Søk i stiler
 

"Hvite niggere" (I. Ambjørnsen)


Handlingsreferat og analyse av Ingvar Ambjørnsens "Hvite niggere".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:05.03.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Hvite niggere
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHandling

Boka handler om de tre barndomsvennene Erling, Charlie og Rita. De er alle fra småbyen Lillevik og får kontakt med outsiderne i byen allerede i barneskolen. Tidlig begynner de å røyke hasj. I ventingen på det store forfattergjennombruddet begynner Charlie og Erling som industriarbeidere på Rockwool eller Rocke-Vollen som de selv kaller den. Der arbeider Erling som skriftarbeider.

 

Når så en dag Rocke-Vollen eksploderer, drar Erling til vestlandet for å gå på en gartnerskole i Voss. Etter et misslykka forhold med ei ”typisk jente fra Voss” og et ekstremt savn etter bylivet, flytter han inn hos Rita som nå har leilighet i Bergen. Der kommer også Charlie som har jobba på en reketråler i mellomtida. Charlie og Erling begynner nå et liv fullt av tilfeldig sex, alkohol og narkotika. Etter hver sin kjønnsykdom begynner de å gå lei av alt og flytter til Oslo.

 

Charlie har nå fått dreisen på diktene sine og får utgitt ei samling. Erling har det tyngre, men greier også å bli forfatter. Rita får etter hvert kreftdommen og havner på heroinkjøret. For å få endene til å møtes, havner hun også på gata og det hele ender med at hun tar livet sitt 26 år gammel. Hva som skjer videre er høyst usikker. Boka er delt inn i 3. ”B52” som handler om Ritas to siste måneder og styret rundt det. Denne boka er slutten på historien.

 

Den andre ”Grevskapets gutter og enkelte jenter” handler om oppveksten i Lillevik, og ”Veien vest” handler om livet på gartnerskolen og i Bergen. Ved denne litt uvanlige inndelingen får vi først vite litt om hvor de havner og etterpå hvordan de havner der. Noe som er meget artig.

 

 

Tema

Temaet i boka er hvordan man kan havne på skråplanet uten å kommer fra en dårlig familie, og vennskapet mellom outsiderne. Mye av skylda for at de havner der de havner, legger Ambjørnsen faktisk på byen de kommer fra.

 

 

Selvbiografi

Boken er skrevet i Ambjørnsens favoritt synsvinkel, første person. Dette gir bøkene mer personlig preg. Og er det noe denne boka er så er det personlig. Dete r umulig å ikke oppdage de selvbiografiske trekkene i ”Hvite Niggere”. Første tegnet ser vi i hovedpersonens navn, Erling Haefs. Haefs er nemlig etternavnet til hans tyske kone Gabrielle Haefs. Et annet tegn på dette er helt i begynnelsen av boken hvor vi får vite at ”Forfatterforeningen betalte billetten fra Hamburg til Oslo”. Undertegnende vet ikke om dette har hendt, men sjansen for at det har ,er stor. Ambjørnsen bodde nemlig i Hamburg da boken ble skrevet.

 

Erling Haefs er også forfatter som Ambjørnsen, men har kavet med å få gitt ut noe. Det mest synlige tegnet på at dette er selvopplevd ligger allikevel i navnet på Erling Hafs hjemby, Lillevik. Det skal ikke mye fantasi til å bytte ut Lillevik, med Larvik. Når kjente landemerker som steinene tyskerne dumpet på Nalumstranda i Larvik er med, bare at i ”Hvite Niggere” kalles stranda Fristranda.

 

På ungdomsskolen finner vi igjen rektor Gullvik, som i boken har forandret navn til Gullberg. På ungdomsskolen sliter Erling med rettskrivninga, akkurat slik som Ambjørnsen gjorde, og både Erling og Ambjørnsen og Erling hadde lesedilla. At boken har så mange selvbiografiske elementer i seg gjør den mulig mer spennende siden Ambjørnsen skriver om noe han kan. Dette mener jeg får boken til å virke mer realistisk .

