Søk i stiler
 

"Halvbroren" (L. Saabye Christensen)


Bokanmeldelse av Lars Saabye Christenses roman "Halvbroren".
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:16.03.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Halvbroren
Verktøy:UtskriftBoka:

”- Tusen takk!”

Med disse lette ordene starter ”Halvbrorens” reise gjennom fire generasjoner med familien Nilsen (Jebsen(FOØ)) i Oslo, med den kortvokste filmmanuskriptforfatteren Barnum i sentrum.

Barnum er oldebarn av Den Gamle, en mutt og hard kvinne som mistet sin kjære ektemann, på ekspedisjon til Grønland. Den Gamle har også en datter, Boletta, en snill og omtenksom dame, men som etter Den Gamles tragiske død, overtar hennes mutte preg. Boletta arbeider på telegrafen, Oslos knytepunkt, og sammen med en ukjent mann har hun også en datter. Vera er hennes navn, hun er guttenes drøm, søt og yndig, flink og livlig. En virkelig glad ungdom til en dag, da et grusomt overgrep blir gjort.

 

Det er tirsdag, 8. mai, tyskerne har trukket seg ut av Norges land, folk flagger og feirer. Disse tre kvinnene er glade, de sitter i sofaen i en blokkleilighet i Kirkeveien og smiler, særlig etter et glass Malaga, og Den Gamle kommer i hug kjolene på tørkeloftet som de har gjemt til spesielle anledninger. Boletta ber Vera hente dem, og Vera går, hun er i sine tidlige 20-år og verden ligger fremdeles åpen foran henne. Men på tørkeloftet, i dette tørre, varme rom, skjuler det seg en streng fare. Men Vera er ennå uvitende, hun står med klypene i hendene og tar ned de tynne sommerkjolene av lin, da en kraftig hånd brått drar henne bakover og legger henne i bakken. Så voldtar mannen Vera, og midt oppi den følelsesmessige lammelsen kan hun skimte at han bare har fire fingre. Veras livsgnist blir da borte, hun sier ikke et ord før ni måneder senere, da hun føder en hylende gutt i en drosje. Drosjesjåførens navn er Fred, og etter ham kalles gutten. Vera får ikke gnisten tilbake likevel, ikke før en gul Buick triller opp Kirkeveien, og ikke før sjåførens øyne forelsker seg i henne. Hans navn er Arnold Nilsen, en liten fyr fra en av Norges mange nordlige øyer, Røst. Han har vært sirkusartist på sirkus Mundos, og han kjenner verdens høyeste mann på 287cm, hr. Patursson. Vera lærer etter hvert også Arnold å elske og fire år etter Freds fødsel får de Barnum, vår mann, hovedpersonen i denne betagende romanen.

 

Fred vokser opp, stor, men usikker og finner fort ut at Kirkeveien med Arnold i huset ikke er hans hjem. Han streifer mye i gatene, kommer opp i slagsmål og gjør mange dumme ting, men har allikevel et sterkt bånd Barnum. De står hverandre virkelig nære, og hver gang Fred er forsvunnet, kjenner Barnum like mye sorg som moren. Fred hater Arnold og sier ofte til Barnum: - Jeg skulle vært faren din jeg, Barnum, i stedet for han dritten som sier han er det.

 

Barnum er liten, veldig liten. Han blir mobbet på skolen og har det ikke greit før han begynner på danseskolen. Den skulker han nemlig sammen med to stykker som blir hans to beste venner med en gang, Peder og Vivian. Vivian blir forresten også Barnums kone i det voksne liv. Barnum ser at det allikevel fins håp for hans liv, og i bursdagsgave av Fred (rundt 11-års-alderen) får han en skrivemaskin som han skriver ”Den Lille Byen” på. ”Den Lille Byen” vinner førstepremien i en stilkkonkurranse og Barnum innser at han kanskje har et forfattertalent gjemt i magen...

 

Dette ble bare et kort referat av noen av handlingene i boka, men hovedsaken er da at vi følger Barnum og hans bror Fred gjennom tøffe og mindre tøffe tider i en sterkt kvinnepreget familie. Får Barnum noen gang gitt ut film?, vender Fred tilbake etter hans lengste vandring?, er Arnold egentlig en god mann? og hvordan går det med Barnum, Vivian og Peder? Dette får man altså vite i ”Halvbroren”

 

Mening:

Jeg mener boka er helt fantastisk. Saabye Christensen manøvrerer handlingen og språket imponerende flott, og klarer også å få til at det blir spennende momenter underveis som vi følger Barnums utrolig fargerike liv. Saabye Christensen skildrer Oslo-miljøet nesten like godt som i ”Beatles” og det er en fornøyelse å surfe gjennom boka, selv om den er på skremmende 651 sider. Ved enden av boka, føler du svært mye for Barnum og selv om jeg ikke var helt fornøyd med slutten, mener jeg at helhetsinntrykket nok er det beste jeg har fått av en bok. Brageprisen fortjente L.S.C. virkelig, det var en flott markering av hans 25-års-jubileum som forfatter. Jeg gleder meg til neste roman.

 

Fakta:

Tittel: Halvbroren

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Sjanger: Roman

Forlag: Cappelen


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Per Olav
23.02.2006 23:23

Bra!
9
anbefalinger
Drosjesjåføren het ikke Fred nei. Men det var han som sa at han burde hete fred siden han regnet 9 måneder bakover og kom til mai 1945, altså da det ble fred i Norge : )

kevin
07.05.2014 12:34

Bra!
2
anbefalinger
Kan noen si meg hva teamet, sjangeren og litterære perioden er i boka halvbroren?


29.07.2005 23:03

Bra!
1
anbefalinger
...Ja...jeg skal i allefall ha den boka! Jeg er jo ikke så gammal, men jeg synes denne var god, jeg! GÅR FOR Å KJØPE BOKA NÅÅ!

Tina
24.04.2004 17:13

Bra!
0
anbefalinger
var dette virkelig en bokanmeldelse? bra referat i alle fall, med noen feil.

Lærern
02.09.2004 12:11

Bra!
0
anbefalinger
Hm... Ja dette var et referat, og ingenting annet.... Helt ulike stiler på referatdelen og leserens mening. Språket var så forskjellig at en mistenker skriveren for plagiat... Beklager! Dette tror jeg ikke du har skrevet selv...

HertugvonSchmellfaren
29.09.2004 13:37

Bra!
0
anbefalinger
Ser gut arbeiden, Andreas! Du habe eine kleine talenten in schkriwen das buch-referat, ja!

Charlie
31.01.2006 17:00

Bra!
0
anbefalinger
Bra referat
Men drosjesjåførens navn var vel ikke fred? tror det var en anne grunn


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews