Søk i stiler
 

"Til Ungdommen" (N. Grieg)


Analyse av "Til Ungdommen", et dikt av Nordahl Grieg.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:14.03.2002
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Til ungdommen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook”Til Ungdommen” er et dikt skrevet av Nordahl Grieg, en person som så på fremtiden med sto uro. Ved åpningen av et nytt universitetssemester, i 1936, skrev han derfor diktet "Til ungdommen". Et dikt som er både rikt, spenningsfylt og appellerende. Og det var nettop appell til folket som gav han den særegne rollen han hadde under krigen. Han ble en frihetskjemper, noe som kommer godt frem i dette diktet.

Diktet har en tradisjonell oppbygning med regelmessig rim og strofeoppbygning. De tolv strofene som alle har fire vers i hver, har det som vi kaller balladerim. Det vil si at andre og tredje linje rimer. Takten er daktylisk, men vi finner noen trokèer innimellom, tung-lett-lett, tung-lett-lett og så bare tung-lett. Dette taktfaste mønsteret understreker appellen i diktet. Når diktet samtidig virker mykt og ledig, kan det være fordi det taktfaste og regelmessige blir brutt ved variasjoner i enderimene. I den første strofen rimer andre og fjerde verslinje på enstavelsesord, ”tid og ”strid”, mens parrimet i strofe to rimer på tostavelseord, ”åpen” og ”våpen”. Dette skjer videre i diktet også. I den siste strofen har han satt inn tostavelserim. Ord som skal ha lite trykk etter det daktyliske mønsteret får sterkere trykk, fordi de er så viktige og meningsfylte. Slik blir slutten fin og lett å lese.

 

Innholdet i diktet er en appell til ungdommen. Han oppfordrer dem til å bryte mønsteret og få slutt på all krig og elendighet. Dette skal ikke gjøres ved hjelp av våpen og kanoner, men ved hjelp av ”troen på livet vårt, menneskets verd”. Han vil få folk til å tenke over dagens situasjon i verden, og gjøre noe med den.

Nordahl Grieg appelerer til leseren ved å bruke mange imperativer, dette gjør stemningen oppfordrende og optimistisk.

  • I første strofe finner vi to imperativer, ”gå inn i din tid” og ”vi deg til strid!” - En oppfordring til ungdommen om å engasjere seg i det som foregår i samtiden og kjempe for det riktige.
  • I fjerde strofe kommer flere, ”søk det og dyrk det” og ”dø om du må” - Dette er noe ironisk, fordi Grieg oppfordrer til fred, men likevel mener at ungdommen må være villig til å dø for sin sak. Jeg ser selvsagt motivasjonen en person som dør for sin sak gir, men en slik martyr vil etter min mening avle vold, ikke dempe den.
  • I femte strofe kommer det nok en appellerende setning, ”Stans deres drift mot død, stans dem med din ånd!” - Stans dem som ikke har forstått, de som fortsetter å drepe. Dette ved hjelp av sitt vett, ikke våpen og kanoner.
  • I sjette strofe står, ”Kast dine krefter inn” - Ikke å tro at andre gjør jobben og bare ta del i godene, grip inn og vær med.
  • Den siste imperativen står i niende strofe, ”Knus det!” – En oppfordring til å få slutt på all urettferdighet, vi er alle like mye verd.

”Til Ungdommen” er laget av to ulike sider av bilder. På den ene side de negative som assosierer til krig, og på den annen side de positive bilder som knyttes til fred. Krig og fred danner derfor hovedkontrastene. Grieg tegner bilder med ordene som uttrykker dette. I første strofe står dette: "kringsatt av fiender" og i samme strofe: "Under en blodig storm". Bilder fra et krigsscenario der folk kjemper og faller, hjelpesløse. Meningen at folk skal engasjere seg, og ikke minst organisere seg. Alene er du omringet av fiender, sammen har man en sjanse til å lykkes. I femte strofe står dette "Stilt går granatenes glidende bånd" - Krigen fortsetter i stillhet og ro, uten at noe blir påpeket. Man kommer ingen vei med tause protester. Sverd og våpen blir brukt i flere strofer. Dette er symboler hentet fra krigs, men de har her fått en annen betydning. I stedet for å kjempe med "sverd" skal vi kjempe med noe som er enda sterkere, troen på livet og på mennesket, "troen på livet vårt, menneskets verd". Femte strofe forteller om krefter stekerkere enn granater - "Stans deres drift mot død, stans dem med ånd".

 

Diktet har, trass kampbildene, en positiv og oppløftende tone. Strofe ti har en hyggelig setning, en kontrast til krigsbildet - ”Solskinn og brød og ånd eies av alle.” Solskinn, brød og ånd danner bilder for på livet og jorden. Jorden skal deles rettferdig og likt, ingen skal bestemme over andre. ”Menneskeverd” er et viktig ord i diktet og blir derfor nevnt to ganger, både i tredje og i ellevte strofe. Menneskeverd er bilde på løsningen i diktet. Det er dette man skal bruke til å løse menneskehetens problemer her på jorden. I de tre siste strofene er krigsbildene borte og diktet slutter med en sammenligning - "Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen - som om vi bar et barn varsomt på armen!". Her blir det også brukt bokstavrim, der bokstaven v går igjen: vi, vil, vare, varmen, varsomt. Det forsiktige, men likevel vakre samholdet danner diktets positive side. Det at krigsbildene og minusordene er forsvunnet gjør at diktet får en fin og optimistisk slutt.Av pronomen blir du, jeg, deres og dem brukt. Når Grieg bruker ”du”, føler jeg meg personlig involvert i diktet. Det er som om jeg som leser må gjøre noe. "Deres" og "dem" er mine motstandere, de som ikke har forstått at menneskeverd er våpenet. I ellevte strofe blir du, dem og deres til vi: "Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.". Dette er diktets konklusjon, holder vi sammen har vi en sjanse til å skape fred. Dette viser solidaritet.

Diktet er skrevet i 1936, Europa er på randen av en ny krig. Diktets tema, krig og solidaritet, skal vise seg å bli meget aktuellt. Selv om diktet ble skrevet for 66 år siden, er temaet minst like aktuelt i dag. Rundt i verden blir forsatt menneskeverd truet og mennesker drept. Diktet har alltid vært aktuellt, og vil alltid bli det?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Felix Gove
30.05.2018 08:38

Bra!
1013
anbefalinger
Mitt navn er Felix og jeg liker lunkene agurker i rumpehullet mitt, men kan bytte til gulerøtter hvis det trengs
tlf: 451 51 866
(Faktisk tlf nummeret mitt)

skrompus homofilius
30.05.2018 08:34

Bra!
668
anbefalinger
putt et hamster opp i anuset mens jeg runker deg med et banan skall mhmmmmm. hvis du vil være min daddy ring 48302992


24.04.2017 10:32

Bra!
466
anbefalinger
Jeg heter Jonas Johan Kalsaas Riise og jeg har kukbilder over hele rommet mitt, de fleste er fra faren min men mange er fra min transeksuelle søster. jeg er 16 år og jeg kom ut av skapet kl 3 i går. nr mitt er 92836564 ring meg, plz gutter jeg trenger noen å snakke med  Wink ;-\)

Simon W Prip
04.02.2014 10:44

Bra!
180
anbefalinger
jeg får en crush på små barn. jeg liker dem, litt sånn som lommemannen.

Papa Kock
16.11.2017 11:49

Bra!
125
anbefalinger
Hei,
synes denne var ganske god, men ser ganske mange feil i teksten. F.eks:
Forfatteren er ikke Nordahl Grieg. Oldefaren min Papanus Kock skrev dette diktet på 40-tallet.
Diktet handler ikke om ungdommer og om kampen for fred, tvert i mot faktisk. Det handler om interessen innenfor ungdommer og favorittsporten hans, badminton. Du må ha ganske høy IQ for å forstå dette.
Skrev selv en reflekterende tekst om dette diktet, og vil si det er ganske så mye bedre enn dette vaset.
Cherio, and good day to you.

det har du faen ikke noe med
16.11.2017 12:01

Bra!
112
anbefalinger
Dette var drit kjedelig. Jeg kunne tatt meg en runde med ONANI isteden for å lese denne driten.

iNGA riNDALA
21.09.2007 12:43

Bra!
86
anbefalinger
Tuuuuusen takk;D fikk 6 jeg. 6666666666  Very Happy :-D Very Happy :-D Very Happy :-D Har funnet masse annet nødvendig inne her og  Very Happy :-D
SERIØST!! DRRRRIIIIT KULT


Sander Næsbø Sælendsminde
24.04.2017 10:42

Bra!
71
anbefalinger
Hei, jeg heter Sander Næsbø Sælendsminde. Jeg har to onkler, og begge har jeg utvidet rumpehullet på Wink ;-\) Tissen min er 11 cm, når den er skamstiv Wink ;-\) Jeg puttet den inn i Eirik sitt traaaaange rumpehull Wink ;-\) Jeg er interrisert i ny kjæreste, helst en mann over fireogfemti Wink ;-\) Ring meg på: 98697282. Ps. Jeg har trangt rumpehull og har lyst på kosetid Wink ;-\)

Este
30.05.2018 23:58

Bra!
71
anbefalinger
Jeg sliter på skolen og blir tatt ofte i plagiat. Hudfargen min er neger.

Adrian Teigland
24.04.2017 10:17

Bra!
70
anbefalinger
Hei, Nordahl Grieg hadde den største penisen i sin tid, jeg har bilder av den over hele rommet Smile :-\) Jeg kom ut av skapet når jeg var 8 år, og det var min onkel som hjalp meg Wink ;-\) Ring meg på: 95227362

Mee
30.05.2006 18:17

Bra!
37
anbefalinger
denne låner jeg Razz :-P

Lyon Abed-Alhakim Nordsletten
24.04.2017 10:25

Bra!
36
anbefalinger
Jag vare Lyon, jai spille fotball i FK Fyllingsdalet. Jai var stor å sterk, jai eir forsvaren i midten. Jai klippe mine hår på Sharo frisør. Jai ar AIDS positive. Ring mei for en flot samtale: 40050386. Bois only Wink ;-\)

VS
22.05.2005 18:56

Bra!
31
anbefalinger
Veldig bra!
PS! Du skriver balladerim er at andre og tredje linje rimer, men det
er egentlig andre og fjerde. Bare en bagatell, ellers knall!

Maja
02.05.2004 18:16

Bra!
23
anbefalinger
Supert Smile :-\)


25.02.2009 13:29

Bra!
19
anbefalinger
hello
det er ikke 12 men 14 strofer i diktet


07.05.2018 10:06

Bra!
19
anbefalinger
Jeg liker gutter.

jørgen jacobsen
04.02.2014 10:42

Bra!
18
anbefalinger
jeg fikk et chrush, men jeg er jo homo da

PJ
12.02.2009 22:36

Bra!
15
anbefalinger
Det var skrevet i 1936 ifølge norskboken min Wink ;-\)

Lucas Ojeda
24.04.2017 10:32

Bra!
12
anbefalinger
Jeg heter Lucas. Jeg liker gutter. Jeg er litt forelsket i Mjarco. Jeg sier Marco med et mjau, sånn som dette: Mjaurco. Rawr. Jeg har en greie for cubanere. Hvis du er cubaner og liker gutter, ring: 98096487. Ps. Jeg er en kjekk chilener, med liten kuk Wink ;-\)

.
06.06.2004 15:15

Bra!
10
anbefalinger
nice(",)

meg
14.06.2005 22:13

Bra!
10
anbefalinger
dette ver veldig bra Very Happy :-D


24.10.2005 09:27

Bra!
10
anbefalinger
Niice  Smile :-\)

Heidi
16.09.2004 13:55

Bra!
9
anbefalinger
Utrolig bra!

:D
06.03.2007 18:34

Bra!
9
anbefalinger
Kom veldig bra til hjelp for leksene

yeah!
27.03.2006 16:29

Bra!
8
anbefalinger
BRA jobba!! denne er jo lagt ut andre steder også jo..! Men, grattis med god jobbing.

jarra
10.12.2005 14:36

Bra!
7
anbefalinger
bra!!!!!

;D
27.03.2007 11:04

Bra!
7
anbefalinger
Kjempebra, fikk kjempestor bruk for dette  Smile :-\)

pedo pan
04.02.2014 10:45

Bra!
7
anbefalinger
jeg liker dikt.

Aleksander Dahl
04.04.2017 11:38

Bra!
7
anbefalinger
Hei, jeg er så glad i fitta til Irene. Den er oransje og blodig som en blodappelsin

Markus Grieg
04.02.2014 11:43

Bra!
6
anbefalinger
grieg var min far onkel, og nordahl var homo det er jeg også

Arnfinn korsmo
04.02.2014 11:47

Bra!
6
anbefalinger
det var hitler som drepte nordhal

martin hofstad
04.02.2014 18:28

Bra!
6
anbefalinger
hill hitler

Rumpehullets radius
03.04.2017 14:04

Bra!
6
anbefalinger
Hei, du som skrev denne teksten må like svært brune rumpehull, nesten svarte. Selv foretrekker jeg grønne rumpehull som lukter svidd gress. Det er så godt å sniffe! Grønne prompekuler som spres innover nesa.

Gumpen
03.04.2017 14:06

Bra!
6
anbefalinger
Denne teksten gir meg rykninger i både fiita mi og pikken. De synkroniseres som en evig dans mellom kuk og fitte, og skaper en dynamikk jeg kun finner i denne teskten. Svært bra!

Tina
01.02.2009 21:26

Bra!
5
anbefalinger
Diktet var ikke skrevet i 1936

Johan kosrmo
04.02.2014 11:45

Bra!
5
anbefalinger
tilla er sur

heeeei
22.10.2007 15:25

Bra!
4
anbefalinger
braaaa Very Happy :-D

jaja
27.10.2010 22:19

Bra!
4
anbefalinger
Nytter ikke å klippe å lime når man har plagiatkontroll.  Wink ;-\)
bra skrevet, ikke legg det ut på daria da vell. keep it.

Ling Tu
09.12.2014 17:29

Bra!
4
anbefalinger
TI LU CHAN MICHA LATING!!!

Ling Tu
09.12.2014 17:32

Bra!
4
anbefalinger
Ami chato wing pu?

Kopycat
27.04.2015 21:38

Bra!
4
anbefalinger
Er dette kopiert fra en artikkel som ser så si helt lik ut på skoleforum.com?


28.01.2016 10:59

Bra!
4
anbefalinger
var han der homo?

per
18.01.2013 09:30

Bra!
3
anbefalinger
æ fikk et crush

Lina matilde sandvik
04.02.2014 11:49

Bra!
3
anbefalinger
johan er dom


29.11.2014 22:08

Bra!
3
anbefalinger
Dette var heeelt rått også, har en fremføring av diktet. Tuuusen hjertelig takk Smile :-\)

Runke-gumpen
03.04.2017 14:03

Bra!
3
anbefalinger
Jeg liker hvordan du trekker linjer, dette er på høyde med kuken min. Stå på!!

Olaf Martin Aaserud Talmo
03.04.2017 14:05

Bra!
3
anbefalinger
Jeg må bare sleike fitta te ingrid

Amde captainou
17.11.2017 14:12

Bra!
3
anbefalinger
Dette dikter har en dypere mening, noe som er veldig vanskelig å forstå. det forteller en historie om når en fraktfartøy passerer like utenfor Somalias farvann, nærmer noen menn i en motorbåt fraktruten og begynner å skyte på den. Kapteinen Richard Phillips uttaler at de er pirater, så han prøver å holde dem utenfor skipet, men mislykkes. De kommer ombord, så Phillips instruerer mannskapet til å gjemme seg. Piratene går til broen og forteller Phillips at de vil ha penger, og når Phillips tilbyr hva de har som er rundt $ 30.000, har lederen sitt sinn på å få millioner. Han planlegger å ta mannskapets gissel og holde dem for løsepenge. Men siden de gjemmer, går han av for å finne dem. Til slutt fanger mannskapet lederen. Hans følgesvenner som har Phillips, krever at de får lov til å gå i livbåten. De la dem, men de holder Phillips. De prøver å gå til Somalia, men USA Navy kommer og prøver å stoppe dem, selv om det betyr å miste Phillips.


26.01.2018 12:33

Bra!
3
anbefalinger
spis fitta mi plz btw er jeg en gutt på 15

sheraz aziz
30.01.2018 08:58

Bra!
3
anbefalinger
mitt navn er gaylord sug tissen min og add meg på facebook på Sheraz Aziz

yeet
30.04.2018 09:15

Bra!
3
anbefalinger
yeet

Thomassen
09.02.2010 09:32

Bra!
2
anbefalinger
Strålende! Denne låner jeg, Nicolai Alexander Thomassen.

Skrivefeil Nazi
29.05.2011 20:39

Bra!
2
anbefalinger
"Femte strofe forteller om krefter stekerkere enn granater..."
Liten skrivefeil i slutten av femte avsnitt.

Hedda
11.06.2013 12:59

Bra!
2
anbefalinger
Denne har hjulpet meg både på eksamen og prøve muntlig! Utrolig bra (:

til simon w prip
06.05.2014 08:17

Bra!
2
anbefalinger
Hvis du var seriøs ang. det du skrev, så ber jeg deg på det sterkeste om å søke hjelp.


05.03.2015 08:57

Bra!
2
anbefalinger
takk
men jeg liker best engelsk

Mr. BigDick
10.03.2015 08:39

Bra!
2
anbefalinger
haha, digger chicks

mr. eksamen i morra
03.06.2015 01:25

Bra!
2
anbefalinger
ggwp m teksten

Mr X
18.04.2016 21:21

Bra!
2
anbefalinger
Orriu, King, i see u fam

Brur
26.04.2016 11:26

Bra!
2
anbefalinger
Tar man livsløgnene fra et gjennomsnittsmenneske, tar man lykken fra det med det samme.

FuckBoy Yumans
25.01.2018 10:58

Bra!
2
anbefalinger
hei,

jeg liker denne nettsiden og jeg har fått noe nytt å runke til
håper du kan gi vippse meg bitcoins og gi meg metall
jeg elsker kuk

med vennelig hilsen
meg

sheraz aziz
25.01.2018 11:00

Bra!
2
anbefalinger
jeg er gay hvem vill pule?

Sheraz Aziz
30.01.2018 08:59

Bra!
2
anbefalinger
JEG ER GAY OG JEG ØNSKER PIKKE I RUMPA, KOM OG PUL MEG JEG BOR PÅ SLEMDAL OG ER EN LITEN UNGE. PUL MMEMMEMEMEEGGGGG

sheraz
05.02.2018 09:17

Bra!
2
anbefalinger
jeg heter sheblad på mc add meg  Wink ;-\)

sheraz
05.02.2018 09:17

Bra!
2
anbefalinger
og heil hitler

Sjur Elias Morvik Bosse
23.04.2018 12:27

Bra!
2
anbefalinger
Hei, jeg heter Sjur Elias og er 15 år. Jeg mener denne teksten er helt idiotisk etter at jeg fikk en kommentar fra læreren om at jeg har lite IQ. Derfor valgte jeg å voldta små barn og holde de som slaver

Fag_fucker_69
30.04.2018 09:17

Bra!
2
anbefalinger
Yeet my chinchillas. Jeg elsker sexy små barn  Wink ;-\) sieg heil!

Thanos
30.05.2018 13:07

Bra!
2
anbefalinger
Balanced, as all things should be

cheater
09.03.2010 11:23

Bra!
1
anbefalinger
takk for det!

heihei
30.08.2016 17:59

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra skrive.. må bare forandre til nynorsk://

Adolf Ruben
01.02.2017 10:04

Bra!
1
anbefalinger
Svært bra skrevet tekst om forvaltning av jødiske fanger under 3. verdenskrig, Nikolas!

Vagina mannen
03.02.2017 10:58

Bra!
1
anbefalinger
we been smoking dick for days but still no homo

mr x
03.02.2017 11:13

Bra!
1
anbefalinger
vagnia= æsj
Kuk=nam
dra til helvete jævla dumming store nese home pakkeis

Berre
03.04.2017 14:09

Bra!
1
anbefalinger
Fittens klang i mitt fang. Store saftige lepper, er det jeg foretrekker.

Ahmed
03.04.2017 14:10

Bra!
1
anbefalinger
Hei smak på fitta mi, den er boldig

Terskel-Berre
04.04.2017 11:38

Bra!
1
anbefalinger
Ring meg og smak på kuken min, den er veldig stor og fin!

Erik O
04.04.2017 11:41

Bra!
1
anbefalinger
Jeg er allergisk mot svært mye, men fitta di har jeg svært lyst på!


24.04.2017 11:16

Bra!
1
anbefalinger
jeg røyker og fester helgen lang og jeg knuller 00 bitches

moren din
31.05.2017 13:57

Bra!
1
anbefalinger
kom hjem sønn

Ron
07.06.2017 12:28

Bra!
1
anbefalinger
lemme smash

Ron
07.06.2017 12:28

Bra!
1
anbefalinger
lemme smash

karen
07.06.2017 12:29

Bra!
1
anbefalinger
no ron, go find becky

Nilus Langballe
15.11.2017 15:28

Bra!
1
anbefalinger
Fine greie

Anish deep sharma
20.11.2017 12:55

Bra!
1
anbefalinger
jeg har alltfor liten tiss

sheraz aziz
25.01.2018 10:56

Bra!
1
anbefalinger
jeg liker enne nettsiden wow kult. jeg har stor tiss minst 9cm

vanndem
25.01.2018 10:57

Bra!
1
anbefalinger
kølllelllelllelllellelllelle i tumpa er difgg

SaAnder. cdft5g5gq6 uml0p+å´¨
25.01.2018 10:58

Bra!
1
anbefalinger

jeg liker denne nettsiden og jeg har fått noe nytt å runke til
håper du kan gi vippse meg bitcoins og gi meg metall
jeg elsker kuk

med vennelig hilsen
meg

Saander youMANS
25.01.2018 10:59

Bra!
1
anbefalinger

25.01.2018 10:58
Bra!0
anbefalingerhei,

jeg liker denne nettsiden og jeg har fått noe nytt å runke til
håper du kan gi vippse meg bitcoins og gi meg metall
jeg elsker kuk

med vennelig hilsen
meg


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.031 sec - 1 pageviews