 

 

Språk

Som i mange andre av Ambjørnsens bøker er det mye slang og banning i boka. Språket er lett og elegant, noe boka er blitt litt kritisert for. Det kan til tider virke litt for elegant til å bli sagt av en outsider. Da må en huske ar det nesten dreier seg om en selvbiografi, og derfor mener jeg Ambjørnsen med god samvittighet kan skrive med den snerten han er begavet med. Det er også med på å holde spenningen oppe i boka, og den kunne lett blitt litt platt uten.

 

 

Miljø- og personskildringene

Flere miljøer er godt skildret, særlig Lillevik. Miljøet der blir skildret som en kjedelig og sladrete småby der alle kjenne alle, eller som Ambjørnsen sier det ”Liten pen by ved lite pen fjord med små pene mennesker”. Men Ambjørnsen stopper ikke der. Byens historie om greven som kom fra Danmark greier Ambjørnsen å gjøre narr av. Erling, Charlie og Rita har allikevel et tilholdssted i byen som de liker. Det er ”Sjøstjerna mat og vin”, stedet hvor Erling gjør sin første hasjhandel. Dessverre får ikke skadeforfulgte Erling beholde Sjøstjerna heller. Den sprenger riktignok ikke slik som der han jobber en liten stund, men den brenner ned.

 

De fleste andre stenden er skildret slik de fleste tenker seg steder outsidere befinner seg. En spesielt god en finnes på side 186 hvor Ambjørnsen beskriver rommet til en skolekamerat. ”Rommet likna en bit av en korridor, det var langt, men uhyre smalt. På det grønnmalte golvet hadde O’Connor strødd- eller unnlatt å spa ut- den sanda han hadde dratt inn. Oppover den ene veggen var det stabla bæreposer med søppel og tomflasker, og det stinka noe aldeles forjævlig”.

 

Persongalleriet i boka er stort og de fleste har fått en artig karakterisering. Det skulle ikke forundre meg om mange av personene har rollemodeller i virkeligheten. Et godt eksmpel på detter er når Katrina skal få sin skikkelse beskrevet. Hennes artige karakterisering fortoner seg nemlig slik: ”Jeg så på henne. Hun var lite pen. Tynt rødlig hår som rakk til skuldrene, en litt skeiv munn, og ei real potetnese midt i blinken. Det eneste som kunne kalles vakkert ved Katrina Næss, var tennene, som når hun smilte likna ei rad med polerte perler”.

 

 

Konklusjon

”Hvite Niggere” skulle egentlig bli en bok om outsidere for outsidere, men siden den fikk en flying start ved å vinne Cappelens romankonkurranse og bli distribuert av ”Bokklubben nye bøker” er boken blitt en av de mest kjente norske bøkene fra 80-tallet. Dens popularitet kan allikevel ikke bare begrunnes med den heldige starten. For boken tar oss med på innsiden av et miljø svært få av oss kjenner fra annet en avisoverskrifter. Når Ambjørnsens svarte humor og snertne skrivemåte legges på toppen er du nødt til å ha en klassiker.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


20.02.2006 18:10

Bra!
14
anbefalinger
var kjedelig bok Sad :-\(

dave
16.02.2006 20:20

Bra!
8
anbefalinger
bra at noen gidder å legge in det de har skrevet inn på sider som dette, for da sliper vi andre å gjøre denne driten om igjen Smile :-\) Bra jobba!

kristian
12.10.2006 01:42

Bra!
8
anbefalinger
kjedelig?dårlig og "tong lest"???jævla aper! boka er dritbra.les galgenfrist og den siste revejakta og,ambjørnsen ruler

finn
28.02.2006 22:19

Bra!
7
anbefalinger
som norsklektor synes jeg jeg finner mye interessant her - etter at jeg først har funnet det i oppgaver fra elevene mine!

Smiley
23.04.2006 19:57

Bra!
7
anbefalinger
jeg elsket boken og leste den ut på under en uke  Razz :-P nå har vi bokprosjekt på skolen og jeg valgte denne.......
informasjonen jeg fikk fra denne siden var god, men ikke avgjørende. jeg liker best å jobbe selv og ikke skrive av. hehe. Thanks anyway  Wink ;-\)

Niggahh
02.11.2005 19:57

Bra!
6
anbefalinger
Det er ikke så få som kjenner til miljøet selv......dessuten gjør det at man vet hva han snakker om i boka at den blir mye bedre. Ambjørnsen vet helt klart hva han snakker om i boka si. Blaze that shit up

jøgga
07.08.2006 17:02

Bra!
6
anbefalinger
Du.. "tong lest"... "skjildringer".... Du er tilbakestående.


04.04.2006 16:52

Bra!
4
anbefalinger
Veldig bra skrevet Magne!

Anonym
26.04.2006 16:54

Bra!
4
anbefalinger
har netopp lest boken på skolen nå, og det er rett og slett den dårligste boken jeg noen gang har lest.. veldig tong lest synes jeg.. alt for mye skjildringer som han kunne ha spart seg for, d synes jeg ble alt for tamt i lengden siden boken er på 350 sider..

så til de som ikke har lest den så anbefaler jeg dere å ikke lese den..  Wink ;-\)

anonym
23.05.2006 14:01

Bra!
4
anbefalinger
som cartman sier: ''I love you guys... Smile :-\)''

Anonym
03.03.2007 16:45

Bra!
4
anbefalinger
Denne boken er drit bra "skjildringene" er med på å gjøre boken god, og det faktum at denne boken kan regnes som en biografi av Ambjørnsen, gjør den enda bedre

Tarmen
14.07.2007 17:31

Bra!
4
anbefalinger
En av de bedre bøker jeg har lest.


23.02.2006 11:15

Bra!
3
anbefalinger
Bajsiga oppgave


23.02.2006 11:15

Bra!
2
anbefalinger
Bra du har skrevet dette!  Smile :-\) hehe

lille
09.01.2009 01:59

Bra!
2
anbefalinger
kjedelig bok? Confused :-\? drita full da eller

BLACK MIGGAS
22.05.2018 10:35

Bra!
2
anbefalinger
DRITT BOK HÅPER DEN BLIR SLETTA

fucker
29.01.2009 15:06

Bra!
1
anbefalinger
det er en jeavlig bra bok som alle burde lese

Ambjørnsenruler!
03.02.2009 20:45

Bra!
1
anbefalinger
Herregud! Hvordan kan noen si at denne boka er dårlig?!? Jævla tapere! Den er jo dritbra!! Satt å lo for meg selv hele tida når je leste den! Nå har je lest den to ganger og det skal bli flere!  Wink ;-\)

WendyWild
20.03.2009 14:19

Bra!
1
anbefalinger
Boka er dritbra!

Crow
23.06.2009 15:54

Bra!
1
anbefalinger
Klasikker

A
04.11.2009 12:54

Bra!
1
anbefalinger
Hvite niggere er fantastisk Smile :-\) begynte å lese vidunderbarn av roy jacobsen rett etter å ha blitt ferdig med HN og klarte ikke å sette ordenlig igang, for etter å ha lest HN så blir det meste dull som faen. Hvite niggere rocks.
Tunglest er den jo langt ifra og når en bra skildring er gjort så morsom at jeg ler gjennom hele boka så kan det være så mange skildringer som mulig for min del.

(c)
10.01.2010 17:21

Bra!
1
anbefalinger
mange som har kopiert dette rett inn i stilene sine he he

stian
04.12.2016 14:47

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra. jeg sitter å skriver om samme bok og dette er en god hjelp

Anonym
19.12.2016 15:42

Bra!
1
anbefalinger
Satser på sekser på denne...

svar!!
12.04.2019 13:00

Bra!
0
anbefalinger
hva er denne dype meningen folk snakker om denne boken kan jeg plis få et svar av noen?

jævla sopp
10.10.2019 18:58

Bra!
0
anbefalinger
hold kjeft


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.024 sec - 1 pageviews