Søk i stiler
 

Asbestalderens fotspor


Morsomt kåseri om ungdommens mentalitet i forhold til skolen i dag, og for 20 år siden.
Sjanger:KåseriLastet opp:07.03.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Skole
Verktøy:Utskrift


Krittet skriker mot det svarte underlaget. Svampen ligger fuktig og myk lent inntil den skitne, grå tavlen. Et par strengt innrammede øyne freser seg bortover pultradene, stopper opp, og farer mistenksomt videre.

De nye asbestplatene i taket skinner blankt i det solen sildrer varme stråler gjennom vinduene.

En underlig kombinasjon av respekt og tilfredshet står stille i luften, mens lyden av penn mot papir gir inntrykk av høy intelligenskvotient og svimlende målsettinger. Flaggermusermer og bukser fra godt over navlen til anklene. –Ungdommen for tyve år siden hadde ner mellom ørene, mer på kroppen, samt en god dose med sunn fornuft.

Denne kommentaren har vel druknet med årenes løp. Men spørsmålet er om vi ikke burde fiske opp denne kommentaren, sammenlikne den med i dag, og ta den på alvor…

 

Vi skriver året totusenogto, og legger merke til at asbestalderen har gitt første resultater.

-” Mats!” Den noe forvokste guttungen lat tankene suse noen ganger rundt hjernebarken før han faktisk konstaterer at han er tilstede. På skolen vel og merket. En slapp grøt av uforståelige stavelser velter ut av munnen hans, men han klarer til slutt å formulere et utydelig ’ja’.

Læreren blir tårevåt i blikket mens han holder på kaffekoppen, det eneste varme punktet i en verden som har skrudd på fryseboksen. Eller kall det en kommune som har valgt å forringe skolens el-utgifter.

I en tidsalder, der den gjennomsnittlige elevs intelligens ikke regnes for å være stort større enn det som har plass på et simpelt sim-kort, er det ikke noe hverdagskost å motta respons. Kommunikasjon mellom lærer og elev var noe som eksisterte før i tiden. Kanskje for ti til tyve år tilbake i tid.

 

Dagens moderne kommunikasjon innenfor klassens fire vegger er begrenset til Telenors nettverk; En lav sitring av klamme fingrer som raskt beveger seg over mobilens sleipe, lysegrønne knotter.

I tillegg hører man tretti munnverk som uten stopp beveger seg opp og ned. Det er ikke til å unngå at amerikaniseringen har satt sine svimerker. Ungdommen tygger ’Extra’, for tennenes skyld.

 

Lærebøkene i dag er fortsatt like tykke. Men de er finere. Prydet med lekkert design, og fremfor alt, urørte. De gjenstår kun som et symbol på vitenskap, fornuft og en god mentalitet. Et symbol som for lenge siden tok turen gjennom kjøttkvernen, for senere å skrives inn i evighetens glemmebok.

Men la oss ikke glemme at det faktisk også finnes elever med ’vett i huet’, selv om annenhver tenåring sammenlikner den gode, gamle blyanten med et antikt tastatur.

Poenget er at disse personene aldri har hatt ’gidda’ til å lære hvordan kunnskapen skal anvendes rett. Skrekkscenarioet er at asosiale genier tilbringer livet i kjelleren. De konstruerer ødeleggende våpen, blåser ’huet’ av hverandre, og lar ’krigsleken’ innta hverdagen vår.

 

Hvor har den sunne intelligensen tatt veien?

Jeg frykter at den orginale, medfødte intelligensen snart kapitulerer, rett og slett forsvinner fra samfunnets overflate. Likevel tror jeg at fremtidens elever absolutt har grunnlaget for å bli smarte. Staten for bygget nye, asbestfrie skoler, og hver elev blir forsørget med hver sin kunstlige, bærbare hjerne, i form av en datamaskin.

Så er det bare å håpe på at batteriene konstant er ladet, og at elektrisitetsforsyningen ikke svikter. Lenge leve intelligensen!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

kay pedersen
28.04.2004 12:37

Bra!
1
anbefalinger
meget bra, men jeg er ikke enig i det.

skolegutt
18.02.2005 14:24

Bra!
0
anbefalinger
Flott!!!!! et nydelig bilde av skolen i dag..

"voksen"skole-elev
15.02.2006 20:48

Bra!
0
anbefalinger
kallbra!!!!,passer bare mer og mer som åra har gått. Viser hvordan skolen og (for ikke å glemme) ungdommen er i dag,og det blir bare verre.

gut
26.03.2006 19:56

Bra!
0
anbefalinger
skollegut. teksten stemer helt....haha!!!!

bjarne betjent
05.04.2006 23:54

Bra!
0
anbefalinger
veldig bra i helhet, men til tider litt kjedelig....alt i alt meget bra

Guro
12.02.2009 22:02

Bra!
0
anbefalinger
Utrolig bra skrevet! Kunne ikke vært mer enig i det du sa om bruk av data i timene. En utrolig bra beskrivelse av forandringene som har skjedd i skolen, over de siste 20 åra.


31.01.2014 10:49

Bra!
0
anbefalinger
-


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews