:43

Bra!
0
anbefalinger
Jeg tror det er en bra ide og et tema som må tas opp. For selv om en konge kunne velge å abdisere, vil presse fortsatt følge dem for da blir han kongen som abdiserte. Monarkiet bør avskaffes.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews